Όμικρον: Μάχη με τον χρόνο – Περιοριστικά μέτρα και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στον κόσμο.

Parallaxi
όμικρον-μάχη-με-τον-χρόνο-περιοριστι-853367
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Τρίτης (7/12), κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Δευτέρας (6/12)

«Οι ανεκδοτολογικές αναφορές δεν προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια»: είναι βέβαιο πως πολλοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι που καλούνται να πουν αν πρέπει ή όχι να φοβόμαστε την Ομικρον, τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου, συμμερίζονται την άποψη που διατύπωσε στους «Los Angeles Times» ο αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Τζόσουα Σίφερ.

Για να προσπεραστούν οι ανεκδοτολογικές αναφορές, χρειάζονται έρευνες, και οι έρευνες απαιτούν χρόνο. Πόσο ακριβώς; Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έφτιαξε έναν χρήσιμο οδηγό.

Καταγραφή των μεταλλάξεων: αρκούν μερικές ώρες

Οι πρώτες αλληλουχίες DNA της Ομικρον είναι ήδη γνωστές, φρόντισε για αυτό ένα νοτιοαφρικανικό εργαστήριο. Αυτή η αλληλούχιση επέτρεψε τον εντοπισμό των διάσημων πια μεταλλάξεων που ξεχωρίζουν την Ομικρον από τη Δέλτα ή τις άλλες παραλλαγές. Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στην πρωτεΐνη ακίδα της Ομικρον, αφού εκεί συγκεντρώνονται οι 32 από τις συνολικά 50 μεταλλάξεις που φέρει το νέο στέλεχος.

«Γνωρίζουμε ήδη τον ρόλο σχεδόν όλων των μεταλλάξεων της πρωτεΐνης ακίδας» λέει ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας «Ιός και Ανοσία» στο Ινστιτούτο Παστέρ, «εκείνο που γνωρίζουμε λιγότερο, όμως, είναι η συνδυαστική τους δύναμη» – από αυτήν εξαρτάται η παθογονητικότητα και η μεταδοτικότητα της Ομικρον.

Δοκιμή της πρωτεΐνης ακίδας: μία έως δύο εβδομάδες

Με βάση τη γνωστή αλληλουχία DNA, μπορεί να συντεθεί εργαστηριακά ο γενετικός κώδικας της πρωτεΐνης ακίδας. «Μπορούμε έτσι να την παραγάγουμε ανεξάρτητα από το σύνολο του ιού, σε ένα κύτταρο, ανθρώπινο συνήθως, και να δούμε αν αναγνωρίζεται από τον ορό αίματος των εμβολιασμένων, από τα αντισώματα» εξηγεί ο δρ Σβαρτς. Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει πως «αυτό δεν μας λέει πώς θα λειτουργήσει πάνω σε ένα κύτταρο-στόχο».

Τεστ σε ψευδοϊούς: δέκα ως δεκαπέντε μέρες

Απαξ και είναι διαθέσιμη η πρωτεΐνη ακίδα, οι ερευνητές μπορούν να παράγουν ψευδοϊούς που θα μιμηθούν τη συμπεριφορά της Ομικρον. Η πρωτεΐνη ακίδα συνδέεται με ένα κομμάτι ρετροϊού, που μπορεί έτσι να εισέλθει σε ένα κύτταρο-στόχο κατά τον ίδιο τρόπο με τον κοροναϊό. Από εκεί κι έπειτα «μπορούμε να ελέγξουμε την εξουδετερωτική δράση του ορού αίματος εμβολιασμένων» λέει ο δρ Σβαρτς. «Πολλά εργαστήρια βρίσκονται επί του παρόντος σε αυτή τη διαδικασία».

Τεστ στον πραγματικό ιό: περίπου δύο εβδομάδες

Οι επιστήμονες απομονώνουν στο δείγμα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος ενός μολυσμένου ατόμου ολόκληρο τον ιό και όχι μόνο το RNA του – το τμήμα που χρησιμεύει για τα τεστ PCR. Απαξ και ολοκληρωθεί η καλλιέργειά του, ελέγχουν το πώς πολλαπλασιάζεται και την ευαισθησία του στον ορό αίματος εμβολιασμένων ατόμων.

Για να μελετηθεί όμως ο πραγματικός ιός, πρέπει να υπάρχουν δείγματα. Και όπως σημειώνει ο δρ Σβαρτς, σε ό,τι αφορά την Ομικρον, «δεν έχουμε λάβει ακόμα απομονώσεις του ιού, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά κρούσματα».

Εκτίμηση της μεταδοτικότητας: αρκετές εβδομάδες

Οι εργαστηριακές μελέτες δίνουν μια ιδέα για την εξάπλωση της παραλλαγής, αυτή δεν είναι όμως αρκετή. Και όπως επισημαίνει ο Αρνό Φοντανέ, ένας άλλος ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ, ούτε η κατάσταση στη Νότια Αφρική, όπου η συχνότητα της Ομικρον αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, μπορεί να προδικάσει το τι θα συμβεί στην Ευρώπη: πέραν της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη Νότια Αφρική, η συγκεκριμένη χώρα πλήττεται λιγότερο από τη Δέλτα, η οποία κυριαρχεί στην Ευρώπη: η έκβαση του ανταγωνισμού Δέλτα – Ομικρον στην Ευρώπη δεν θα γίνει γνωστή πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες.

Για να διαπιστωθεί αν πρέπει να προσαρμοστούν τα εμβόλια: αρκετοί μήνες

Είναι το μείζον ερώτημα: θα παραμείνουν αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Ομικρον; Για να το μάθουμε, «θα πάρουμε στο εργαστήριο ορό αίματος ανθρώπων εμβολιασμένων ή μολυσμένων και θα δούμε αν τα αντισώματά τους επιτρέπουν την εξουδετέρωση του νέου στελέχους και σε τι συγκέντρωση» λέει η γαλλίδα λοιμωξιολόγος Οντίλ Λονέ. Το θέμα, συνοψίζει η ίδια, είναι «να μάθουμε αν η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι αρκετή κατά της Ομικρον ή αν θα χρειαστούν νέα εμβόλια, που είναι το χειρότερο σενάριο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, πάντως, ο Αλβέρτος Μπουρλά, εκτίμησε πως η εταιρεία θα μπορέσει να προτείνει ένα νέο εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες – για «έξι με επτά μήνες» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νταν Στάνερ, ο αντιπρόεδρος της Moderna.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού αρχής γενομένης από την 27η Δεκεμβρίου.

Ο δήμαρχος προχώρησε πιο πέρα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του οποίου το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου αλλά ανεστάλη επί του παρόντος με απόφαση της δικαιοσύνης, δεν αφορούσε παρά μόνο τους εργαζόμενους σε εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

“Εδώ στη Νέα Υόρκη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια προληπτική επίθεση (κατά του κορονοϊού) για να κάνουμε πράγματι κάτι τολμηρό ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid και οι κίνδυνοι που θέτει για όλους μας”, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους “εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου”, δηλαδή σχεδόν 184.000 επιχειρήσεις, εταιρίες και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, “οι Νεοϋορκέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου για να αντικατασταθεί από τον ‘Ερικ ‘Ανταμς που εξελέγη στις 2 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει επιβεβαιωθεί πλέον σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες — με μερικά κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020 με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.

Γαλλία: Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα για 4 εβδομάδες, μέτρα στα σχολεία & ενίσχυση τηλεργασίας

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες νάιτκλαμπ και ντισκοτέκ, καθώς και οι εταιρείες που οργανώνουν εκδηλώσεις, θα αποζημιωθούν.

Ο Καστέξ κάλεσε επίσης τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους, τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πάρτι, διευκρινίζοντας όμως ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί λοκντάουν ή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας «απαιτεί νέα μέτρα», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και πάλι υψηλός, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, γιατί 52 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν εμβολιαστεί.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 11.308 νέα κρούσματα και 192 θάνατοι. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.191 ασθενείς.

Ο Καστέξ είπε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα στα δημοτικά σχολεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων. Τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 5-12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ο εθελοντικός εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 20 Δεκεμβρίου, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι υγειονομικές αρχές.

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Καστέξ είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι, για όσους εργαζόμενους είναι εφικτό, να δουλεύουν από το σπίτι τους για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Για την παραλλαγή Όμικρον ο Βεράν είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στη χώρα 25 θετικά κρούσματα, από τα οποία 21 ήταν «εισαγόμενα» από τη Νότια Αφρική και τα άλλα τέσσερα οφείλονται σε τοπική μετάδοση.

Αργεντινή: Πρώτο κρούσμα της Όμικρον, η επαρχία του Μπουένος Άιρες καθιερώνει υγειονομικό πάσο

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε στην Αργεντινή, σε πολίτη της χώρας που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αρχές, την ώρα που η επαρχία του Μπουένος Άιρες ανακοίνωνε πως καθιερώνει υγειονομικό πάσο.

Ο ασθενής είναι «38 ετών», είχε ταξιδέψει «για επαγγελματικούς λόγους στη Νότια Αφρική» και «επέστρεψε στην Αργεντινή την 30ή Νοεμβρίου», εξήγησε το υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς χθες Δευτέρα.

Το πρόσωπο αυτό είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ είχε μολυνθεί και είχε παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19 τον Μάρτιο. Τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε πριν από την επιστροφή του στην πατρίδα του καθώς και τεστ αντιγόνων στο οποίο υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή του είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές της Αργεντινής, παρότι ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα της COVID-19, αποφάσισε να υποβληθεί ξανά σε τεστ όταν πληροφορήθηκε πως είχε έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με πρόσωπα που κατόπιν διαγνώστηκαν θετικά στην Όμικρον.

Η αλληλούχηση του γονιδιώματος επέτρεψε να επαληθευτεί πως πράγματι έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Έπειτα από το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και «ενίσχυσε την επιδημιολογική επιτήρηση και τα μέτρα πρόληψης σε όλη την επικράτεια».

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από τις αρχές της Νότιας Αφρικής πως ταυτοποιήθηκε νέα παραλλαγή, κρούσματα της Όμικρον έχουν επιβεβαιωθεί σε κάπου σαράντα χώρες τις τελευταίες ημέρες· στη Λατινική Αμερική, γίνεται λόγος για «εισαγόμενα» κρούσματα στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στη Χιλή.

Με φόντο την ανησυχία για την Όμικρον και καθώς πλησιάζουν οι διακοπές του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, η επαρχία του Μπουένος Άιρες –διακριτή οντότητα από τον δήμο της πρωτεύουσας–, η οποία μετρά 18 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, ανακοίνωσε χθες πως καθιερώνει υγειονομικό πάσο για όλους τους πολίτες ηλικίας 13 ετών και άνω από την 21η Δεκεμβρίου.

Το πάσο θα είναι απαραίτητο για να μπορεί κανείς να συμμετέχει σε μαζικές συγκεντρώσεις, να παρακολουθεί «πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις, θρησκευτικές λειτουργίες σε κλειστούς χώρους», καθώς και για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με κοινό, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Άξελ Κισίλοφ. Εξήγησε ότι εμπνεύστηκε το μέτρο από την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, η οποία έχει 3 εκατομμύρια κατοίκους, δεν είναι μέρος της πρωτοβουλίας και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει τη θέσπιση τέτοιου πάσου.

Η Αργεντινή έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά της πάνω από 116.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5,34 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Από τον πληθυσμό της, ο οποίος φθάνει τα 45 εκατομμύρια, πάνω από το 67% έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19, ενώ το 81% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Βέλγιο: Κάτω από το ένα ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορονοϊού

Eλαφρά μείωση εμφανίζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στο Βέλγιο με τον ρυθμό αναπαραγωγής να πέφτει κάτω από το ένα.

Μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου εντοπίζονταν 17.146 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο την ημέρα, μειωμένες κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt) είναι 0,96. Παράλληλα, καθημερινά πραγματοποιούνται 114.500 τεστ, με ποσοστό θετικότητας 16,6%.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, καταγράφηκαν 300,4 ημερησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου (-5% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα).

Μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, 48,1 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κατά μέσο όρο την ημέρα από τον ιό (+ 22%).

Τέλος, 8.712.921 άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το 87% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού φτάνει το 76%.

ΠΟΥ: Να μη χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες για τη θεραπεία της COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε χθες να μη χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος ασθενών που ιάθηκαν από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων από την πάθηση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, εξηγώντας πως τρέχοντα δεδομένα δείχνουν πως η πρακτική ούτε αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, ούτε μειώνει την ανάγκη για διασωληνώσεις.

Η υπόθεση εργασίας στη χρήση πλάσματος αίματος είναι ότι τα αντισώματα που περιέχει μπορεί να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2, σταματώντας την αναπαραγωγή του και περιορίζοντας τη ζημιά στους ιστούς.

Όμως αρκετές μελέτες για τη χρήση πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες δεν έδειξαν κανένα ουσιαστικό όφελος στη θεραπεία ανθρώπων με βαριά μορφή της COVID-19. Κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ ανεστάλη τον Μάρτιο, αφού διαπιστώθηκε ότι το πλάσμα δεν βοηθούσε καν στη θεραπεία ασθενών με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της νόσου.

Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, πρόσθεσε ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.

Διεθνής επιτροπή ειδικών κατέληξε σε σθεναρή σύσταση εναντίον της χρήσης πλάσματος αίματος από ιαθέντες, εξήγησε ο Οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Η σύσταση αφορά όλες τις περιπτώσεις, εξαιρουμένων τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών.

Η σύσταση, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), βασίζεται σε δεδομένα από 16 δοκιμές σε 16.236 ασθενείς με ήπια, σοβαρή και πολύ σοβαρή μορφή της COVID-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα