Ορόσημο το τέλος Σεπτεμβρίου – Τρίτη δόση για όλους «βλέπει» η Παγώνη
Τι περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι το επόμενο διάστημα.
Παρά τα σημάδια επιδημιολογικής σταθεροποίησης που παρουσιάζει η χώρα το τελευταίο διάστημα, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας μπήκαν στο κόκκινο, ως εκ τούτου τίθενται σε καθεστώς μίνι lockdown.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη στασιμότητα που παρατηρείται στον εμβολιαστικό εγχείρημα, ειδικά δε όσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο αν νοσήσουν.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, έκανε έκκληση σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι να σπεύσουν, ζητώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.
Συσχέτιση κρουσμάτων με την εμβολιαστική κάλυψη
Η ίδια συσχέτισε την εμβολιαστική κάλυψη κάποιον περιοχών με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αργολίδα και την Πιερία, όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, είπε ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ’ ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%.
Η ίδια μίλησε για γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αναφέροντας μάλιστα και στοιχεία που αφορούν την Δυτική Αττική, όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 50 ετών.
«Μικρότερος κίνδυνος»
Για ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είναι 10 φορές μικρότερος εάν έχει εμβολιαστεί, σε σχέση με το αν δεν έχει εμβολιαστεί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να επισκεφτούν τα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Δυσοίωνα σημάδια
Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε δυσοίωνη την παρατήρηση ότι έχουν πάψει να εμβολιάζονται οι άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα είπε είναι θετικό το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών βρίσκεται πάνω από το 73%.
Όπως είπε, ο αριθμός Rt βρίσκεται στο 0,84 και προέβλεψε ότι για τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο κι αυτός όσον θα χάσουν τη ζωή τους από κορωνοιό θα παραμείνει σταθερός.
Αναφερόμενη στα self test, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι έκπληξη να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες καθώς όπως είπε βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των self test στους μαθητές, αλλά και τα rapid test σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Οι νέες διαγνώσεις που αφορούν σε παιδιά και εφήβους, είπε ότι κυμαίνονται στο 20% με 21%, ποσοστό που είναι σταθερό από τον Ιούλιο, αλλά εκτίμησε ότι είναι λογικό να εμφανιστεί αύξηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς άνοιξαν τα σχολεία.
«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τα τέλη Σεπτεμβρίου
Τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται μια «αναζωπύρωση» της πανδημίας, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά αυξημένα τα κρούσματα, λόγω των πολλών τεστ που διενεργούνται και η εικόνα θα «καθαρίσει» στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τότε, εκτιμά πως τα κρούσματα θα ανέβουν παραπάνω καθώς θα λειτουργούν στο «φουλ» και οι κλειστοί χώροι διασκέδασης. Πάντως, διευκρίνισε πως το φετινό φθινόπωρο, με τους εμβολιασμούς και τα τεστ, θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο ανθρώπινο κόστος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, ενώ είναι 12% λιγότερα από την προηγούμενη.
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως «ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν, πριν τρεις με τέσσερις μέρες έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά».
Όπως εξήγησε, αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε 18 με 20 του μήνα, με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε ημερησία αυξητική τιμή πάνω από 4.000 – 4.500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700. Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα».
Στο «κόκκινο» Καβάλα, Ημαθία, Πιερία & Πέλλα
Στο μεταξύ, περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.
Οι περιοχές αυτές εντάσσονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας. Επίσης, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Παγώνη – Όλοι θα κάνουμε τρίτη δόση εμβολίου
Τρίτη δόση εμβολιασμού για όλους προανήγγειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολίων, που αργούν στις εισηγήσεις τους» σημείωσε η κ. Παγώνη, λέγοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει το θέμα.
Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Γενάρη και Φεβρουάριο», ενώ εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται μετά τους 6-8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
«Επιθετική μετάλλαξη στα παιδιά και στους νέους η Δέλτα. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς» τόνισε η γιατρός.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.
«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
«Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» τόνισε.
Γώγος: Και τα παιδιά προσβάλλει συχνά η παραλλαγή Δέλτα
Η παραλλαγή Δέλτα είναι το κυρίαρχο στέλεχος που κυριαρχεί πλέον στη χώρα μας, καταφέρνοντας να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων στελεχών του νέου κοροναϊού. Η επικράτησή του, δεν επέτρεψε την εξάπλωση του Νοτιοαφρικανικού στελέχους που είναι ίσως το πιο «δύσκολο» από τα στελέχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Παρόλα αυτά, η επικράτηση του στελέχους Δέλτα, σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής ευάλωτα στη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι και τα παιδιά, καθώς σύμφωνα με μελέτες από τις ΗΠΑ, τα παιδιά ήταν ευάλωτα σε ποσοστό 13,4% πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ενώ στοιχεία από τα τέλη Αυγούστου φέτος, δείχνουν ότι τα παιδιά προσβάλλονται σε ποσοστό 22,4%. Έτσι, τον φετινό χειμώνα περιμένουμε περίπου ένα στα τέσσερα περιστατικά να αφορά παιδιά.
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών, Λοιμωξιολόγος Χαρ. Γώγος στο πλαίσιο ομιλίας του σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα COVID του Τζάνειου Νοσοκομείου.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως με το 73% των κλινών εντατικής και το 42% των κλινών σε θαλάμους COVID να έχουν ήδη καλυφθεί, το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και το ξεκίνημα μιας ύφεσης, από υψηλά όμως επίπεδα. Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000, όμως ευτυχώς, οι θάνατοι από κοροναϊό έχουν πέσει στο ένα τρίτο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά δεν δείχνουν πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς συνεχίζουν να λειτουργούν και τα άλλα τμήματα των νοσοκομείων, καλύπτοντας τους ασθενείς άλλων παθήσεων, χωρίς να αναπτύσσονται νέες μονάδες αφού δεν υφίσταται ανάγκη.
Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ηλικίας 50-80 ετών και οι θάνατοι αφορούν ασθενείς 70-80 ετών συνήθως, ίσως και 60 ετών.
Ο ρυθμός μεταδοτικότητας της νόσου, το γνωστό Rt, κυμαίνεται γύρω στο 0,88 στην Αττική, στο 0,84 στη Νότια Ελλάδα, στο 1,07 στη Θεσσαλονίκη και στο 0,99 στη Βόρεια Ελλάδα.
Μειωμένοι εμβολιασμοί
Δεδομένου ότι το 56% του πληθυσμού της χώρας ή το 65% των ενηλίκων έχει ήδη εμβολιαστεί, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι εξαιρετικά χαμηλό και συγκεκριμένα ανέφερε την Ευρυτανία όπου το ποσοστό δεν ξεπερνά το 35%, στη Δυτική Αττική και το Κιλκίς, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι πάνω από 40%, Φωκίδα, Πέλλα, Δράμα, Σέρρες, Έβρος καθώς και άλλες έξι περιφερειακές ενότητες δεν ξεπερνούν το 45% στα ποσοστά εμβολιασμού τους.
Η ένταση της πανδημίας
Ο καθηγητής, με αφορμή την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναπροσάρμοσε τους δείκτες έντασης και σοβαρότητας της νόσου για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, θέτοντας νέα όρια στο κάθε επίπεδο βαρύτητας της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, μετρώνται ως προς τη σοβαρότητα της πανδημίας:
τα περιστατικά ανά 14ήμερο, ανά 100.000 πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω, με όρια κάτω των 20 περιστατικών στο πρώτο επίπεδο, μεταξύ 20-50 για το δεύτερο επίπεδο, μεταξύ 50-150 για το 3ο επίπεδο και πάνω από 150 για το 4ο επίπεδο.
οι θάνατοι ανά 14ημερο ανά εκατομμύριο πληθυσμού με κάτω από 20 περιπτώσεις για το 1ο επίπεδο, μεταξύ 20-40 για το 2ο επίπεδο, μεταξύ 40-100 για το 3ο επίπεδο, και πάνω από 100 για το 4ο επίπεδο
οι νοσηλείες σε θάλαμο ή εντατική, ως ποσοστό, σε επίπεδο εβδομάδας ή σε τρέχουσα κυλιόμενη πληρότητα με ανώτατο επίπεδο πάνω από τις 50 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού ή σε κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 75 εισαγωγές.
Σε ότι αφορά την ένταση της πανδημίας, μετράται:
Ο αριθμός των περιστατικών ανά 100.000 πληθυσμού σε 14ήμερη βάση, ξεκινώντας το πρώτο επίπεδο μέχρι τα 40 περιστατικά, το 2ο από 40-100, το 3ο από 100-300 και πάνω από 300 η χώρα «κοκκινίζει», και
Το ποσοστό θετικότητας στα τεστ, ξεκινώντας με λιγότερο από 2%, το 2ο επίπεδο κυμαίνεται από 2-4%, το 3ο επίπεδο από 4-10% και πάνω από 10% η χώρα μπαίνει στο 4ο και ανώτατο επίπεδο έντασης.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / MEGA