Ουκρανία: Σε καταφύγια και υπόγεια κάτοικοι – Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
ουκρανία-σε-καταφύγια-και-υπόγεια-κάτ-888015
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία.

 Ο δήμαρχος του Χάρκιβ κάλεσε τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια και τα υπόγεια

Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν “εχθροπραξίες”.

“Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω”, προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μάχες μαίνονταν στο προάστιο αυτό του Κιέβου, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επισημάνει στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

“Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!”, έγραφε το μήνυμα.

Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων

Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων και γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η Ματβιένκο είναι μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και ανήκε στο ακροατήριο του Βλαντίμιρ Πούτιν την Δευτέρα όταν αυτός ζήτησε από τους συγκεντρωμένους ρώσους αξιωματούχους «να πουν την γνώμη τους» σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» της ανατολικής Ουκρανίας, προοίμιο της μαζικής ρωσικής εισβολής στην χώρα.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία για το ουδέτερο καθεστώς, δηλώνει σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ανοίγει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για πολίτες από τρίτες χώρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για πολίτες από τρίτες χώρες, όπως το Ιράν και η Ινδία, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, επιτρέποντάς τους την είσοδο χωρίς βίζα και μεταφέροντάς τους στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, το οποίο είναι εκείνο του Ντέμπρετσεν, ανακοίνωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πέτερ Σιτζάρτο είπε ακόμη σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook ότι το πέρασμα από την Ουκρανία είναι συνεχές σε πέντε σημεία διέλευσης, αλλά τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές έως και 3-5 χιλιομέτρων από την ουκρανική πλευρά.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο προκειμένου να «συζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στην κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε ανάρτησή του στο Twitter, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Πολλά θέματα θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή απάντηση στις επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα ασφαλείας, καθώς και τα αντίποινα», επεσήμανε κυβερνητική πηγή στο AFP.

Ξεχωριστά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί και πώς οι χώρες της ΕΕ μπορούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία.

«Προφανώς οι Ευρωπαίοι θα είναι εκεί για να δείξουν αλληλεγγύη, να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες», τόνισε ο Λεντριάν.

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός αγωγού παροχής νερού στην Κριμαία

https://www.youtube.com/watch?v=hI0cyI3dtWc&ab_channel=Rantar

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (…) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.

Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

Η Ρωσία ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση, τη Δευτέρα, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των μεταφορών, χωρίς να φθάσουν μέχρι τον αποκλεισμό της από το σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών Swift.

Το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση προς τις δυτικές χώρες να λάβουν αυτό το μέτρο, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς χρηματοπιστωτικό «ατομικό όπλο», το οποίο ωστόσο δύναται να βλάψει ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες.

Η Ρωσία κλείνει τον εναέριο χώρο της σε όλες τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες – οι ρωσικοί περιορισμοί στις βρετανικές εταιρείες αποτελούν αντίποινα, δηλώνει το Λονδίνο

Η Ρωσία απαγόρευσε στα αεροπλάνα των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της ή να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή πολιτικής αεροπορίας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο στην ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός εναέριος χώρος κλείνει για όλα τα αεροπλάνα “που ανήκουν, μισθώνονται ή τα εκμεταλλεύονται πρόσωπα που συνδέονται με τη Βρετανία” και γι’ αυτά που έχουν καταχωρισθεί εκεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική ρυθμιστική αρχή Rosaviatsia.

Η απαγόρευση αφορά επίσης τις πτήσεις που διέρχονται από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Η επιβολή περιορισμών από τη Ρωσία στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες γίνεται σε αντίποινα για την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot στα βρετανικά αεροδρόμια, δήλωσε μετά την ρωσική ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

“Πιστεύω ότι αυτά είναι τα αντίποινά τους επειδή εμείς χθες απαγορεύσαμε στην Aeroflot να προσγειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του. Αυτή είναι η απάντησή τους”, δήλωσε ο Ουάλας στην εκπομπή του ITV Good Morning Britain.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

Ο Λετονός πρόεδρος Λέβιτς ζήτησε να απομονωθεί η Ρωσία, όπως η Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς δήλωσε ότι επιθυμεί να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λέβιτς επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία –που στοχοθετούν τον ενεργειακό τομέα της χώρας, τον οικονομικό τομέα και τον τομέα μεταφορών– είναι σκληρές και θα πλήξουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία. Όμως, κατά τη γνώμη του Λετονού προέδρου, θα πρέπει να υιοθετηθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Μόσχας.

«Το πιο σημαντικό είναι να απομονωθεί αυτό το εγκληματικό καθεστώς από τον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα. Διότι αυτό το καθεστώς δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Λέβιτς.

Η Λετονία και οι δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λιθουανία, έχουν ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Την ίδια άποψη εξέφρασε σήμερα η Βρετανία, αν και κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, με τη Γαλλία να δηλώνει ότι η αποκοπή της Μόσχας από το SWIFT είναι «η έσχατη λύση», αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο

Η Βρετανία θέλει η Ρωσία να αποκοπεί από το σύστημα SWIFT, λέει ο υπουργός Άμυνας – “Έσχατη επιλογή” η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT, λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Η Βρετανία θα ήθελε να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT –το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους– αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η επιλογή της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά ότι το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά μπορούν να επανέλθουν στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες.

«Είναι απολύτως η έσχατη λύση, το SWIFT, αλλά είναι μία από τις επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ, μιλώντας στα αγγλικά, σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παρίσι.

Ενόψει της ίδιας συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα πλήξουν τον ρωσικό λαό και θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια για τη ρωσική οικονομία», είπε.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ – Στις κινήσεις βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού την αποδίδουν οι ειδικοί

https://www.youtube.com/watch?v=rxhA2oXWf1s&ab_channel=DiscoverUganda

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με την διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί, διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες εξετάζουν τους κινδύνους και τις απαγορεύσεις στο ρωσικό εναέριο χώρο αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το αεροδρόμιο του Άνκορατζ στην Αλάσκα ανακοίνωσε ότι αεροπορικές εταιρίες έχουν αρχίσει να ψάχνουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα εξυπηρέτησης επιβατών που διαθέτει, στην περίπτωση που οι πτήσεις πάνω από τη Ρωσία επηρεαστούν από την κρίση στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας τις ευρύτερες συνέπειες της διαμάχης για τον παγκόσμιο τομέα των αεροπορικών εταιριών.

Το αναφερόμενο αεροδρόμιο αποτελούσε έναν δημοφιλή προορισμό ανεφοδιασμού με καύσιμα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι δυτικές αεροπορικές εταιρίες αδυνατούσαν να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας για τις πτήσεις από την Ευρώπη στην Ασία.

Η αεροπορική εταιρία Japan Airlines ακύρωσε τη χθεσινή απογευματινή πτήση της προς τη Μόσχα, επικαλούμενη πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια της πτήσης, ενώ η Βρετανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αεροσκάφη των ρωσικών αεροπορικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της Aeroflot, καθώς οι επιπτώσεις της διαμάχης στον τομέα των αεροπορικών εταιριών προσλαμβάνουν ευρύτερες διαστάσεις, πέραν της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονταν με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία σημεία, μετά την έναρξη από τη Μόσχα της μεγαλύτερης στρατιωτικής επίθεσης, που έγινε σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εναέριος χώρος στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, σε τμήματα της Λευκορωσίας και πάνω από τις νότιες περιοχές της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έκλεισε ως συνέπεια της επίθεσης, περιορίζοντας τις επιλογές των αεροπορικών εταιριών, σχετικά με τα διαθέσιμα δρομολόγια των πτήσεών τους.

Η αεροπορική εταιρία Emirates ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μικρές αλλαγές στην πορεία των πτήσεών της προς τη Στοκχόλμη, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, αλλά και στα σχέδια πτήσεων ορισμένων αμερικανικών πτήσεων που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο εναερίων χώρων, αυξάνοντας ελαφρώς τη διάρκεια των πτήσεων.

Η OPSGROUP που συνεργάζεται με τον τομέα των αεροπορικών εταιριών για την εκτίμηση των κινδύνων στις πτήσεις, ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος πετάει πάνω από το ρωσικό εναέριο χώρο, θα πρέπει να έρχεται εφεδρικά σχέδια πορείας, στην περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπο με κλειστό εναέριο χώρο, εξαιτίας πολεμικών κινδύνων ή της επιβολής κυρώσεων.

“Η Ρωσία δεν είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τις δικές της κυρώσεις και απαγορεύσεις στον εναέριο χώρο, καθώς δεν θα ήθελαν για την Aeroflot να βρεθεί αντιμέτωπη με τους ίδιους περιορισμούς σε αντίποινα” σύμφωνα με την OPSGROUP. “Ωστόσο, είναι είναι ενδεχόμενο να αντιδράσουν σε κυρώσεις από άλλες χώρες”.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που ανήκει στον ΟΗΕ θα συζητήσει την πολεμική διαμάχη στην Ουκρανία σε μία σημερινή συνεδρίασή του, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν βλέπει κάποια ανάγκη για την ακύρωση των πτήσεων προς τη Μόσχα.

Καθώς οι αεροπορικές εταιρίες αξιολογούν τους κινδύνους για τις πτήσεις των αεροσκαφών τους, πλήττονται επίσης, από μία άνοδο της τιμής του πετρελαίου περίπου στα 105 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014 ως συνέπεια της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η αύξηση αυτή, αυξάνει το λειτουργικό κόστος, σε μία περίοδο που η ζήτηση για την ταξιδιωτική κίνηση παραμένει χαμηλή, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies εκτιμούν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες είναι ενδεχόμενο να δεχτούν ένα μεγαλύτερο πλήγμα σχετικά με τη ζήτηση εισιτηρίων, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις αυτές, δίνουν έμφαση σε μία μείωση 27% στα ταξίδια από την ΕΕ στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μέσα σε μία διετία, μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Παράλληλα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και της ανάλογης προσφοράς υπηρεσιών, ανησυχούν για την πορεία της συνεργασίας τους με ρωσικές εταιρίες, καθώς οι κυρώσεις είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν προβλήματα στις εταιρίες που ασχολούνται με τη χρηματοδοτική μίσθωση αεροσκαφών.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες διατηρούν σε υπηρεσία 980 επιβατικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 777 αεροσκάφη χρησιμοποιούνται με χρηματοδοτική μίσθωση (Cirium). Από αυτά τα αεροσκάφη τα 2/3 ή 515 αεροσκάφη με εκτιμώμενη οικονομική αξία περίπου 8,91 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι νοικιασμένα από ξένες εταιρίες.

Η εσωτερική αεροπορική αγορά της Ρωσίας είχε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως στη διάρκεια της πανδημίας, καταγράφοντας μείωση μόλις 7,5% αυτή την εβδομάδα, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2020 ( OAG).

ΟΗΕ: Η ρωσική εισβολή πιθανόν να αναγκάσει πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, γεγονός που κινδυνεύει να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

“Ακόμη προσπαθούμε να δούμε ποιες πολιτικές υποδομές έχουν πληγεί και σε ποιο μέρος της Ουκρανίας”, είπε από την πλευρά του κατά την ίδια ενημέρωση ο Αφσχάν Καν, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της UNICEF.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβινά Σαμντασανί ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 25 νεκρούς αμάχους και 102 τραυματίες στην Ουκρανία “από τους βομβαρδισμούς”.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτός ο απολογισμός είναι πιθανόν κατά πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα