Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση – Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός

Κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 σε πέντε ουκρανικές πόλεις, ενώ καταγγέλλουν τους Ρώσους για βομβαρδισμούς αμάχων.

Parallaxi
ουκρανία-βομβαρδίστηκε-δεύτερη-πυρη-892239
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Σούμι

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1500920425961996293?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500920425961996293%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1219490%2Fpolemos-stin-oukrania-upo-asfuktiko-kloio-i-odissos-simadia-oti-plisiazei-i-megali-epithesi-sto-kievo%2F

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός – Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο

Όλο και περισσότερο σφίγγει η «ρωσική δαγκάνα» γύρω από το Κίεβο, καθώς η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο 24ωρο δείχνει πως πλησιάζει η τελική επίθεση με στόχο την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Έχοντας θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και των βασικών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με εξαίρεση, μέχρι ώρας, την Οδησσό, η Μόσχα εμφανίζεται να επικεντρώνει σταδιακά στην επίτευξη του βασικού της σκοπού, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο των βασικών διοικητικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της χώρας.

Ήδη οι Ρώσοι εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν τις βασικές διόδους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, εξακολουθώντας ωστόσο να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θέλοντας, σύμφωνα με αναλυτές, να διευκολύνουν τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταλείψει την πόλη, προκειμένου αυτή να αδειάσει έτσι ώστε να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και η στάση αναμονής που τηρεί αφενός η μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων μήκους 45 χλμ η οποία βρίσκεται από την πλευρά του άξονα του ποταμού Δνείπερου, στα ανατολικά του, αφετέρου και η δεύτερη μικρότερη φάλαγγα που κινείται δυτικά του ποταμού, με προέλευση από τη Λευκορωσία. Η απουσία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αποφεύγει να σηκώσει τα μαχητικά της λόγω της ρωσικής συντριπτικής υπεροχής στον αέρα, δίνει, άλλωστε, τον απαραίτητο χρόνο στις ρωσικές επίγειες δυνάμεις όχι μόνο να αναπτυχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και να σταθμεύουν επί μέρες, χωρίς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν εύκολο στόχο μίας τυχόν ουκρανικής αεροπορικής επιδρομής.

Την ίδια στιγμή, στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να διακινούνται βίντεο, που δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου BMP-2 και T-80BVM, να εισέρχονται στα περίχωρα του Κιέβου, λαμβάνοντας θέσεις μάχης. Μέσα στις προθέσεις των Ρώσων είναι, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αφού ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν σε εξέλιξη για την κατάληψη όλων των μεγάλων πόλεων της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας, να συγκεντρώσουν και να στρέψουν το σύνολο των δυνάμεων τους στο Κίεβο. Να σημειώσουμε πως από τις μεγάλες πόλεις, το τελευταίο, επί τους ουσίας, «οχυρό» που έχει απομείνει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, είναι η Οδησσός, η οποία εδώ και λίγα 24ωρα έχει σχεδόν περικυκλωθεί από υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις, με τον ρωσικό στόλο να έχει ήδη επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων και ενόσω βρισκόμαστε στην 13η ημέρα της εισβολής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά παρά το γεγονός ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν υπέρτερο αντίπαλο τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε μέσα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεπικουρούμενες και από ομάδες πολιτοφυλάκων εξακολουθούν να προβάλουν ισχυρή αντίσταση καταφέρνοντας σημαντικές απώλειες στο ρωσικό στρατό. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως οι ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας και το πολεμικό υλικό που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εμφανίζονται να καταστρέφουν ολοένα και περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα να είναι είτε παρατημένα είτε να έχουν καταστραφεί από τις ουκρανικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πυραυλικά συστήματα «Uragan», συστήματα αεράμυνας Pantsir-S, συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα άρματα μάχης T-80U συμπεριλαμβάνονται στην λίστα απωλειών του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανία, η Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου IL-76 και δύο ελικόπτερα Mi-24, γεγονός που απέτρεψε την απόβαση εχθρικών οπλισμένων στρατευμάτων κοντά στο Vasilkov, νότια της περιφέρειας του Κιέβου. Επίσης, υποστηρίζουν πως η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε ένα ρωσικό Su-30SM.

Να σημειώσουμε πως το ΝΑΤΟ, πέρα από οπλισμό, διοχετεύει προς τους ουκρανούς και πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τις θέσεις τους αλλά και τη διάταξή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η αποστολή του αεροπλανοφόρου USS Harry J. Truman στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αλεξανδρούπολη, μια ανάσα από τα Στενά του Βοσπόρου, ενώ και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, έχοντας μέσω των υπερσύγχρονων συστημάτων που διαθέτουν σχεδόν πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Παράλληλα στον ευρύτερο διεθνή εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, όπως και στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας επιχειρεί από χθες και το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το RQ-4B Global Hawk.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο, με βάση τις δυνατότητες των συστημάτων του, μπορεί να δώσει εικόνα μέχρι και την Οδησσό. Να επισημάνουμε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το αμερικανικό Πεντάγωνο διέταξε την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπου 100.000. Όπως επίσης ανακοίνωσε χθες από τη Λιθουανία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλούν και μαχητικά αεροσκάφη F-35 για να ενισχυθεί η παρουσία της Συμμαχίας συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.

«Μένω στο Κίεβο και δεν φοβάμαι κανέναν», λέει ο Ζελένσκι μέσα από το γραφείο του

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να δίνει την μάχη του απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν και αντιστέκεται σθεναρά στην εισβολή του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. Παρά την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων για 12η ημέρα ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει στο Κίεβο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Στο νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα είναι το 12ο βράδυ του αγώνα μας. Ο καθένας είναι εκεί που πρέπει. Είμαι στο Κίεβο. Η ομάδα μου είναι μαζί μου. Οι στρατιωτικοί είναι στις θέσεις τους. Οι ήρωες μας! Γιατροί, διασώστες, μεταφορείς, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι…

Όλοι. Είμαστε όλοι σε πόλεμο. Όλοι συμβάλλουμε στη νίκη μας, που σίγουρα θα επιτευχθεί. Με τη δύναμη των όπλων και τον στρατό μας. Με τη δύναμη των λέξεων και τη διπλωματία μας. Με δύναμη πνεύματος, που έχει ο πρώτος, ο δεύτερος και ο καθένας μας.

Ρίξτε μια ματιά στη χώρα μας σήμερα. Παντού οι άνθρωποι αμύνθηκαν, αν και δεν έχουν όπλα.

Έχουν θάρρος. Αξιοπρέπεια. Κάθε Ουκρανός και ουκρανή που διαμαρτυρήθηκαν για τους εισβολείς χθες, σήμερα και θα διαδηλώσουν αύριο είναι ήρωες.

Δεν κάνουμε πίσω.

Δεν φοβόμαστε τα τανκς και τα πολυβόλα. Όταν το κύριο πράγμα είναι με το μέρος μας, η αλήθεια. Όπως είναι τώρα.

Γνωρίζουμε ότι το μίσος που έφερε ο εχθρός στις πόλεις μας με βομβαρδισμούς δεν θα παραμείνει εκεί. Το μίσος δεν αφορά εμάς. Θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα.

Ο ουκρανικός στρατός κρατά θέσεις. Μπράβο! Προκαλεί εξαιρετικά οδυνηρές απώλειες στον εχθρό.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία. Θα ήθελα να πω – το τρίτο και τελευταίο. Είμαστε όμως ρεαλιστές. Θα μιλήσουμε λοιπόν. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι θα έρθουμε σε ειρήνη.

Ακριβώς για την ειρήνη.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά.

Τώρα θα πω ένα πράγμα: Μένω εδώ.

Μένω στο Κίεβο.

Στην οδό Μπάνοβα.

Δεν κρύβομαι.

Και δεν φοβάμαι κανέναν.

Όσο χρειάζεται για να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο!», καταλήγει.

Η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι ρωσικοί όροι και η απάντηση Ζελένσκι

Με τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα, αλλά και τη Μόσχα να πιέζεται από την διεθνή αντίδραση και την ουκρανική αντίσταση, οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα, μετά από 13 ημέρες πολέμου, αποκτούν κρίσιμη σημασία για την εξέλιξη της κρίσης, που προκάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταφεύγοντας στα όπλα.

Το Κρεμλίνο βάζει ήδη ξεκάθαρα στο τραπέζι τους όρους του για να σταματήσει την εισβολή, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι συζητήσεις με τελεσίγραφα δεν γίνονται και αντιπροτείνει απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. Την ίδια ώρα όμως σημειώνονται μικρά βήματα προόδου, όπως έδειξε η τρίτη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στο Μίνσκ, οι οποίες συμφώνησαν και για νέα επαφή. Αλλά η κυριότερη ένδειξη ότι και η Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας και ψάχνουν μία φόρμουλα, πέρα από τις επιθετικές διακηρύξεις και το πινγκ πονγκ δηλώσεων, είναι η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ρώσος Λαβρόφ και ο Ουκρανός Κουλέμπα, παρόντος του Τούρκου ομολόγου τους Τσαβούσογλου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την έναρξη της εισβολής. Ουσιαστικά η επαφή αυτή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μέχρι τώρα, ανάμεσα στα δύο μέρη και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πιο κρίσιμη και δύσκολη ώρα των πολεμικών συγκρούσεων μπορεί να προκύψει η αναγκαιότητα της διπλωματικής λύσης, έστω κι αν ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προέβλεψε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει ελπίδα ειρήνευσης για τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

Πολλοί βλέπουν ότι, από τη μία πλευρά, η παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση έχει τεράστιο κόστος για τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα, ειδικά εάν η Δύση αποφασίσει να πληρώσει και η ίδια μεγάλο τίμημα με τις κυρώσεις, αρκεί να γονατίσει την ρωσική οικονομία και να φέρει τον Πούτιν σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Εάν συνεχιστούν μάλιστα και οι απώλειες στο αμιγώς στρατιωτικό πεδίο, το Κρεμλίνο θα βρεθεί σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, ανεξάρτητα εάν πετύχει τελικά τους στόχους του, όπως επιμένει ο Πούτιν.

Από την άλλη, ούτε το Κίεβο μπορεί να αντέξει την ρωσική στρατιωτική πίεση, που καταστρέφει υποδομές και προκαλεί τερατώδες ανθρωπιστικό πρόβλημα στη χώρα, ειδικά από την ώρα που η Δύση επιμένει να μην παράσχει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ακόμα και χθες ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος, με μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, η διπλωματία, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα αυτή την ώρα, μπορεί να κερδίσει έδαφος τις αμέσως επόμενες. Πολλοί παρατήρησαν μάλιστα ότι οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών τη Δευτέρα διήρκησαν περισσότερες από 3 ώρες, έστω κι αν τελικά δεν έβγαλαν καποιο ευρύτερο αποτέλεσμα, – το χάσμα στα κύρια σημεία παραμένει μεγάλο – παρά μόνο μία στοιχειώδη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ουδείς πάντως μπορεί να προβλέψει το παραμικρό, καθώς οι κινήσεις του Πούτιν είναι εντελώς απρόβλεπτες, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα θελήσει πάση θυσία να ικανοποιήσει κάποιους από τους βασικούς στόχους του με αυτή την πολεμική επιχείρηση και δεν πρόκειται να υπολογίσει το όποιο τίμημα. Έστω κι αν αυτό που θα φανεί ότι κερδίζει είναι πολύ μικρότερο από εκείνο, που αρχικά επεδίωκε.

Οι ρωσικοί όροι και το όχι του Ζελένσκι

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απέρριψε τις ρωσικές απαιτήσεις, όπως διατυπώθηκαν από το Κρεμλίνο νωρίτερα, προκειμένου να σταματήσει η εισβολή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί «τα τελεσίγραφα του Πούτιν», αλλά αφήνοντας και ένα παράθυρο ανοιχτό για εξεύρεση λύσεων σε κάποια από τα σημεία που έχει θέσει η Ρωσία. Ο Ζελένσκι επιμένει σε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, όπως επανέλαβε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

Οι ρωσικοί όροι πάντως, έτσι όπως τους παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι ιδιαίτερα σκληροί.

Τι απαιτεί η Μόσχα από την Ουκρανία για να σταματήσει τη στρατιωτική δράση της; Τα εξής: Πρώτον, να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση (αποστρατικοποίηση). Δεύτερον, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (κυρίως να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ). Τρίτον, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Κι, τέταρτον, να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, «η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, ίσως και σήμερα οριστεί το πότε και πού θα γίνει η νέα συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, που χθες έκαναν κάποια βήματα προόδου ως προς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Υπάρχουν μικρές θετικές εξελίξεις στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των ανθρωπιστικών διαδρόμων», ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία θα αρχίσουν να λειτουργούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Λεονίντ Σλούτσκι, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών άγγιξε και το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, που είναι ένας από τους τέσσερις όρους που θέτει το Κρεμλίνο στο Κίεβο για να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση. Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι όροι της Μόσχας δόθηκαν γραπτώς στην ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία ζήτησε να μελετήσει τις προτάσεις και να επανέλθει.

Υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας τάχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και η Κίνα, η οποία μέσω του υπουργού των Εξωτερικών της, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε προς τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση Ζοσέπ Μπορέλ, την άποψη ότι οι κυρώσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα