Top

Ουκρανικός πυρετός πάνω από την Ευρώπη

Καταιγιστικές εξελίξεις τεντώνουν το σχοινί

Parallaxi
ουκρανικός-πυρετός-πάνω-από-την-ευρώπ-886774
Parallaxi

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να «ανασυστήσει μια αυτοκρατορία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.

“Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία”, είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και “αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία “αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει” τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια “διαφορετική κατάσταση” γιατί “το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία”.

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.

“Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα”, είπε.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τον Πούτιν των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ”, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης.

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές; Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες “Λαϊκές Δημοκρατίες”, μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία; Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ; Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ” ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Πώς θα αντιδράσει η Δύση; Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση “θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης”. Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία “άμεση και ισχυρή” απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Έχει αναγνωρίσει η Ρωσία άλλες αποσχισθείσες περιοχές στο παρελθόν; Ναι, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τη Μόσχα; Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίαςγια ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις ολιγάρχες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ. Η Βρετανία, μετά την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο να αναπτυχθούν στρατεύματα στις δυο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων ο Γκενάντι Τίμτσενκο, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ όσων είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον για τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Τζόνσον να είναι πιο αυστηρός απέναντι στο ρωσικό χρήμα, απαιτώντας μάλιστα να εκδιωχθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες από τη Βρετανία και να ξεθάψουν τα ρωσικά χρήματα από το Σίτι του Λονδίνου.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη επιλογής για τους υπέρμετρα πλούσιους της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Τίμτσενκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία ήταν μέτοχος της National Media Group, που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Bank Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακολούθησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρει η Βρετανία.

Ο Τίμτσενκο, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 23,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ… είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο» ενώ «ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στους Ρότενμπεργκ, οι οποίοι είναι δισεκατομμυριούχοι και έχουν κάνει περιουσίες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Πούτιν.

«Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Πούτιν», δήλωσε ο Τζόνσον, θεωρώντας ότι «Ο Πούτιν δημιουργεί το πρόσχημα για μια επίθεση πλήρους κλίμακας».

Η άλλοτε πανίσχυρη οικονομία της Ρωσίας, που ήταν κάποτε υπερδύναμη, είναι τώρα μικρότερη από την Ιταλία με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, με ονομαστικό ΑΕΠ περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ντι Μάιο: Απόλυτα πεπεισμένη η Ιταλία ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός των κυρώσεων

«Η αναγνώριση των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, είναι απαράδεκτη και η Ιταλία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός των κυρώσεων», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

Στη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία και στην ανάγκη υιοθέτησης κυρώσεων, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η αναγνώριση των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, είναι απαράδεκτη και η Ιταλία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός των κυρώσεων», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας από το Παρίσι.

«Σήμερα το απόγευμα θα δώσουμε το αναγκαίο, πολιτικό “πράσινο φως”, για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να συντονιζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες

Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις. Σε ποιους επιβάλλονται κυρώσεις.

Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του πλήρους πακέτου των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της Βρετανίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Ρωσία παραβίασε ένα σημαντικό όριο.

Στην ομιλία του ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της ρωσικής επιθετικότητας που είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Για την ώρα, είπε, η Ρωσία έχει διαπράξει μία «ανανεωμένη εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία και ο Πρόεδρος Πούτιν δημιουργεί πρόσχημα για την πλήρη εισβολή.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε διπλωματική λύση έως την ύστατη δυνατή στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα λόγια μας να μην έχουν αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Πούτιν να είναι τελείως αποφασισμένος για μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μία «παρατεταμένη κρίση», καθώς αν και του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει πώς το έτος 2022 ένα εθνικός ηγέτης μπορεί με ηρεμία και πρόθεση να σχεδιάζει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα, «παρόλα αυτά οι αποδείξεις με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε πως οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχουν και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνουν».

O πρωθυπουργός του ΗΒ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Βερολίνου να παγώσει την πιστοποίηση του NordStream 2.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε εκ νέου όσους Βρετανούς υπηκόους έχουν παραμείνει στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εν μέσω φόβων για διευρυμένη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Μέσω Twitter η κα Τρας επανέλαβε το κάλεσμα του Foreign Office, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία των Βρετανών στην Ουκρανία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό “συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

Τηλεφώνημα στήριξης Ερντογάν σε Ζελένσκι για το ουκρανικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία. Η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία. Η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ζελένσκι και ζήτησε «να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της κρίσης. Δεν διευκρινίστηκε αν ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ζελένσκι.

Ουκρανικό: Έκτακτη σύσκεψη της G7 συγκάλεσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ συγκάλεσε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) για σήμερα, προκειμένου να συζητήσουν την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Η G7 εξακολουθεί να συντονίζεται στο θέμα της ρωσικής κρίσης» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα