Η παγκόσμια μάχη για το εμβόλιο και τα νέα για επαναμόλυνση

Ισραήλ: Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer δεν παρέχει πλήρη προστασία

Parallaxi
η-παγκόσμια-μάχη-για-το-εμβόλιο-και-τα-ν-710977
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Ξεπέρασαν τους 140.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.523 κρούσματα του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 1.219 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 140.241 νεκρούς επί συνόλου 1.630.258 μολύνσεων.

Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα, αναγνωρίζει το υπουργείο, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.

Πάνω από 675.000 εμβολιασμοί μέσα στις πρώτες τρεις μέρες από την έναρξη του προγράμματος

Περισσότεροι από 675.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Τουρκία εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 με το κινεζικό εμβόλιο της εταιρείας Sinovac μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες του προγράμματος εμβολιασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Οι τουρκικές αρχές ενέκριναν την κατεπείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου CoronaVac και την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

Η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac και έχει λάβει τρία εκατομμύρια. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και εκείνου που παρασκεύασαν η Pfizer με την BioNTech και στη διαδικασία ανάπτυξης ενός εγχώριου εμβολίου.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ινδία

Ο υπάλληλος καθαριότητας Μάνις Κουμάρ έγινε ο πρώτος πολίτης στην Ινδία που εμβολιάστηκε το Σάββατο εναντίον του COVID-19, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κήρυξε την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Ινδία εμβολιάζει κατά προτεραιότητα νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή, και ο Μόντι με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στους υγειονομικούς μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Η ασθένεια χώρισε ανθρώπους από τις οικογένειές τους, κράτησε μητέρες μακριά από τα παιδιά τους, και εκείνοι που πέθαναν από την ασθένεια δεν μπόρεσαν ούτε καν να λάβουν ένα τελευταίο αντίο από τις οικογένειές τους», είπε ο Μόντι.

Σανσκριτικοί ύμνοι ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ο 70χρονος Μόντι δεν έχει πει αν θα εμβολιαστεί, αλλά έχει πει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.

Ο Κουμάρ έλαβε το εμβόλιο στο All-India Institute of Medical Sciences (AIMS) του Δελχί, ένα μόνο από τα 3.006 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Κατά την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, εμβολιάστηκαν 300.600 άνθρωποι.

Με έναν πληθυσμό σχεδόν 1.4 δισεκ. ανθρώπων, η Ινδία είναι η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρειάζεται να εμβολιάσει όλους προκειμένου να επιτύχει ανοσία της κοινότητας.

Η Ινδία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους με δύο δόσεις στους πρώτους έξι με οκτώ μήνες του χρόνου.

Οι πολίτες δεν θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και ένα υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση εμβόλιο που ανέπτυξε η ινδική φαρμακευτική εταιρία Bharat Biotech, η αποτελεσματικότητα του οποίου δεν είναι γνωστή. Αμφότερα παρασκευάζονται εγχωρίως.

Περίπου 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 151.000 που έχουν πεθάνει, αν και το ποσοστό των μολύνσεων έχει πέσει μετά την κορύφωσή του στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι 30 εκατομμύρια υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας και ασφαλείας και θα ακολουθήσουν περίπου 270 εκατομμύρια πολίτες άνω των 50 ετών ή που εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν λόγω άλλων ασθενειών από τις οποίες πάσχουν.

Η κυβέρνηση έχει αγοράσει ήδη 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca COVISHIELD, το οποίο παρήγαγε το Serum Institute of India, και 5,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Bharat Biotech COVAXIN.

Το COVISHIELD είναι αποτελεσματικό 72%, ενώ η Bharat Biotech λέει ότι τα αποτελέσματα τελευταίου σταδίου κλινικών δοκιμών του COVAXIN αναμένονται έως τον Μάρτιο.

Βρετανία: Μειώνονται τα κρούσματα – 1.295 θάνατοι σε 24 ώρες

Η Βρετανία κατέγραψε τον μικρότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων του Covid-19 από τις αρχές του έτους, σε μία νέα ένδειξη ότι η εφαρμογή του εθνικού lockdown επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου μεταδοτικότερου στελέχους του κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πρόσφατης έξαρσης της επιδημίας συνεχίζουν να αντανακλώνται στους θανάτους, ο αριθμός των οποίων ήταν το Σάββατο ο τρίτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε το Σάββατο στα 41.346, έναντι 55.761 την Παρασκευή. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν τα διαγνωστικά τεστ ήταν περιορισμένα λόγω των γιορτών.

Ωστόσο, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με 1.295 νεκρούς από τον Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, μόνο τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης σε λειτουργία και την εφαρμογή της τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατόν.

Από τη Δευτέρα, όλοι οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Βρετανία θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό που να δείχνει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους.

Σερβία: Έφτασαν στο Βελιγράδι ένα εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου

Μία μεγάλη παρτίδα του κινεζικού εμβολίου SinoPharm έφτασε το Σάββατο στο Βελιγράδι με ειδική πτήση από το Πεκίνο. Πρόκειται για ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η China National Pharmaceutical Group και θα αρχίσει να χορηγείται στη Σερβία από τη Δευτέρα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του από το Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το εμβόλιο αυτό που παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 86%, αναπτύχθηκε με την κλασική μέθοδο παραγωγής εμβολίων και συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου. Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, κατά την άφιξη του αεροπλάνου που μετέφερε το κινέζικό φορτίο των εμβολίων, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ. Ο Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η άφιξη αυτής της μεγάλης παρτίδας του κινεζικού εμβολίου αποτελεί επιβεβαίωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου έγιναν περίπου 25.000 εμβολιασμοί με τα εμβόλια Pfizer-BioNtech και Sputnik-V.

Προτεραιότητα δόθηκε στους νοσοκομειακούς και τους τροφίμους γηροκομείων ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα σώματα ασφαλείας. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα των ενώσεων Συντακτών να συμπεριληφθούν στις ομάδες προτεραιότητας και οι δημοσιογράφοι.

Η εκτίμηση της σερβικής κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί ικανοποιητικός αριθμός εμβολιασμών ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας στον πληθυσμό.

Στην Σερβία μέχρι το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 369.823 κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν 3.708 άνθρωποι από επιπλοκές της νόσου.

1.050 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 61.567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 1.050 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι και πάνω από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 209.296 νεκρούς επί συνόλου 8.455.059 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Τουρκία: Περισσότεροι από 675.000 εμβολιασμοί τις πρώτες τρεις ημέρες

Περισσότεροι από 675.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Τουρκία εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 με το κινεζικό εμβόλιο της εταιρείας Sinovac μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες του προγράμματος εμβολιασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Οι τουρκικές αρχές ενέκριναν την κατεπείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου CoronaVac και την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

Η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac και έχει λάβει τρία εκατομμύρια. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και εκείνου που παρασκεύασαν η Pfizer με την BioNTech και στη διαδικασία ανάπτυξης ενός εγχώριου εμβολίου.

Οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα για το κινεζικό εμβόλιο.

Στον χθεσινό απολογισμό της πανδημίας, το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 7.550 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο αυτών από την αρχή της πανδημίας να φτάνουν τις 2.380.665. Επιπλέον 168 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, με τους θανάτους να φτάνουν πλέον σε 23.832.

Αυστρία: Διαδηλώσεις στη Βιέννη κατά των περιοριστικών μέτρων

«Κυβέρνηση Παραίτηση», «Ο Τύπος είναι ψεύτης»: διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών μέτρων για την επιδημία του κορωνοϊού συγκέντρωσαν περί τις 10.000 άτομα το απόγευμα του Σαββάτου στη Βιέννη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας κατήγγειλαν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο στον πληθυσμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου, η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε το τρίτο lockdown από την έναρξη της επιδημίας για να καθυστερήσει την εξάπλωση της επιδημίας. Τα καταστήματα, εκτός όσων πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, είναι κλειστά, μαζί με τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

«Οι αριθμοί που μας σερβίρουν για τους νεκρούς είναι βλακείες. Δεν θέλω να καταλήξω όπως στην Κίνα όπου δεν έχει κανείς δικαίωμα να κάνει τίποτε», δήλωνε μία διαδηλώτρια δίπλα σε ένα πανό που έγραφε: «Είστε η αρρώστεια, είμαστε το φάρμακο».

«Είμαστε ενήλικες! Εδώ και έναν χρόνο, βγαίνω συνέχεια και δεν έχω κολλήσει τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστώ», πρόσθεσε.

Κρατώντας αυστριακές σημαίες, οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που ορίζει ο νόμος. Οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν σε συστάσεις.

Ο πρώην αντικαγκελάριος, ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις. Δεν φορούσε μάσκα.

«Πετάξτε επιτέλους αυτό το βρωμερό μαντήλι», προέτρεπε μέσω τηλεβόα μία από τους ομιλητές.

Σε ορισμένα πανό γινόταν αναφορά στη θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει γνωστή ως «μεγάλη αντικατάσταση» του πληθυσμού.

Αντιδιαδήλωση 500 περίπου ακτιβιστών της άκρας αριστεράς πραγματοποιήθηκε παράλληλα για να καταγγελθεί «η παράνοια των αντιπάλων της μάσκας».

Η Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.053 θανάτους από τον Covid-19.

Επειτα από συστάσεις των ειδικών και διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των ομόσπονδων κρατών, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή παράταση του lockdown πέραν της 24ης Ιανουαρίου, την υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας και περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Γαλλία: Ξεπεράστηκε το όριο των 70.000 θανάτων

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 70.000 θανάτων από τον Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συνολικά, 70.142 άνθρωποι υπέκυψαν στον νόσο, οι 196 τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου παραμένει υψηλός, στα 21.406, στα ίδια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών.

Η πίεση επί των νοσοκομείων παραμένει μεγάλη, με συνολικό αριθμό νοσηλευομένων ασθενών της νόσου στους 24.985, οι 1.199 των οποίων εισήχθησαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι 2.731 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 188 εισήχθησαν σήμερα.

Το ποσοστό θετικότητας παραμένει στο 6,5%.

Η Γαλλία εφαρμόζει από το Σάββατο γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00, λόγω των ανησυχιών για νέα έξαρση της επιδημίας εξαιτίας των νέων στελεχών του κορωνοϊού που θεωρούνται μεταδοτικότερα.

Η πολιτική της κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική μέχρι σήμερα για την σημαντική μείωση του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ η εκστρατεία του εμβολιασμού μόλις ξεκίνησε στη χώρα.

Καθηγητές στις ΗΠΑ συμφωνούν με το θεραπευτικό σχήμα «Anti-Covid στο σπίτι» 200 Iταλών γιατρών

Ο Harvey Risch, καθηγητής και μέλος του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ και ο συνάδελφός του, Peter A. McCullough, αναφέρθηκαν και κοινοποίησαν δημόσια το πρόγραμμα «anticovid στο σπίτι» που αναπτύχθηκε από περίπου 200 Ιταλούς γιατρούς και ειδικούς, το οποίο μειώνει τις νοσηλείες στα νοσοκομεία για όσους πάσχουν από Sars-Cov-2, αποδεικνύοντας έτσι το επιπλέον όπλο εν αναμονή της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης μέσω των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον δικηγόρο Erich Grimaldi, πρόεδρο της «Επιτροπής για το δικαίωμα στην έγκαιρη φροντίδα στο σπίτι κατά την επιδημία Covid-19», «η θεραπευτική αυτή πρόταση, αναλυτική και ευρέως χρησιμοποιούμενη από εκατοντάδες γιατρούς που έχουν έρθει σε επαφή για να συνεργαστούμε , στάλθηκε στο Ιταλικό Υπουργείο Υγείας, των Περιφερειών και στον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων».

«Η Ιταλία εξακολουθεί να μην διαθέτει κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για τους γιατρούς που αντιμετοπίζουν την ασθένεια στο σπίτι και στην αρχική φάση. Με την ομάδα μας στο Facebook που έχει περισσότερα από 52 χιλιάδες μέλη (# oterapiadomiciliarecovid19), ξεκινήσαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και υποστηρίξαμε απομακρυσμένους θετικούς συμπτωματικούς πολίτες, ελλείψει επαρκούς εδαφικής θεραπευτικής βοήθειας», προσθέτει ο πρόεδρος.

«Οι γιατροί της ομάδας τους τελευταίους μήνες έχουν καταφέρει να αποφευχθούν εκατοντάδες νοσηλείες ασθενών οι οποίοι, μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, διακινδύνευαν την αυτοθεραπεία», τονίζει.

«Στο σχέδιο για την πανδημία 2021-2023 γίνεται λόγος για διαφοροποίηση των θεραπειών λόγω της έλλειψης πόρων, ενώ οι γιατροί της ομάδας και η επιτροπή υποστηρίζουν ότι εν αναμονή της εκστρατείας εμβολιασμού, ο Covid-19 πρέπει να νικήθεί στο σπίτι και με τη συγκεκριμένη υποστήριξη των γιατρών», καταλήγει ο δικηγόρος.

Ισραήλ: Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer δεν παρέχει πλήρη προστασία – Επαναμολύνονται ασθενείς

«Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer για τον νέο κορωνοϊό δεν παρέχει πλήρη προστασία», δήλωσε ο Δρ Sharon Alroy-Preis την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε πως «το 17% των σοβαρά ασθενών του Ισραήλ εμβολιάστηκε».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε την ίδια ημέρα που το Ισραήλ γιόρτασε τον εμβολιασμό του Etty Shemesh, ενός εκπαιδευτικού από το Ashdod. «Μπορούμε να κερδίσουμε ενάντια στον κορωνοϊό», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως «για να κερδίσουν οι πολίτες πρέπει έρθουν και να εμβολιαστούν».

Την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα μετά την επέκταση της εκστρατείας εμβολιασμού σε άτομα άνω των 55 ετών, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από την περασμένη Τετάρτη, οι Ισραηλινοί ηλικίας 50-54 θα μπορούν επίσης να εμβολιαστούν. Η αύξηση του αριθμού των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν έγινε δυνατή λόγω της παράδοσης περίπου 700.000 νέων δόσεων εμβολίου που έφτασαν στο Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται κάθε εβδομάδα έως ότου περίπου πέντε εκατομμύρια Ισραηλινοί να εμβολιαστούν δύο φορές μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον, τα ταμεία υγείας έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εμβολιαστούν έως και 200.000 την ημέρα.

Ο εμβολιασμός του εκπαιδευτικού προσωπικού ξεκίνησε επίσης την περασμένη Τρίτη με μικρά προβλήματα γραφειοκρατίας τα οποία διευθετήθηκαν.

Από την πρώτη στιγμή 71.054 εκπαιδευτικοί και άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό έκαναν εγγραφή για εμβολιασμό, ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας , ενώ περίπου 29.200 εκπαιδευτικοί και άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό έχει ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Επίσης 5.399 δεν ενδιαφέρθηκαν να εμβολιαστούν.

Συμφωνία Νετανιάχου – Pfizer για τα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων

Η εκστρατεία εμβολιασμού μπόρεσε να συνεχιστεί χωρίς καθυστέρηση χάρη σε μια συμφωνία που έκανε ο Νετανιάχου με την Pfizer. Μέρος της συμφωνίας είναι ότι το Ισραήλ θα κοινοποιήσει δεδομένα στην εταιρεία για να τη βοηθήσει να κατανοήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη νοσηρότητα.

Όπως ανακοινώθηκε, κανένα από τα δεδομένα που θα κοινοποιηθούν δεν είναι προσωπικά στοιχεία.

«Θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη τη συμφωνία με διαφάνεια», σημείωσε ο Νετανιάχου «Οι πληροφορίες που διαβιβάζονται στην Pfizer είναι γενικές και μιλούν για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται την εβδομάδα, τους θανάτους, δεν είναι ούτε για τις παρενέργειες ή τις βασικές ασθένειες – μόνο για την κατάσταση της νόσου στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Τι έδειξε έκθεση για την ασφάλεια και τις παρενέργειες του εμβολίου

Μια επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών του εμβολίου δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση. Από τα 1.700.000 άτομα που είχαν εμβολιαστεί , η πλειοψηφία (60%) ήταν άνω των 60 ετών. Συνολικά, σχεδόν τα τρία τέταρτα (περίπου 73%) του πληθυσμού άνω των 60 ετών, εμβολιάστηκαν.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς κατά ηλικία: 2% των ατόμων ηλικίας 16-19 ετών εμβολιάστηκαν, 6% μεταξύ 20-29, 11% μεταξύ 30-39, 20% μεταξύ 40-49, 34% μεταξύ 50-59, 63% μεταξύ 60-69, 81% μεταξύ 70-79, και 76% των ατόμων άνω των 80 ετών.

Υψηλός αριθμός πολιτών μολύνθηκε έπειτα από εμβολιασμό

Η έκθεση αναφέρεται και στον υψηλό αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από Covid19 μετά τον εμβολιασμό αλλά σημειώνεται ότι «είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αυτά είναι δεδομένα νοσηρότητας μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν μόνο με την πρώτη δόση και επομένως δεν μπορούν να διεξαχθούν συμπεράσματα».

Περίπου το 4,6% των ατόμων που εμβολιάστηκαν διαγνώστηκαν με κορωνοϊό εντός επτά ημερών από τον εμβολιασμό τους, το 6,4% μετά από 8-14 ημέρες και το 3,8% μετά από 15 ημέρες ή περισσότερες.

Επιπλέον, 375 άτομα νοσηλεύτηκαν μετά τον εμβολιασμό: 244 εντός 1-7 ημερών, 124 μεταξύ 8-14 ημερών και μόνο επτά άτομα μετά από 15 ημέρες.

Στην έρευνα προστίθεται ότι «με την πάροδο του χρόνου, μετά από δύο εβδομάδες, ο αριθμός των θετικών περιπτώσεων κορωνοϊού μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν μειώνεται».

Η επιστημονική ομάδα συνέστησε στους πολίτες να συνεχίσουν να κρατούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες ακόμα και μετά τον εμβολιασμό.

Και τι γίνεται με τις παρενέργειες ;

Οι γυναίκες αναφέρουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τους άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση, ειδικά γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών. Δεν αναφέρθηκαν σχεδόν καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των ηλικιών 70-80.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικές, ήπιες και στο σημείο της ένεσης, αν και αναφέρθηκαν 68 νευρολογικές και 52 αλλεργικές αντιδράσεις. Μόνο 20 άτομα ανέφεραν πιο σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούσαν ιατρική παρακολούθηση.

Τιτσιάνο Γκαστάλντι: Χρειάζεται καραντίνα μετά τον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα, ο γνωστός Ιταλός γιατρός Τιτσιάνο Γκαστάλντι, εξηγεί πως όταν κάποιος εμβολιάζεται θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα μέχρι ο οργανισμός του να παράξει αντισώματα και να μην εκτίθεται σε ιικό φορτίο.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε κείμενό του:

«Γιατί τόσοι πολλοί νεκροί ενώ έχουν κάνει το εμβόλιο ; Ονομάζεται καραντίνα μετά τον εμβολιασμό. Όταν κάποιος εμβολιάζεται ακόμα και για την γρίπη, στη συνέχεια θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για μερικές ημέρες, διότι εάν εκτεθεί σε έναν ιό, ακόμα και σε αυτόν που εμβολιάστηκε, είναι σαν να δέχεται μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Είναι πέραν κάθε λογικής και είναι περίεργο το γεγονός ότι οι γιατροί δεν επανασυνδέουν το γεγονός ότι η ανοσολογική μνήμη που ενεργοποιεί την παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων δεν είναι άμεση, αλλά απαιτεί έναν ορισμένο χρόνο.

Κατά το διάστημα που ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει ειδικά αντισώματα, (εάν ο ασθενής εμβολιαστεί για τη γρίπη), μπορεί να μολυνθεί. Είναι σαν να έχει προσβληθεί από ένα πολύ πιο σημαντικό ιικό φορτίο και ως εκ τούτου κινδυνεύει από μια πιο σοβαρή ασθένεια . Για αυτόν τον λόγο μετά από ένα εμβόλιο, ο ασθενής πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αν όχι 3 και όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Προκαλώ οποιονδήποτε γιατρό που εμβολιάζει έναν ασθενή να μου πει αν του το έχει εξηγήσει… ότι πρέπει να γνωρίζει και ότι αν δεν γνωρίζει θα πρέπει να αποφύγει τον εμβολιασμό. Αυτό είναι επίσης ένα ελάττωμα εκείνων που διαχειρίζονται την υγειονομική περίθαλψη, επειδή εάν δεν γνωρίζουν αυτά τα πράγματα, δεν μπορούν να προετοιμάσουν ένα σχέδιο εμβολιασμού. Χωρίς επαρκή προετοιμασία του προσωπικού που πραγματοποιεί αυτούς τους εμβολιασμούς και οι ίδιοι οι γιατροί θα πρέπει να αρνηθούν να κάνουν εμβολιασμούς εάν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Όταν αποφοιτάτε, δεν γνωρίζετε στην πράξη πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα γιατί δεν εξηγούνται από εκείνους που πρέπει να τα εξηγήσουν. Γιατί ειδικά εκείνοι που πρέπει να τους τα εξηγήσουν δεν τα γνωρίζουν. Αυτό το γεγονός εξηγεί επίσης γιατί πέρυσι που πραγματοποιήθηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί κατά της γρίπης πέθαναν τόσοι άνθρωποι ,ειδικά πάνω από την ηλικία των 65 ετών. Κάποτε υπήρχαν ιατροί και υπάλληλοι υγείας … μόνο οι αρμόδιοι για την υγεία πραγματοποιούσαν τους εμβολιασμούς με μια αυστηρή διαδικασία …

Στη συνέχεια, ο οικογενειακός γιατρός αντικατέστησε τον υπεύθυνο υγείας και τον γιατρό ….. και εξαφανίστηκε το αυστηρό τελετουργικό που προστατεύει από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιπλοκές. Η γενική ιατρική με την πάροδο του χρόνου μετέτρεψε τον γιατρό σήμερα σε γραφειοκράτη …».

Οι πληροφορίες από το Ισραήλ προέρχονται από την “The Jerusalem Post”/zougla

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα