Top

Πάμε για 6500 κρούσματα το Δεκαπενταύγουστο

Παγωμάρα στη Μύκονο

Parallaxi
πάμε-για-6500-κρούσματα-το-δεκαπενταύγου-788389
Parallaxi

Σαρηγιάννης σε ΣΚΑΪ 100,3: 6.500 κρούσματα γύρω στις 15 Αυγούστου -Η Μύκονος ήταν σε έξαρση

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι η κίνηση για νέα περιοριστικά μετρά στο νησί ήταν σωστή και στοχευμένη.

Ήδη από τις έξι χθες το απόγευμα έχει ξεκινήσει η 24ωρη απαγόρευση της μουσικής στο νησί, ενώ έως τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα μοντέλα δείχνουν αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα το επόμενο διάστημα και 6.500 κρούσματα με βάση τα τεστ που γίνονται, γύρω στις 15 Αυγούστου.

Τόνισε, δε, ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να σταματήσει με έναν συνδυασμό αυξημένων self test και κινητών κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένα σημεία της χωράς όταν βλέπουμε να υπάρχει αλλαγή της τάσης επιδημιολογικά

Μίνι lockdown στη Μύκονο μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Στο μικροσκόπιο των ειδικών και άλλα νησιά

Η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, τα κορονοπάρτι σε βίλες αλλά και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, είναι οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων για το νησί των ανέμων, πριν ξεφύγει και άλλο η κατάσταση «Παγωμάρα» επικρατεί στην Μύκονο, τόσο στις τάξεις των επιχειρηματιών όσο και μεταξύ των τουριστών, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, το μεσημέρι.

Η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, τα κορονοπάρτι σε βίλες αλλά και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, είναι οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων, πριν ξεφύγει και άλλο η κατάσταση.

Στη Μύκονο τα συνολικά κρούσματα αγγίζουν τα 400 και από χθες, ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, αλλά και απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα «κάγκελα» τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν καταστρέφουν το νησί και δημιουργούν ένα κύμα ακυρώσεων.

Τσουνάμι αντιδράσεων Την έντονη αντίδραση των ανθρώπων της εστίασης έφερε η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά του lockdown στο νησί των Ανέμων, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν – μεταξύ άλλων – πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Γιατί «έκλεισε» η Μύκονος Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Μύκονος «φλέρταρε» καιρό τώρα με το τοπικό lockdown, αφού τα κορονοπάρτι στις βίλες και τα γιοτ αναψυχής, με την επακόλουθη έκρηξη των κρουσμάτων στο νησί, είχαν χτυπήσει καμπανάκι εδώ και αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πήρε το Σάββατο την απόφαση αφού, σύμφωνα με το MEGA, τα νούμερα που ήρθαν το πρωί του Σαββάτου στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ ήταν άκρως ανησυχητικά, με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Πρόκειται για:

Αύξηση 300% σε ενεργά κρούσματα. Υπερδιπλασιασμό μολύνσεων σε 24 ώρες. Συρροές από πάρτι σε βίλες και club. Διασπορά στην ηπειρωτική χώρα από παραθεριστές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, στα όρια του «κόκκινου» συναγερμού και, συνεπώς του lockdown, βρίσκονται πλέον και οι άλλες πέντε περιοχές της χώρας, για τις οποίες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην τελευταία ενημέρωση.

Πρόκειται για την Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Γώγος: Η εικόνα είναι ανησυχητική Την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για αν η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για το νησί της Μυκόνου, διευκρίνησε πως υπάρχουν συνεχείς εισηγήσεις της Επιτροπής για την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής της χώρας αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κάθε μέρα συνεδρίαση». Τόνισε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η διασπορά και πως, «με τη λήψη των μέτρων, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα» σε λίγες ημέρες.Απαντώντας σε ερώτηση εάν παρόμοια μέτρα πρόκειται να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές, ο κ. Γώγος ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, «η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα ενός τέταρτου κύματος, που ‘χτυπά’ νεότερες ηλικίες, εξαιτίας της κινητικότητας, των ταξιδιών και της ξεγνοιασιάς, που είναι λογικό να υπάρχει μετά από πολύμηνο εγκλεισμό».

Όλα αυτά, όπως τόνισε ο καθηγητής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού, «η οποία έχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεταδοτικότητα, οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων σε νέες ηλικίες».

Στο μικροσκόπιο των ειδικών και άλλα νησιά που φλερτάρουν με μίνι lockdown Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά της Μυκόνου, εάν κριθεί αναγκαίο.

Και τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20%-40% του πληθυσμού, άνω των 50 ετών, άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να νοσήσουν πιο σοβαρά.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν κάνει εφιαλτικές προβλέψεις, ο κ. Γώγος, αφού επεσήμανε πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει προβλέψεις για συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, προσέθεσε ότι «είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια στιγμή ακόμη και 6.000 κρούσματα ενδεχομένως», προσθέτοντας πως «αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων».

Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο αριθμό νοσηλειών, που έχουμε τις τελευταίες ημέρες – σήμερα, είχαμε 122 νοσηλείες.

Ιδιαιτέρως αυξημένα συνεχίζουν να είναι τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, τα οποία ωστόσο για ακόμα μια μέρα κινήθηκαν χθες κάτω από τις 3.000. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.562 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και χθες η Αττική κατέκτησε την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Αττική σήμερα συγκεντρώνει 1.165 μολύνσεις. Έντονη ανησυχία προκαλεί και η Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση της κατανομής με 166 κρούσματα.

Σταθερά… στο «μάτι» του κοροναϊού βρίσκεται η Κρήτη με το Ηράκλειο να «δίνει» 111 κρούσματα, το Ρέθυμνο 63 και τα Χανιά 61.

Ακόμα, 66 μολύνσεις εντοπίζονται στη Λάρισα, στην Αχαΐα 52, στα Ιωάννινα 43, ενώ στη Μύκονο –η οποία από σήμερα τίθεται και πάλι σε καθεστώς lockdown– εντοπίζονται 37 μολύνσεις.

Μύκονος: Πρώτο βράδυ στο «νησί της σιωπής» χωρίς μουσική – Χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων, μουδιασμένοι οι εργαζόμενοι

Μάλιστα στο ένα βίντεο δεν φαίνεται να κυκλοφορεί ψυχή αργά το βράδυ εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ μουσική δεν ακούγεται πουθενά ούτε καν σε καταστήματα ρούχων.

Την ίδια ώρα το κύμα των ακυρώσεων όλο και μεγαλώνει με αποτέλεσμα ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης να αδειάζουν εν μία… νυκτί.

Ήδη στο νησί γίνεται λόγος για χιλιάδες ακυρώσεις σε κρατήσεις από το εξωτερικό για τα ξενοδοχεία και τις βίλες.

Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις, καθώς εξαιτίας των πολλών ακυρώσεων πλέον το προσωπικό είναι περισσότερο από τη δουλειά που υπάρχει.

Από την πλευρά τους με μια κοινή ανακοίνωση των δυο σωματείων – ΣΕΔΕΜ και ΣΕΕΧΩΜ – που φέρει τον τίτλο «Από το Δόξα ο Θεός στο βοήθα Παναγιά» οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κάνουν λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά.

Το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν – μεταξύ άλλων – πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Γιώργος Γεωργαντάς: Από τις 20 Ιουλίου έτοιμη η εφαρμογή για το Freedom Pass

Συνέντευξη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά στο ethnos.gr Δεν περιλαμβάνει πουθενά τη δυνατότητα απόλυσης η ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών υπογραμμίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται και στο Freedom Pass – που παίρνουν οι νέοι 18 με 25 ετών με την πρώτη δόση του εμβολίου – σημειώνοντας πως από τις 20 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία «επηρέασε» την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν 150 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνει πως «πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στη χαρτούρα και να ψηφιοποιηθούν οι φάκελοι» για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

– Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση του Freedom Pass στους νέους έως 25 ετών, που θα κάνουν το εμβόλιο. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα; Οι νέοι μας ήταν η μοναδική κατηγορία πολιτών που δεν έλαβαν κανένα αντιστάθμισμα για τα τόσα που στερήθηκαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιορισμών. Έδειξαν υπομονή αλλά και ευθύνη απέναντι στις οικογένειες τους. Η κάρτα Ελευθερίας είναι λοιπόν μια επιβράβευση που αναμφισβήτητα δικαιούνται. Τώρα, η νέα γενιά καλείται να συμβάλει ξανά στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας και στην ανάσχεση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Το Freedom Pass, η εφαρμογή του οποίου θα είναι έτοιμη στις 20 Ιουλίου, είναι λοιπόν ένα παραπάνω κίνητρο για τους νέους προκειμένου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Ταυτόχρονα, είναι και ένας τρόπος περαιτέρω τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και δη τομέων που επλήγησαν ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία.

-Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών. Για τους εργαζόμενους που δεν θα εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση προβλέπεται αναστολή σύμβασης, ωστόσο μπορεί να τεθεί θέμα απολύσεων στο μέλλον; Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων; H σύνδεση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με απολύσεις δεν είναι παρά μια επίνοια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για ακόμη μια φορά, ακολουθεί τη συνήθη του πρακτική: υπονομεύει την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, για να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Καταλαβαίνω ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ωστόσο το μόνο που καταφέρνει είναι να παγιώνει την εικόνα του ανεύθυνου στα μάτια των πολιτών. Με μια φράση: η ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών δεν περιλαμβάνει πουθενά δυνατότητα απόλυσης. Όσον αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται άμεσα με ευπαθείς ομάδες οφείλουν να τους προστατεύουν και όχι να τους θέτουν σε κίνδυνο. Για αυτό και ξεκινήσαμε με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Για τον ίδιο λόγο θα συνεχίσουμε με τους υγειονομικούς, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

– Η πανδημία του κορoνοϊού επιτάχυνε σε σημαντικό βαθμό την ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Αυτό φαίνεται και στην αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών από τους πολίτες; Η ψηφιακή μεταρρύθμιση μας βοήθησε να παραμείνουμε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας διευκολύνοντας παράλληλα την καθημερινότητά μας, σε μια σειρά υποθέσεων με το Δημόσιο. Προσφέραμε λειτουργικές εναλλακτικές στον παραδοσιακό τρόπο εξυπηρέτησης από το Κράτος και αφαιρέσαμε περιττά χρονικά και γραφειοκρατικά βάρη. Οι πολίτες αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και αγκάλιασαν γρήγορα τις αλλαγές.

Πλέον οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες έχουν παγιωθεί ως πραγματικότητα για τους περισσότερους συμπολίτες μας, και ιδίως για όλους εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να προσέλθουν φυσικά στα γκισέ. Και το σημαντικό είναι ότι όσο προχωράμε, τόσο περισσότεροι επιλέγουν την ψηφιακή οδό… Νομίζω άλλωστε πως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2020 καταγράφηκαν 91 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 φτάσαμε τις 150 εκατομμύρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συνολικό αριθμό του περασμένου έτους. Το συμπέρασμα είναι ένα: όσο ο πολίτης βλέπει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες τον διευκολύνουν στην πράξη, τόσο περισσότερο τις εμπιστεύεται. Η ψηφιοποίηση αλλάζει την εικόνα του κράτους.

– Έχετε πολλές φορές μιλήσει για αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τον πολίτη; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, το στοίχημα ήταν να κάνουμε το κράτος πιο λειτουργικό, θωρακίζοντας την ίδια στιγμή την ασφάλεια κάθε πολίτη αλλά και τη δημόσια υγεία συνολικά. Είχαμε μπροστά μας μια εντελώς πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία, η οποία μετέβαλε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών. Σε μια νέα συνθήκη, το κράτος οφείλει να αναθεωρεί τη νοοτροπία και τις διαδικασίες του, προκειμένου να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα. Με λίγα λόγια, να μη μένει πίσω. Αυτή ακριβώς η αντίληψη αποτέλεσε το θεμέλιο της επιτυχίας της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείρηση της πανδημίας και την εκστρατεία εμβολιασμού.

Σχεδιάσαμε τις πολιτικές μας βάσει δεδομένων και διεθνών πρακτικών, θέσαμε στόχους, και τους πετύχαμε με συντονισμένη και επιτελική δράση, αναθεωρώντας και αναβαθμίζοντας το σχεδιασμό μας όταν αυτό απαιτείτο. Και το μεγαλύτερο επίτευγμα της αλλαγής αυτής είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της πολιτείας, στην κυβέρνηση και κατ’επέκταση στην ίδια την πολιτική. Και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και από την τεράστια ανταπόκριση των πολιτών στις νέες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, όπως ανέφερα και προηγουμένως.

Το επίτευγμα, λοιπόν, αυτό, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για την ανασυγκρότηση της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία. Όπως έχω ξαναπεί, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο πολίτης αντιλαμβάνεται το κράτος ως λύση και όχι ως εμπόδιο.

– Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες έχει σχέση με τις σοβαρές καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Τελικά πόσο εφικτός είναι ο στόχος για συντάξεις με ένα … κλικ; Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης συνόψισε το πρόβλημα σε μία φράση: διαθέτουμε τα χρήματα για να αποδώσουμε τις συντάξεις, αλλά δεν έχουμε συγκεντρωμένη την πληροφορία που χρειάζεται για να προχωρήσουμε στην έκδοσή τους. Είμαστε, λοιπόν, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να βρεθεί μια λύση αποσυμφόρησης καθ όλη τη διαδικασία επεξεργασίας και απονομής των συντάξεων. Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στη χαρτούρα και να ψηφιοποιηθούν οι φάκελοι, ώστε να μπορούμε να δίδουμε στους συνταξιούχους τις συντάξεις που δικαιούνται, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις. Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα αυξήσει τη λειτουργικότητα του συστήματος, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο στη διαδικασία απονομής και διαμορφώνοντας, σταδιακά, κατηγορίες συντάξεων, οι οποίες θα εκδίδονται κατά πολύ αμεσότερα από ότι συμβαίνει τώρα.

– Συνολικά προβλέπονται σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε ποιους βασικούς άξονες θα κινηθούν οι παρέμβασεις; Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ευκαιρία της χώρας να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον. Να ωθήσει τη χώρα σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Η ανασυγκρότηση της χώρας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση. Για αυτό και ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων θα διοχετευτεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα δώδεκα έργα που εγκρίθηκαν προς υλοποίηση, τα 8 αφορούν στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Από την Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και των συναλλαγών μεταξύ Δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών έως την επέκταση της πλατφόρμας data.gov.gr και την αναβάθμιση της παροχής ανοιχτών δεδομένων.

Με λίγα λόγια, μέσω των πόρων του Ταμείου, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των έργων που αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τον χάρτη δηλαδή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Πηγές: ΣΚΑΙ/in.gr/ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα