Πανδημία: Εφιαλτικές προβλέψεις για τα τέλη Σεπτέμβρη στην Ελλάδα
Μιλούν για 10 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα και κατακόρυφη αύξηση θανάτων
Σενάρια για έως 10.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως – Τι λέει ο Σαρηγιάννης στο ethnos.gr
«Χρειαζόμαστε ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους», δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής
Τους εξήντα θανάτους ημερησίως, τα 7.000–8.000 κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τα 10.000 κάποιες μέρες της εβδομάδας θα φτάσουμε σε ένα μήνα από σήμερα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν έχουν την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα, δεν αυξηθούν οι αριθμοί των εμβολιασμών και δε γίνεται σωστά η τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα πλησιάσει τα τραγικά επίπεδα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και θα κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 600. Ο εν λόγω αριθμός μπορεί να μην οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, ωστόσο, το τελευταίο θα δεχθεί για μία ακόμα φορά τεράστια πίεση και αν αυτό συμβαίνει για 2-3 συνεχόμενους μήνες, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.
Το παραπάνω ιδιαιτέρως απαισιόδοξο σενάριο παρουσίασε στο ethnos.gr o καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με βάση τα λογικά επιχειρήματα της επιστήμης και σημειώνει ότι, αν σήμερα δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα έφτανε στην Ελλάδα τις 370.000.
«Δεν είναι κρίμα να συμβεί αυτό, τη στιγμή που μπορούμε να το αποσοβήσουμε; Το θέμα βρίσκεται στη διαχείριση. Είναι σημαντικό να δώσουμε πληροφορίες στον κόσμο για την ασφάλεια που παρέχει η επιστήμη. Προσωπικά διαφωνώ με το ‘’εμβολιαστείτε, για να είστε ελεύθεροι’’. Πρέπει να πούμε ‘’εμβολιαστείτε, για να διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο’’. Με αυτό το πλαίσιο θα έχουμε τρομερό όφελος αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Αν δεν είχαμε σήμερα κανένα εμβόλιο, θα βρισκόμασταν ημερησίως στην Ελλάδα στα 370.000 κρούσματα, διότι έτσι λειτουργούν οι ιοί, αν τους αφήσεις τελείως ελεύθερους. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί μία συγκλονιστική διαφορά; Κάποια στιγμή πρέπει να αναδείξουμε σωστά την ψυχρή πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
«Χρειαζόμαστε ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους»
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ εκφράζει τον προβληματισμό του, για το αν μπορούν να εφαρμοστούν επαρκώς στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Σημειώνει, παράλληλα, ότι για να έχουμε μία έστω διαχείριση της πανδημίας το επόμενο διάστημα και κυρίως από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, που αναμένεται να δυσκολέψει η κατάσταση, θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως ακόμα ένα εκατομμύριο άτομα. Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο στόχο ως εφικτό.
«Για να είναι πανδημία καλύτερο το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος, χρειάζεται να αυξηθούν τα επίπεδα των εμβολιασμών. Θα πρέπει να έχουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ακόμα ένα εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένους σε σχέση με σήμερα. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Μπορεί ο συγκεκριμένος αριθμός να μην είναι ικανοποιητικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα βοηθήσει στη διαχείρισή της. Αυτό που με προβληματίζει, είναι το αν μπορούν να εφαρμοστούν επαρκώς στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να έχουμε την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Ως παράδειγμα να αναφέρω τα πανεπιστήμια. Πώς θα εφαρμοστούν σε αυτά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι; Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για την πράξη και είμαστε όλοι προβληματισμένοι», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
«Αν δεν υπάρχει ξενιστής, ο ιός θα ατονήσει ή θα πεθάνει» Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, δε χρειάζεται να σημειωθεί ανοσία της αγέλης, αφού οι εμβολιασμοί και η σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελούν τρόπους διαχείρισης της διασποράς και κατά συνέπεια της πανδημίας.
«Αν δεν υπάρχει ξενιστής, ο ιός ή θα γίνει ενδημικός και θα τον περνάει ένα κάποιο ποσοστό με κάποια δυσκολία ή θα πεθάνει. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει εμβολιασμούς και τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Εμβολιαζόμαστε για μεγαλύτερη προστασία», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Έρχεται επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού για να ελεγχθεί η πανδημία – Οι προβλέψεις που τρομάζουν τους ειδικούς
Όλες οι προβλέψεις μιλούν για επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες πόλεις, όταν θα αδειάσουν τα νησιά από τουρίστες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ
Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία, κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν την επιστροφή του κύριου όγκου των εκδρομέων προκειμένου να δουν αν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις για νέα έκρηξη των κρουσμάτων.
Η σταθεροποίηση στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων με πάνω από 3.000 νέες μολύνσεις, η σταδιακή επιβάρυνση του ΕΣΥ με τις απλές κλίνες να καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από ασθενείς με κοροναϊό, αλλά και την πληρότητα στις ΜΕΘ να αυξάνεται καθημερινά, είναι τρεις από τους λόγους που οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ένας επιπλέον λόγος, είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα καθώς και το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών.
Όλες οι προβλέψεις μιλούν για επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες πόλεις, όταν θα αδειάσουν τα νησιά από τουρίστες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ.
Νέες κατηγορίες για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς Η επιβάρυνση των σκληρών δεικτών φέρνουν στο προσκήνιο την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν από αυτών που εντάσσονται στο ΕΣΥ αλλά και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές από τα κυβερνητικά στελέχη που αφήνουν «παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να υψωθεί περαιτέρω το τείχος ανοσίας.
Σε ότι αφορά τα πεδία για τα οποία συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.
Το ζήτημα πάντως της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έθεσαν ανοιχτά χθες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε», ενώ ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι ήδη έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία λέγοντας ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.
Όπως άφησε να διαφανεί η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει και το αν θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στο δημόσιο τομέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ειδικότερα για υπηρεσίες πρώτης γραμμής που έχουν καθημερινή επαφή με πολίτες.
Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Οκτώβρη Όλα αυτά, τη στιγμή που δεν λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο MEGA, ο οποίος έκανε λόγο για 10.000 κρούσματα.
«Θα είμαστε σε μία αυξητική πορεία όλο τον Σεπτέμβρη η οποία θα μπορούσε να μας φέρει στα περίπου 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου για μία ή δύο ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.
Προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα κατέληξε ο καθηγητής.
Παγώνη-Καπραβέλος προειδοποιούν – Ποια η πληρότητα στις κλίνες Covid
Στην Αττική η πληρότητα φτάνει 67% και στη Θεσσαλονίκη 71%. Δύσκολη η κατάσταση στην Κρήτη με κατειλημμένο το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid.
Στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.
«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.
«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Δωρεάν self test για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς ενόψει της επιστροφής του κύριου όγκου των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τα νησιά.
Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα εντοπιστούν όσοι… φέρνουν τον ιό από τις διακοπές, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα για χορήγηση δύο self test.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μη εμβολιασμένων.
Ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) ανακοινώνεται η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:
– Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
– Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
– Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ
Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.
Πηγές: Ethnos.gr/skai.gr