Η πανδημία στον κόσμο σήμερα Δευτέρα 15/6
Η Κίνα βάζει σε καραντίνα γειτονιές στο Πεκίνο
Σχεδόν 8 εκ, συγκεκριμένα 7.912.981 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 433.394.
Με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας worldometers, 4.108.042 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Τα ενεργά περιστατικά ανέρχονται σε 3.446.613 εκ των οποίων το 98% παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και το υπόλοιπο 2% βρίσκεται σε σοβαρή η κρίσιμη κατάσταση.
Στην πρώτη θέση με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων βρίσκονται οι ΗΠΑ με 2,16 εκατ. συνολικά κρούσματα και 117.853 θανάτους. Δεύτερη και πρώτη μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής, η Βραζιλία με 867.882 κρούσματα και 43.389 θανάτους.
Η Ρωσία βρίσκεται στην τρίτη θέση με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 528.964 και οι θάνατοι σε 6.948. Στην τέταρτη θέση η Ινδία με 333.008 συνολικά κρούσματα και 9.520 θανάτους.
Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 295.889 συνολικά κρούσματα και 41.698 θανάτους.
Χώρες της κεντρικής και λατινικής Αμερικής εξακολουθούν να είναι αυτές που εξακολουθούν να παρουσιάζουν τους περισσότερους θανάτους ημερησίως από τον ιό.
Κίνα:
Άλλες δέκα συνοικίες του Πεκίνου τέθηκαν σε καραντίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος της κινεζικής πρωτεύουσας, λίγες ώρες αφού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό 36 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Βρέθηκε νέα εστία μόλυνσης, σε αγορά χονδρικής, στο βορειοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, στην περιοχή Χαϊντιάν, μετά το κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα γιγαντιαίας αγοράς φρέσκων προϊόντων στο νότιο τμήμα της μητρόπολης, στη συνοικία Φενγκτάι. Ένδεκα συνοικίες είχαν τεθεί ήδη σε καραντίνα σε αυτόν τον τομέα.
Nωρίτερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 57 την προηγουμένη.
Κατά το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας, τα 39 από τα νέα κρούσματα ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης.
Τα 36 από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στο Πεκίνο. Πρόκειται για αριθμό ακριβώς ίσο με αυτόν που ανακοινώθηκε χθες και επίσης ίσο με τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην κινεζική πρωτεύουσα αφότου οι αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Το υπουργείο έκανε επίσης λόγο για 10 νέα «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που μολύνθηκαν προτού αφιχθούν στην κινεζική επικράτεια, από εννέα μία ημέρα νωρίτερα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε συνολικά 83.181. Επίσημα, ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 ανέρχεται σε 4.634, αμετάβλητος για εβδομάδες.
ΗΠΑ
382 θάνατοι σε 24 ώρες, ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός των τελευταίων εβδομάδων
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν άλλους 382 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, δηλαδή τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Από τα τέλη του Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων σπανίως πλέον υπερβαίνει τους 1.000 στη χώρα, η οποία υφίσταται σε απόλυτα μεγέθη μακράν το βαρύτερο πλήγμα παγκοσμίως από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 115.729 ανθρώπους. Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου καταγράφει επίσης τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (2.093.335 ως τις 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας).
Στις ΗΠΑ, όπου κατέγραψαν 734 νεκρούς το Σάββατο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει πάντα γύρω στα 20.000 κατά μέσον όρο καθημερινά, με τη χώρα να δυσκολεύεται να κατέβει από αυτό το επίπεδο, καθώς η μια πλευρά της χώρας παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη.
Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη κοπάσει τελείως, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετακινηθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας σε μια φαρδιά ζώνη από τον νότο ως τη δύση, με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στα νοσοκομεία πολιτειών όπως είναι η Αριζόνα, το Τέξας ή η Φλόριντα.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας ξανά, σε περίπτωση δεύτερου κύματος.
Βραζιλία
Άλλοι 612 νεκροί , 17.110 νέα κρούσματα μόλυνσης Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 612 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 17.110 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων να ανέρχεται έτσι σε 43.332 νεκρούς επί συνόλου 867.624 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Αυτός ο τελευταίος αριθμός, τονίζει μέρος της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ υποτιμημένος στη χώρα που από την Παρασκευή υφίσταται επισήμως το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα του κορονοϊού, με απολογισμό μικρότερο μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων από τον ιό είναι δεκαπλάσιος, αν όχι δεκαπενταπλάσιος.
Μεξικό
Ξεπέρασαν τους 17.000 οι θάνατοι Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 269 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.147 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 17.141 νεκρούς επί συνόλου 146.837 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει επισημάνει ότι ο τελευταίος αριθμός στην πραγματικότητα πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από τον επίσημα επιβεβαιωμένο.
Κολομβία
Ξεπέρασαν τα 50.000 τα κρούσματα μόλυνσης
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην Κολομβία ξεπέρασαν τα 50.000, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας, ενώ ο γειτονικός Ισημερινός πλησιάζει με ταχύ ρυθμό το ίδιο τραγικό ορόσημο.
Οι κολομβιανές υγειονομικές αρχές καταμετρούν 50.939 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 1.667 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Στον Ισημερινό, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έχει πλέον ξεπεράσει τους 46.700 ενώ επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 3.896.
Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε κορεσμό στο σύστημα Υγείας του Ισημερινού, με τις αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις να αδυνατούν να περισυλλέξουν τα πτώματα των ασθενών που υπέκυπταν και την κυβέρνηση της χώρας να διατάσσει τα πτώματα να τοποθετούνται σε εμπορευματοκιβώτια που ψύχονταν.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η οικονομία έχει υποστεί βαρύ διπλό χτύπημα από την καραντίνα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας που επέβαλε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε και παράλληλα τη μεγάλη μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές.
Στην Κολομβία τα μέτρα περιορισμού σε εθνικό επίπεδο τέθηκαν σε ισχύ περί τα τέλη Μαρτίου και αναμένεται να αρθούν την 1η Ιουλίου.
Ωστόσο, καθώς ορισμένοι τομείς αρχίζουν να επαναλειτουργούν και τα μέτρα να χαλαρώνουν, οι επαγγελματίες της υγείας ετοιμάζονται για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Το lockdown οδήγησε εξάλλου στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην απογείωση της ανεργίας. Τον Απρίλιο, το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το ιστορικό 23,5% στα αστικά κέντρα, που σημαίνει ότι πάνω από 4 εκατομμύρια Κολομβιανοί έχουν μείνει χωρίς δουλειά, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα προωθήσει περαιτέρω μέτρα αρωγής για αυτούς που πλήττονται περισσότερο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2020 αναμένεται πλέον συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,5% του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της παράλυσης της δραστηριότητας που συνεπαγόταν η καραντίνα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται πλέον να αυξηθεί φέτος στο 6,1% του ΑΕΠ — ή σε 60 τρισεκατομμύρια πέσος (14,2 δισεκ. ευρώ) — από το 2,2% που προβλεπόταν αρχικά.
«Η Βρετανία παραμένει σε πολύ ενεργή φάση της πανδημίας» λέει ο ΠΟΥ Τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβληθεί στην Αγγλία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να αρθούν περαιτέρω, μέχρι το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών της κυβέρνησης αποδείξει ότι είναι συγκροτημένο και αποτελεσματικό, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο Χανς Κλούγκε προειδοποιεί επίσης ότι η Βρετανία παραμένει σε «πολύ ενεργή φάση της πανδημίας» και ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή για το άνοιγμα της οικονομίας.
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι επανεξετάζει τον κανόνα των δύο μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης εν όψει του επόμενου σταδίου άρσης μέτρων του lockdown που σχεδιάζεται για τις 4 Ιουλίου.
Γαλλία
Λιγότεροι από 10 νεκροί σε 24 ώρες – 407 νέα κρούσματα
Η Γαλλία κατέγραψε λιγότερους από δέκα νέους θανάτους σε 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας, μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση για μια «πρώτη νίκη εναντίον του ιού».
Εννέα θάνατοι διαπιστώθηκαν σε νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες, δηλαδή ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου άρχισαν να ανακοινώνονται καθημερινά δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, στα μέσα Μαρτίου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 29.407 νεκρούς — πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους στον κόσμο — σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση, που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), συνέχισε εξάλλου να μειώνεται και ανέρχεται σε 869, μειωμένος κατά δύο από την προηγουμένη.
Επίσης η χώρα κατέγραψε 407 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τις 157.220, σε μία χώρα όμως που δεν έχει κάνει αρκετά δειγματοληπτικά τεστ για τον κορονοϊό.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η καμπύλη που αφορά τις πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμένει σε πτώση αφότου είχε σημειωθεί η κορύφωσή της, στις αρχές του Απριλίου (όταν πάνω από 7.000 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ).
Συνολικά, 10.881 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γαλλίας εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον SARS-CoV-2, 28 λιγότεροι από ό,τι την προηγουμένη.
Νεότερα δεδομένα για τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία (10.384 ως εδώ) θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τρίτη.
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του το βράδυ χθες Κυριακή ο Μακρόν έκανε λόγο περί επανόδου της Γαλλίας
Αυστρία
Σε 16.059 ανέρχεται ο αριθμός που ασθένησαν και έχουν αποθεραπευτεί Ronald Zak/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved. Virus AustriaRonald Zak/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved. Σε 16.59 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων στην Αυστρία, οι οποίοι έχουν αποθεραπευθεί έως σήμερα, έπειτα από λοίμωξη τους με τον νέο κορονοϊό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί να είναι συνολικά 17.033, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη το βράδυ της Κυριακής.
Ο αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό είναι 373, με τους 69 να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 12 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό στην Αυστρία έχουν φτάσει τους 652 και έχουν διενεργηθεί συνολικά 524.840 διαγνωστικά τεστ.
Στο μεταξύ, αύριο, Δευτέρα, ξεκινά σε ένδεκα σχολεία της Βιέννης μία έρευνα για τον νέο κορονοϊό, σκοπός της οποίας είναι η προετοιμασία για το επόμενο σχολικό έτος.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι περίπου 3.000 μαθητές και οι δάσκαλοι τους, που θα συμμετέχουν σε αυτή, δεν χρειάζεται να υποστούν ένα δυσάρεστο επίχρισμα λαιμού-μύτης, αλλά απαιτείται μόνο κελάρισμα (γαργάρα) για ένα λεπτό με ένα υγρό που έχει γεύση αλατιού.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βιέννης, Ρούπερτ Κοράτσα, δεν υπήρξε πρόβλημα στην εξεύρεση των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι γονείς, σε όλα τα σχολεία στα οποία προβλέφθηκε η διεξαγωγή της, αποδέχθηκαν την συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτή.
Αίγυπτος
Τους περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη ημέρα από την 14η Φεβρουαρίου, όταν εντοπίζονταν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο, κατέγραψαν οι αρχές το τελευταίο 24ωρο, με 91 νέα θύματα από επιπλοκές της COVID-19 και τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 1.575 νεκρούς.
Υψηλός – ο δεύτερος υψηλότερος καθ’ όλη αυτήν την περίοδο – ήταν επίσης ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που ανήλθαν σε 1.618 με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 44.598.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το Κάιρο και η γειτονική Καλουμπέια είναι οι περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα. Στον αντίποδα, τα λιγότερα κρούσματα εντοπίζονται στις – ιδιαίτερα τουριστικές – περιοχές του Νοτίου Σινά, της Ερυθράς Θάλασσας και της μεσογειακής Μάρσα Ματρούχ.
Μέχρι τώρα, 11.931 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία της Αιγύπτου, ενώ άλλοι 13.332 παρουσιάζονται πλέον αρνητικοί στην COVID-19.
Η Αίγυπτος επαναλαμβάνει τις διεθνείς πτήσεις από τον Ιούλιο «Οι πτήσεις θα συνεχιστούν με χώρες που θα ανοίξουν ξανά τα αεροδρόμια τους τον επόμενο μήνα», είπε χαρακτηριστικά Αιγύπτιος Υπουργός.
Η Αίγυπτος θα επανεκκινήσει τις πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμιά της με χώρες που έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια τους από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας Μοχάμεντ Μανάρ.
Αυτό μεταδίδει το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA και ο αιγυπτιακός Tύπος.
Ο κ. Μοχάμεντ Μανάρ δήλωσε την Κυριακή ότι όλα τα αεροδρόμια σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουν και πάλι τις πτήσεις τους από τις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επανάληψη δραστηριοτήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.
Ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι και ο Υπουργός Πληροφοριών Οσάμα Χαϊκάλ.
«Οι πτήσεις θα συνεχιστούν με χώρες που θα ανοίξουν ξανά τα αεροδρόμια τους τον επόμενο μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος Υπουργός.
Επίσης, ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι ήδη έλεγχοι υγιεινής πραγματοποιούνται σε όλα τα αιγυπτιακά αεροδρόμια, όλα τα αεροπλάνα θα αποστειρωθούν, ενώ σε αυτά θα σερβίρονται μόνον ξηρά γεύματα και τυποποιημένα ποτά και επίσης θα απαγορευθούν τα έντυπα στα αεροσκάφη.
Όπως ο κ. Μοχάμεντ Μανάρ δήλωσε και αναμεταδίδει ο αιγυπτιακός τύπος, οι επιβάτες θα πρέπει να υπογράφουν μια δήλωση κατά την αναχώρηση, ενώ οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν από χώρες με υψηλά ποσοστά μολύνσεων COVID-19, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον ιό.
Ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των αιγυπτιακών αερολιμένων που εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό για την ασφάλεια των επιβατών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται συσκευές υπέρυθρης θερμικής ανίχνευσης που ήδη εγκαταστάθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου και συνεχίζεται η εγκατάστασή τους και στα υπόλοιπα αιγυπτιακά αεροδρόμια.
Επίσης, προσέθεσε ότι θα υπάρχουν ενδείξεις με διαχωριστικά που να υπενθυμίζουν την ανάγκη αποστάσεων μεταξύ των επιβατών μπροστά από τα γκισέ και τις καφετέριες.
Παράλληλα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα παρέχει κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στις τουριστικές περιοχές, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου, με τα αεροσκάφη τους να απολαμβάνουν έκπτωση 50% στα τέλη προσγείωσης και επιβίβασης, έκπτωση 20% στις υπηρεσίες εδάφους που προσφέρονται για τις απευθείας πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ, τη Χουργκάντα και τη Μάρσα Ματρούχ, έκπτωση 20% στα εισιτήρια όλων των μουσείων και ιστορικών τόπων που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος ανέστειλε τις διεθνείς πτήσεις της στις 19 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του κορονοϊού. Από τότε επέτρεψε στα αεροδρόμιά τη, την πραγματοποίηση μόνον εσωτερικών πτήσεων, κάργκο και ειδικού επαναπατρισμού.
Παράλληλα, αναφορικά με τα ξενοδοχεία που ήδη έχουν εγκριθεί για τη λειτουργία τους με την τήρηση των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων, ανακοινώθηκε ότι τα δωμάτια του ξενοδοχείου θα αποστειρώνονται και θα αφήνονται κενά για 12 ώρες μετά από κάθε αποχώρηση των πελατών, ενώ παράλληλα όλοι οι επισκέπτες των ξενοδοχείων θα ελέγχονται για την θερμοκρασία τους όταν θα εισέρχονται στις τουριστικές εγκαταστάσεις.
ΑΠΕ