H πανδημία στον κόσμο σήμερα Δευτέρα 8/6
Σημάδια υποχώρησης-Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος
Νέα Ζηλανδία
Ο γγενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Άσλι Μπλούμφιλντ χαρακτήρισε το γεγονός αυτό επιτυχία, για την οποία ολόκληρη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα πως όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού στη χώρα θα αρθούν από αύριο, Τρίτη, εκτός από περιορισμούς στα σύνορα, καθώς ο ιός έχει εξαλειφθεί από τη χώρα.
Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η Νέα Ζηλανδία θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 1, ανακοίνωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου.
Η πρωθυπουργός δήλωσε πως οι δημόσιες και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις μπορούν πλέον να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, οι τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλες οι δημόσιες μεταφορές μπορούν να ξαναρχίσουν.
Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει πως η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πλέον κανένα ενεργό κρούσμα του κορονοϊού, καθώς πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής που εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απομόνωση,
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Άσλι Μπλούμφιλντ χαρακτήρισε το γεγονός αυτό επιτυχία, για την οποία ολόκληρη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε κανένα ενεργό κρούσμα για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου είναι ασφαλώς ένα σημαντικό ορόσημο στον περίπλου μας, όμως, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, έχει ουσιαστική σημασία να διατηρηθεί η επιφυλακή εναντίον της Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Η Νέα Ζηλανδία επαινέθηκε για την αποτελεσματική απάντησή της στην επιδημία του κορονοϊού, στο πλαίσιο της οποίας επιβλήθηκε αυστηρό lockdown επτά εβδομάδων, μέχρι τον Μάιο.
Το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε 1.154 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους.
Καμιά νέα μόλυνση δεν έχει καταγραφεί εδώ και 17 ημέρες. Εδώ και μία εβδομάδα δεν υπήρχε πλέον παρά ένα μόνο ενεργό κρούσμα.
«Το τελευταίο κρούσμα δεν είχε πλέον συμπτώματα εδώ και 48 ώρες και θεωρείται πως έχει αναρρώσει», διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.
Βρετανία
Όποιος φθάνει από σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών για να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, ένα μέτρο αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού.
Αυτή η καραντίνα των 14 ημερών, η οποία θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες από τη βρετανική κυβέρνηση, αφορά όλες τις αφίξεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα είτε οι ταξιδιώτες είναι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είτε όχι.
Η καραντίνα έχει στόχο να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων της Covid-19 καθώς η χώρα άρχισε στις αρχές Ιουνίου να αίρει σταδιακά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου για να συγκρατηθεί η διάδοση της νόσου.
«Εισάγουμε αυτή την καραντίνα επειδή, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνεται (στο Ηνωμένο Βασίλειο), η αναλογία των μολύνσεων που προέρχονται από το εξωτερικό αυξάνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
«Ελπίζω αληθινά ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πάρουν το αεροπλάνο, να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, όμως οφείλουμε να αρχίσουμε υιοθετώντας μια προσεκτική προσέγγιση», πρόσθεσε ενώ διατυπώνονται φόβοι πως άλλες χώρες μπορεί να κάνουν το ίδιο στους Βρετανούς.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Τυχαίοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και οι παραβάτες θα μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 στερλινών (1.122 ευρώ). Εξαιρέσεις προβλέπονται για τους οδηγούς φορτηγών, το προσωπικό του υγειονομικού τομέα, αυτούς που εργάζονται στη συγκομιδή φρούτων ή για την Ιρλανδία.
Όμως το επιχείρημα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων προερχόμενων από το εξωτερικό δεν ακούγεται καλά την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα από την πανδημία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 40.542 θανάτους ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό –περισσότερους από 48.000, αν περιληφθούν και τα ύποπτα κρούσματα– για σχεδόν 287.000 μολύνσεις, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή.
«Πιστεύω πως θα πρέπει αληθινά να συνεχίσουμε να χαμηλώνουμε σημαντικά το επίπεδο (των μολύνσεων) στη χώρα πριν αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικό μέτρο η καραντίνα», δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Ντίνγκγουολ, μέλος μιας υποομάδας της επιστημονικής επιτροπής που είναι αρμόδια για να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία.
«Ακόμη και τότε, θα έπρεπε να έχουμε κάτι που να έχει στόχο τις χώρες με επίπεδο μετάδοσης στην κοινότητα πολύ πιο υψηλό από το δικό μας. Και φοβάμαι πως δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες», πρόσθεσε.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) είχε υπολογίσει σε πάνω από 5.500 τον αριθμό των καθημερινών μολύνσεων στο τέλος Μαΐου στην Αγγλία. Και σύμφωνα με μια μελέτη των αγγλικών υπηρεσιών υγείας (PHE England) και ερευνητών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο ιός έχει επιταχύνει μάλιστα ελαφρά τη διάδοσή του σε ορισμένες περιφέρειες από την αρχή της άρσης του lockdown.
Ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους πως η απόφαση να επιβληθεί τώρα αυτή η καραντίνα είναι περισσότερο πολιτική παρά της επιστήμης, την οποία η κυβέρνηση λέει ότι ακολουθεί επιμελώς.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη
Οι επαγγελματίες των αερομεταφορών και του τουρισμού, που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία, καταφέρονται εναντίον αυτού του μέτρου που, όπως λένε, θα τους εμποδίσει να επωφεληθούν από το γεγονός ότι η νόσος αρχίζει να μπαίνει σε ύφεση για να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, easyJet και Ryanair κατήγγειλαν χθες, Κυριακή, σε κοινή ανακοίνωσή τους «δυσανάλογα» και «άδικα» μέτρα. Συνυπέγραψαν μια επίσημη επιστολή την οποία απηύθυναν την Παρασκευή στην κυβέρνηση, προκαταρκτικό στάδιο μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη δικαιοσύνη.
«Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να άρει αυτή την αναποτελεσματική καραντίνα, η οποία θα έχει καταστροφική επίδραση στη βρετανική τουριστική βιομηχανία και θα καταστρέψει (…) χιλιάδες θέσεις απασχόλησης», ανέφεραν.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από την εταιρεία Survey Monkey, οι ιδιοκτήτες και οι επικεφαλής επιχειρήσεων ταξιδιών και ξενοδοχείων εξετάζουν το ενδεχόμενο να απολύσουν έως και το 60% του προσωπικού τους σε περίπτωση καραντίνας.
Οι αντιδράσεις έχουν επεκταθεί μέχρι και στους κόλπους των βουλευτών της συντηρητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο σαμποτάρει την οικονομία, η οποία έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση.
Ως διέξοδο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σκέπτεται να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένους τουριστικους προορισμούς, πράγμα που θα επέτρεπε να παρακαμφθεί η καραντίνα. Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον υπουργό του επί των Μεταφορών να καταλήξει πριν από το τέλος Ιουνίου.
Γερμανία
Τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 214 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο συνολικός απολογισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 8.674 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 184.193 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.
ΗΠΑ
Άλλοι 691 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ως το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε έτσι τους 110.482 στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 1.938.842 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στον κόσμο σε απόλυτες τιμές. Αντίθετα, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τις ΗΠΑ ως προς τους δείκτες των θανάτων, ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Στην κορύφωση της πανδημίας, στα μέσα Απριλίου, στις ΗΠΑ καταγράφονταν γύρω στους 3.000 θανάτους καθημερινά. Πλέον, οι αριθμοί κυμαίνονται περί τους 1.000 θανάτους και τα 20.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ έχουν «ουσιαστικά ξεπεράσει» την κρίση και κάλεσε εκ νέου τους κυβερνήτες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που επέβαλαν στις πολιτείες τους στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όμως ειδικοί και επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που γίνονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βαρβαρότητα και τον ρατσισμό στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των κρουσμάτων μόλυνσης τις προσεχείς εβδομάδες.
Αίγυπτος
Το Κάιρο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει η πόλη της Αιγύπτου με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην Αίγυπτο, δείχνουν τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, οι οποίες τονίζουν πως το βαρύτερο πλήγμα δέχονται η πρωτεύουσα, η Γκίζα, η οποία είναι πρακτικά ενοποιημένη με την περιοχή του Καΐρου, και η περιοχή Καλιουμπέια, σε μικρή απόσταση βόρεια από το Κάιρο.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα λιγότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί στις τουριστικές περιοχές Σαρμ Ελ Σέιχ και Χουργκάντα. Συγκριτικά χαμηλό είναι επίσης το ποσοστό των μολύνσεων από τον κορονοϊό και στην Αλεξάνδρεια. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου έχει καταγράψει 1.237 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 34.079 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Βραζιλία
Περισσότεροι από 1.000 νεκροί σε ένα 24ωρο Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται συνολικά σε 37.312 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν φθάσει τα 685.427.
Αντίθετα με την προηγουμένη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα μόνο σύνολα, όχι ημερήσιους απολογισμούς θανάτων και κρουσμάτων.
Το Σάββατο η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραφε 35.930 θανάτους επί συνόλου 672.846 κρουσμάτων μόλυνσης.
Αυστρία
Περαιτέρω μείωση εμφανίζει στην Αυστρία ο αριθμός των νοσηλευόμενων ανθρώπων σε νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού, που απόψε είναι ήδη κάτω από 70, συγκεκριμένα 69, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνον 17 άνθρωποι βρίσκονται πλέον σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε 16.854 έχουν ανέλθει μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά την ίδια στιγμή 15.793 άνθρωποι έχουν ήδη αποθεραπευθεί.
Ιταλία
Ο Ντομένικο Αρκούρι, ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού, δήλωσε ότι “δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ο συναγερμός έχει λήξει”.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 234.998. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.899. Παράλληλα, 165.837 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το Σάββατο το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 234.801 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.846 άνθρωποι ενώ 165.078 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 53 άνθρωποι και καταγράφηκαν 197 νέα κρούσματα. 759 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Στο μεταξύ, 287 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.864 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.111 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν πτώση: νόσησαν 73 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 19 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 538.
Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην περιφέρεια Βένετο το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν καταγράφηκε κανένας νεκρός αλλά ούτε και νέα κρούσματα. Και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, τόσο ο αριθμός των θανάτων, όσο και των νέων περιστατικών, παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Ντομένικο Αρκούρι, πάντως, ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ο κορονοϊός, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ο συναγερμός έχει λήξει, διότι αυτό θα συμβεί μόνον όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο και μπορέσει να παραχθεί σε ικανοποιητική ποσότητα».
Μόσιαλος
Ένα γράφημα στο οποίο απεικονίζονται οι χώρες εκείνες που κερδίζουν και εκείνες που χάνουν στη μάχη με τον κορωνοϊό, δημοσίευσε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στο λογαριασμό του στο Facebook.
Μεταξύ των χωρών που βγαίνουν μέχρι στιγμής νικήτριες σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας, είναι η Ελλάδα, ενώ καλά είναι τα στοιχεία και για τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη. Στις χώρες που χάνουν είναι η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.