Top

Πάνω από 3.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Στο επίκεντρο η τρίτη δόση

Προτεραιότητα στην αύξηση των εμβολιασμών βάζει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Parallaxi
πάνω-από-3-000-ενεργά-κρούσματα-στη-θεσσαλ-820121
Parallaxi
Εικόνα: Sooc

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε χθες των κώδωνα του κινδύνου για Αττική, Θεσσαλονίκη και τέσσερις ακόμα περιοχές.

Αρχικά, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, δήλωσε πως η πορεία της είναι σταθερή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αναφερόμενη στα σχολεία, είπε έπειτα πως σχεδόν τέσσερις βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.

«Σήμερα, με τη βοήθεια των self test, οκτώ στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα» πρόσθεσε.

Οι περιοχές που ανησυχούν

Υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά αλλά και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ παρατηρείται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπως είναι η Πιερία, η Δράμα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, η Λάρισα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας -που συνοδεύεται με αύξηση νοσηλειών- σε Καστοριά, Πιερία, Καρδίτσα, Σέρρες.

Στην Αττική αν και το φορτίο είναι σταθερό, την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε μικρή αύξηση σε βόρειο, νότιο και κεντρικό τομέα και θα παρακολουθείται στενά η πορεία της πανδημίας τις επόμενες μέρες.

Επίσης, σήμερα, από τα 20.000 ενεργά κρούσματα, τα 1.200 εντοπίζονται στη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τις 3.000.

Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID είναι στο 66% στην επικράτεια και έχει φτάσει το 94% στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε η ίδια, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνω των 80 παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στο τέλος, η ειδικός υπογράμμισε πως «οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν τις νέες οδηγίες, δεν πετάμε τις μάσκες, δεν εφησυχάζουμε».

Επιχείρηση «Ελευθερία» με κινητές μονάδες στη βόρεια Ελλάδα για την πρώτη δόση

Η αγωνία επιστημόνων και κυβέρνησης για την ισχνή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι έκδηλη, καθώς συνδέεται ευθέως με αυξημένες μολύνσεις και νοσηλείες που αφορούν κατά κύριο λόγο ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα.

Έως και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου έχουν οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 60 χρόνων και άνω συγκριτικά με τους εμβολιασμένους της ίδιας ηλικιακής ομάδας εάν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικιακές ομάδες κινδύνου που, ενώ βρέθηκαν ψηλά στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, δεν επέλεξαν την προστασία τους από τον φονικό ιό.

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, υπογράμμισε η ειδικός, παρά το ότι είναι γνωστό πως ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης είναι 20πλάσιος συγκριτικά με το νεότερο πληθυσμό. Αντίθετα, χώρες που λύγισαν από την πανδημία όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καταγράφουν πλέον εντυπωσιακά ποσοστά για την κάλυψη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που αγγίζουν το 100%, ενώ στη γειτονική Ιταλία είναι εμβολιασμένο το 97% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 χρόνων.

Η Βόρεια Ελλάδα, πυρήνας της πανδημίας στην επικράτεια, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της εκστρατείας με Κινητές Μονάδες από υγειονομικούς σχηματισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών και από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι 11 βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς όπου, με εξαίρεση την τελευταία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά ή βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το 51%.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 12 Οκτωβρίου οι Κινητές Μονάδες εμβολιασμών θα βρεθούν σε Πιερία (εμβολιαστική κάλυψη 42,36%), Κιλκίς (41,71%) και Ξάνθη (46,97%), στις 13 σε Πέλλα (46,73%) και Δράμα (43,32%) και στις 14 του μήνα σε Φλώρινα (47,56%) και Σέρρες (46,45%).

Τρίτη δόση: Για ποιους;

Τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στα άτομα άνω των 50 ετών, τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα ομάδας Α και Β, ανακοίνωσε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, από την Κυριακή 10 Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, ούτως ώστε τα άτομα άνω των 50 ετών, οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα της ομάδας Α και Β, που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση εμβολιασμού, να κλείνουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση.

Οι ανακοινώσεις έγιναν έπειτα από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Προαιρετική η τρίτη δόση

Σημειώνεται ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού είναι προαιρετική, ωστόσο οι μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας έναντι του κοροναϊού, καθώς με την πάροδο του χρόνου από τον αρχικό εμβολιασμό τα αντισώματα σταδιακά εξασθενούν.

Η λίστα με τους δικαιούχους της τρίτης δόσης θα ανανεώνεται τρεις με τέσσερις φορές τον μήνα, ώστε να προστίθενται και όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, που είναι και η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ως νοσήματα υψηλού κινδύνου κατηγορίας Α ορίζονται:

Μεταμόσχευση

> Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

> Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

Νεφρική ανεπάρκεια

> Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5

>Κυστική Ίνωση

Καρκίνος υπό αγωγή

> Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

> Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

> Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον

> Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1

> Διάμεση πνευμονοπάθεια με δοκιμασία διάχυσης

Σοβαρή ηπατική νόσος

> Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση

Ανοσοκαταστολή

> Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου

> Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

> HIV με CD4

Άλλα νοσήματα

> Σύνδρομο Down

> Άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Nοσήματα αυξημένου κινδύνου ομάδας Β

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος

> Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου

Σακχαρώδης διαβήτης

> Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

Νοσογόνος παχυσαρκία

> Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

> Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων

Καρκίνος

Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)

Ανοσοκαταστολή

> Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)

Χρόνια νεφρική νόσος

> Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο

Χρόνια ηπατική νόσος

> Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος

Αιμοσφαιρινοπάθειες

> Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία

Διαταραχές σπληνός

> Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)

Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

> Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα

Σοβαρή ψυχική νόσος

> Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής

Σοβαρή αναπηρία

> Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)

Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα

Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Ποιοι εμβολιάζονται ήδη με την τρίτη δόση

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό πριν από έξι μήνες. Νωρίτερα, είχε ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Παράλληλα, ξεκινάει η χορήγηση της τρίτης δόσης και στα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από κινητές ομάδες του προγράμματος «Ελευθερία».

Πολύ σύντομα τρίτη δόση για όλους

«Πολύ σύντομα» αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κοροναϊού σε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες, είχε αναφέρει την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σε θέση πόσοι μήνες θα πρέπει να έχουν παρέλθει από τη δεύτερη δόση για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ότι οι εμβολιασμοί με τρίτη δόση για όλους, ενδεχομένως θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου.

Ζαούτης: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και δεν είναι πια νέο καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια.

Στο ερώτημα εάν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν.

Οι αρνητικές συνέπειες στα παιδιά ξεπερνούν τη νόσο

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμών σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο. Με το κλείσιμο των σχολείων, εξήγησε αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / protothema.gr / ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα