Πάνω από 700 χιλ. κρούσματα σε μια μέρα στον πλανήτη
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δοκιμάσει τρεις επιπλέον θεραπείες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη την προσεχή έναρξη νέων κλινικών δοκιμών παγκοσμίως για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας έναντι της Covid-19 τριών επιπλέον θεραπειών: της αρτεσουνάτης, της ιματινίμπης και της ινφλιχιμάβης.
“Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την προσεχή φάση της μελέτης Solidarity, που ονομάζεται Solidarity PLUS και θα δοκιμάσει τρία φάρμακα: την αρτεσουνάτη, μια αγωγή κατά της ελονοσίας στη βαριά μορφή της, την ιματινίμπη, ένα φάρμακο κατά ορισμένων καρκίνων, την ινφλιχιμάβη, μια αγωγή για τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος” όπως η νόσος του Κρον ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εξήγησε ότι τα φάρμακα αυτά επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών και δήλωσε ότι οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περισσότερα από 600 νοσοκομεία σε 52 χώρες.
“Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ ειδοποιήθηκε για τα 200 εκατομμύρια περιστατικά της Covid-19, μόλις έξι μήνες μετά το όριο που ξεπεράστηκε των 100 εκατομμυρίων περιστατικών Covid. Και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος”, υπογράμμισε ο Δρ Τέντρος.
“Το ερώτημα αν θα φτάσουμε τα 300 εκατομμύρια και με ποια ταχύτητα θα τα φτάσουμε, εξαρτάται από όλους εμάς. Αν η τρέχουσα πορεία συνεχιστεί, μπορεί να ξεπεράσουμε τα 300 εκατομμύρια καταγεγραμμένα περιστατικά κορωνοϊού στις αρχές της επόμενης χρονιάς”.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκτίμησε ότι είναι δυνατόν ν’ “αλλάξει αυτό” αν ο κόσμος δράσει από κοινού.
Ξεκινώντας νέες κλινικές δοκιμές για να εξετάσει θεραπευτικές αγωγές, ο ΠΟΥ ελπίζει να βρει πρόσθετα εργαλεία για να μειώσει κυρίως τη θνησιμότητα που οφείλεται στην Covid, καθώς και τη διάρκεια της νοσοκομειακής νοσηλείας.
“Διαθέτουμε ήδη πολλά εργαλεία για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της Covid-19, κυρίως το οξυγόνο, τη δεξαμεθαζόνη και τους ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6. Αλλά χρειάζονται περισσότερες, για όλους τους ασθενείς, είτε έχουν σε βαριά μορφή τη νόσο είτε σε ελαφριά”, δήλωσε ο Δρ Τέντρος.
Ο ΠΟΥ ξεκίνησε πέρυσι τη Δοκιμή Solidarity.
Τα προσωρινά αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2020, δείχνουν ότι οι τέσσερις θεραπευτικές αγωγές που αξιολογήθηκαν σε 13.000 ασθενείς (ρεμδεσιβίρη, υδροχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη) “είχαν ελάχιστη ή καμιά επίδραση στη συνολική θνησιμότητα, τον μη επεμβατικό αερισμό και τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ο Δρ Τέντρος.
Στη δοκιμή, η αρτεσουνάτη, που παράγεται από την Ipca, θα χορηγείται ενδοφλέβια για επτά ημέρες, και θα χρησιμοποιηθεί η συνήθης δόση που συνιστάται για τη θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας.
Η ιματινίμπη, που παράγεται από τη Novartis, θα χορηγείται από το στόμα, μια φορά ημερησίως, για 14 ημέρες.
Η ινφλιχιμάβη, που παράγεται από την Johnson and Johnson, θα χορηγηθεί ενδοφλέβια ως εφάπαξ δόση.
Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα στον πρόεδρο να σπάει πατέντες εμβολίων
Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τετάρτη σχέδιο νόμου που δίνει στον πρόεδρο της χώρας το δικαίωμα να σπάει προσωρινά κατοχυρωμένες πατέντες εμβολίων και συστατικών τους σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Το σχέδιο νόμου, που είχε ήδη εγκριθεί από την κάτω Βουλή, θα σταλεί τώρα στον αρχηγό του κράτους προς υπογραφή και επικύρωση, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα γίνει.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει ταχθεί δημόσια εναντίον του νομοσχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις της Βραζιλίας με τους κατασκευαστές εμβολίων. Επιπλέον, κατά την άποψή του, η χώρα δεν θα διέθετε την τεχνολογία για να προχωρήσει στην παραγωγή προηγμένων εμβολίων ακόμα κι αν έσπαγε τις πατέντες τους.
Η βραζιλιάνικη Γερουσία εξάλλου συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου κάποιες από τις διατάξεις που είχαν απαλειφθεί από το κείμενο στην κάτω Βουλή, ανάμεσά τους άρθρα που προβλέπουν να υποχρεώνονται οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων να μοιράζονται πληροφορίες και υλικά που είναι απαραίτητα για την παρασκευή εμβολίων καθώς και την επιβολή προστίμων και άλλων τιμωρητικών μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
975 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 975 ασθενείς με την COVID-19, από 1.211 την προηγουμένη, ενώ διαγνώστηκαν 32.443 περιστατικά του SARS-CoV-2.
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επισήμως μέχρι στιγμής 565.748 θανάτους επί συνόλου 20 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Κούβα: 76 θάνατοι εξαιτίας και πάνω από 8.600 κρούσματα σε 24 ώρες
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Κούβα έχει επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 76 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 8.605 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Καραϊβικής έχει φθάσει ως τώρα τους 3.684 νεκρούς επί συνόλου 483.710 μολύνσεων.
Η επαρχία Σιενφουέγος κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο (1.645), ακολουθούμενη από την Αβάνα (1.471), την Ολγκίν (947) και τη Σιέγο δε Άβιλα (634).
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Κούβα έχει επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, παρότι δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, πάνω από το 30% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση των εγχωρίως αναπτυχθέντων εμβολίων για την COVID-19, ποσοστό που ακόμη δεν επαρκεί για την επίτευξη της λεγόμενης συλλογικής ανοσίας. Σκοπός της κυβέρνησης στην Αβάνα είναι να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν το 70% του πληθυσμού.
Περισσότεροι από 246.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 727 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 22.711 περιστατικά του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 246.203 νεκρούς επί συνόλου 3.020.596 μολύνσεων.
Όμως ο απολογισμός αυτός, ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, χαρακτηρίζεται υποτιμημένος. Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε την 30ή Ιουνίου, με βάση δεδομένα από τα ληξιαρχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, πως οι θάνατοι πιθανόν είναι σχεδόν κατά 60% περισσότεροι από τους επισήμως επιβεβαιωμένους.
Ισραήλ: Σχεδόν 7.700 περιστατικά κορωνοϊού σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 7.668 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμά τους να φθάνει τα 918.237.
Το ίδιο διάστημα άλλοι 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να αυξάνεται στους 6.587 νεκρούς μέχρι στιγμής.
Το ίδιο διάστημα άλλοι 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να αυξάνεται στους 6.587 νεκρούς μέχρι στιγμής.
Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιστατικών Covid έφθασε τα 40.420, το υψηλότερο επίπεδο από την 6η Μαρτίου.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 405, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.
Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, 5,83 εκατ. πολίτες της χώρας –το 62,5% του πληθυσμού– έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, 5,4 εκατ. έχουν λάβει και δεύτερη και πάνω από 713.000 τρίτη, ενισχυτική.
Τουρκία: 128 θάνατοι και πάνω από 27.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 128 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 52.565 νεκρούς ως αυτό το στάδιο από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 27.356 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 278.283 τεστ), με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 5.996.224.
Ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων βρίσκεται σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, ενώ ο αριθμός των θυμάτων κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Κι αυτό ενώ μόλις στις αρχές Ιουλίου, οι μολύνσεις δεν ξεπερνούσαν πολύ τις 4.000. Η αναζωπύρωση της πανδημίας και οι δασικές πυρκαγιές διαγράφουν μέρος των ελπίδων για την αναζωογόνηση του τουρισμού.
Αφότου άρχισε στην Τουρκία η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου –αξιοποιείται κυρίως το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech– έχουν λάβει μια δόση 42,94 εκατομμύρια πολίτες, 31,18 εκατ. δεύτερη, ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί από τις αρχές πάνω από 80,31 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κυρίως σε μέλη του υγειονομικού προσωπικού και σε πρόσωπα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ιταλία: 31 Θάνατοι, 7.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 31 ασθενείς με την COVID-19, ισάριθμοι με την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε σε 6.968, από 5.636 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 230.039 τεστ.
Με 128.304 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στη χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 ως χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον όγδοο βαρύτερο στον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 4,4 εκατ. μολύνσεις ως αυτό το στάδιο.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξήθηκε σε 2.948 χθες, από 2.880 μία ημέρα νωρίτερα.
Στις ΜΕΘ έγιναν 40 εισαγωγές ασθενών, από 26 την προηγουμένη. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 337, από 322 μια ημέρα νωρίτερα.
Γερμανία: Σχεδόν 5.700 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.638 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.805.063, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 17 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα σε 91.834 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ινδία: Πάνω από 41.000 κρούσματα και 490 θάνατοι σε 24 ώρες
Η Ινδία καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 490 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 41.195 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα 1,3 δισεκ. κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 429.669 νεκρούς επί συνόλου 32,08 εκατ. και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που πάντως ινδοί και ξένοι ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένα.
Αν και η κρίση μοιάζει να έχει αποκλιμακωθεί από την κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τους προηγούμενους μήνες, η Ινδία καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς –πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία– και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.
ΑΠΕ