Μαγιορκίνης: 40% πάνω σε διαγνώσεις- Αναμένουμε αύξηση θανάτων
«Το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου» δήλωσε.
Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, στην σημερνή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέροντας πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο καθηγητής ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων, που είχε παρατηρηθεί μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή δυστυχώς έδειξε μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας.
«Έτσι παρατηρήσαμε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτής της αύξησης πιθανώς οφείλεται και στο ότι λόγω της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας, η συμμετοχή στις δειγματοληψίες ήταν τότε ελαφρώς μικρότερη.
Τη δυσμενή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας «ζωγράφισε» η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, τονίζοντας ότι το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και έτσι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα.
Αρνητικά στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα.
Κατά μέσο όρο, παρατηρούνταν 1.590 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του ιού.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ με 230 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 καθημερινά κατά μέσο όρο. Σήμερα, νοσηλεύονται 2.540 ασθενείς με κοροναϊό. Το 53% εξ αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που είναι σε νοσοκομείο είναι 45 με 65 ετών και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.
Τέλος, καταγράφηκε μικρή αύξηση στους θανάτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
«Καμπανάκι» για Αττική
Όσον αφορά στον «μεγάλο ασθενή», την Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID φτάνει το 88%. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στον Πειραιά, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 1.000 ενεργά κρούσματα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρατηρείται σταθεροποίηση με μικρή αύξηση, ενώ παραμένει η σημαντική επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας.
Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρατηρείται σταθεροποίηση με μικρή αύξηση, ενώ παραμένει η σημαντική επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας.
«Όχι» σε άρση του lockdown
H Bάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εξάρσεις – «πυρκαγιές», όπως είπε χαρακτηριστικά – του ιού σε όλη την Ελλάδα. Κύριες αιτίες θεωρούνται οι συναντήσεις σε σπίτια, οι εργασιακοί χώροι και οι κλειστές δομές.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.
«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η καθηγήτρια για το lockdown στην Αττική.
Πρόσθεσε ότι για αυτό ευθύνονται ο κακός καιρός, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά του ιού και τα πολλά μεταλλαγμένα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν απομονωθεί στην επικράτεια και ως γνωστόν οι παραλλαγές του κοροναϊού μεταδίδονται πιο εύκολα.
Πηγή: in.gr / skai.gr