Top

Παραμένει ανεμβολίαστη η Βόρεια Ελλάδα – Ακυρώθηκε η παρέλαση στα Γρεβενά

Η εμβολιαστική κάλυψη μετά βίας ξεπερνά το 50% του πληθυσμού στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
παραμένει-ανεμβολίαστη-η-βόρεια-ελλά-180061
Parallaxi

Με το φθινόπωρο να κάνει «πρόβα» χειμώνα και την εποχική γρίπη προ των πυλών, η ανησυχία για την άνοδο των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο.

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Β. Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» εξορμούν σε απομακρυσμένα χωριά της Β. Ελλάδας από σήμερα έως και 14 Οκτωβρίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι.

Εξορμήσεις κινητών συνεργείων της επιχείρησης “Ελευθερία”

Ειδικότερα, σήμερα οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης:

– Πιερίας (Πλαταμώνας 8:00-9:30, Δίον 10:00-11:30, Καλλιθέα 12:00-13:30, Κορινός 14:00-15:30, Μεθώνη 16:00-17:30),

– Κιλκίς (Αξιούπολη 9:00-9:45, Νέο Αγιονέρι 10:15-11:00, Μικρόκαμπος 11:15-12:00, Νέα Σάντα 12:20-13:15, Μεγάλη Βρύση 13:30-14:00, Χέρσο 14:15-14:45, Μουριές 15:10-16:00),

– Ξάνθης (Μαγικό 9:00-9:45, Σέλερο 10:00-11:00, Δροσερό 11:15-12:30, Σμίνθη 13:00-14:00, Κένταυρος 14:30-16:00).

Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Προειδοποιήσεις για έξαρση

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος τις επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) προειδοποίησε για έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι «όσο υψηλότερη είναι σε μία περιοχή, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων», ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε μια άλλη συγκλονιστική διάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας: σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του και το άτομο που το φροντίζει.

“Χιλιάδες παιδιά, ανά τον κόσμο θα φέρουν αυτό το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας των γονέων για τις επόμενες γενιές” τόνισε.

Χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Ζέρβας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, παρότρυνε τους πολίτες να «πάρουν την υγεία στα χέρια τους» και να εμβολιαστούν.

Ο κ. Ζέρβας αναφερόμενος στα τρέχοντα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην πόλη σημείωσε πως παρουσιάζεται μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 20% σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι νοσηλείες παρέμειναν σχετικά σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακυρώθηκε η παρέλαση στα Γρεβενά

Πάντως ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης πήρε ήδη την απόφαση να ακυρώσει την προγραμματιζόμενη παρέλαση για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών, στις 13 Οκτωβρίου, εξ αιτίας των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στον Δήμο Γρεβενών.

Οι αποφάσεις για το τι θα ισχύσει σε σχέση με τις παρελάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από το υπουργείο Εσωτερικών, αν και πρόσφατα ο υπουργός Μάκης Βορίδης είχε προϊδεάσει για διενέργειά τους με υγειονομικά πρωτόκολλα και καθολική πρόσβαση, ενώ αναμένεται και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της άρσης των περιορισμών σε εμβολιασμένους στο τέλος του δεκαπενθημέρου από την έναρξή των νέων μέτρων οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία της πανδημίας.

Τα ποσοστά

Με περίπου το 60% του πληθυσμού ανεμβολίαστο σε αρκετές Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της περιοχής αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη να ξεπερνά μετά βίας το 50% του πληθυσμού στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, η προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών έναντι του κορονοϊού και της λοίμωξης covid-19 μοιάζει μονόδρομος για τις υγειονομικές αρχές.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με covid-19 της χώρας, στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι, και επίσης βαρύ παραμένει το τίμημα της επιδημίας σε ανθρώπινες ζωές. Το 50% των ασθενών που καταλήγουν κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες προέρχεται από υγειονομικούς σχηματισμούς στη βόρεια Ελλάδα, αναμενόμενο κατά τους ειδικούς με την εμβολιαστική «μαύρη τρύπα» που έχει ανοίξει στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέα ραντεβού για εμβολιασμό στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν προγραμματίζονται πια εδώ και πολύ καιρό.

Συνολικά, οι νεκροί καθόλη τη διάρκεια της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους 6.500, με τον μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα του περασμένου χειμώνα (όπου σημειωτέον δεν ήταν διαθέσιμο ακόμη το εμβόλιο) και κατά το τελευταίο κύμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «κύμα των ανεμβολίαστων» (πλήττει με σφοδρότητα όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού).

Στη βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και για τη διάρκεια της αναζωπύρωσης προκαλούν. Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είχε και η Κρήτη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Η ΠΕ Ρεθύμνου διεκδικούσε αρνητική «επίδοση» με 37,6% του πληθυσμού της εμβολιασμένο, ποσοστό που σήμερα έχει φτάσει στο 53,3%. Η ΠΕ Χανίων από το 41,2% ανέβηκε στο 54,5% της εμβολιαστικής κάλυψης, η ΠΕ Ηρακλείου από το 42,5% στο 58,07% και η ΠΕ Λασιθίου από το 46,1% στο 59,4%.

Πλέον στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.500.000 πολίτες με τουλάχιστον μια δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62% του γενικού πληθυσμού και στο 71,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 12.000 αιτήσεις για εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί 10.000 άτομα, κατά κύριο λόγο από Κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας. Από ιδιώτες γιατρούς και πολυιατρεία, έχουν γίνει 2.765 εμβολιασμοί, 890 στα ιατρεία και 1.875 κατ’ οίκον.

ΠΗΓΕΣ: ertnews.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα