Παραπληροφόρηση, ζήτημα με τα εμβόλια και επέλαση της πανδημίας στον κόσμο

Με μισό εκ. κρούσματα την ημέρα συνεχίζεται η πανδημία

Parallaxi
παραπληροφόρηση-ζήτημα-με-τα-εμβόλια-719289
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Η κολχικίνη μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας και την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου στους ασθενείς

Η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία των ασθενών με οξυγόνο και επίσης να συντομευθεί η παραμονή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια νέα μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη κλινική μελέτη στη Βραζιλία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κολχικίνη -την αξία της οποίας κατά του κορονοϊού έχουν ήδη αναδείξει Έλληνες επιστήμονες- αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αξίζει να προστεθεί στη συνήθη θεραπεία για νοσηλευόμενους με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρενέ Ολιβέιρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “RMD Open”, δοκίμασαν την κολχικίνη σε 72 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί έκαναν τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη του εν λόγω φαρμάκου, ενώ οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο).

Διαπιστώθηκε ότι η μέση διάρκεια θεραπείας με οξυγόνο ήταν τέσσερις μέρες για την ομάδα της κολχικίνης και 6,5 μέρες για την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο). Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν επτά μέρες για τους ασθενείς που πήραν κολχικίνη, έναντι εννέα ημερών για όσους πήραν το πλασίμπο. Έως την έβδομη μέρα μόνο το 9% των ασθενών που είχαν πάρει κολχικίνη, χρειάζονταν οξυγόνο, έναντι ποσοστού 42% στην ομάδα ελέγχου.

Δύο ασθενείς πέθαναν από την ομάδα του πλασίμπο και κανένας από την ομάδα της κολχικίνης. Η τελευταία ήταν ασφαλής, καλά ανεκτή από τους ασθενείς και με λίγες μόνο παρενέργειες (συχνότερη η διάρροια).

Η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία και πρόληψη καταστάσεων συστημικής φλεγμονής, όπως η ουρική αρθρίτιδα. Η εκτεταμένη φλεγμονή αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό της μέτριας έως σοβαρής Covid-19. Μέτρια σοβαρότητας θεωρείται η λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, αναπνευστική δυσκολία και πνευμονία, ενώ σοβαρή όταν, πέρα από τα προηγούμενα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη οξυγόνου στον ασθενή (κορεσμός κάτω από 92%). Η στάνταρντ θεραπεία που εφάρμοσαν οι Βραζιλιάνοι γιατροί και στην οποία πρόσθεσαν εναλλακτικά την κολχικίνη ή το πλασίμπο, ήταν το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η ηπαρίνη και το στεροειδές μεθυλπρεδνιζολόνη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη δοκιμή τους και την αδυναμία τους να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κολχικίνη μειώνει τον κίνδυνο για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θάνατο, κάτι πάντως πιθανό. Ούτε είναι απολύτως σαφές, όπως είπαν, μέσω ποιου ακριβώς μηχανισμού το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη Covid-19. Όπως ανέφεραν, «είναι πολύ απίθανο» η κολχικίνη να έχει άμεσες αντιικές ιδιότητες, αλλά φαίνεται να μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και να αποτρέπει τις βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων.

Πάντως, τόνισαν ότι «όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός της δράσης της, η κολχικίνη φαίνεται να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19», επισημαίνοντας ότι δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, π.χ. στην καρδιά, στο ήπαρ ή στο ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με άλλα φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί κατά του κορονοϊού. Πρόσθεσαν ότι η μειωμένη ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου και η συντόμευση της νοσηλείας δεν είναι καλά μόνο για τους ασθενείς, αλλά και το σύστημα υγείας μιας χώρας, αφού μειώνεται το κόστος θεραπείας και η ανάγκη για κλίνες στα νοσοκομεία, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι δεν πρόκειται για ακριβό φάρμακο.

Η Βρετανία καλεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε την Πέμπτη τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης να επιδείξουν υπευθυνότητα και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια για τον Covid-19.

Ο υπουργός Νάντιμ Ζαχάουι, που είναι αρμόδιος για τον εμβολιασμό, δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνηση έχει συστήσει από τον Μάρτιο μια ομάδα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και συνεργάζεται με τις ψηφιακές πλατφόρμες για να εντοπίζονται και να διαγράφονται οι ψευδείς πληροφορίες.

«Το μήνυμά μου σε όλους εσάς, είτε πρόκειται για το Twitter, το Facebook ή άλλη πλατφόρμα: πρέπει να δείξετε υπευθυνότητα και να διαδραματίσετε τον ρόλο σας στην εξάλειψη της παραπληροφόρησης, αμέσως μόλις σας την επισημαίνουμε», δήλωσε ο υπουργός.

Νωρίτερα, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο του Λονδίνου, ο Ζαχάουι υπενθύμισε ότι με βάση μια μελέτη της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), το 85% των ενηλίκων πολιτών θα δέχονταν να εμβολιαστούν. «Είναι υπέροχο, όμως το 15% που απομένει αφορά κυρίως τις μειονότητες των μαύρων και των Ασιατών, ιδίως την κοινότητα των μαύρων της Καραϊβικής, κάτι που με ανησυχεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, το 72% των μαύρων που κατοικούν στη Βρετανία δηλώνουν ότι έχουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό. Ακολουθούν, με 42%, άνθρωποι με καταγωγή από το Πακιστάν ή το Μπανγκλαντές. Ορισμένοι μουσουλμάνοι φοβούνται ότι τα εμβόλια περιέχουν αλκοόλ ή ζελατίνη χοίρου, που απαγορεύεται από το Ισλάμ.

Για να καταπολεμήσει αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις, η υπηρεσία δημόσιας υγείας προβάλλει βίντεο σε διάφορες γλώσσες και εγκατέστησε κέντρα εμβολιασμού μέσα σε τζαμιά. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που πρόσκειται στους Εργατικούς και ο Συντηρητικός υπουργός Νάντιμ Ζαχάουι έβαλαν στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους και, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα The Observer, το περασμένο Σαββατοκύριακο, προέτρεψαν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια: Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, θα υπάρξουν και στο μέλλον εμπόδια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικρίνεται για τις καθυστερήσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού για τον Covid-19, θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα «εμπόδια» και «προβλήματα παραγωγής» ή ακόμη και «ελλείψεις» συστατικών, προειδοποίησε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι τίποτα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Croix.

Ωστόσο, «ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, και άλλα προβλήματα στην παραγωγή, θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ή σε ορισμένα συστατικά των εμβολίων», τόνισε.

Η Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις προπαραγγελίες των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τριών πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν στην Ε.Ε. «Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο τη μαζική παραγωγή και τις προκλήσεις που θέτει (…) Θα έπρεπε να έχουμε προειδοποιήσει, να εξηγήσουμε ότι στην αρχή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή, θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», παρατήρησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το 1ο τρίμηνο του έτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε ωστόσο για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Μόνη της, μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο ενώ η Ε.Ε. όλη μαζί είναι καράβι. Πριν συνάψουμε ένα συμβόλαιο (…) οι 27 χώρες μέλη είχαν στη διάθεσή τους πέντε ολόκληρες ημέρες για να δηλώσουν αν συμφωνούσαν ή όχι. Αυτό φυσικά καθυστερεί τη διαδικασία», είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δύο χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με την Ε.Ε. Η Βρετανία «επέλεξε την οδό της κατεπείγουσας έγκρισης, εμείς επιλέξαμε μια άλλη» ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, παρατήρησε.

Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι νεκροί, πάνω από 2,26 εκατ. κρούσματα

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.908 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.264.909, δείχνουν σήμερα Παρασκευή τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 855 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 60.597 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περισσότερα από 140.000 τα κρούσματα στην Αιθιοπία

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 749 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα υπέκυψαν ακόμη τέσσερις ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην αφρικανική χώρα ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 2.126 νεκρούς επί συνόλου 140.157 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής είναι ένα από τα κράτη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία σε ολόκληρη την ήπειρο, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα ανακοινώθηκε σήμερα ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ένα 24ωρο τον τελευταίο μήνα και πλέον, κάτι που μοιάζει να υποδεικνύει πως το κύμα μολύνσεων του τελευταίου διαστήματος καταλαγιάζει, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν επ’ ευκαιρία της εορταστικής περιόδου για το νέο σεληνιακό έτος, η οποία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη για τον εντοπισμό 20 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, αριθμό μειωμένο σε σχέση με τα 30 της προηγουμένης και τον χαμηλότερο από την 31η Δεκεμβρίου, όταν είχαν διαγνωστεί 19 κρούσματα.

Μόλις έξι περιπτώσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, πέντε στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και μία στη Σαγκάη. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, που το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 28 από 12 την προηγουμένη, πάντως.

Μετά την εκδήλωση του σοβαρότερου και πιο επίμονου ξεσπάσματος της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τον τελευταίο μήνα, οι Αρχές στις περιοχές που πλήττονταν επέβαλαν επιθετικά μέτρα, lockdown, απαγόρευση μετακινήσεων από τη μια περιοχή στην άλλη, κι έκαναν μαζικά τεστ για να αποτρέψουν την εκδήλωση δεύτερου κύματος. Αρχικά το ξέσπασμα έπληξε την επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο, κατόπιν το επίκεντρο μεταφέρθηκε στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν.

Παρά τη μείωση των μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές συνεχίζουν να συστήνουν μεγάλη προσοχή και να αποθαρρύνουν τα ταξίδια ενόψει της εορταστικής περιόδου (φέτος ξεκινά την 11η Φεβρουαρίου). Ο αριθμός των πολιτών που θα ταξιδέψουν φέτος στις ιδιαίτερες πατρίδες τους αναμένεται να είναι μειωμένος κατά πολύ.

Στα νοσοκομεία της Κίνας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 1.304 ασθενείς με τον COVID-19 (–107 από την προηγουμένη), 36 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–13).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.669 μολύνσεων.

Κούβα: Πέντε θάνατοι και 816 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 816 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη νήσο να φθάνει τους 30.345.

Ακόμη πέντε θάνατοι ασθενών με τον COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής σε 225 νεκρούς μέχρι στιγμής. Οι ασθενείς που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο ήταν άνω των 60 ετών και είχαν υποκείμενα νοσήματα που «αυξάνουν το επίπεδο θνητότητας» του ιού, επισήμανε ο επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι επί του παρόντος 5.600, ενώ στον αντίποδα 24.468 ασθενείς έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν.

Παρότι — συγκριτικά — η Κούβα παραμένει η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο κύμα. Το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές Νοεμβρίου και κατόπιν η μαζική άφιξη επισκεπτών από το εξωτερικό, πρωτίστως κουβανοαμερικανών που πήγαν να επισκεφθούν συγγενείς τους την περίοδο των γιορτών, εκτροχίασαν την κατάσταση.

1.232 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 56.873 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.232 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για το τρίτο συναπτό 24ωρο που τα θύματα ξεπέρασαν τα 1.200.

Από τον Νοέμβριο, η Βραζιλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και οι θάνατοι ξεπερνούν πολύ συχνά τους 1.000 σε ημερήσια βάση.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 228.795 νεκρούς επί συνόλου 9.396.293 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Μεξικό: 1.682 θάνατοι εξαιτίας και σχεδόν 13.600 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.682 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 13.575 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 162.922 νεκρούς επί συνόλου 1.899.820 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Κορυφαία στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Χιλή: Σχεδόν 3.600 κρούσματα και 155 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.589 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 740.237. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 155 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 18.731 νεκρούς ως εδώ.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις σημείωσε με ικανοποίηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες σε 10 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Όμως εξέφρασε ανησυχία για την «ανοδική καμπύλη» των μολύνσεων στην περιφέρεια Κοκίμπο (βόρεια), όπου βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Ο κ. Πάρις τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας πρέπει να «καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια» καθώς αρκετές άλλες «έδειξαν πως είναι εφικτό να μειωθεί ο αριθμός των μολύνσεων».

Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με εξάρσεις της πανδημίας σε πόλεις στον βορρά και στον νότο, όπου αρκετές πόλεις έχουν τεθεί ξανά σε καραντίνα εν μέσω του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου.

Πάνω από 140.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους για τον νέο κορονοϊό προχθές Τετάρτη, πρώτη ημέρα του προγράμματος μαζικής ανοσοποίησης στη Χιλή, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας [23746158]. Το πρόγραμμα άρχισε με τους πιο ηλικιωμένους πολίτες — άνω των 90 ετών — και χθες συνεχιζόταν με την ανοσοποίηση προσώπων μεταξύ 87 και 89 ετών. Προοδευτικά θα επεκτείνεται σε πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών. Σκοπός είναι να έχει εμβολιαστεί τον Ιούλιο το 70% του πληθυσμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα