Top

Περιφέρεια και Όμικρον ΒΑ.2 συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία

Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους εμβολιασμούς και τους θανάτους που αποτράπηκαν.

Parallaxi
περιφέρεια-και-όμικρον-βα-2-συνεχίζουν-750897
Parallaxi

Σε φάση έξαρσης βρίσκεται και πάλι η επιδημία κορoνοιού στη χώρα μας έπειτα από ένα βραχύ διάστημα σταθεροποίησης.

Οι ήπιες διακυμάνσεις της επιδημίας, η συνέχιση της πορείας της με υφέσεις και εξάρσεις, μετά το peak της μετάλλαξης Omicron τον Ιανουάριο, είναι ένα από τα σενάρια που τώρα ξεδιπλώνεται και για τα οποία προετοιμάζονταν οι ειδικοί.

Με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα, μέσα στον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα μειωθεί το φορτίο που σηκώνει η χώρα λόγω του κορωνοιού, εκτός εάν η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.2, κάνει την ανατρεπτική εμφάνισή της.

Ωστόσο, χθες ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, ξεπέρασε ξανά τη μονάδα και βρέθηκε στο 1,01 από το 0,95 της περασμένης Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου 2022. Η σύγκριση με την Τρίτη 17 Ιανουαρίου είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική, καθώς τότε ο δείκτης Rt ήταν στο 0,66, δηλαδή 100 θετικοί στον κορoνοιό κολλούσαν άλλους 66 και όχι άλλους τουλάχιστον 100 όπως μεταφράζεται τώρα ο δείκτης στη μετάδοση του στην κοινότητα.

Η κατανομή των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών μαρτυρά επίσης τη μετατόπιση της επιδημίας από την Αττική προς την περιφέρεια. Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν 5.190 νέα κρούσματα στην Αττική, η οποία παρουσιάζει σταθεροποίηση σε σύνολο των 18.825 ημερήσιων κρουσμάτων. Δηλαδή το 73% των χθεσινών κρουσμάτων εντοπίζονταν σε άλλες, πλην λεκανοπεδίου, περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καταγράφηκαν 3.399 κρούσματα, το 30% των κρουσμάτων κορoνοιού της περιφέρειας.

Σε αντίθεση με τους δείκτες της διασποράς, εκείνοι που αποτυπώνουν την κατάσταση των νοσοκομείων, οι «σκληροί» δείκτες όπως τους αποκαλούν οι ειδικοί, δεν καταγράφουν ακόμη ιδιαίτερη διαφορά, συντηρώντας την πίεση στα νοσοκομεία. Οι νεκροί από κορoνοϊό ξεπέρασαν τους 100 για μια ακόμη ημέρα, φτάνοντας τους 106, οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά δύο (561 από 563) και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν 4.665 από 4.651 προχθές. Οι εισαγωγές ασθενών του περασμένου 24ωρου ανήλθαν και πάλι πάνω από 500, με τις περισσότερες πλέον να αποδίδονται στη μόλυνση με Omicron που κυριαρχεί. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν ο κύριος όγκος των νοσηλευόμενων και μοιραία και των ανθρώπινων απωλειών της επιδημίας. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πλειονότητα των θανάτων αφορά ακόμη σε σοβαρά περιστατικά νόσησης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την “Ελευθερία”, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάρκος Θεμιστοκλέους, έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου το 69,8% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 7.330.000 εκατομμύρια άνθρωποι. Τείχος ανοσίας για να ανακοπεί η μετάδοση του κορονοιού είναι βέβαιον πως δεν χτίζεται, επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωριδου. Ωστόσο, ο εμβολιασμός ιδιως με την αναμνηστική δόση προστατεύει δραστικά από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

Από τους 5.816.000 δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, οι 4.489.000 έχουν λάβει την ενισχυτική δόση και άλλοι 200.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Απομένουν δηλαδή 736.000 πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση του εμβολίου. Σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχει νοσήσει από την αρχή του έτους πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με την αναμνηστική δόση και αναμένει το κατάλληλο χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό της. Σε αυτή την περίπτωση, το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας που θα εκδίδεται από την ερχόμενη εβδομάδα για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, θα λειτουργεί ως ένα υγειονομικό διαβατήριο, καθώς ειδάλλως θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ανεμβολίαστοι παραμένουν και περίπου 200.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το διοικητικό πρόστιμο των 100 Ευρώ τον μήνα και φυσικά αναμετριούνται καθημερινά με τον κορονοιό και τις επιπλοκές του στην οργανισμό τους και την υγεία τους.

Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους

Περί τους 20.000 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19 απέτρεψε ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός, σύμφωνα με νέα προδημοσιευμένη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που διεξήχθη κατά την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 – 8 Δεκεμβρίου 2021.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό, καθώς η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, χορηγήθηκαν συνολικά 14.676.605 δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα (11.427.784 BNT162b2/Pfizer, 1.161.905 mRNA-1273/Moderna, 1.505.334 ChAdOx1 nCoV-19/ AstraZeneca και 581,582 Ad26.COV2.S/ Janssen) σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω και καταγράφηκαν 9.100 διασωληνώσεις και 14.755 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο “θεαματικά” τον κίνδυνο θανάτου από COVID19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους “επιπλέον” θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν όλα τα εμβόλια και την ικανότητα τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές.

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: (α) είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι (β) ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη). (γ) υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους.

«Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις» εξηγεί ο κ. Λύτρας.

«Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη ώστε (πολύ αδρά) ένας εμβολιασμένος 85άρης κινδυνεύει να πεθάνει από COVID19 όσο ένας ανεμβολίαστος 50άρης, κι ένας εμβολιασμένος 50άρης όσο ένας ανεμβολίαστος 25άρης» αναφέρει ο καθηγητής.

Ο ίδιος τονίζει ότι το εμβόλιο είναι μακράν το ισχυρότερο όπλο μας έναντι της πανδημίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται και δεύτερη γραμμή άμυνας, το σύστημα υγείας

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι οι δύο δόσεις εμβολίου προσέφεραν περισσότερο από 90% προστασία από διασωλήνωση και θάνατο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με οριακά χαμηλότερη προστασία σε άτομα 80 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα κατά του θανάτου ήταν παρόμοια τόσο για την παραλλαγή Δέλτα όσο και για τις προηγουμένως κυκλοφορούσες παραλλαγές (δεν συμπεριλαμβάνεται η περίοδος κυκλοφορίας της Όμικρον), και ελαφρώς υψηλότερη έναντι της διασωλήνωσης από την παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα 2 δόσεων μειώθηκε ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, ενώ εξακολουθούσε να είναι πάνω από 80% στους 6 μήνες και η 3η δόση του εμβολίου την προήγαγε κοντά στο 100%, ακόμη και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Η αποτελεσματικότητα μίας δόσης, αν και σημαντικά χαμηλότερη, ήταν επαρκής για να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους

Τα εμβόλια BNT162b2, mRNA-1273 και ChAdOx1 nCoV-19 έδειξαν παρόμοια και πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα (>90%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μια ελαφρά μείωση με την πάροδο του χρόνου που ήταν οριακά καλύτερη με το mRNA-1273, ιδιαίτερα στους νεαρότερους ενήλικες.

Αντίθετα, μία δόση Ad26.COV2.S προσέφερε σημαντικά λιγότερη προστασία έναντι της διασωλήνωσης ή του θανάτου κατά τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε και στους 6 μήνες ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των 2 δόσεων των άλλων εμβολίων.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει το τεράστιο ατομικό και συλλογικό όφελος από τον εμβολιασμό κατά της COVID19 κι αυτό μάλιστα καταδεικνύεται σε ελληνικό πληθυσμό. Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με 3 δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες. Κι αν είμαστε ανεμβολίαστοι, ξεκινούμε “χθες”» αναφέρει ο κ. Λύτρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περαιτέρω ερωτήματα προς μελέτη στο μέλλον είναι το αν και πόσο η παραλλαγή Όμικρον επηρεάζει την αποτελεσματικότητα έναντι βαριάς νόσου και θανάτου, καθώς και το πόσο διαρκεί η προστασία της 3ης δόσης έναντι βαριάς νόσου και θανάτου.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα