Πισωγύρισμα δύο μηνών – Στο τραπέζι lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες
Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής και τοπικές «εξάρσεις» όπως στη Θεσσαλονίκη οδηγούν στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων
Στα μελανά στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου έχει επιστρέψει επιδημιολογικά η χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί και για την πορεία των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να στοχεύσουν στη συρρίκνωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Με την «κόκκινη» Αττική σε συνεχή έξαρση, τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει αίφνης ασταθή επιδημιολογική πορεία, τις τοπικές «εκρήξεις» της διασποράς να πληθαίνουν στην επικράτεια, τα νοσοκομεία να υποδέχονται συνεχώς περισσότερους ασθενείς και τις βρετανικές προς το παρόν μεταλλάξεις να ταυτοποιούνται με συνεχή ρυθμό η επιδημιολογική εικόνα χαρακτηρίζεται πια μόνο από μεγάλες ρωγμές.
Ο αριθμός των 1.261 θετικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέπεμψε στις τελευταίες δύσκολες ημέρες του περασμένου έτους, όταν είχαν ανακοινωθεί στις 29 Δεκεμβρίου 1.046 κρούσματα. Έκτοτε και μέχρι χθες δεν είχε καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια εάν η αύξηση που παρατηρείται και όπως φαίνεται «οδηγεί» στο τρίτο επιδημικό κύμα οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού ή και στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών. Πάντως, έχουν επιβεβαιωθεί πλέον 205 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, με το ένα να αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα άλλα τη βρετανική.
Το μόνο θετικό σε αυτή τη δυσοίωνη επιδημιολογική κατάσταση φαίνεται -προς το παρόν- να είναι οι σκληροί δείκτες των διασωληνωμένων που υποχωρούν αργά αλλά σταθερά (χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 244) και των θανάτων που επίσης βρίσκονται σε καθοδική πορεία (χθες αναφέρθηκαν 22 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 5.851).
Επιπλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων χθες ήταν διπλάσιος από εκείνον της περασμένης Δευτέρας (είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα) στην επικράτεια και υπερδιπλάσιος στην «κόκκινη» Αττική, όπου από 265 που ήταν προχθές τα κρούσματα εκτινάχθηκαν χθες στα 625. «Κόκκινο» χτύπησε το Κέντρο με 180 νέα κρούσματα, 68 καταγράφηκαν στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.
Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής
Πάντως, η πορεία δεκάδων από τα 1.261 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προδιαγεγραμμένη και θα ολοκληρωθεί στα νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το 15% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων θα εκδηλώσει σοβαρή νόσηση και θα χρειαστεί νοσηλεία μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Αυτό θα σήμαινε έως και 189 ασθενείς που θα χρειάζονταν νοσηλεία το επόμενο διάστημα μόνο από τα χθεσινά κρούσματα, και με τον αριθμό να αυξάνεται δραματικά με βάση ανάλογους ή και υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει ακόμη εφεδρείες, επιστημονικές και υγειονομικές αρχές (ανα)γνωρίζουν πως τυχόν επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι καταστροφική για όλη τη χώρα. Η ανησυχία είναι έντονη για την έκβαση της επιδημίας, ειδικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, όπου νοσηλεύονται οι μισοί από τους ασθενείς λόγω κορωνοϊού της χώρας στις απλές κλίνες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID-19 της Αττικής.
Συγκεκριμένα, χθες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν 724 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από τους 1.562 που νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα.
Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε όλη τη χώρα, αλλά ιδίως στην Αττική, καθώς στην τελευταία έγινε το 52% των εισαγωγών της επικράτειας. Ειδικότερα, σε σύνολο 176 εισαγωγών στις κλινικές κορωνοϊού, οι 93 έγιναν στην Αττική. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών από την αρχή του έτους.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 150 εισαγωγές στην επικράτεια εκ των οποίων οι 77 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Καταγράφηκε δηλαδή μια ανησυχητική αύξηση στις νοσηλείες κατά 20% την τελευταία εβδομάδα.
Ωστόσο, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δύο εβδομάδες, ο ρυθμός εισαγωγών ασθενών – άρα και της επιδημίας, των κρουσμάτων στην κοινότητα- βρισκόταν σε τελείως διαφορετική, σε χαμηλή ταχύτητα. Είχαν γίνει 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόλις οι 35 στην Αττική. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στο ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τους ειδικούς να γνωρίζουν πως αυτός ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέτρων για να ελεγχθεί και να αναχαιτιστεί.
Πολλές και οι τοπικές «εκρήξεις»
Θεσσαλονίκη και Αχαΐα εκτοξεύουν την αγωνία με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό τους φορτίο και με τον εντοπισμό πολλών μεταλλαγμένων στελεχών στα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μετά από εβδομάδες ανοδική πορεία, καταγράφοντας 126 νέες διαγνώσεις. Οι εξελίξεις οδηγούν στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό την έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τοπική διασπορά και την αντιμετώπισή της, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.
Στον πυρετό της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται από χθες η Αχαΐα, με 64 νέα κρούσματα και 20,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κρούσει το καμπανάκι για τον Δήμο Πατρέων.
Υψηλά νούμερα κρουσμάτων σημείωσαν χθες οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας (16), Κοζάνης (19), Κορινθίας (19), Λάρισας (39), ενώ ανησυχητικό είναι το ιικό φορτίο σε Λακωνία (15,71 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Λασίθι (30,51), Μύκονο (39,47), Ζάκυνθο (12,27), Θήρα (26,48) και Χαλκιδική (35,88) όπου καταγράφονται και 38 νέες μολύνσεις.
Σκέψεις της κυβέρνησης για νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις
«Ηαντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα ακολουθεί μία ευθεία γραμμή». Με την φράση αυτή προαναγγέλλουν ουσιαστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη την πιθανή λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα εισηγηθούν οι ειδικοί. Προτεραιότητα, δε, σημειώνουν είναι η δημόσια υγεία και η διατήρηση – όσο είναι δυνατό – μίας ισορροπίας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την οικονομία. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι πρακτικά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά στις περιοχές που δεν έχουν «κοκκινίσει» ενώ στις υπόλοιπες θα λειτουργήσουν ως έχουν, εφόσον βέβαια δεν προκύψει νέα έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια είναι ορισμένα κομμάτια της αγοράς να επιστρέψουν σε lockdown, από την στιγμή που δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων, κάτι που προφανώς οι ειδικοί αποκλείουν για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς το χειρότερα. Ναι μεν πάντα το ολικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι εντούτοις τη δεδομένη στιγμή δεν είναι από τα πλέον πιθανά σενάρια τη στιγμή που εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τη κυκλοφορία. Κι αυτό διότι, όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινείται τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα όποια νέα μέτρα θα αποφασιστούν, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.
Σαρηγιάννης: Lockdown τριών εβδομάδων η λύση
Την πρόταση επιβολής lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.
Την Πέμπτη η εισήγηση των ειδικών
Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής του Υπ. Υγείας, «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα. Θα το συζητήσουμε την Πέμπτη ούτως ώστε να γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση» για την επιβολή νέων μέτρων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο.
Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το σενάριο για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, ακόμα κι αν ληφθεί προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαίο τον εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, έλεγαν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί, αλλά με την ανακοίνωση των 1.261 νέων κρουσμάτων μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι την Παρασκευή.
«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας. Όμως έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για «καθαρά δυναμικό φαινόμενο. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα-μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα-εβδομάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και Plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 (ή από τις 19:00) έως τις 05:00 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα.
Υπενθυμίζεται πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του Λεκανοπεδίου στο οποίο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σε περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαίο, οι αρμόδιες αρχές διαμηνύουν πως το σενάριο είναι πολύ πιθανό, όπως και η λήψη ειδικών μέτρων για την Αττική, διαφορετικών μάλιστα από αυτά που προβλέπονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.
Όπως εξήγησε ο κ. Ταραντίλης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης, για το λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.
«Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής. «Δεν είναι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ, παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων».
Μόλις το 44% των εργαζόμενων στο «Άγιος Ανδρέας» έχουν εμβολιαστεί
Μόλις το 44% των εργαζόμενων από τους 1.300 συνολικά έχουν εμβολιαστεί στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουν εμβολιαστεί κοντά στο 60% δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας Γιάννης Καρβέλης, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
«Όσοι υγειονομικοί θέλουν να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν… Εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον θα γίνει παραγγελία για τον εμβολιασμό των εργαζομένων και ο εμβολιασμός θα γίνει άμεσα» διαβεβαίωσε ο κ. Καρβέλης.
«Οι υγειονομικοί είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με αυτούς τους ανθρώπους αντιμετωπίσαμε το πρώτο και το δεύτερο κύμα. Όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον εμβολιάστηκαν» τόνισε ο Γ. Καρβέλης.
Σύμφωνα με το διοικητή της 6ης ΥΠΕ οι εμβολιασμοί στο Άγιος Ανδρέας ξεκίνησαν από τις 4 Ιανουαρίου, κι αν είχαν γίνει εμβολιασμοί θα είχαν δημιουργηθεί αντισώματα.
«O Άγιος Ανδρέας δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στον εμβολιασμό κυμαίνονται κοντά στο 50%» υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΠ Αγ. Ανδρέας Κώστας Πετρόπουλος.
«Δεν υπάρχουν αρνητές εμβολιασμού, ήταν οι διαδικασίες που δεν έδωσαν τη δυνατότητα για έγκαιρο εμβολιασμό, άνοιξε πλατφόρμα, δήλωσαν 360 συνάδελφοι και μετά έκλεισε η πλατφόρμα» ανέφερε.
«Υπάρχει ενδιαφέρον, έχουν γραφτεί στη λίστα υγειονομικοί, αρνητές δεν υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση γίνεται εμβολιασμός μόνο για τη δεύτερη δόση» πρόσθεσε ο κ. Πετρόπουλος.
Απαντώντας ο κ. Καρβέλης διέψευσε ότι υπήρξε πλατφόρμα, αναφέροντας ότι υπήρξε απλώς κατάσταση που εγγράφονταν οι εργαζόμενοι για να κλειστούν τα ραντεβού και να γίνει η ανάλογη προμήθεια των εμβολίων. «Βεβαίως δεν ήταν μόνο για μια μέρα» επισήμανε ο διοικητής της 6 ΥΠΕ. ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr / in.gr / skai.gr