Πιθανά και νέα μέτρα μετά το Δεκαπενταύγουστο-Μεγάλη ανησυχία
Νέες δυνατότητες για αναστολή εργασίας, τι λένε οι ειδικοί για τον ιό.
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές με την αρκετούς επιστήμονες να εκτιμούν πως ο περίφημος αριθμός R0 έχει ξεπεράσει τη μονάδα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει πέσει στα 44 έτη ενώ έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς που διασωληνώνονται στα νοσοκομεία. Για ένα νέο επιδημικό κύμα που αγγίζει την χώρα μας έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σε «κόκκινο» συναγερμό η χώρα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού κυρίως στις νέες ηλικίες και το «άλμα» στον αριθμό των ασθενών που η υγεία τους επιδεινώθηκε ανησυχητικά, με πολλούς επιστήμονες να εκτιμούν πως ο κρίσιμος δείκτης R0 ίσως να έχει ξεπεράσει τη μονάδα.
Απίστευτο: Ρεκόρ επταετίας για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία Μέσα σε 72 ώρες επιβεβαιώθηκαν 506 νέα περιστατικά, με τη χθεσινή ημέρα να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων ημερήσιων κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Εντατική αυξήθηκε κατά 57%.
Άκρως ανησυχητικό χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, το γεγονός πως ο κοροναϊός χτυπά όλο και νεότερους, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 44 έτη. Πτώση έχει σημειώσει και η μέση ηλικία των διασωληνωμένων, που κυμαίνεται στα 63 έτη.
Θέμα χρόνου εκτίμησε πως είναι η μετάδοση του ιού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας.
Δύο στελέχη της ελληνικής αστυνομίας που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, στη συμπρωτεύουσα, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Άλλοι 9 συνάδελφοί τους τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Συναγερμός σήμανε στη Λέσβο, όταν 17 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί, διαγνώστηκαν θετικοί. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ένας 60χρονος ασθενής που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική βρέθηκε θετικός στον ιό.
Κρούσματα εντοπίζονται σε περισσότερες από 20 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, με τους ειδικούς να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη που μετρά 282 κρούσματα από τις αρχές Αυγούστου, όταν η Αττική, με δεκαπλάσιο πληθυσμό, μετρά 264 για το ίδιο διάστημα. Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται άλλες 15 περιοχές, μεταξύ των οποίων και πολλά τουριστικά νησιά, στα οποία τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται μία αυξανόμενη δυναμική του επικίνδυνου ιού.
Οι επιστήμονες είναι σαφείς: τα δεδομένα δείχνουν πως ένα νέο επιδημικό κύμα «ακουμπά» τη χώρα και πως εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να ανακοπεί άμεσα η πορεία του, οι προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων σε ένα μήνα από τώρα, είναι ζοφερές σύμφωνα με τα Νέα.
534 ευρώ: Έρχονται νέες αναστολές σε επισιτισμό, πολιτισμό, αθλητισμό έως 30
Νέα ρύθμιση με ΠΝΠ. Δυνατότητα αναστολής έως 30 ημέρες ανά μήνα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Πως θα υπολογιστεί η ειδική αποζημίωση. Αντιδράσεις από εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό που μένουν στον… αέρα. Αναστολές και ειδική αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα έρχονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.
Νέα ρύθμιση μπήκε σε ισχύ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Πρόσφατα νομοθετήθηκε η δυνατότητα αναστολών το εν λόγω 2μηνο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού – εποχικής ή μη λειτουργίας – και των μεταφορών. Με την νέα νομοθετική διάταξη οι αναστολές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου επεκτείνονται στις επιχειρήσεις του επισιτισμού (που είχε βγει εκτός αναστολών τον Ιούλιο), του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.
Οι εργοδότες των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να θέτουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι. Αυτό σημαίνει πως στην ειδική αποζημίωση του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου μπαίνουν:
Εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και θα παραταθεί η αναστολή τους Εργαζόμενοι που δεν είχαν τεθεί στο παρελθόν σε αναστολή και τίθενται τώρα για πρώτη φορά Εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και ακολούθως ανακλήθηκε οριστικά η αναστολή τους από τον εργοδότη. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα παράτασης της αναστολής ή έναρξης καινούριας αναστολής από το μηδέν, ενώ το μέτρο ανοίγει και στους εργαζόμενους που είχαν ανακληθεί οριστικά σε ενεργή απασχόληση. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν έως 30 ημέρες ανά μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης σε ΦΕΚ.
Τα ποσά της ειδικής αποζημίωσης
Όπως κάθε μήνα, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Αύγουστο ή ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα λάβουν 534 ευρώ ανά μήνα. Διαφορετικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες της αναστολής ανά μήνα με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά μήνα.
Ημέρες αναστολής Ποσό ειδικής αποζημίωσης (σε €) 30 534 29 516 28 498 27 480 26 463 25 445 24 427 23 409 22 392 21 374 20 356 19 338 18 320 17 303 16 285 15 267 14 249 13 231 12 214 11 196 10 178 9 160 8 143 7 125 6 107 5 89 4 71 3 53 2 36 1 17,8 Οι ημερομηνίες Η νέα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προβούν σε πρόσληψη και απευθείας σε αναστολή, ώστε οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης, καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με απολύσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου υποβάλλονται:
από τους εργοδότες στο σύστημα Εργάνη από χθες 10 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 24 Αυγούστου από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από χθες 10 Αυγούστου έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.
Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα ή τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται διαρκώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.
Στον… αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι Η δυνατότητα των αναστολών για ένα ακόμη 2μηνο ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους. Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, βρίσκονται στον… αέρα και με μηδενικό εισόδημα εδώ και μήνες. Ειδικά μετά τα νέα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επισιτιστικών καταστημάτων λόγω κορωνοιού, η ανησυχία εντείνεται.
Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό καταγγέλλει εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αναφέρεται, μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι αρνήθηκαν την επαναπρόσληψη στο περσινό προσωπικό, προκειμένου να γλιτώσουν επιδόματα αδείας και Δώρα Χριστουγέννων.
Οι συνδικαλιστές αναρωτιούνται αν επήλθε «έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον κλάδο». Όπως λένε, πολλοί εργοδότες παροτρύνουν τους εργαζόμενούς τους να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ, χωρίς όμως να δημιουργήσουν υποχρέωση στον εργοδότη να καταβάλλει τμήμα του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων.
Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή της και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου : «Η κυβέρνηση καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».
Ειδικοί επισημαίνουν πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν φέτος το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Υπενθυμίζεται πως για το Δώρο Πάσχα υπήρξε ρύθμιση με την οποία το κράτος ανέλαβε να καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στην χρονική περίοδο της αναστολής. Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση την χρονική περίοδο εργασίας από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου, με ανακοίνωσή του ζητά την ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στις ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς ορούς και προϋποθέσεις και διατυπώνει 5 ερωτήματα :
Το λάθος που προέκυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τις λάθος πληρωμές των 534 ευρω του Ιουνίου πότε θα διορθωθεί; Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΡΓΑΝΗ πότε θα πληρωθούν; Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον επισιτισμό που μένουν εκτός ρύθμισης πως θα ζήσουν; Οι εργαζόμενοι που είναι εποχικοί και για λογούς βιοποριστικούς έκαναν μεροκάματα νόμιμα τον Χειμώνα και τους βρήκε το lockdown σε άλλον εργοδότη πως θα ζήσουν; Ο αριθμός των 50 ενσήμων πότε θα νομοθετηθεί; Η σαιζόν απ’ ότι όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και οι συνάδελφοι δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν με το επίδομα ανεργίας από Σεπτέμβριο σύμφωνα με το Έθνος.
Γώγος: Να ληφθούν νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου
Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ , ενώ σημείωσε πως ο δέικτης R στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.
Όπως ο ίδιος ανέφερε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.
Όπως σημείωσε, τα οριζόντια μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση αλλά για ολόκληρη την χώρα.
Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Όπως ο κ. Γώγος επεσήμανε οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας, δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.
Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικοτητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.
Πρόστιμο και λουκέτο σε fast food στη Σκιάθο για συνωστισμό
Στη σύλληψη ενός 41χρονου, ιδιοκτήτη fast food, προχώρησαν χθες αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθο, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και σφράγιση του καταστήματός του για 15 μέρες για συνωστισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 41χρονος διαπιστώθηκε ότι είχε θέσει σε λειτουργία μουσική παραβιάζοντας κατά 45 λεπτά το ωράριο, ενώ εξυπηρετούσε 87 πελάτες αντί για 81 που όφειλε.