Top

Πιθανή σχέση του Johnson & Johnson με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάσταση με την πανδημία στον πλανήτη.

Parallaxi
πιθανή-σχέση-του-johnson-johnson-με-σπάνιες-περιπ-724121
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

ΕΕ: Ο EMA διαπιστώνει ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 συνδέεται με άλλη μια σπάνια περίπτωση θρόμβωσης  

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε βαθιές φλέβες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 και συνέστησε η πάθηση αυτή να περιληφθεί στις παρενέργειες του εμβολίου.

Ο EMA συνέστησε επίσης η ανοσολογική θρομβοπενία (ITP), μια αιμορραγική διαταραχή που προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα επιτίθεται από λάθος κατά των αιμοπεταλίων, να προστεθεί στις άγνωστης συχνότητας ανεπιθύμητες ενέργειες που περιέχονται στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου της J&J και του εμβολίου της AstraZeneca.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα COVAX θα στείλει εμβόλια κατά της Covid-19 μόνο στα κράτη με τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης

Το παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζεται η δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 θα διανείμει αυτό τον μήνα, για πρώτη φορά, εμβόλια μόνο σε χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα κάλυψης, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το πρόγραμμα COVAX, που τελεί υπό τη συνδιαχείριση του ΠΟΥ, έχει από τον Ιανουάριο προχωρήσει στον καταμερισμό δόσεων στα 140 και πλέον κράτη-δικαιούχους, σε μεγάλο βαθμό κατ’ αναλογία προς το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα πλουσιότερα κράτη που είχαν εξασφαλίσει εμβόλια μέσω ξεχωριστών συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρίες να δικαιούνται επίσης δόσεις του COVAX, παράλληλα με χώρες που δεν είχαν καθόλου προμήθειες τέτοιων σκευασμάτων.

Με ορισμένα κράτη να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα στη φάση του πρώτου εμβολίου στις ευάλωτες ομάδες, ο ΠΟΥ άλλαξε τώρα τους κανόνες.

«Για τη διανομή του Οκτωβρίου, σχεδιάσαμε μια διαφορετική μεθοδολογία, καλύπτοντας μόνο συμμετέχοντες με χαμηλές πηγές προμηθειών», ανέφερε η Μαριάντζελα Σιμάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόσβαση στα εμβόλια, σε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

Η αλλαγή αυτή έρχεται 15 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος COVAX και ενώ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επιδιώκει τον επαναδιορισμό του.

Αποσπάσματα της παρουσίασης της Σιμάο έδειξαν ότι από τα 90 και πλέον φτωχότερα κράτη που στηρίζει ο COVAX, περίπου τα μισά είχαν ανοσοποιήσει λιγότερο από το 20% του πληθυσμού τους και 26 κράτη λιγότερο από το 10%. Πολλά πλούσια κράτη είχαν φθάσει 70% κάλυψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Περίπου 75 εκατ. δόσεις εμβολίων Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna και Sinopharm θα διανεμηθούν τον Οκτώβριο σε 49 χώρες που θεωρούνται ότι έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης, σύμφωνα με την παρουσίαση της Σιμάο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές.

Ο Άλφρεντ Ντριουάλε, διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Διευρυμένο Πρόγραμμα Ανοσοποίησης της Ουγκάντα, δήλωσε στο Reuters ότι η νέα μεθοδολογία είναι καλοδεχούμενη αλλά έπρεπε να είχε υιοθετηθεί στην αρχή του προγράμματος. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) Τζάρμπας Μπαρμπόσα χαρακτήρισε την αλλαγή καλή είδηση.

Ωστόσο, οι επόμενοι κύκλοι διανομής εμβολίων φέτος αναμένεται να γίνουν με διαφορετικά κριτήρια, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Ο COVAX έχει έως τώρα επιβλέψει τον καταμερισμό 500 εκατ. και πλέον εμβολίων, εκ των οποίων τα περίπου 300 εκατ. έχουν σταλεί στις παραλήπτριες χώρες.

Αυστραλία: Ανοίγει τα σύνορά της “τις επόμενες εβδομάδες”, έπειτα από 18 μήνες

Η Αυστραλία θα αρχίσει να ανοίγει τα σύνορά της από τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, 18 μήνες αφού απαγορεύθηκε στους Αυστραλούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο Μόρισον όσοι Αυστραλοί και κάτοικοι της χώρας έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Αυστραλίας «τις επόμενες εβδομάδες», μόλις έχει ανοσοποιηθεί το 80% του πληθυσμού.

«Έχει έρθει η ώρα να δώσουμε πίσω στους Αυστραλούς τη ζωή τους. Σώσαμε ζωές. Σώσαμε περιουσίες, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Αυστραλοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη ζωή που είχαν προηγουμένως. Προετοιμαζόμαστε για αυτό και η Αυστραλία θα είναι έτοιμη να απογειωθεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Μόρισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εξήγησε ότι όσοι θα επιστρέφουν από το εξωτερικό στην Αυστραλία θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για επτά ημέρες στο σπίτι τους και όχι όπως ισχύει τώρα 14 ημέρες σε ξενοδοχείο.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της στις 20 Μαρτίου 2020 υιοθετώντας μερικούς από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς παγκοσμίως με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη διάρκεια των 560 προηγούμενων ημερών οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν και τα ταξίδια στο εξωτερικό περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων έχει λάβει άδεια να ταξιδέψει στο εξωτερικό για σοβαρούς επαγγελματικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περισσότερες από 100.000 αιτήσεις εισόδου ή εξόδου από τη χώρα έχουν απορριφθεί μόνο τους πέντε πρώτους μήνες του 2021.

Οι αρχές έχουν επιτρέψει σε πολίτες και μόνιμους κατοίκους της Αυστραλίας να επιστρέψουν στη χώρα, όμως βάσει αυστηρών ποσοστώσεων, ενώ όσοι επέστρεφαν ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν καραντίνα σε ξενοδοχείο για διάστημα 14 ημερών αναλαμβάνοντας το κόστος.

Ρουμανία: Νέα περιοριστικά μέτρα

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη νέα περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων της covid-19.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρουμανία έφτασε τις 12.032 χθες Πέμπτη, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη της χώρα να γεμίζουν. Η Ρουμανία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων κατά της covid-19 στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι πλέον οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές τόσο στους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους στις περιοχές της χώρας όπου καταγράφονται περισσότερα από 6 κρούσματα covid-19 ανά 1.000 κατοίκους.

Τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και άλλοι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν στο μισό της χωρητικότητάς τους, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως ή έχουν ήδη αναρρώσει από covid-19.

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα υπόκεινται σε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων στην κοινότητα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν μολύνσεις covid-19 σε κάποιες τάξεις. Το προσωπικό των σχολείων και οι μαθητές υποβάλλονται εξάλλου τακτικά σε διαγνωστικά τεστ.

Μόλις το ένα τρίτο των ενηλίκων στη Ρουμανία έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 λόγω δυσπιστίας προς τους θεσμούς και εκστρατειών παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Περίπου το 40% των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών έχει ανοσοποιηθεί.

Η χώρα άρχισε να προσφέρει τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 την Τρίτη, την οποία συνιστά για τους υγειονομικούς και τα άτομα υψηλού κινδύνου, αν και μπορεί να εμβολιαστεί και όποιος έκανε δεύτερη δόση περισσότερους από έξι μήνες νωρίτερα.

Νότια Κορέα: Παράταση των μέτρων

Η Νότια Κορέα παρέτεινε κατά δύο εβδομάδες τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει θέσει σε ισχύ για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ οι αρχές προσφέρουν περισσότερα κίνητρα στον πληθυσμό να εμβολιαστεί κατά της COVID-19 καθώς η χώρα καταγράφει καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.

Η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ ώθησε τις νοτιοκορεατικές αρχές να παρατείνουν την ισχύ των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ως τις 17 Οκτωβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται απαγόρευση στην περιοχή αυτή των δείπνων σε εστιατόρια μετά τις 22:00 τοπική ώρα και των συγκεντρώσεων περισσότερων από 2 ανθρώπων μετά τις 18:00.

Η χώρα κατέγραψε χθες 2.486 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την νοτιοκορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ενώ ο ημερήσιος απολογισμός των προσβληθέντων έφτασε τους 3.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.

Ο ημερήσιος μέσος όρος ξεπέρασε τα 2.635 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ανέλθει ποτέ και στο υπερδιπλάσιο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με την KDCA.

Η πρωτεύουσα Σεούλ και οι γειτονικές της περιοχές παραμένουν το επίκεντρο, αναφέροντας σχεδόν 2.000 κρούσματα καθημερινά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 42% εντός μόλις μίας εβδομάδας.

“Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση καθώς ο ιός εξαπλώνεται γύρω από την μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ”, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Υγειονομικής Περίθαλψης Λι Κι-ιλ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι ερχόμενες δύο εβδομάδες αποτελούν μια σημαντική περίοδο καθώς η κυβέρνηση προχωράει σε αναδιάρθρωση της πολιτικής της κατά του ιού για να διευκολύνει μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα από τον Νοέμβριο, πρόσθεσε.

Μεταξύ των νέων κινήτρων που δίδονται για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται έως και 199 άνθρωποι στους γάμους αν οι 150 από αυτούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

“Αν το ποσοστό του εμβολιασμού αυξάνεται σταθερά και τίθεται σταθερά υπό έλεγχο το μέγεθος των ξεσπασμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα”, σημείωσε ο Λι.

Περίπου το 77% του πληθυσμού των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της Νότιας Κορέας είχε λάβει μια δόση εμβολίου ως χθες, Πέμπτη, ενώ περίπου το 50% έχει πλήρως εμβολιαστεί, καθώς η χώρα αύξησε γρήγορα τον ρυθμό της εμβολιαστικής της εκστρατείας παρά μια βραδύτητά του στην αρχή.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 του 80% όλων των ενηλίκων της χώρας ως το τέλος του Οκτωβρίου και εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ένα “εμβολιαστικό πάσο” για να επιτρέπει σε αυτούς που έχουν πλήρως εμβολιαστεί να χρησιμοποιούν δημόσιες εγκαταστάσεις και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια.

Ιαπωνία: Εστιατόρια και μπαρ μπορούν και πάλι να προσφέρουν αλκοόλ στους πελάτες

Τα εστιατόρια και τα μπαρ στην Ιαπωνία μπορούν από σήμερα να πουλήσουν αλκοόλ και να μείνουν ανοικτά για περισσότερες ώρες ύστερα από την άρση της τελευταίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της COVID-19, με το κλίμα, ωστόσο, στο Τόκιο να είναι λιγότερο γιορτινό από ό,τι αναμενόταν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Η Ιαπωνία προχωρά προσεκτικά σε χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για σχεδόν έξι μήνες. Τα νέα κρούσματα COVID στο Τόκιο ανήλθαν συνολικά σε 200 σήμερα, μια σημαντική μείωση από τα 5.000 και πλέον την ημέρα τον Αύγουστο εν μέσω ενός πέμπτου κύματος που ήταν αποτέλεσμα του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα που έφερε το υγειονομικό σύστημα στα όριά του.

Οι περιορισμοί, που στόχο είχαν να ανακόψουν τις μολύνσεις, μειώνοντας την κινητικότητα και τις επαφές, ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τον τομέα υπηρεσιών.

Ο Μινόρου Σασάκι, πρόεδρος της εταιρίας χονδρικής πώλησης ποτών Sasaki Co., είπε ότι περίπου το 20% των πελατών του αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά την πανδημία και δήλωσε ανακουφισμένος που ο κόσμος μπορεί και πάλι να καταναλώσει ποτά στα εστιατόρια. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος!», είπε ο Σασάκι για την χαλάρωση των μέτρων. Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προσφέρουν ποτά στους πελάτες τους από σήμερα, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση.

Αλλά παρόλο που μειώνονται τα κρούσματα Covid-19 και ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων Ιαπώνων φθάνει στο 60% του πληθυσμού, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας ανησυχούν για πιθανή ανάκαμψη φέτος το χειμώνα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ύστερα από μια τόσο μακρά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από σήμερα θα υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βγουν έξω, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη», δήλωσε ο Κότζι Γουάντα, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας στο Τόκιο.

«Αυτές οι ανακάμψεις τείνουν να συμβαίνουν εντός περίπου τριών εβδομάδων όταν δεν υπάρχουν εμβόλια, άρα ένα βασικό σημείο θα είναι να δούμε πόσο πάμε πέρα από αυτή την περίοδο τώρα που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, και επίσης να είμαστε προσεκτικοί για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης γύρω στον Νοέμβριο», πρόσθεσε.

Ρωσία: Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε νέο ημερήσιο ρεκόρ

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 887 θανάτους από επιπλοκές της covid-19 –ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νεκρών που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας και η τέταρτη συναπτή ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ θανάτων.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε επίσης 24.522 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Φινλανδία: Οι εκτροφείς μινκ θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τα ζώα τους κατά του κορονοϊού

Οι εκτροφείς μινκ στη Φινλανδία θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τα ζώα τους κατά της covid-19 αφού οι τοπικές αρχές έδωσαν προσωρινή έγκριση σε ένα πειραματικό εμβόλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η φινλανδική αρχή τροφίμων.

Η υπό όρους χρήση του εμβολίου αυτού επιτρέπεται σε περίοδο πανδημίας όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο διαθέσιμο και “έχει δοθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου, όταν ο παρασκευαστής (του εμβολίου) θα κληθεί να δώσει περισσότερα στοιχεία”, δήλωσε η Λίσα Καάρτινεν επικεφαλής επιθεωρήτρια της αρχής αυτής.

Τα μινκ εκτρέφονται για τη γούνα τους και κινδυνεύουν ιδιαίτερα να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

“Προετοιμάσαμε περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι αρκετές για να εμβολιαστούν όλα τα ζώα με δύο δόσεις”, υπογράμμισε ο Γιούσι Πέουρα διευθυντής ερευνών της φινλανδικής ένωσης εκτροφέων μινκ, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο αυτό σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί και το εμβόλιο δεν μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο, ενώ πρέπει να χορηγείται με βάση αυστηρά πρωτόκολλα στις 1.000 φάρμες μινκ στη Φινλανδία προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19.

Το εμβόλιο έλαβε άδεια χρήσης μόνο για τη Φινλανδία όπου μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα κορονοϊού μεταξύ των μινκ και όπου το ποσοστό μετάδοσης στον πληθυσμό παρέμεινε μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ένωση εκτροφέων εκτιμά ότι το εμβόλιό της είναι το πρώτο που λαμβάνει έγκριση στην ΕΕ.

Η γειτονική Ρωσία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο για ζώα κατά της covid-19, το οποίο άρχισε να χορηγεί στη συνέχεια.

Τα μινκ είναι τα μοναδικά ζώα που θεωρείται ότι μπορούν να μεταδώσουν την covid-19 στους ανθρώπους.

Η Δανία, η μεγαλύτερη εξαγωγός γουνών από μινκ, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στο εμπόριό της όταν ένα στέλεχος του κορονοϊού που είχε παραλλαχθεί μόλυνε φάρμες βιζόν τον περασμένο Νοέμβριο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας να σφαγιάσει περίπου 15 εκατομμύρια ζώα.

Ρουμανία: Τουλάχιστον 9 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομείο για πάσχοντες από COVID-19 στην Κωνστάντζα

Εννέα ασθενείς με COVID-19 έχασαν σήμερα τη ζωή τους όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Ρουμανίας, όπου νοσηλεύονται πάσχοντες από την νόσο–η τρίτη φονική πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε νοσοκομείο σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Πυροσβέστες κατέσβεσαν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε νοσοκομείο της ανατολικής πόλης Κωνστάντζα περίπου στις 10:55 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί, αφού κάλεσαν ενισχύσεις από γειτονικές κομητείες.

Οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε δείχνει ασθενείς να πηδούν από τα παράθυρα των χαμηλότερων ορόφων του νοσοκομείου και πυροσβέστες να μεταφέρουν ανθρώπους έξω από το κτίριο.

Ο μεταβατικός υπουργός Υγείας Τσέκε Ατίλα ανακοίνωσε ότι όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στο νοσοκομείο βρίσκονταν 113 ασθενείς, ανάμεσά τους και δέκα στην ΜΕΘ.

Πενήντα ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί και μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Μέχρι χθες στα νοσοκομεία της Ρουμανίας νοσηλεύονταν πάνω από 12.100 ασθενείς με COVID-19, ανάμεσά τους 315 παιδιά και 1.364 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Ρουμανία έφθασε χθες τα 12.032 και οι κλίνες των ΜΕΘ εξαντλούνται.

Η Ρουμανία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό εμβολιασμού στην ΕΕ των 27 χωρών μελών.

Τον Φεβρουάριο, μια πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ασθενών σε ένα νοσοκομείο για πάσχοντες από COVID-19 στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι.

Τον περασμένο Νοέμβριο δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια ΜΕΘ νοσοκομείου της κομητείας Πιάτρα Νεάμτ.

Ακόμη και πριν από την πανδημία το σύστημα υγειονομικής φροντίδας της χώρας βρισκόταν υπό πίεση εξαιτίας της διαφθοράς, ανεπαρκειών και της κομματικής διαχείρισης.

Η χώρα έχει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες υγειονομικές υποδομές.

Το κράτος έχει χτίσει ένα νοσοκομείο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δαπανά τα λιγότερα χρήματα στην υγειονομική φροντίδα από τις χώρες της ΕΕ και δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μεταναστεύσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα