Ποιο θα είναι το χρώμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες;

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις το μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ποιο-θα-είναι-το-χρώμα-της-πανδημίας-το-734209
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις το μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Μεταξύ της επιθυμίας να το πιστέψει και του φόβου για νέες απογοητεύσεις, ο πλανήτης αναρωτιέται πότε θα γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά την Covid-19. Είναι όμως δύσκολο να προβλεφθεί η συνέχιση της πανδημίας που έχει ήδη αψηφήσει τα προγνωστικά.

Πράσινο: λόγοι για ελπίδες

Στην Ευρώπη, η πανδημία μοιάζει να καταλαγιάζει, μετά τις εξάρσεις που προκάλεσε το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, για την εβδομάδα της 6ης Σεπτεμβρίου, «την πρώτη ουσιαστική μείωση εβδομαδιαίων κρουσμάτων σε διάστημα άνω των δύο μηνών». «Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων (3,6 εκατ.) και των θανάτων (60.000) στον κόσμο συνεχίζει να μειώνεται» την εβδομάδα της 13ης Σεπτεμβρίου, σημείωσε επίσης σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Και στις πλούσιες χώρες, ο εμβολιασμός προχωρά.

«Πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη –συμπεριλαμβανόμενου του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης και της Αμερικής– μπαίνει στην τελική φάση της πανδημίας», εκτίμησε πρόσφατα στο Twitter ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού από το University College of London.

«Θα υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις τους προσεχείς μήνες και χρόνια, αλλά δεν αναμένω κύματα αντίστοιχα με αυτά που ζήσαμε τους τελευταίους 18 μήνες», πρόσθεσε.

Αυτή η βελτίωση οδηγεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους, ή ακόμα και να προχωρήσουν σε άρση τους όπως έκανε η Δανία στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Σε 15 ημέρες ή τρεις εβδομάδες, θα γνωρίζουμε εάν η δανέζική εμπειρία είναι ενθαρρυντική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Θα γνωρίζουμε έτσι «εάν μπορούμε να συστήσουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να άρουν την ευρεία χρήση του υγειονομικού πάσου, ή ακόμα και τη χρήση μάσκας, χωρίς να διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο επιδημιολογικής έξαρσης, ακόμα κι αν σημαίνει ότι αυτά θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ στην περίπτωση αύξησης των μολύνσεων».

Πορτοκαλί: λόγοι για επιφυλακή

Παρά τη σημερινή βελτίωση, το τέλος της πανδημίας δεν είναι ακόμα στον ορίζοντα, όπως κρίνει η πλειονότητα των επιστημόνων, που έχει ήδη απογοητευθεί στο παρελθόν.

«Είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό για το σύνολο του πλανήτη, ακόμα κι αν ισχύει για περιοχές του κόσμου με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βρετανός ιολόγος Τζούλιαν Τανγκ, καταδεικνύοντας «σημαντικές ανισότητες σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό» ανάλογα με τη χώρα.

«Λιγότερο από το 2% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου», συμπλήρωσε ο Αντουάν Φλαό.

Επιπλέον, «υπάρχει μια επιδημιολογική δυναμική εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία, στο Ισραήλ και στην Αμερική (Καναδάς, Σαλβαδόρ, Μπελίζ…) άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία είναι πίσω μας».

Και ακόμα στις πλούσιες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν μπορεί να πει κανείς ότι η σημερινή νηνεμία θα συνεχιστεί. Ιδιαίτερα καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που ευνοεί τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρες και μπορεί κατά συνέπεια να ενισχύει την κυκλοφορία του ιού.

«Συνολικά, είναι μία κατάσταση που φαίνεται να είναι λίγο πιο ευοίωνη απ’ ό,τι στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά πρέπει να δώσουμε προσοχή στην κατάσταση στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική στην καρδιά του φθινοπώρου», προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Μερσεά Σοφονά.

«Αυτό που κρατάμε από αυτή την πανδημία είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της», λέει ο Αντουάν Φλαό. «Κανείς δεν προέβλεπε την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα στην Ινδία την περασμένη άνοιξη, παρόλο που υπήρχαν φόβοι για αυτού του είδους την εξέλιξη».

Κόκκινο: λόγοι για ανησυχία

Το στέλεχος Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στον κόσμο. Παρόλο που είναι ιδιαιτέρως μολυσματικό, δεν ακυρώνει τα εμβόλια: αυτά παραμένουν αποτελεσματικά έναντι σοβαρής μορφής νόσησης, παρόλο που είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μόλυνσης.

Αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει.

«Εάν μια μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα το καταστήσει πιο ανθεκτικό απέναντι στα υφιστάμενα εμβόλια, αυτό μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τη σημερινή ευοίωνη εξέλιξη», δήλωσε ο καθηγητής Φλαό.

«Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πληθυσμών σε φτωχές χώρες δεν έχει εμβολιαστεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά κύματα σε αυτές τις χώρες και την εμφάνιση νέων στελεχών», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όσο αυτός ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλό επίπεδο κάπου στον κόσμο, δεν έχουμε πραγματικά προστασία από νέα κύματα. Η επείγουσα ανάγκη από δω και στη εξής για την παγκόσμια ασφάλεια είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στη Γη», δήλωσε.

Ιδιαίτερα καθώς τα υγειονομικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την αρχή της πανδημίας και θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν νέα διαδοχικά κύματα της πανδημίας.

Το Τόκιο διπλασιάζει σε 60 εκατ. τις δόσεις εμβολίων που θα δωρίσει

Η Ιαπωνία θα διπλασιάσει σε περίπου 60 εκατομμύρια τις δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που θα δωρίσει σε χώρες που έχουν ανάγκη, δήλωσε σήμερα σε σύνοδο κορυφής που έγινε διαδικτυακά ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα.

Προηγουμένως η Ιαπωνία είχε συμφωνήσει να χορηγήσει 30 εκατομμύρια δόσεις και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πρόγραμμα COVAX, το οποίο επιβλέπει η συμμαχία GAVI και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η Ιαπωνία έχει χορηγήσει περίπου 23 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της COVID σε διάφορες χώρες και περιοχές στον κόσμο, με την παροχή αυτή εμβολίων να είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Σούγκα.

Το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών της Ιαπωνίας σε εμβόλια έχει γίνει ωστόσο μέχρι στιγμής μέσω διμερών συμφωνιών με γειτονικές ασιατικές χώρες, εκτός του προγράμματος COVAX.

Η Ιαπωνία παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριας παραγωγής αποθέματός της του εμβολίου της AstraZeneca Plc.

Η χώρα έχει στηριχθεί κυρίως σε εισαγόμενα εμβόλια τύπου mRNA της Pfizer Inc και της Moderna Inc στην εμβολιαστική της εκστρατεία κατά την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 55% του πληθυσμού της.

Ρουμανία: Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω έξαρσης της πανδημίας

Έχοντας περάσει τρία κύματα της πανδημίας της COVID-19 χωρίς να νοσήσει, η 55χρονη Ροξάνα Πάσκου θεώρησε ότι είναι αρκετά υγιής ώστε να αντισταθεί στον ιό και αποφάσισε να μην εμβολιαστεί.

Σήμερα η Πάσκου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης, συγκαταλέγεται στους περίπου 1.040 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Ρουμανία, όπου κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρούσματα και οι κλίνες σε ΜΕΘ μειώνονται επικίνδυνα.

Με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ η Ρουμανία προετοιμάζεται για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να υπερφορτώσει τα νοσοκομεία, όπου το ιατρικό προσωπικό είναι ήδη επιβαρυμένο.

«Νόμιζα ότι αν πέρασα τρία κύματα χωρίς να μολυνθώ μπορώ να περάσω ένα ακόμη χωρίς να εμβολιαστώ», λέει η Πάσκου με τόσο αδύναμη φωνή που μετά βίας ακούγεται.

Παρότι η ΕΕ έχει εμβολιάσει πλήρως το 72% του ενήλικου πληθυσμού της, η Ρουμανία έχει καταφέρει να φτάσει μόλις στο 34%, γεγονός που αποδίδεται σε δυσπιστία προς τους κρατικούς θεσμούς, σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, στις ελλειπείς επαρχιακές δομές και στην πλημμελή ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση, που χαλάρωσε τους περιορισμούς παρά το μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, δεν πέτυχε τον στόχο εμβολιασμού δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τον Σεπτέμβριο και ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι λίγο μεγαλύτερος των πέντε εκατομμυρίων.

Σχεδόν το 40% του ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι εμβολιασμένο και οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Χθες η Ρουμανία είχε διαθέσιμες μόνο 32 κλίνες ΜΕΘ και αγωνιζόταν να προσθέσει περισσότερες εξαιτίας των ελλείψεων στο προσωπικό.

Τα ημερήσια ποσοστά μολύνσεων πλησιάζουν σε επίπεδο ρεκόρ πάνω από τα 10.000 και οι αρχές της δημόσιας υγείας εκτίμησαν αυτό τον μήνα ότι τον Οκτώβριο θα καταγράφονται στη χώρα ημερησίως 15.000 με 20.000 νέα κρούσματα.

Στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, η Μπίατρις Μάλερ, η διευθύντρια του Πνευμονολογικού Ινστιτούτου Marius Nasta, προσπαθεί να επανδρώσει μια κινητή ΜΕΘ.

«Προς το παρόν συναντώ τεράστια, τεράστια προβλήματα στο να διαθέσω αυτά τα κρεβάτια γιατί δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς προσωπικό», λέει η ίδια.

Το νεκροτομείο του Ινστιτούτου επίσης βρίσκεται στα όρια της χωρητικότητάς του και εξετάζει το ενδεχόμενο της ενοικίασης καταψυκτών νεκροτομείων, εξηγεί.

«Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε αν δεν είμαστε αρκετοί. Υποπτεύομαι…ότι δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος για όσους θα σταθούν άτυχοι και θα αρρωστήσουν», δηλώνει από την πλευρά της η Ανίτα Τιμόφτε, επικεφαλής νοσηλεύτρια της ΜΕΘ στο Ινστιτούτο.

Οι περιορισμοί, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, επιβάλλονται εκ νέου σε πόλεις και χωριά με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Επιπλέον, όλο και περισσότερα σχολεία περνούν στην απομακρυσμένη διδασκαλία.

Μαζί με τις προσπάθειες εξεύρεσης προσωπικού και κλινών οι αρχές σχεδιάζουν να στείλουν κινητές μονάδες εμβολιασμού σε σχολεία και θέσπισαν μια λοταρία με κουπόνια και χρηματικά βραβεία ως κίνητρα για εμβολιασμό.

«Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να παράσχουμε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε όσους την χρειάζονται. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που μας περιορίζει», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντρέι Μπατσίου.

Όσο για την Πάσκου, σχεδιάζει να εμβολιαστεί όταν αναρρώσει. Το ίδιο και ο Ραούλ Αντίν, ένας 20χρονος ασθενής που πασχίζει να πάρει ανάσα μέσα από τον αναπνευστήρα του.

Ρωσία: O αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της νόσου επέστρεψε σε επίπεδα ημερήσιου ρεκόρ

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 820 θανάτους από επιπλοκές της COVID-19, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, φθάνοντας σε επίπεδο ημερήσιου ρεκόρ που είχε τελευταία φορά φτάσει στις 26 Αυγούστου.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει καταγράψει 21.438 νέα κρούσματα κοροναϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ανήλθε σε 7.354.995.

Έγκριση για τρίτη δόση εμβολίου και στις ΗΠΑ – Ποιους αφορά

Αυστραλία: Τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων κατά του lockdown – Αυξάνονται τα κρούσματα

Η Μελβούρνη προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις κατά του lockdown, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Η αστυνομία στη Μελβούρνη προετοιμάζεται σήμερα για μια τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων κατά των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας covid-19, ενώ ένα εμβολιαστικό κέντρο ανέστειλε τη λειτουργία του αφού διαδηλωτές παρενόχλησαν το προσωπικό.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους στην πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων αφότου αξιωματούχοι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν το κλείσιμο για δύο εβδομάδες των εργοταξίων και κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της covid-19.

Στο μεταξύ ένα εμβολιαστικό κέντρο στο δημαρχείο της Μελβούρνης θα παραμείνει κλειστό ως τη Δευτέρα, αφού διαδηλωτές παρενόχλησαν λεκτικά και επιτέθηκαν σωματικά σε εργαζόμενους σε αυτό.

«Για ποιο λόγο να παρενοχλήσεις, όπως μου είπαν, γιατί να φτύσεις κάποιον που κάνει αυτού του είδους τη δουλειά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Νταν Άντριους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αστυνομικοί στο κέντρο της Μελβούρνης σήμερα έλεγχαν τους πολίτες που βρίσκονταν στον δρόμο, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή νέων διαδηλώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, μετά τη σύλληψη περισσότερων από 200 ανθρώπων χθες Τετάρτη.

Στο μεταξύ στη Βικτόρια εντοπίστηκαν 766 νέα κρούσματα covid-19, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων μέχρι στιγμής, ενώ στη γειτονική πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν 1.063 νέες μολύνσεις.

Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο οφείλεται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού. Λόγω της ανόδου των κρουσμάτων στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, αλλά και την πρωτεύουσα Καμπέρα έχουν επιβληθεί lockdown, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας να ζουν υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα lockdowns θα χαλαρώσουν αφού εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 το 70% των ενηλίκων, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει τον Οκτώβριο.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 92.000 κρούσματα covid-19, εκ των οποίων τα 61.000 έχουν εντοπιστεί μετά τα μέσα Ιουνίου, οπότε και βρέθηκε το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο Σίδνεϊ. Εξάλλου λίγοι λιγότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν υποκύψει από την ασθένεια.

Σουηδία: Τα Νόμπελ 2021 για επιστήμες και λογοτεχνία θα απονεμηθούν στις χώρες των βραβευμένων

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η απονομή των βραβείων Νόμπελ για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία στα πρόσωπα που θα τιμηθούν με αυτά, θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων και όχι στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ.

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο, η επιλογή της απονομής του στη νορβηγική πρωτεύουσα «παραμένει ανοικτή» και μια απόφαση πρόκειται να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των τελετών απονομής.

Τα βραβεία ανακοινώνονται στις αρχές Οκτωβρίου, όμως η απονομή τους γίνεται συνήθως στο πλαίσιο πολυτελών τελετών που οργανώνονται στις δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

«Πιστεύω πως όλοι θα ήθελαν η πανδημία να βρισκόταν πίσω μας, όμως δεν είμαστε ακόμη σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Βίντερ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, επικαλούμενος «τις αβεβαιότητες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τις διεθνείς μετακινήσεις».

Το εμβληματικό μεγάλο συμπόσιο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, που είχε ήδη ματαιωθεί πέρυσι για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος.

Ακόμη και χωρίς τα πρόσωπα που θα βραβευθούν, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη, πιθανόν με τοπικό κοινό, διευκρινίζει το ίδρυμα. Όσο για τις παραδοσιακές συνεντεύξεις Τύπου των βραβευμένων, θα γίνουν ον-λάιν.

Τα βραβεία Νόμπελ, τα οποία γιορτάζουν φέτος την 120η επέτειό τους από το 1901 που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, θα ανακοινωθούν από τις 4 ως τις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα ειωθότα, η ιατρική θα ανοίξει το χορό τη Δευτέρα, η φυσική θα ακολουθήσει την επομένη και η χημεία την Τετάρτη.

Τα βραβεία για τη λογοτεχνία και την ειρήνη θα ακολουθήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή αντιστοίχως και το Νόμπελ Οικονομίας, που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα