Πολύ δύσκολος ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα-Νέα μέτρα
Μπροστά σε τοπικά lockdown πλέον
Με Covid-19 δύο παίκτες της Γαλατασαράι, δικαίωση των ελληνικών Αρχών
Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ένταση που προκάλεσε η αποστολή της Γαλατασαράι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν αφίχθη στην Αθήνα τη Δευτέρα (12/7) για το φιλικό με τον Ολυμπιακό, οι ελληνικές αρχές δικαιώθηκαν απόλυτα στην επιμονή τους να υποβάλλουν σε νέα τεστ τα μέλη της αποστολής της «Τσι Μπομ».
Το βράδυ της Παρασκευής (16/7) ο τουρκικός σύλλογος ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δύο ποδοσφαιριστές του, κι ενώ στο αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας οι γείτονες διαρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν χρειάζονται επιπλέον τεστ, καθώς είχαν προσκομίσει μοριακά!
Υπενθυμίζεται ότι μετά το «μπλόκο» των ελληνικών Αρχών κι αναμονή δύο ωρών στο αεροδρόμιο, η τουρκική ομάδα επέστρεψε αυθημερόν στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για «ασέβεια» απ’ την ελληνική πλευρά κι αναβάλλοντας το προγραμματισμένο για την Τρίτη (13/7) φιλικό με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Η επιμονή και ο επαγγελματισμός των υπεύθυνων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ύστερα από τις οδηγίες που είχαν δοθεί να γίνουν νέα τεστ σε όλα τα μέλη της αποστολής γιατί δεν καλύπτονταν από τις 72 ώρες που είχαν περάσει στα PCR τα οποία εμφάνισε η Γαλατασαράι, δικαιώθηκε στον υπέρτατο βαθμό, αφού μόλις 96 ώρες αργότερα οι Τούρκοι ανακοίνωσαν δύο κρούσματα Covid-19!
«Οι δοκιμές Covid-19 PCR που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Γαλατασαράι, το τεχνικό τιμ, τους υπαλλήλους μας και το διοικητικό προσωπικό έχουν ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι δύο από τους παίκτες μας είναι θετικοί. Ήδη έχει εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο», ανέφερε η ανακοίνωση της Γαλατασαράι.
Στα αμφιθέατρα μόνο εμβολιασμένοι ή με rapid test
Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, αφορά στα Πανεπιστήμια. Ήδη, η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, έχει ανακοινώσει πως από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά. Έτσι, ήδη υπάρχει σκέψη για να δίνεται το φοιτητικό πάσο μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν κάνει rapid test προκειμένου να μπορούν να μπουν στα αμφιθέατρα.
Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, πάντως, θα γίνει και πάλι εξ αποστάσεως κατά κύριο λόγο, αφού ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για νέα μέτρα. Παράλληλα, εξετάζεται και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους εντός των σχολών.
Σενάριο εκπτώσεων στα Μέσα για τους εμβολιασμένους Ένα ακόμα πιθανό προνόμιο, θα αφορά όπως φαίνεται τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. «Τα 2/3 των επιβατών έχουν τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες κάρτες μεταφοράς και σύντομα θα ανακοινώσουμε κάποιο εκπτωτικό πακέτο για τους εμβολιασμένους», είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως είναι απίθανο να αποκλειστούν από τα Μέσα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή να λειτουργήσουν διαφορετικοί συρμοί για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχε πραγματοποιήσει 9.637.101 εμβολιασμούς. Από αυτούς, οι 5.398.353 αφορούσαν χορήγηση πρώτης δόσης ενώ 4.534.255 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο στόχος, πάντως, του «τείχους» ανοσίας παραμένει μακρινός για αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ωθήσει τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι προϋποθέσεις για ταξίδι με πλοία, θαλάσσια ταξί ή λάτζες από και προς τα νησιά
Τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση του δρομολογίου τους θα πρέπει να είναι στα λιμάνια οι ταξιδιώτες, έχοντας φυσικά μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και τη σχετική ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοιού, όσοι ταξιδιώτες επιθυμούν να επιβιβαστούν σε πλοία, θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερώντον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Γερμανία: Στις “περιοχές κινδύνου” η Ελλάδα και η Ολλανδία, λόγω αύξησης των κρουσμάτων
Στις «περιοχές κινδύνου» λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, κατατάσσει η Γερμανία από την Κυριακή την Ελλάδα και την Ολλανδία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ». Το γερμανικό υπουργείο για τις «περιοχές κινδύνου», εκδίδει σύσταση να αποφεύγονται «τα μη αναγκαία, τουριστικά ταξίδια», ενώ διευκρινίζει ότι για την επιστροφή στην Γερμανία, απαιτείται, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ για κορονοϊό.
Χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας
Τοπικά lockdown και χιλιάδες κρούσματα απειλούν το καλοκαίρι Η κατάσταση όπως εκτιμούν οι επιστήμονες δεν δείχνει να σταθεροποιείται αλλά αντιθέτως προοιωνίζεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε δυσθεώρητα ύψη
Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που φανερώνουν καθημερινά ότι η κατάσταση με τον κοροναϊό τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Ηδη ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει σε ορισμένες περιοχές της χώρας εκθετική αύξηση ενώ την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση όπως εκτιμούν οι επιστήμονες δεν δείχνει να σταθεροποιείται αλλά αντιθέτως προοιωνίζεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμη και στις 10.000 προς τα μέσα Αυγούστου.
Στο κατώφλι του lockdown
Είναι γεγονός πως πέντε νησιά βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν το lockdown αφού η αύξηση των κρουσμάτων έφτασε μέχρι και το 700% σε λίγα 24ωρα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών.Κοροναϊός: Ενδέχεται τα συμπτώματα να είναι πάνω από 200 – Μεταξύ τους… και η συρρίκνωση πέους Από 442 την 1η Ιουλίου, σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.
Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «εκτινάχτηκε» σε μόλις δυο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντι μας χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση.
Στο 60% η Δέλτα Δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη προς το γεγονός αυτό η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα κατά 60%, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί προς το παρόν, σε μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. «Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους, ενώ τις τελευταίες εφτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές και ένα μέσο όρο εισαγωγών του εφταημέρου στις 77 εισαγωγές την ημέρα» ανέφερε η κ. Β. Παπαευαγγέλου.
Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την μη σημαντική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς το παρόν, καθώς οι νέοι ασθενείς, οι ασθενείς με μικρότερη ηλικία, εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας.
Ποιοι νοσηλεύονται Σήμερα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών ενώ αντίθετα, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, εφτά στους δέκα νοσηλευόμενους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.
Ενδεικτικό είναι ότι τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είχαμε 70πλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Τότε, στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598.Καπραβέλος: Χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας αλλιώς η μετάλλαξη Δέλτα θα μας καταστρέψει Ειδικότερα:
Την 1η Ιουλίου του 2020, είχαμε συνολικά 3.432 κρούσματα τα οποία στις 13 Ιουλίου 2020 είχαν φτάσει τις 3.826, ήτοι 394 νέες διαγνώσεις Την 1η Ιουλίου του 2021, είχαμε συνολικά 423.185 κρούσματα τα οποία χθες 13 Ιουλίου 2021 είχαν φτάσει τις 444.783, ήτοι 21.598 νέες διαγνώσεις Χθες εξάλλου καταγράφηκαν 3.109 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα πέρσι είχαν καταγραφεί μόλις 24 νέα κρούσματα, σε 24 ώρες. Αυξάνονται αλματωδώς τα κρούσματα Ειδικοί προειδοποιούν για απότομη κλιμάκωση του κοροναϊού στα τέλη του Αυγούστου, και κάποιοι όπως ο Νίκος Σύψας κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 με 20.000 κρούσματα την ημέρα… Εκτίμηση, η οποία δεν είναι άτοπη, καθώς αν δεν επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αποτελούν και το αντίδοτο στην μετάλλαξη Δέλτα, ο κοροναϊός, είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου 2021, είχαμε 1.797 κρούσματα και πριν δύο εβδομάδες στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 40 έως 45 καθημερινά, σκαρφάλωσαν στις 112. Να περιμένουμε μεγάλους αριθμούς Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαΐδη, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο.
Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε.
Σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε πως στο 4ο κύμα της πανδημίας θα νοσήσει το 1/3 των ανεμβολίαστων.
Η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως μελέτες δείχνουν πως τον Δεκαπενταύγουστο θα «χτυπάμε» 10.000 κρούσματα την ημέρα και έκανε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη», είπε η Ματίνα Παγώνη.
Ο στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.
«Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές».
Το εφιαλτικό σενάριο των 10.000 κρουσμάτων Μελέτες δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000.
«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».
«Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες covid και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου, πρόσθεσε.
Προβληματισμός και ανησυχία
«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα στα νησιά Προβληματισμός και ανησυχία στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αλλά και την Κρήτη μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού
Τέσσερα νησιά και δύο νομοί της Κρήτης, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας και οι πρώτες που επιβλήθηκαν μέτρα σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.
«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα στα νησιά Προβληματισμός και ανησυχία στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αλλά και την Κρήτη μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.
Γλυκά Νερά: Τι εξομολογήθηκε ο συζυγοκτόνος στον ιερέα με το βιτριόλι «Έχουμε κάποια κρούσματα, μας ανησυχεί το φαινόμενο, μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε. Πρέπει να αυξήσουμε την ασπίδα προστασίας μας» λέει ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου.
Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος για τήρηση των μέτρων από τους νεαρούς επισκέπτες και για εμβολιασμούς σε όσους εργαζομένους δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού το νησί κατέγραψε χθες 72 κρούσματα από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου.
«Εγώ κάνω ως δήμαρχος έκκληση να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούμε όλοι, είναι το μοναδικό μας όπλο».
Στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 77 κρούσματα στις 7 Ιουλίου, σε 318) με τους επιχειρηματίες ωστόσο να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, αφού όπως λένε κάνεις δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό επισκεπτών στο νησί.
Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λένε οι επιχειρηματίες στη Ίο, εντοπίζοντας το πρόβλημα στους έφηβους επισκέπτες του νησιού, που είναι ανεμβολιάστοι και ασυμπτωματικοί.
«Εμείς έχουμε φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στην Ίο. Και οι κάτοικοι και άτομα που έχουν έρθει για εργασία», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαννάκης, επιχειρηματίας στην Ίο.
ΚΥΑ με νέα μέτρα σε διασκέδαση – εστίαση: Τι ισχύει για είσοδο σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ
Τα νέα δεδομένα που έφερε η ΚΥΑ στα κέντρα διασκέδασης και την εστίαση – Τι ισχύει Μόνο εμβολιασμένους έναντι του κορονοϊού ή όσους έχουν νοσήσει δέχονται από την Παρασκευή 16 Ιουλίου τα οι ανοιχτοί – υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, τα νυχτερινά κέντρα, και τα κλαμπ, τα οποία θα λειτουργού αποκλειστικά με καθήμενους όπως προβλέπει η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που δόθηκε, χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πελάτες κατά την είσοδό τους, οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).
Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.
Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.
Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.
Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Τι ισχύει με τα μπαρ και την εστίαση – Όλα τα νέα μέτρα Επισημαίνεται ότι το μέτρο δεν αφορά τα μπαρ και την εστίαση, τα οποία θα μπορούν να επιλέγουν από μόνα τους -πάντα για τους εξωτερικούς χώρους- αν θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή μικτά, δηλαδή να δέχονται άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί.
Μόνο εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν και στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αλλά και σε γήπεδα, και θέατρα – κινηματογράφους. Σε όλους αυτούς τους χώρους οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποδείξεως στην είσοδο του μαγαζιού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία θα ελέγχονται με την ειδική εφαρμογή Covid Free GR.
Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.
Τι ισχύει με τους εξωτερικούς χώρους Στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αεριζόμενες στοές με ανοιχτές εισόδους και εξόδους, έχουν δικαίωμα να μπουν και πελάτες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους, ισχύει δηλαδή η μεικτή σύνθεση των μεικτών πελατών αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ανοιχτοί χώροι εστίασης – όπως τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια- θα λειτουργούν με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων, εκτός από τα γήπεδα, όταν λειτουργούν ως αμιγείς, θα μπορούν να έχουν 85% πληρότητα, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Πηγές: tanea/ape/ethnos.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ