Πως αποτράπηκε η συμφωνία για βελούδινη μετάβαση στο Αφγανιστάν
Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν το κενό που άφησε ο Γάνι
Η φυγή του προέδρου Γάνι επέσπευσε την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν
Η φυγή του προέδρου του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, από τη χώρα, στις 15 Αυγούστου, επέσπευσε την ολοκληρωτική νίκη των Ταλιμπάν, ανατρέποντας τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ για «βελούδινη» μετάβαση και «μοίρασμα» της εξουσίας, υποστηρίζει ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την κατάρρευση της φιλοδυτικής κυβέρνησης, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ είπε στην εφημερίδα «Financial Times» ότι στις 14 Αυγούστου συμφώνησε με τους Ταλιμπάν να δώσουν περιθώριο δύο εβδομάδων πριν καταλάβουν την Καμπουλ. «Στο τέλος, είχαμε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, να μην μπουν στην Καμπούλ», υποστήριξε.
Με βάση αυτό το σχέδιο, ο πρόεδρος Γάνι θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στην Ντόχα του Κατάρ για τη μελλοντική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν θα περίμεναν έξω από την πρωτεύουσα.
Αν δεν έφευγε, υπήρχαν ελπίδες για συμβιβαστική λύση «Υπό αυτό το πλαίσιο, με τον πρόεδρο Γάνι στο Αφγανιστάν, στη θέση του, πιστεύω ότι υπήρχε ελπίδα να δούμε μια συμβιβαστική λύση μέσω διαπραγματεύσεων» για μια μετάβαση προς μια νέα κυβέρνηση, «ιδανικά χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική του αφγανικού λαού», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με τον Γάνι στις 14 Αυγούστου και του έδωσε καμία ένδειξη ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τη χώρα του. Την επομένη, 15 Αυγούστου, ο Ασράφ Γάνι έφυγε αιφνιδιαστικά στο εξωτερικό.
Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν το κενό που άφησε ο Γάνι Σύμφωνα με τους Χαλιλζάντ και Πράις, το «κενό» που άφησε η φυγή του προέδρου επέσπευσε την κατάληψη της Καμπούλ από τους αντάρτες.
Σε συνάντηση που είχαν την ίδια ημέρα στην Ντόχα, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, με υψηλόβαθμο στελέχη των Ταλιμπάν, οι τελευταίοι ρώτησαν αν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν έτοιμοι «να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας στην Καμπούλ», είπε ο Χαλιλζάντ. «Και μετά, ξέρετε τι συνέβη, δεν θα αναλαμβάναμε αυτήν την ευθύνη», κατέληξε.
Ο προσωρινός αντιπρόεδρος των Ταλιμπάν εμφανίστηκε σε βίντεο, διαψεύδοντας ότι τραυματίστηκε σε συγκρούσεις
Ο προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, εμφανίστηκε σήμερα σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, στην οποία διαψεύδει τις αναφορές ότι τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με μια αντίπαλη φατρία.
«Όχι, δεν είναι αλήθεια. Είμαι καλά και υγιής», είπε ο Μπαράνταρ σε μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση τους Αφγανιστάν, που αναρτήθηκε στο Twitter από το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν στην Ντόχα. «Τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι υπάρχουν εσωτερικές έριδες. Δεν συμβαίνει τίποτα μεταξύ μας, δεν αληθεύει», πρόσθεσε. Στα πλάνα ο Μπαράνταρ κάθεται σε έναν καναπέ δίπλα στον άνθρωπο που του παίρνει τη συνέντευξη, κρατώντας ένα μικρόφωνο της κρατικής τηλεόρασης RTA και φαίνεται σαν να διαβάζει από ένα χαρτί. «Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Ταλιμπάν ανέφερε ότι η συνέντευξη θα προβληθεί στην τηλεόραση για να διαψευστεί η «εχθρική προπαγάνδα». Οι Ταλιμπάν έχουν διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ότι ο Μπαράνταρ τραυματίστηκε. Είχαν προηγηθεί φήμες ότι οι υποστηρικτές του αντιπροέδρου συγκρούστηκαν με μέλη του δικτύου Χακάνι, μιας ομάδας που συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και έχει κατηγορηθεί για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα.
Ο Μπαράνταρ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ταλιμπάν, δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως για κάποιο διάστημα. Δεν μετείχε στην υπουργική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, τον Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, την Κυριακή στην Καμπούλ. Στο βίντεο λέει ότι βρισκόταν σε ταξίδι όταν επισκέφθηκε ο Αλ Θάνι την Καμπούλ και δεν μπόρεσε να επιστρέψει εγκαίρως. Νωρίτερα, ο Ανάς Χακάνι, ο νεότερος αδελφός του προσωρινού υπουργού Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι, εξέδωσε μια ανακοίνωση διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί εσωτερικής ρήξης στο κίνημα.
Μπλίνκεν και Οστιν συγκρούστηκαν με τον Μπάιντεν για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν -Τι αποκαλύπτει βιβλίο
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, προσπάθησαν τον περασμένο Μάρτιο να πείσουν τον Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την αμερικανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, όμως εκείνος αρνήθηκε, σύμφωνα με ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη Τρίτη.
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αποφασισμένος να βάλει τέλος στον μακροβιότερο πόλεμο της χώρας του και αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών συμφωνούσε μαζί του όσον αφορά την «πλήρη αποχώρηση» από το Αφγανιστάν, γράφουν οι δημοσιογράφοι της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα στο βιβλίο Peril, νέα αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CNN. Όμως, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο ο Μπλίνκεν τροποποίησε τη σύστασή του, προτείνοντας «να παραταθεί για κάποιο διάστημα» η αποστολή «για να δούμε εάν αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει μια πολιτική λύση» μεταξύ των Αφγανών. Με λίγα λόγια, «να κερδίσουμε χρόνο για τις διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες για να του πει ότι οι υπουργοί των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζητούσαν όλοι να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, ως προϋπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ορισμένες χώρες δεν έκρυβαν τις επιφυλάξεις τους για την πλήρη αποχώρηση που αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υλοποίησε ο Τζο Μπάιντεν.
Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, την Δευτέρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι «ο καθένας είχε την άποψή του» αλλά τελικά «όλοι στήριξαν ομόφωνα την ιδέα να φύγουμε όλοι μαζί». Επίσης τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν άλλαξε στάση, διατυπώνοντας μια νέα πρόταση αποχώρησης, σε τρία στάδια, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στους Αφγανούς διαπραγματευτές. Όμως ο Μπάιντεν αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις, καθώς φοβόταν ότι θα «κολλούσε» για πάντα στο Αφγανιστάν.
Στα μέσα Απριλίου ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες πριν από την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.