Πώς είναι να ζεις στον Καναδά των 46 βαθμών Κελσίου;
Ένας Έλληνας που ζει 32 χρόνια στο Βανκούβερ περιγράφει την εμπειρία του, αλλά και το πώς οι Καναδοί αντιμετωπίζουν τις πρωτόγνωρες γι' αυτούς θερμοκρασίες.
Χωρίς προηγούμενο είναι ο καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τον Καναδά με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 46 βαθμούς καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ.
Εξαιτίας των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των καταστημάτων σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να αποφύγουν τη ζέστη.
Παράλληλα έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν.
Οι Καναδοί αναζητούν ανάσες δροσιάς σε πάρκα και λίμνες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να οδηγήσουν αρκετά χιλιόμετρα για να επισκεφτούν παραλίες οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες.
Πώς είναι τελικά να ζεις στον Καναδά του καύσωνα;
Ο, Δημήτρης Σαμαρίδης με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη που ζει τα τελευταία 32 χρόνια στο Βανκούβερ περιγράφει τα όσα βιώνουν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τις αντιδράσεις των Καναδών απέναντι στον πρωτοφανή καύσωνα.
«Η κατάσταση είναι πρωτοφανής στον Καναδά. Οι θερμοκρασίες μου θυμίζουν τους χειρότερους καύσωνες που έχω ζήσει στην Ελλάδα.
Στο Βανκούβερ που ζω εδώ και 32 χρόνια οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι σπάνια ξεπερνούν τους 30 βαθμούς και αυτό για μία-δύο μέρες.
Τώρα τους 30 τους ξεπεράσαμε εδώ και μια βδομάδα, με συνεχή ανοδική τάση μέχρι και σήμερα.
Νωρίς το απόγευμα, είμαστε πάλι στους 40 κοντά στην θάλασσα. Ευτυχώς υπάρχουν εκατοντάδες πάρκα στην περιοχή, πολύ πράσινο, παραλίες και πολλές λίμνες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι γενικά τον Ιούλιο-Αύγουστο το νερό στην θάλασσα δεν ξεπερνάει τους 15-17 βαθμούς.
Χθες οι παραλίες και οι λίμνες ήταν ασφυκτικά γεμάτες με χιλιάδες κόσμο, ακόμα και 150 χιλιόμετρα από το Βανκούβερ που πήγαμε εμείς.
Κάναμε μπάνιο σε λίμνη η οποία είναι συνήθως παγωμένη από τα νερά των παγετώνων που λιώνουν και κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά. Η θερμοκρασία του νερού χθες ήταν σχεδόν σαν των Ελληνικών θαλασσών.
Ευτυχώς όλα τα κτίρια γραφείων έχουν κλιματισμό και μπορούμε να δουλέψουμε. Το πρόβλημα είναι το βράδυ στο σπίτι, διότι ο κλιματισμός σε σπίτια και διαμερίσματα είναι σπάνιος.
Πάντως οι Καναδοί είναι άνθρωποι που γενικά δεν γκρινιάζουν και αντιμετωπίζουν αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο πιο πολύ με απορία και αρκετό χιούμορ».