Πώς μπαίνουμε σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες – Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία

Τα νέα μέτρα στο επίκεντρο του Μαξίμου - Οι σκέψεις για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Parallaxi
πώς-μπαίνουμε-σε-τράπεζες-δημόσιες-υπ-823603
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Νέα δεδομένα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, ισχύουν από σήμερα Δευτέρα για την είσοδο στα υποκαταστήματα των τραπεζών και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο, σήμερα όμως θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η είσοδος επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ειδάλλως απαιτείται επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα καταστήματα τροφίμων.

Πώς γίνεται η είσοδος σε τράπεζες – δημόσιο

Ειδικότερα, από σήμερα όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα, ή δημόσια υπηρεσία θα πρέπει:

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή 2. εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19. 3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (πχ ταυτότητα). 4. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, διευκρινίζει, σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, ότι θα γίνονται με την διαδικασία που θα καθοριστεί από τις ίδιες τις τράπεζες και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Η ΕΕΤ, σημειώνει επίσης ότι η μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

Rapid test

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα πρέπει να κάνουν δύο rapid test, εβδομαδιαίως για να μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, υποχρεούνται μέχρι σήμερα 8 Νοεμβρίου να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο test.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία: Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών

Εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες.

Το Σάββατο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων πολλών μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Οκτωβρίου έγιναν 253 εισαγωγές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι κλίνες των ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι να νοσηλεύονται εκτός και εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα.

Εκατοντάδες περιστατικά υποδέχονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωί της Κυριακής που ολοκληρώθηκε η εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έγιναν 42 νέες εισαγωγές. Οι 25 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες και 7 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.

Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και στο λεκανοπέδιο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που μεταφέρονται από την επαρχία για νοσηλεία. Στο Λαϊκό, που επίσης εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής, νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κορονοϊό. Για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα.

Πρόβλεψη για έως και 100 θανάτους ημερησίως

Τα αυξανόμενα κρούσματα αναμένεται ότι θα προκαλέσουν επιδείνωση και στους άλλους δείκτες, όπως και στους θανάτους.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δήλωσε στο Mega ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να ανέβει πολύ. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε .

Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έφερε τη μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονται σήμερα Κυριακή, 743 ασθενείς με κορωνοϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.

Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 392 ασθενείς έναντι 286 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 66 ασθενείς έναντι 52 την 1η Νοεμβρίου.

Τα νέα μέτρα στο επίκεντρο: «Ραντεβού» στο Μαξίμου για την πανδημία

Ευρεία σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή για να «τιθασεύει» η πανδημία του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου , οι οποίοι θα καταθέσουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους.

Αντιδράσεις

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας έχουν οδηγήσει σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο είναι εστιασμένο στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα η είσοδος- όσων δεν έχουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό – σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης γίνεται πλέον μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον εμπορικό χώρο αλλά και στον κλάδο της εστίασης, που κάνουν λόγο για μειωμένο τζίρο αυτό το Σαββατοκύριακο (οπότε και ξεκίνησαν τα νέα μέτρα). Έτσι στη σημερινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι τους θα εστιάσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από την επανάληψη μέτρων όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το κούρεμα των ενοικίων και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως η οικονομική και κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να κλείσουν και να τονίσει την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση.

Με αυτά τα σε δεδομένα βαρύτητα δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες 24ωρες εφαρμογής των νέων μέτρων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90.882 έλεγχοι. Μάλιστα έγιναν 11 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις, ενώ ανεστάλη η λειτουργία 23 καταστημάτων.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τα «τοπικά» μέτρα

Διπλό «όχι» λέει η κυβέρνηση τόσο στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown όσο και στην γενίκευση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα υιοθετηθούν οριζόντια μέτρα, ωστόσο αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι επιδημιολογικοί δείκτες θα σφίξει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.

Την ίδια στιγμή έχει φουντώσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους (π.χ. σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η εστίαση). Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της εστίασης θα μπορούσαν να συζητήσουν ανάλογες προτάσεις, αν συνοδεύονται από ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο εισόδου των πελατών στους εσωτερικούς χώρους

Πάντως με τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν την προηγούμενη εβδομάδα μια ανάσα από τις 7.000 στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο την ίδια στιγμή δεν προκρίνουν και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Η υποχρεωτικότητα -για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει- δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές» υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και προσέθεσε «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, εκτός από πολύ συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους υγειονομικούς για λόγους προφανείς». Ιδιαίτερα για την εστίαση υπογράμμισε πως υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα