Πόσο πιθανή είναι η διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Παγκόσμια ανησυχία προκλήθηκε από το χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Μέρος του εργοστασίου -του μεγαλύτερου στην Ευρώπη- τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού.
Μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά έσβησε και ο κίνδυνος προσώρας αποσοβήθηκε. Και λέμε προσώρας διότι οι μάχες στην περιοχή μαίνονται για ακόμη μια ημέρα, τη στιγμή που ο έλεγχος του εργοστασίου φαίνεται να έπεσε σε ρωσικά χέρια.
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργεια κατέστησε σαφές πως δεν επηρεάστηκε ο βασικός εξοπλισμός του εργοστασίου, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, δεδομένου ότι -παρά τις αρχικές αναφορές- η φωτιά ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην οποία προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να πυροδοτήσει «την εκκένωση της Ευρώπης», κατήγγειλε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και ζήτησε από την Ευρώπη να λάβει δράση.
«Μόνο η επείγουσα δράση της Ευρώπης μπορεί να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Μην επιτρέψετε τον θάνατο της Ευρώπης από μια καταστροφή σε έναν πυρηνικό σταθμό» ήταν κάποια από τα λόγια του, κάνοντας αναφορές στο Τσερνόμπιλ.
«Ευρωπαίοι, παρακαλώ, ξυπνήστε. Πείτε στους πολιτικούς σας, τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν [τον] πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, την πόλη Enerhodar. Υπάρχουν 6 μονάδες ενέργειας. Εξι. Μία μονάδα εξερράγη στο Τσερνόμπιλ».
https://twitter.com/nexta_tv/status/1499674369597005824
Ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Πυρηνικών Συμβάντων των ΗΠΑ
Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει επικείμενη καταστροφή, με την Αμερικανική Πυρηνική Εταιρεία να τονίζει: «Η πραγματική απειλή για τις ζωές των Ουκρανών συνεχίζει να είναι η βίαιη εισβολή και ο βομβαρδισμός της χώρας τους».
Ο Jon B. Wolfsthal, πρώην ειδικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος, πρόσθεσε: «Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα».
Ωστόσο, η επίθεση έφερε αργά το βράδυ το τηλεφώνημα μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δυτικών ηγετών – με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να ενεργοποιεί την Ομάδα Αντιμετώπισης Πυρηνικών Συμβάντων.
Πόσο πιθανή είναι η απελευθέρωση ραδιενέργειας
Πόσο πιθανό είναι, όμως, ένα ατύχημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, που τυγχάνει να είναι και το μεγαλύτερο στο είδος του της Ευρώπης, και ποιες οι αντοχές του;
Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή Tony Irwin στον Guardian, οι πιθανότητες έκρηξης, πυρηνικής κατάρρευσης ή απελευθέρωσης ραδιενέργειας από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια είναι μικρές.
Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός περιέχει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες νερού υπό πίεση (PWR), ισχύος 950 μεγαβάτ.
Ο Irwin είπε ότι οι αντιδραστήρες PWR είναι «πολύ πιο ασφαλείς» από τους αντιδραστήρες στο Τσερνόμπιλ. Κυρίως γιατί έχουν περισσότερα παθητικά συστήματα ασφάλειας (κοινώς αυτά που λειτουργούν χωρίς ρεύμα για να σταματήσουν την αντίδραση στον πυρήνα) και γιατί, έχοντας διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο κυκλώματα του νερού -αυτό που ψύχει τον πυρήνα και αυτό που παράγει ενέργεια- δεν μπορούν να προκαλέσουν την ίδια μόλυνση.
«Προφανώς, δεν είναι καλή ιδέα αν αρχίσουν να εκτοξεύουν τεράστιους πυραύλους σε αντιδραστήρες» πρόσθεσε.
Η πιθανότητα απελευθέρωσης [ραδιενέργειας] από αυτό το είδος αντιδραστήρα είναι πολύ μικρότερη, είπε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά όχι άμεσος.
Ο Irwin, ο οποίος διαχειριζόταν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρεις δεκαετίες, είναι πρώην διευθυντής του αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος της Αυστραλίας, του μοναδικού πυρηνικού αντιδραστήρα που διαθέτει η χώρα.
Without wi-fi, electricity and fuel, broadcasting out of Mariupol became impossible for the ITV News team and they joined the last convoy out
'Initially the soldiers appeared relaxed, but suddenly something spooked them'
Watch @johnirvineitv's report:https://t.co/uzK9MgkMJe pic.twitter.com/msOxBhDU1d
— ITV News (@itvnews) March 3, 2022
Αντέχουν σε έντονα χτυπήματα
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του Guadian, Juian Borger, αναλύοντας τη σημασία της επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, οι θάλαμοι περιορισμού ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν σε έντονα χτυπήματα, ακόμη και βομβαρδισμούς, ενώ ο ίδιος ο αντιδραστήρας νερού υπό πίεση VVER έχει σχεδιαστεί για να κλείνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι αντιδραστήρες VVER θεωρούνται πολύ πιο ασφαλείς από τον τύπο του αντιδραστήρα που ανατινάχτηκε στο Τσερνόμπιλ το 1986, για παράδειγμα.
Όμως, οι ειδικοί πυρηνικής ασφάλειας προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε διακοπή της παροχής ρεύματος που επηρεάζει το σύστημα ψύξης θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή, όπως «πλήγμα» στις δεξαμενές αναλωμένου καυσίμου που δεν προστατεύονται τόσο καλά όσο οι αντιδραστήρες.
«Εάν το κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιά και εάν οι αντιδραστήρες έχουν κλείσει με ασφάλεια, τότε υπάρχει μικρός κίνδυνος. Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος» ανέφερε στο Twitter ο Τζον Βόλφσταλ, πρώην ανώτερος διευθυντής για τον έλεγχο των όπλων.
Οι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας
Ο πυρηνικός εφιάλτης έχει επανέλθει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όχι μόνο από τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, αλλά και μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιας τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Οι ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια λένε ότι δεν πρόκειται για «άλλο Τσερνόμπιλ», αλλά παραμένει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
«Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, φοβάμαι», λέει στο BBC η καθηγήτρια Claire Corkhill, ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.
Φαίνεται ότι μόνο ένας από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτουργεί τώρα.
Το χειρότερο σενάριο
Η Corkhill λέει ότι οι αντιδραστήρες τίθενται «εκτός λειτουργίας», πράγμα που σημαίνει ότι «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους θέτουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».
Προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας. «Αν θέλεις να στοχεύσεις την παροχή ενέργειας των αντιδραστήρων, επιτίθεσαι σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο και αναγκάζεις τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.
Η Corkhill προσθέτει ότι το «χειρότερο σενάριο» θα ήταν να καταστραφεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου, καθώς «θα μπορούσαμε να έχουμε μπροστά μας ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε απώλεια της ψύξης, η οποία προκάλεσε την τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της».
Τους 47 έφτασαν οι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ
Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ την Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.
Μπλίνκεν: Δεν επιζητούμε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό
Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Μπλίνκεν, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.
“Και στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει”, κατάληξε ο Αμερικανός υπουργός.
Ρωσία: Bαριές ποινές για τη δημοσίευση “ψευδών” ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό
Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Παρασκευή νόμο ο οποίος προβλέπει βαριές ποινές κάθειρξης και πρόστιμα για οποιονδήποτε δημοσιεύει “ψευδείς” ειδήσεις για τις ένοπλες δυνάμεις εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία των ρωσικών δυνάμεων.
Αυτή η τροπολογία σε νόμο, που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Δούμα κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση, προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές έως και 15 ετών κάθειρξη για αυτούς που σκοπίμως μεταδίδουν “fake news” για τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κάτω βουλής.
Η τροπολογία αυτή, που υιοθέτησε η Δούμα, προβλέπει επίσης κυρώσεις για τα “αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία”.
Ουκρανός ολιγάρχης βρέθηκε «ανεξήγητα» νεκρός στο γκαράζ της έπαυλής του στη Βρετανία
Πρόκειται για τον 66χρονο Μικαΐλ Γουότφορντ, ο οποίος έβγαλε την περιουσία του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η είδηση του θανάτου του έρχεται τη στιγμή που- λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- η προσοχή έχει επικεντρωθεί στους ολιγάρχες- και στη Βρετανία- που εκτιμάται ότι είναι στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως, ο Γουότφορντ ήταν στο στόχαστρο των κυρώσεων που επιβάλλονται σε ολιγάρχες.
Η σορός του εντοπίστηκε τη Δευτέρα, στο σπίτι του στο Σάρεϊ και οι αρχές χαρακτηρίζουν τον θάνατο «ανεξήγητο», αλλά όχι «ύποπτο». Σύμφωνα με τη Sun, ο ολιγάρχης βρέθηκε κρεμασμένος στο γκαράζ της έπαυλής του.
«Ειδοποιηθήκαμε περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας (28/2), έπειτα από αναφορές για τον εντοπισμό της σορού ενός άνδρα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιοχής. «Κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά δυστυχώς διαπιστώθηκε επί τόπου ο θάνατός του. Διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάται ότι είναι ύποπτες συνθήκες», συμπλήρωσε.
Ο Γουότφορντ γεννήθηκε ως Μικαΐλ Τολστόσεγια στην Ουκρανία το 1955, την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν γνωστός ως «Μίσα» και σύμφωνα με τους Sunday Times απέκτησε αγγλικό επίθετο όταν πήγε στη Βρετανία. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ζούσε με την Εσθονή συζυγό του, Τζέιν, προτού μετακομίσουν στο Σάρεϊ.
Ο Γουότφορντ είχε δηλώσει ότι η παιδική του ηλικία ήταν πολύ άνετη, στην Ουκρανία της σοβιετικής εποχής, καθώς ζούσε σε διαμέρισμα με τέσσερα υπνοδωμάτια και μπάνιο και με ένα αυτοκίνητο. «Σε όρους πολυτέλειας, ήταν το αντίστοιχο με το να ταξιδεύεις με τζετ σήμερα», είχε δηλώσει στους Sunday Times το 2015.
Η μητέρα του- που σύμφωνα με τη Sun ζούσε σε διαμέρισμα κοντά στη βίλα του- λέγεται ότι επέμενε να κρατά τη σοβιετική ταυτότητά της σε χρηματοκιβώτιο. «Πιστεύει ισχυρά ότι οι κομμουνιστές θα επιστρέψουν στη Ρωσία και την Ουκρανία. Στο μεταξύ, απολαμβάνει να δαπανά περιορισμένα τα χρήματα του καπιταλιστή γιου της… και προσευχόμαστε να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το όνειρό της», είχε πει ο Γουότφορντ στους Sunday Times.