Top

ΠΟΥ: Τα εμβόλια “δεν σημαίνουν μηδενική Covid” – Το Μπαχρέιν η δεύτερη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως

Parallaxi
που-τα-εμβόλια-δεν-σημαίνουν-μηδενικ-640504
Parallaxi
εικόνα: unsplash

Η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid” δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν “θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά”. “Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες” μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να “αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν” κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

“Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα (…) μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας”, επισήμανε. “Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων μας ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει έναντι της “αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει”. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την ψευδή αίσθηση ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια.

“Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος”, υπογράμμισε ο Τέντρος.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε, εξάλλου, την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, που δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως για την Covid-19, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο. “Είναι μια καλή ιδέα. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω το ίδιο. Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι είναι η σειρά μου, διότι δεν θέλω να πάρω το εμβόλιο” ενός άλλου, απάντησε σε ερώτηση για το θέμα αυτό.

Το Μπαχρέιν η δεύτερη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Το Μπαχρέιν έκανε γνωστό σήμερα ότι ενέκρινε για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19.

Το Μπαχρέιν γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα του κόσμου, μετά τη Βρετανία, που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τον Νοέμβριο είχε δώσει έγκριση και στο εμβόλιο της εταιρείας Sinopharm, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής».

«Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό επίπεδο στην απάντηση του βασιλείου στην Covid-19» ανέφερε η Δρ Μαριάμ αλ Τζαλάχμα, η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Εθνικής Υγείας του Μπαχρέιν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ρωσία: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί πολιτών με διαταγή Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στις αρχές να αρχίσουν τους εμβολιασμούς «σε μεγάλη κλίμακα» των «ομάδων υψηλού κινδύνου» του πληθυσμού από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2021. Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι στην χώρα έχουν παραχθεί 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού και, όπως είπε, «αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε αν όχι τον μαζικό, έναν ευρείας κλίμακας εμβολιασμό», τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις δυο ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί».

Απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Αν θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα, τότε θα σας παρακαλούσα να οργανώσετε την δουλειά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να αρχίσουμε τον ευρείας κλίμακας εμβολιασμό»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι αντιλαμβάνεται με πόσο προσεκτικό τρόπο μιλάει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις χρονικές προθεσμίες που απαιτούνται. «Πρέπει να τηρήσουμε αυτή την προσοχή, είναι σωστό, αλλά γνωρίζω ότι γενικά και η φαρμακευτική βιομηχανία και ο ιατρικός κλάδος είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ας κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμένει την επόμενη εισήγηση της Γκόλικοβα για την προετοιμασία του εμβολιασμού.

Pfizer – BioNTech: Έχουμε ήδη παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων δόσεων του εμβολίου για το 2020

Η BioNTech ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη στη διαδικασία παραγωγής των 50 εκατ. δόσεων του εμβολίου που έχει παραγάγει από κοινού με την Pfizer κατά της  Covid-19 που έχουν προβλέφθεί για το 2020, καθησυχάζοντας σχετικά με τον φόβο για απώλεια των στόχων όσον αφορά την παραγωγή του σκευάσματος. Μέχρι σήμερα Παρασκευή, οι δύο εταιρείες έχουν παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων για τις οποίες έχουν δεσμευθεί όσον αφορά το 2020, ανέφερε η BioNTech, σε δήλωσή της προς το πρακτορείο Bloomberg. Για το επόμενο έτος, οι δύο εταιρείες αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν τον στόχο που έχουν ήδη θέσει, για 1,3 δισ. δόσεις του εμβολίου.

Οι παραγωγικές δυνατότητες των Pfizer και BioNTech όσον αφορά το εμβόλιο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής διεθνώς, καθώς η Βρετανία έχει ήδη εγκρίνει από την Τετάρτη το σκεύασμα για έκτακτη χρήση, ενώ εντός Δεκεμβρίου το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικώς, οι δύο εταίροι ήλπιζαν να έχουν παραγάγει και διανείμει έως το τέλος του έτους 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ωστόσο περιέκοψαν αυτό τον στόχο στο μισό (50 εκατ. δόσεις) στις 9 Νοεμβρίου, λόγω αλλαγών στα ρυθμιστικά χρονοδιαγράμματα, τονίζει η BioNTech. Ρεπορτάζ της Wall Street Journal την Πέμπτη δημιούργησε ανησυχία σχετικά με το εάν τελικώς οι δύο εταιρείες θα πετύχουν τους παραγωγικούς στόχους τους.

“Αναβαθμίζουμε την παραγωγή μας εξαιρετικά γρήγορα”, είχε τονίσει στην τηλεόραση του Bloomberg ο εμπορικός διεθυντής της BioNTech, Sean Marett νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η Moderna, την ίδια στιγμή, η οποία επίσης αναμένει την έγκριση του εμβολίου της από τις ρυθμιστικές αρχές χωρών και μπλοκ ανά τον κόσμο,  ανέφερε ότι ελπίζει να παραγάγει και να διανείμει 100 έως 125 εκατ. δόσεις του σκευάσματος μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021.

Εκπρόσωπος του ΕΛΚ : «Το εμβόλιο του κορoνοϊού πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά πριν εγκριθεί»

Τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια κορωνοϊού υπερασπίστηκε ο Πέτερ Λίζε, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για θέματα υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός και γιατρός είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η προσεκτική εξέταση είναι σημαντική και απαιτεί χρόνο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Biontech θα εγκριθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, εάν ο έλεγχος είναι θετικός».

Ο Λίζε χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε προχθές άδεια έκτακτης ανάγκης “προβληματικό”. «Πρόκειται για τον εμβολιασμό περίπου 400.000 Βρετανών τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Δεν αξίζει τον κόπο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα, ειδικά για νέους και πολύ ηλικιωμένους».

Κατά την άποψη του Λίζε, «αυτό θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη στη στρατηγική εμβολιασμού». Πρότεινε δε «να εμβολιαστούν πρώτα το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι νεότεροι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ανίθετα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης Κλάους Ράινχαρντ ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση των εμβολίων του κορωνοϊού. «Τα απαραίτητα δεδομένα είναι διαθέσιμα. Ο έλεγχος τους θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορος. Ένα υπόλοιπο αβεβαιότητας παραμένει ούτως ή άλλως επειδή τα (ενδεχόμενα) μακροπρόθεσμα προβλήματα δεν μπορούν να διερευνηθούν», είπε ο Ράινχαρντ επίσης στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ιταλία: 814 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία, τα κρούσματα κορονοϊού ήταν 24.099 και 814 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 212.741 διαγνωστικά τεστ. Κάθε εκατό τεστ, 11,3% προέκυψαν θετικά. Χθες, σημειώθηκαν 993 θάνατοι, με 226.719 περιστατικά covid -19. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται σήμερα 30 λιγότεροι ασθενείς, ενώ είναι 572 λιγότεροι και οι ασθενείς που βρίσκονται στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Σε ό,τι αφορά τις είκοσι περιφέρειες της χώρας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν και παλι στη Λομβαρδία (4.533) και ακολουθούν το Βένετο (3.708), η Εμίλια Ρομάνια (2.143) με πρωτεύουσα την Μπολόνια και το Πεδεμόντιο (2.132) με κύρια πόλη το Τορίνο.

“Μέσα σε πέντε εβδομάδες ο δείκτης μετάδοσης Rt, από 1,7 έπεσε, σήμερα, στο 0,9. Δεν σημαίνει ότι είμαστε εκτός κινδύνου, αλλά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν, φέρνουν αποτελέσματα” δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα. “Τώρα, πρέπει να συνεχίσουμε την όλη αυτή πορεία, με κάποια μέτρα που θα μας επιτρέψουν να μην ακυρωθούν όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου υγείας.

Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου νίκησε τον κορoνοϊό στα 104α γενέθλιά του

Ένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γιόρτασε στο σπίτι του τα 104α γενέθλιά του, στην Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ, αφού πέρασε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, όπου κατάφερε να νικήσει τη νόσο Covid-19.

Ο Μέιτζορ Γούτεν, από το Μάντισον της Αλαμπάμα, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 24 Νοεμβρίου, καθώς είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, έγραψε η εγγονή του Χόλι Γούτεν Μακντόναλντ, στη σελίδα της στο Facebook.

Πήρε τελικά εξιτήριο την Τετάρτη, την παραμονή των γενεθλίων του.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η εγγονή του, γιατροί, νοσοκόμοι και συγγενείς του βρίσκονται κοντά του για να τον βοηθήσουν κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ του εύχονται «χρόνια πολλά».

Ο Μέιτζορ Γούτεν, ή Pop Pop για την οικογένειά του, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προτού επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο Γούτεν υπηρέτησε ως στρατιώτης στους κόλπους του αμερικανικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και τρεις αδελφοί του, ο ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Με περιορισμούς θα κάνουν σκι τα Χριστούγεννα οι Ελβετοί

Θα είναι δυνατό το σκι τα Χριστούγεννα στην Ελβετία, όμως η χωρητικότητα στα κλειστά δίκτυα μεταφοράς όπως τα τρένα και τα τελεφερίκ θα είναι περιορισμένη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, υπό την πίεση του Παρισιού, της Ρώμης και του Βερολίνου.

“Δεν υπάρχει γενικό όριο χωρητικότητας στις χιονοδρομικές πίστες. Αντιθέτως, σε όλες τις κλειστές εγκαταστάσεις μεταφοράς, δηλαδή τα τρένα, τους εναέριους καλωδιοκίνητους σιδηροδρόμους και τα τελεφερίκ, θα μπορούν να καταλαμβάνονται μονάχα τα δύο τρίτα των θέσεων”, έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, σε ένα δελτίο τύπου.

Το όριο αυτό θα εφαρμόζεται στις θέσεις των καθήμενων και των όρθιων επιβατών.

“Επιπλέον, οι πίστες του σκι και οι χιονοδρομικοί σταθμοί θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια προστασίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ζητά να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η χρήση της μάσκας και ο σεβασμός της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα είναι υποχρεωτικοί στις ουρές αναμονής.

Η χρήση της μάσκας θα είναι επίσης υποχρεωτική σε όλους τους μηχανικούς αναβατήρες, περιλαμβανομένων των τελεσκί και των σκι λιφτ.

Για την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να ληφθούν αυτά τα μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης των μολύνσεων, κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζεται, “υπάρχει φόβος ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση των νοσηλειών τον Ιανουάριο του 2021”.

Σχεδόν 33.000 τα ημερήσια κρούσματα στην Τουρκία

Η Τουρκία ανέφερε επιπλέον 32.736 μολύνσεις κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 6.903 συμπτωματικών ασθενών, τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Οι νέες συμπτωματικές περιπτώσεις αύξησαν τον συνολικό αριθμό ασθενών σε 527.070.

Περίπου 4.811 ασθενείς ανέρρωσαν την τελευταία ημέρα, αυξάνοντας τον αριθμό στους 423.142, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 14.509, με 193 νέους θανάτους.

Πάνω από 194.000 τεστ πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 19,33 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση ανέρχεται τώρα σε 5.703. “Το πιο μεταδοτικό περιβάλλον αυτές τις μέρες είναι κλειστά και γεμάτα μέρη. Μην μείνετε σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Προστατέψτε τόσο τον εαυτό σας όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα”, έγραψε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα στο Twitter.

7.782 νέα κρούσματα και 69 επιπλέον θάνατοι στη Σερβία

Στη Σερβία καταγράφηκε σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς κατέληξαν 69 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο από τα 22.497 ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν 7.782 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό Sars Cov-2. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 7.841 ασθενείς εκ των οποίων οι 270 είναι διασωληνωμένοι. Ανάσα στο σύστημα υγείας, που δοκιμάζεται σοβαρά, θα δώσει η λειτουργία του καινούργιου νοσοκομείου στο Βελιγράδι που άρχισε να κατασκευάζεται εκ θεμελίων την 1η Αυγούστου και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.

Το νοσοκομείο διαθέτει 930 κλίνες εκ των οποίων οι 250 θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ ενώ οι υπόλοιπες ως κλίνες ημι-εντατικής θεραπείας για ασθενείς που παρουσιάζουν μεσαία κλινική εικόνα. Σε δύο εβδομάδες αναμένεται επίσης να λειτουργήσει ακόμη ένα νοσοκομείο για την Covid-19 που κατασκευάζεται στην πόλη Κρούσεβατς, στην κεντρική Σερβία, που θα διαθέτει 400 κλίνες εκ των οποίων οι 150 θα είναι για βαριά περιστατικά εντατικής θεραπείας. Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς εγκαινιάζοντας το νέο νοσοκομείο στο Βελιγράδι ανέφερε ότι θα πρόκειται για μία δομή με σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό που μαζί με το νέο νοσοκομείο στο Κρούσεβατς θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της πανδημίας. «Τα νοσοκομεία αυτά θα αποσυμφορήσουν το σύστημα υγείας και στην κυριολεξία θα σωθούν ζωές αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν βαριά περιστατικά» επισήμανε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Στη Σερβία από σήμερα άρχισαν να ισχύουν τα νέα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της νόσου.

Από τις 5:00 η ώρα το απόγευμα και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία ενώ όλα τα άλλα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών δεν έχουν επιβληθεί.

Πηγή: ΑΠΕ, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα