ΠΟY -SOS: Είναι “πολύ νωρίς για χαλάρωση” των lockdown στην Ευρώπη
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.
Ιταλία-Covid-19: «Η αύξηση της παραγωγής θα μας επιτρέψει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που περιέχονται στις συμφωνίες μας, σε διεθνές επίπεδο», δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Pfizer Italia
Με συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Πάιβι Κέρκολα, διευθύνουσα σύμβουλος της Pfizer Italia, αναφέρεται στις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων και στη δέσμευση της εταιρίας να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.
«Η αύξηση της παραγωγής, η οποία θα επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε τη ζήτηση δόσεων σε διεθνές επίπεδο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να αλλάξουν οι υψηλές προδιαγραφές μαςποιότητας και ασφάλειας», δηλώνει η Φινλανδή μάνατζερ.
«Αυτή η προσπάθεια θα μας βοηθήσει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις για τις προμήθειες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, οι οποίες -το επαναλαμβάνουμε- βασίζονται σε παράδοση δόσεων και όχι φιαλών», προσθέτει.
Παράλληλα, διαψεύδει ότι μέρος των εμβολίων που προορίζονταν για την Ευρώπη εστάλη σε άλλες χώρες, ενώ αρνείται να αποκαλύψει την τιμή στην οποία πωλείται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στις διάφορες χώρες και ηπείρους. «Οι τιμές μας παραμένουν απόρρητες, εφαρμόσαμε αρχές που επιτρέπουν μια ίση πρόσβαση στο εμβόλιο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Pfizer Italia στην La Repubblica.
Η ίδια υπογράμμισε, όμως, ότι «σε όλες τις συμφωνίες εφαρμόζεται ένα μοντέλο διαφοροποιημένου κόστους, για τις χώρες με χαμηλά, μεσαία και μεσαία -χαμηλά εισοδήματα».
Η Φινλανδή μάνατζερ δηλώνει επίσης ότι η ενίσχυση του κέντρου παραγωγής της εταιρίας της, που βρίσκεται στο Βέλγιο, θα επιτρέψει την αύξηση του συνόλου των εμβολίων που παράγονται σε αυτό, από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση αν η εταιρία θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ιταλία με εμβόλια και σε περίπτωση που η χώρα προσφύγει στην δικαιοσύνη, λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση, η Πάιβι Κέρκολα υπογραμμίζει: «θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε το εμβόλιο, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εγγυόμαστε επίσης την προμήθεια όλων των φαρμάκων και εμβολίων μας για τους ασθενείς που τα χρειάζονται στην Ιταλία, όπως και στις άλλες χώρες».
Ουγγαρία-κορονοϊός: Παράταση των περιοριστικώνν μέτρων μέχρι την 1η Μαρτίου
Η Ουγγαρία θα παρατείνει το μερικό λοκντάουν, που βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου, μέχρι την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Γκέργκελι Γκούλιας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η όποια χαλάρωση των μέτρων τώρα θα οδηγούσε αργότερα σε ένα αυστηρότερο λοκντάουν και η χώρα μπορεί να ξεκινήσει την άρση των περιορισμών αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί ραγδαία ή αν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
“Τα μέτρα που ελήφθησαν τον Νοέμβριο έχουν βοηθήσει να επιβραδυνθεί ( ο ρυθμός μόλυνσης) και να κρατηθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Οι ειδικοί λένε ότι, απόντος ενός εμβολίου, κάθε χαλάρωση θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα και σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα αργότερα”, είπε.
Τα ισχύοντα μέτρα, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας και του κλεισίματος των Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και των εστιατορίων, επρόκειτο να λήξουν την Δευτέρα. Ο Γκούλιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει κατά 90 ημέρες την ισχύ των έκτακτων κυβερνητικών εξουσιών.
Η Ουγγαρία έχει μέχρι σήμερα εμβολιάσει 161.215 ανθρώπους με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ο Γκούλιας διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που φθάνουν μέσω της διαδικασίας προμηθειών της ΕΕ δεν επαρκούν για την επίτευξη μαζικού εμβολιασμού.
Η Ουγγαρία, με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 363.450 κρούσματα κορονοϊού και 12.291 θανάτους από την covid-19.
Ο Γκούλιας τόνισε ότι η Ουγγαρία, η οποία την περασμένη εβδομάδα έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό Sputnik V, θα λάβει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων.
Η κυβέρνηση του Όρμπαν δέχεται πιέσεις να ανοίξει εκ νέου την οικονομία της χώρας το συντομότερο δυνατό πριν από τις εθνικές εκλογές το 2022 μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, το οποίο βύθισε τη χώρα στη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με τον Γκούλιας, η κυβέρνηση θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων, παρέχοντας άδεια έκτακτης χρήσης για όποιο εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι τοπικές υγειονομικές αρχές θα εξετάζουν όποιο νέο εμβόλιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη χώρα, κατέληξε.
Με κλείσιμο συνόρων και αυστηρά lockdown ετοιμάζονται χώρες για τρίτο κύμα
Λίβανος- covid-19: Ένας νεκρός στην τρίτη νύκτα επεισοδίων στην Τρίπολη κατά των περιοριστικών μέτρων
Ένας άνδρας υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, αφού είχε χτυπηθεί από σφαίρα στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν χθες για ένα ακόμη βράδυ στην Τρίπολη του Λιβάνου μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω covid-19 αλλά και για τις συνθήκες ζωής τους, δήλωσε ο αδελφός του θύματος.
Ο Όμαρ Τάιμπα, 29 ετών, τραυματίστηκε χθες Τετάρτη το βράδυ από σφαίρα την ώρα που παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Λιβάνου, δήλωσε ο Άχμαντ Τάιμπα.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν η διαδήλωση, όμως δεν είναι γνωστή η προέλευσή τους.
“Ο αδελφός μου παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις όταν χτυπήθηκε (από τη σφαίρα). Δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος. Το θύμα, που εργαζόταν σε αρτοπωλείο της πόλης, “διακομίστηκε στο νοσοκομείο και πέθανε σήμερα το πρωί”.
Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που ανακοινώνεται από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησαν οι ταραχές στην Τρίπολη, μια από τις πιο φτωχές πόλεις του Λιβάνου.
Χθες Τετάρτη το βράδυ 226 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές, εκ των οποίων 66 χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.
Οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν στη συνέχεια να εισβάλουν στην έδρα του κυβερνείου του νότου και πυρπόλησαν την είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος.
Στο Twitter οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι εννέα μέλη τους έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
“Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Υπάρχει φτώχεια, μιζέρια, lockdown και δεν υπάρχουν δουλειές (…) Το πρόβλημά μας είναι οι πολιτικοί”, δήλωσε ο Σάμιρ Άγα, ένας από τους διαδηλωτές προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια.
Η χθεσινή ήταν η τριτη νύκτα διαδηλώσεων και επεισοδίων, με συνολικά περίπου 300 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.
Οι λιβανέζικες αρχές έχουν παρατείνει ως τις 8 Φεβρουαρίου το αυστηρό lockdown, το οποίο αρχικά ίσχυε ως τις 25 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 και να μειώσουν την πίεση στο σύστημα υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Η μικρή χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 285.754 κρούσματα κορονοϊού και 2.477 θανάτους.
Βάσει του lockdown επιβάλλεται και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά. Ισχύουν εξαιρέσεις για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή τους δημοσιογράφους, ενώ οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για συγκεκριμένους λόγους έχοντας μαζί τους την κατάλληλη βεβαίωση.
Οι αρχές του Λιβάνου προσπαθούν παράλληλα να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με covid-19, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση.
Η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, με τεράστια υποτίμηση του νομίσματός της, υψηλό πληθωρισμό και μαζικές απολύσεις. Ο μισός πληθυσμός ζει πλέον στη φτώχεια.
Στα τέλη του 2019 ξέσπασε στον Λίβανο ένα πρωτόγνωρο κίνημα αμφισβήτησης κατά της καθεστηκυίας τάξης, την οποία οι πολίτες κατηγορούσαν για ανικανότητα, διαφθορά και αδιαφορία. Η ίδια πολιτική τάξη παραμένει ακόμη στην εξουσία.
Covid-19-Σενεγάλη: Η χώρα επιβεβαίωσε την παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία
Η περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, εντοπίστηκε και στη Σενεγάλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας την ώρα που τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας φαίνεται να έχουν μειώσει μια πρόσφατη αύξηση.
Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή αυτή πιθανόν να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική και επίσης πιο μοιραία με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 30% υψηλότερο.
Η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής σπεύδει να εξασφαλίσει περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό καθώς αυξάνεται ο ρυθμός μόλυνσης και η έλλειψη των κλινών σημαίνει ότι εισαγωγές θα γίνονται μόνο για τις πιο βαριές περιπτώσεις.
Η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και άλλα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιανουαρίου φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει να περιοριστεί η αύξηση που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κρούσματα και θανάτους.
Σήμερα η χώρα κατέγραψε 304 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 25.711, ενώ έχουν σημειωθεί 614 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.
ΗΠΑ-κορονοϊός: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron παραμένει αποτελεσματική και κατά των παραλλαγμένων στελεχών του ιού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική
Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron παραμένει αποτελεσματική και κατά των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Το κοκτέιλ αντισωμάτων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην θεραπεία από την COVID-19 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τα τέλη του Νοεμβρίου για τους ανθρώπους που έχουν εμφανίσει ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.
Η REGEN-COV, η οποία αποτελείται “από δύο εξουδετερωτικά αντισώματα”, που ονομάζονται imdevimab και casirivimab, “διατήρησε την ισχυρή της ικανότητα εξουδετέρωσης κατά του παραλλαγμένου στελέχους B.1.1.7”, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως και “κατά του παραλλαγμένου στελέχους B.1.351” που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ωστόσο όσον αφορά το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο αντισώματα, το casirivimab, είδε τη “δύναμή του να μειώνεται”.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κολούμπια κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα και η μελέτη τους υποβλήθηκε για αξιολόγηση από ομοτίμους.
Αυτή η “προδημοσίευση” παρουσιάζει ωστόσο πιο ανησυχητικά αποτελέσματα όσον αφορά ένα άλλο από τα συνθετικά αντισώματα, το bamlanivimab: αυτό είναι “αδρανές” κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό χρησιμοποιείται στην θεραπεία της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, η οποία έχει επίσης λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ.
Το bamlanivimab αναμένεται επίσης να είναι αναποτελεσματικό και απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βραζιλία, καθώς αυτό παρουσιάζει παρόμοιες μεταλλάξεις με το νοτιοαφρικανικό, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.
Η Regeneron αναμένει εξάλλου ότι η θεραπεία της παραμένει από την πλευρά της αποτελεσματική και κατά του βραζιλιάνικου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, και γίνονται έρευνες για να το επιβεβαιώσει.
“Τα δεδομένα αυτά (…) επικυρώνουν την προσέγγισή μας που αποτελείται από ένα κοκτέιλ πολλών αντισωμάτων”, δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron. “Με δύο συμπληρωματικά αντισώματα σε μια θεραπεία, ακόμη κι αν το ένα δει τη δύναμή του να μειώνεται, ο κίνδυνος να χάσει την αποτελεσματικότητά του το κοκτέιλ μειώνεται σημαντικά”, σημείωσε.
“Έχουμε εκατοντάδες ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα στα εργαστήριά μας, τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν νέους συνδυασμούς που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι κατά μελλοντικών παραλλαγμένων στελεχών”, πρόσθεσε.
Το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες όσον αφορά την ικανότητά του να παρακάμπτει τις θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί.
Στις ΗΠΑ είχαν επιβεβαιωθεί στις 26 Ιανουαρίου 308 κρούσματα του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού και ένα κρούσμα του βραζιλιάνικου, δήλωσε χθες η Ροσέλ Ουαλένσκι, η μελλοντική διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου των Ασθενειών, που είναι η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.
Κανένα κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί στο αμερικανικό έδαφος.
Covid-19-ΟΗΕ: Είναι “πολύ νωρίς για χαλάρωση” των lockdown στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο ΠΟΥ
Ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε προειδοποίησε σήμερα ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών και κατά συνέπεια είναι “πολύ νωρίς για χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων.
“Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, θα πάρει χρόνο ο εμβολιασμός”, επισήμανε ο Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου. “Έχουμε πάρει σκληρά μαθήματα: το να ανοίγουμε και να κλείνουμε και να ξανανοίγουμε είναι κακή στρατηγική” στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, εξήγησε ο ίδιος.
“Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ υψηλός, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ χωρίς για να χαλαρώσουμε”, τόνισε ο Κλούγκε.
“Η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας απαιτεί μια συνεχή, συνεπή προσπάθεια. Να θυμάστε ότι λίγο πάνω από το 3% του πληθυσμού στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί πως έχει μολυνθεί από covid-19. Περιοχές που επλήγησαν σκληρά, ενδέχεται να πληγούν ξανά”, υπογράμμισε.
Ο Κλούγκε δήλωσε ότι συνολικά 35 χώρες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού, με 25 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.
“Τα εμβόλια αυτά έχουν επιδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που ελπίζαμε ότι θα έχουν (…) Αυτό το μνημειώδες έργο θα απαλύνει την πίεση στα συστήματα υγείας μας και αναμφίβολα θα σώσει ζωές”, σχολίασε.
Ο Κλούγκε εκτίμησε εξάλλου ότι ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας και οι παραλλαγές του κορονοϊού που εμφανίζονται καθιστούν πιο άμεση την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα, όμως πρόσθεσε ότι η παραγωγή των εμβολίων και η διανομή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προσδοκώμενα επίπεδα.
Όταν ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech στις 27 χώρες της ΕΕ, ο Κλούγκε απάντησε ότι κυβερνήσεις και παρασκευαστές θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα “προβλήματα που προκύπτουν” στη διανομή των εμβολίων κατά της covid-19.
“Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων (…) (Όμως) δεν αμφιβάλλουμε ότι οι παρασκευαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τα κενά και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούμε τώρα θα καλυφθούν από επιπλέον παραγωγή στο μέλλον”, πρόσθεσε.
“Αυτό το παράδοξο, όπου κοινωνίες αισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλος με το εμβόλιο ενώ παράλληλα καλούνται να τηρήσουν περιοριστικά μέτρα ενόψει μιας νέας απειλής, προκαλεί ένταση, άγχος, κούραση και σύγχυση. Είναι απολύτως κατανοητό υπ’ αυτές τις συνθήκες”, κατέληξε ο Κλούγκε.
Γερμανία-κορονοϊός: 17.553 νέα κρούσματα και 941 θανάτοι
Η Γερμανία κατέγραψε σήμερα 17.553 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό τους σε 2.178.828, και 941 θανάτους.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της χώρας εκτίμησε ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα συνεχιστούν ως τον Απρίλιο, την ώρα που η Γερμανία αντιμετωπίζει εκ νέου κριτική για τους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού της.
“Ακόμη έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες εβδομάδες με ελλείψεις εμβολίων”, έγραψε ο Γενς Σπαν στο Twitter και πρόσθεσε ότι θέλει να συγκαλέσει σύσκεψη των ομοσπονδιακών και των τοπικών αρχών στη χώρα για να συζητήσουν το θέμα των εμβολιασμών.
Σήμερα η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η Bild, χαρακτήρισε ως “σκάνδαλο” τα προβλήματα με τις ελλείψεις εμβολίων.
Ο Σπαν εξέφρασε την επιθυμία να προσκαλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους παρασκεαυστές των εμβολίων σε συνάντηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα λάβει με δίκαιο τρόπο το μερίδιό της εμβολίων και για να εξεταστούν πιθανοί τρόποι στήριξης της διαδικασίας.
Πρόσθεσε, δε, ότι αναγνωρίζει ότι είναι πολύ σύνθετη η παραγωγή των εμβολίων και ότι δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες αν θέλουμε να διατηρηθούν οι υψηλές προδιαγραφές.
Ο Σπαν έχει δηλώσει ότι είναι ενθαρρυντικό ότι μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία και ότι, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα είναι οι πρώτοι χώροι που θα ανοίξουν ξανά μετά το λοκντάουν το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.
Βρετανία-ΕΕ: Το σημαντικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει τις παραγγελίες του σε εμβόλια κατά της COVID-19 εγκαίρως και όπως έχει προγραμματισθεί, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γκόουβ
Το σημαντικό είναι η Βρετανία να παραλάβει τις παραγγελίες της σε εμβόλια κατά της COVID-19 βάσει του προγράμματος και εγκαίρως, απάντησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, ερωτηθείς επανειλημμένως από τον ραδιοσταθμό του BBC αν η βρετανική κυβέρνηση θα εμποδίσει ενδεχόμενη εκτροπή προς την ΕΕ ποσοτήτων του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονται για την Βρετανία.
“Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε με την αποτελεσματική επιτάχυνση του εμβολιαστικού μας προγράμματος”, τόνισε ο Γκόουβ στις δηλώσεις του στο BBC Radio. “Αυτό εξαρτάται από την τήρηση του προγράμματος προμήθειας” του εμβολίου, σημείωσε.
Στην ερώτηση αν η Βρετανία θα επέτρεπε εκτροπή ποσοτήτων του εμβολίου προς την ΕΕ, όπως ζητούν ορισμένοι πολιτικοί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ο Γκόουβ απάντησε: “Το θέμα είναι ότι οι προμήθειες που έχουν προγραμματιστεί, πληρωθεί και προγραμματιστεί πρέπει να συνεχιστούν. Οπωσδήποτε δεν θα υπάρξει καμία διακοπή σε αυτό”.
Η Βρετανία θέλει να εξασφαλίσει ότι θα λάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει, δήλωσε παράλληλα ο Γκόουβ στον ραδιοσταθμό LBC.
“Νομίζω ότι χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι τις παραδόσεις των προμηθειών εμβολίων που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί, που έχουν εξασφαλιστεί γι’αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο”, σημείωσε μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό.
“Βεβαίως όμως, πάντα θα συνεργαζόμαστε με τους φίλους και γείτονές μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε”, πρόσθεσε.
“Ωστόσο προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε για τους ανθρώπους στη χώρα μας, που είναι ευάλωτοι και που έχουμε στόχο να εμβολιάσουμε, ότι θα έχουν μια δόση εμβολίου στο χέρι τους”, τόνισε.
Η Βρετανία θα εξετάσει σήμερα τον κατάλογο των χωρών που θα επηρεαστούν από τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνει, σημείωσε παράλληλα στις δηλώσεις που έκανε στο BBC Radio ο Μάικλ Γκόουβ, μετά την ανακοίνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι ορισμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα σε καταλύματα, όπως είναι τα ξενοδοχεία, όταν φθάνουν στη χώρα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες νέα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια από και προς τη χώρα, ελπίζοντας ότι λαμβάνοντας νέα συνοριακά μέτρα θα μπορέσει να περιορίσει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, κάτι που θα έθετε επίσης σε κίνδυνο το πρόγραμμά της εμβολιασμού των πολιτών κατά της COVID-19.
“Σήμερα θα εξετάσουμε πόσο εκτενής χρειάζεται να είναι αυτός ο κατάλογος χωρών. Θα καθοδηγηθούμε από τις συστάσεις των επιστημονικών μας συμβούλων και θα ανακοινώσουμε αργότερα πού θα πρέπει να τραβηχτεί η γραμμή”, κατέληξε.
https://www.youtube.com/watch?v=TNv6roFyb4o
Covid-19–Πορτογαλία: Η χώρα βρίσκεται σε μια “τρομακτική” φάση της πανδημίας, λέει ο πρωθυπουργός
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε μια τρομακτική φάση της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα προειδοποιώντας ότι θα περάσουν κάποιες εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα και ότι μόνο περιορισμένη βοήθεια μπορεί να αναμένεται από το εξωτερικό.
Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται συνολικά σε 668.951 και των θανάτων σε 11.305, ανάμεσά τους και ένας αριθμός-ρεκόρ 293 θανάτων χθες, η Πορτογαλία έχει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους επταημέρου στον κόσμο σε νέα κρούσματα και θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Η κατάσταση δεν είναι “άσχημη”, είναι “τρομακτική”, είπε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο πρωθυπουργός στο δίκτυο TVI.
“Δεν έχει νόημα να τροφοδοτούμε την ψευδαίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζουμε την χειρότερη φάση. Και θα την αντιμετωπίζουμε για μερικές ακόμη εβδομάδες, αυτό είναι βέβαιο”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Περισσότερα από 20 ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς με COVID-19 περίμεναν χθες το απόγευμα στην ουρά έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας καθώς ανέμεναν να γίνουν διαθέσιμες κλίνες, ενώ γιατροί σε άλλα νοσοκομεία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος προμήθειας ιατρικού οξυγόνου.
Σύμφωνα με τον Κόστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εν μέρει επειδή η κυβέρνησή του χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα στο διάστημα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, αλλά και εξαιτίας της επιθετικής εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.
“Σαφώς και έγιναν λάθη. Συχνά ο τρόπος που μετέδωσα το μήνυμα στους Πορτογάλους…και, όταν ο παραλήπτης του μηνύματος δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα, τότε φταίει το μήνυμα, χωρίς αμφιβολία”, είπε ο Κόστα.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι στέλνει στην Πορτογαλία στρατιωτικούς γιατρούς για να εξετάσουν το είδος της βοήθειας που μπορεί να προσφερθεί.
Αλλά ο Κόστα προειδοποίησε ότι μέχρι εκεί μπορούν να βοηθήσουν η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι εξηγώντας ότι “θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί” ως προς την ιδέα μεταφοράς ασθενών σε ξένες χώρες–όπως, για παράδειγμα, έκανε η Γερμανία τον περασμένο χρόνο με ασθενείς από τα σύνορά της με τη Γαλλία.
“Είναι διαφορετικό για μια χώρα, που έχει την γεωγραφική θέση της Πορτογαλίας–μεταξύ του Ατλαντικού και της Ισπανίας–σε σχέση με μια χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και συνορεύει με πολλές χώρες και ως εκ τούτου η διασυνοριακή συνεργασία είναι πολύ πιο συνηθισμένη και πολύ ευκολότερη”.
Σε ό,τι αφορά την πιθανή βοήθεια από τη Γερμανία, ο Κόστα είπε: “Σε ό,τι έχει ζητήσει η Πορτογαλία, δυστυχώς, δεν έχουν διαθεσιμότητα, δηλαδή σε γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουν αναπνευστήρες, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη, γιατί έχουμε αρκετούς”.
Η μοναδική αισιόδοξη αναφορά του πρωθυπουργού, πάντως, ήταν ότι τα μέτρα του λοκντάουν που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θα αρχίσουν ουσιαστικά να έχουν επιπτώσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα.
Covid-19: Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ξεκίνησαν σήμερα την έρευνά τους στην Ουχάν, την ώρα που η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι “πολιτικοποιούν” την αποστολή
Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκονται στην Ουχάν βγήκαν σήμερα από το ξενοδοχείο όπου παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στην Κίνα για να ξεκινήσουν την έρευνά τους για την προέλευση του κορονοϊού, ενώ το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να “πολιτικοποιήσουν” την έρευνα.
Μια ομάδα του AFP είδε τους εμπειρογνώμονες να ανεβαίνουν σε ένα λεωφορείο που τους περίμενε έξω από το ξενοδοχείο. Το όχημα αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό στην πόλη όπου τον Δεκέμβριο του 2019 πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ είχαν φτάσει στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου, αλλά παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, ενώ η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμη.
Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.
Αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα.
Όμως κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή και προωθούν μία άλλη, μη αποδεδειγμένη, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος.
Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει αποφανθεί για το θέμα.
“Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος που γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα ή εκτός αυτής”, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις Μάικλ Ράιαν.
Εξάλλου χθες η η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ζήτησε να διεξαχθεί μια “ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της covid-19.
“Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε” πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι ΗΠΑ “στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή”, πρόσθεσε.
Εξάλλου η Ψάκι υπογράμμισε “τη μεγάλη ανησυχία” των ΗΠΑ για την “παραπληροφόρηση” που προέρχεται “από κάποιες πηγές στην Κίνα”.
Κατέληξε μάλιστα επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον “θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί” και θα βασιστεί και “στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών” για το θέμα.
Ρωσία-κορονοϊός: 19.138 νέα κρούσματα και 575 θάνατοι
Η Ρωσία κατέγραψε 19.138 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, περιλαμβανομένων 2.987 στη Μόσχα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, από την αρχή της πανδημίας, σε 3.793.810.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τον θάνατο 575 ανθρώπων από την covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 71.651.
Έφοδος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca μετά από αίτημα της Κομισιόν
Βρετανία-κορονοϊός: Όλο και περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών
Οι βρετανοί πολίτες είναι όλο και πιο θετικοί στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού καθώς έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των κρουσμάτων και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα.
Το 77% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία έρευνας της αγοράς Kantar απάντησε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί, σε σχέση με το 65% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο.
Το 17% απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί, σε σχέση με το 23% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο.
Σχεδόν το ένα τέταρτο όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν απάντησε ότι θα το ξαναεξετάσει αν ενημερωθεί περισσότερο για το θέμα της ασφάλειας.
Η Βρετανία έχει ξεκινήσει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καθώς έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων της COVID-19 στην Ευρώπη.
Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται και πλέον έχουν ξεπεράσει τους 100.000.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η πρόοδος στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα αποφασίσει την άρση του τρίτου εθνικού λοκντάουν, το οποίο έχει πλήξει την οικονομία.
Περίπου το 49% των Βρετανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς έναντι του 40% που είναι αρνητικό στην ιδέα, την οποία έχει απορρίψει η κυβέρνηση.
Η δημοσκόπηση της Kantar έδειξε ότι το 39% των ερωτηθέντων δυσκολεύεται οικονομικά σε σχέση με πριν από 12 μήνες–το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας και υψηλότερο σε σχέση με το 31% που ήταν το αντίστοιχο τον Δεκέμβριο.
Αναφορικά με το Brexit, η δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες αναμένουν πως τα είδη πρώτης ανάγκης θα γίνουν ακριβότερα λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ενώ ένα 5% εκτιμά ότι θα είναι φθηνότερα.
Στη δημοσκόπηση της Kantar, που έγινε διαδικτυακά, συμμετείχαν 1.100 πολίτες στο διάστημα 21-25 Ιανουαρίου.
Πηγή: AΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ