Top

Προβληματισμός για ινδική μετάλλαξη και ακυρώσεις εμβολίων με AstraZeneca

Τι θα γίνει με τα self test.

Parallaxi
προβληματισμός-για-ινδική-μετάλλαξη-771734
Parallaxi

Το πολυπόθητο τείχος ανοσίας συνεχίζει να χτίζει η χώρα. Ήδη ένας στους τρεις πολίτες έχει εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν οι μισοί έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ταχύτητα ανεβάζουν οι εμβολιασμοί και στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, που έως πρότινος έμενε απροστάτευτη -με δεδομένη και την πανθομολογούμενη ελλιπή τήρηση των μέτρων προστασίας από πλευράς των ατόμων αυτών.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των νέων 18 – 24 ετών άνοιξε χθες Τετάρτη και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία έχουν κλειστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ωστόσο, η ανησυχία των πολιτών μετά το αλαλούμ με το σκεύασμα της AstraZeneca, προβληματίζει την κυβέρνηση αλλά και τους επιστήμονες, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται με το AstraZeneca όσοι είναι από 60 ετών και πάνω, πολλοί σπεύδουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση, για να εμβολιαστούν με σκεύασμα άλλης εταιρείας.

Έως τώρα 1.075.000 δόσεις εμβολίων του σκευάσματος της Οξφόρδης έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας και 470.000 πολίτες αναμένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση, ωστόσο μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη έχει ακυρωθεί πάνω από το 7% των προγραμματισμένων ραντεβού με AstraZeneca.

Η ατυχώς διατυπωμένη σύσταση έριξε νερό στον μύλο των συνωμοσιολόγων με αποτέλεσμα να θέτει εμπόδια στην κατά το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη του τείχους ανοσίας στη χώρα μας, την ώρα που η ινδική μετάλλαξη προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς αποδεικνύεται ανθεκτική έναντι των εμβολίων.

Φτάνει μια δόση έναντι της ινδικής μετάλλαξης;

Μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά σημαντική προστασία σε ότι αφορά την αποφυγή νοσηλείας σε περίπτωση νόσησης προσφέρει το εμβόλιο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει και οι δύο δόσεις εμβολίου. Αυτα είναι τα τελευταία δεδομένα για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού, η εξάπλωση του οποίου προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Πολλές εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία) φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια σε σχέση με τα άλλα στελέχη.

Μία από αυτές της έρευνες διεξήχθη από τις βρετανικές αρχές και δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Τα συμπεράσματά της: σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι σχεδόν έξι φορές μειωμένα απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του νέου κοροναϊού, βάσει του οποίου παρασκευάστηκαν τα εμβόλια.

Συγκριτικά, απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα (που πρωτοεντοπίστηκε στην Αγγλία) η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται 2,6 φορές, και απέναντι στο στέλεχος Βήτα (το νοτιοαφρικανικο) 4,9 φορές.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία από το ινστιτούτο Παστέρ έδειξε ότι τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είναι τρεις με έξι φορές λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα σε σχέση με το Άλφα.

Αν και αποτελεί σημαντική ένδειξη, το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορεί να μετρηθεί σε ένα εργαστήριο δεν αρκεί για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Διότι δεν λαμβάνεται υπόψη μια άλλη πλευρά της ανοσολογικής αντίδρασης, η κυτταρική ανοσία.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να εξεταστεί τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή, και τα πρώτα αποτελέσματα στον πραγματικό πληθυσμό είναι καθησυχαστικά.

Τι ποσοστά ανοσίας προσφέρει κάθε εμβόλιο – Δεν αρκεί μια δόση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν τη Δευτέρα οι βρετανικές αρχές, τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας τόσο σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα όσο και σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Άλφα.

Δύο δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν σε ποσοστό 96% για το Pfizer/BioNTec και 92% για το AstraZeneca την αποφυγή νοσηλείας σε όσους έχουν προβληθεί από το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε 14.000 ανθρώπους.

Προηγούμενα επίσημα στοιχεία από την Αγγλία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατέληγαν σε αντίστοιχα συμπεράσματα σε ό,τι αφορούσε πιο ήπιες μορφές της ασθένειας.

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είναι κατά 88% αποτελεσματικό στην εμφάνιση συμπτωματικής cοvid-19 από το στέλεχος Δέλτα, έναντι 93% για το στέλεχος Άλφα. Το AstraZeneca εμφανίζει αποτελεσματικότητα αντίστοιχα 60% και 66% κατά της συμπτωματικής νόσησης από τα στελέχη αυτά. Ανάλογα στοιχεία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο The Lancet από τις αρχές της Σκωτίας.

Τέλος, οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V διαβεβαίωσαν την Τρίτη στο Twitter ότι είναι “πιο αποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος Δέλτα” από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο δεν δημοσίευσαν τα στοιχεία τους.

Στο εργαστήριο ή την πραγματική ζωή οι έρευνες συμφωνούν σε ένα σημείο: μία μόνο δόση εμβολίου προσφέρει περιορισμένη προστασία από το στέλεχος Δέλτα.

“Έπειτα από μία δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, το 79% των ατόμων εμφάνιζαν ανοσολογική αντίδραση κατά του αρχικού στελέχους (του νέου κοροναϊού), όμως το ποσοστό μειωνόταν στο 50% για το στέλεχος Άλφα, στο 32% για το στέλεχος Δέλτα και στο 25% για το στέλεχος Βήτα”, ανέφερε εργαστηριακή έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου στο The Lancet.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, μία μόνο δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι “λίγο ή καθόλου αποτελεσματική” απέναντι στο στέλεχος Δέλτα.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και στην πραγματική ζωή: σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, μία δόση του ενός ή του άλλου εμβολίου είναι αποτελεσματική μόλις σε ποσοστό 33% στην πρόληψη συμπτωματικής νόσησης από το στέλεχος Δέλτα, ποσοστό που φτάνει το 50% για το στέλεχος Άλφα.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech προσφέρει υψηλή προστασία (94%) από τη νοσηλεία ήδη από την πρώτη δόση απέναντι στο στέλεχος Δέλτα. Για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στο στέλεχος Δέλτα.

Μπροστά στον κίνδυνο οι πολίτες να είναι ανεπαρκώς προστατευμένοι απέναντι στο στέλεχος Δέλτα αν δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων. Για τους άνω των 40 περνά από τις 12 στις 8 εβδομάδες. Στη Γαλλία το διάστημα μπορεί πλέον να μειωθεί στις 3 εβδομάδες (έναντι τουλάχιστον 5 προηγουμένως) για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Φόβος για νέα ανθεκτικά στελέχη

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, το οποίο είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το Άλφα σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, οι επιστήμονες επιμένουν στη σημασία του πλήρους εμβολιασμού με δύο δόσεις.

Η δημιουργία αυτού του “τείχους των εμβολιασμένων”, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου Ζαν- Φρανσουά Ντεφρεσί, έχει και έναν ακόμη στόχο: να εμποδίσει να εμφανιστούν άλλα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού μεταξύ των ανθρώπων που είναι μερικώς ή καθόλου προστατευμένοι.

Διότι πέρα από το στέλεχος Δέλτα, η προοπτική που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η εμφάνιση στο μέλλον άλλων παραλλαγμένων στελεχών που θα είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια.

“Η αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που είναι ανοσοποιημένο με τα υφιστάμενα εμβόλια, τα οποία είναι σίγουρα και ασφαλή, είναι η βασική στρατηγική για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγμένων στελεχών και να εξαλείψουμε την πανδημία covid-19”, υπογράμμισε αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου στο περιοδικό Nature.

Ωστόσο “δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον εμβολιασμό”, δήλωσε ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι κρίσιμο “να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η κυκλοφορία του ιού” μέσω όλων των μέτρων προστασίας. Διότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταλλαχθεί και να προκύψουν άλλα παραλλαγμένα στελέχη.

Τι θα γίνει με τα self test

Κατ΄ αρχήν συναίνεση για τη διανομή των τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κοροναϊό από τα φαρμακεία ως το τέλος Αυγούστου, απέσπασε η κυβέρνηση στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και της προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Οι φαρμακοποιοί δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση διανομής των self-test για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και των νέων 18-30 ετών, με εξαίρεση τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Για τη συνέχιση της διανομής των τεστ στο κοινό, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ υπέβαλαν υπόμνημα με θεσμικά ζητήματα του κλάδου και αποφασίσθηκε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.

Στο μεταξύ όμως, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τον ΠΦΣ την παροχή εξ΄ αρχής τεσσάρων τεστ σε κάθε δικαιούχο, για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη, η πρόεδρος του ΠΣΦ Ειρήνη Μαρκάκη, αντιπροσωπεία του ΠΦΣ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Απόστολο Βαλτά, τον Γενικό Γραμματέα Σεραφείμ Ζήκα, τον Β΄ Αντιπρόεδρο Γιάννη Δαγρέ, το μέλος Κωνσταντίνο Κούβαρη και το νομικό σύμβουλο Ηλία Δημητρέλλο, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η εφαρμογή των self-test έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο, καθώς ανιχνεύουν τα ασυμπτωματικά περιστατικά κοροναϊού, κάνοντας δυνατή την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα, σε συνδυασμό και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φαρμακοποιοί είχαν αρχικά συμφωνήσει να διεκδικήσουν αμοιβή για τη διανομή, κάτι που δεν έγινε τελικά, σε αντίθεση με τις φαρμακαποθήκες. Οι τελευταίες οποίες πέτυχαν μικρή αμοιβή για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών της διανομής, καθώς τα σχετικά αιτήματα είχαν ήδη υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών και είχαν εγκριθεί.

Η … υποχώρηση στο θέμα της αμοιβής των φαρμακοποιών για τα self-test, έγινε ως αντάλλαγμα στη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, αλλά και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους τα οποία ζητείται να επανέλθουν στη διανομή από τα φαρμακεία. Αυτά εξάλλου, αποτελούν και τα δύο κύρια θεσμικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνάντηση, η οποία προγραμματίζεται εντός του επομένου δεκαημέρου. Στο μεταξύ θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα