Προβληματισμός για διασωληνωμένους και κρούσματα σε παιδιά
«Το προσωπικό παρακαλάει για μία μέρα να ξεκουραστεί» λέει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Μπορεί τα κρούσματα κορονοϊού να δείχνουν ότι έχουν πτωτική πορεία στη χώρα, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζει τους επιστήμονες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καταγράφηκαν 24.246 θετικά περιστατικά κορονοιού, ενώ την αμέσως προηγούμενη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ο αριθμός τους άγγιζε τα 46.000. Στο μεσοδιάστημα τα κρούσματα έβαιναν μειούμενα. Στα νοσοκομεία, πάλι, χθες έγιναν πάνω από 600 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid, ενώ οι νοσηλευόμενοι συνολικά αγγίζουν τους 5.100.
Μέσα στο επόμενο 10ημερο οι επιστήμονες θα αναμένουν να δουν την εξέλιξη της μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων που τώρα καταγράφονται. Εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε θα ξέρουν πως το κύμα έχει ήδη φθάσει στο peak του και καταγράφεται η αποδρομή, ειδάλλως θα περιμένουν για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη την κορύφωση του επιδημικού κύματος.
Στην παρούσα φάση, πάντως, επισημαίνουν πως είναι πρώιμο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος που έχει “σηκώσει” η μετάλλαξη Omicron. Για αυτό και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων με τους περιορισμούς όπως ισχύουν έως σήμερα για μια επιπλέον εβδομάδα, δηλαδή ως τις 24 Ιανουαρίου.
Ανοδική τροχιά στα κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών
Στις φυσικές τους τάξεις επέστρεψαν περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές με αυξημένα μέτρα προστασίας, φορώντας τη μάσκα τους και με τα αρνητικά αυτοδιαγνωστικά τεστ ανά χείρας. Την ίδια ώρα, 25.000 θετικά self test τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, δημιουργώντας ανησυχία σε γονείς και επιστημονική κοινότητα. Σήμερα δεν προσέρχονται με τεστ, το οποίο θα κάνουν ωστόσο μαθητές και καθηγητές θα το κάνουν το απόγευμα αύριο το πρωί καθώς με βάση το πρωτόκολλο το τρίτο σελφ τεστ θα το παραδώσουν την Παρασκευή στα σχολεία.
Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα σήμερα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ειδικότερα, από τα 24.246 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 5.737 ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα. Εως αργά χθες το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας περιελάμβανε τμήματα από δύο σχολεία της χώρας κλειστά. Η ανοδική τάση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες και υπό υπό το πρίσμα της υπερμεταδοτικότητας της Ομικρον το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, δηλαδή δεν θα ισχύσει το 50% συν 1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
«Πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλεί σε γονείς και ειδικούς και ο μεγάλος αριθμός θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν τα self test για την πρόληψη της διασποράς πριν το άνοιγμα τον σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σε 9.688 ανήλθαν την Τρίτη τα θετικά σελφ τεστ εκπαιδευτικών και μαθητών. Τη Δευτέρα πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία, το πρώτο σέλφ τεστ εντόπισε 16.000 κρούσματα, εκ των οποίων 2.300 εκπαιδευτικών θετικών στον ιό ενώ ήδη υπήρχαν 4000 εκπαιδευτικοί θετικοί στον ιό. Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι «όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.
Νωρίς για συμπεράσματα για τα σχολεία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στο MEGA είπε ότι νωρίς οι τρεις μέρες « για να δούμε αν το άνοιγμα των σχολείων λειτούργησε θετικά ή αρνητικά ως προς την πανδημία, ωστόσο, λόγω των τεστ που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί «εντοπίστηκαν κρούσματα που αλλιώς δεν θα εντοπίζονταν».
Την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στις θέσεις τους οι περίπου 4.000 αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά των νοσούντων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι οι σχολικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με αυστηρό πρωτόκολλο και με βάση το σχέδιο με το οποίο άνοιξαν».
Ανοδική τροχιά στα κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών
Τα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27/12-02/01) πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3 -9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%.
Παίδων Πεντέλης: 24ωρη απεργία για τη μετατροπή σε mega εμβολιαστικό κέντρο
Σε 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, κατέρχονται οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου. Κάνουν λόγο για «πρωτοφανή και αιφνιδιαστική» απόφαση του υπουργείου Υγείας στις 6 Ιανουαρίου να ανασταλούν οι εφημερίες του Νοσοκομείου, με στόχο τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών.
Σε συνέλευση των εργαζομένων, παρουσία της προέδρου και του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, καθώς και μελών του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, αποφασίστηκε συνάντηση επιτροπής εκπροσώπων με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Ωστόσο, «μετά την εμμένουσα στάση του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει τις ειλημμένες αποφάσεις για απόσυρση του νοσοκομείου από τις 24ώρες εφημερίες», οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν την σημερινή κινητοποίηση.
Ζητούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συμμετοχή του Νοσοκομείου στο πρόγραμμα εφημεριών του Λεκανοπεδίου Αττικής, δηλαδή καθημερινές εφημερίες 08:00-14:30 και 24ωρη εφημερία κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και δεύτερη Κυριακή του μήνα.
Επίσης, να συνεχιστεί η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου «με ενδεχόμενη αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στο μέτρο των δυνατοτήτων μας».
Πάτρα: Σε συναγερμό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο
Τα νοσοκομεία βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στοον κοροναϊό.
Δύο χρόνια διαρκούς μάχης και αποδεκατισμένο πλέον, λόγω αναστολών και ασθενειών, το εναπομείναν προσωπικό στα νοσοκομεία εργάζεται νυχθημερόν χωρίς ρεπό – για άδεια δεν τίθεται καν ζήτημα – να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο νοσοκομείο Πατρών. Η τομεάρχης νοσηλευτικής διεύθυνσης ΠΓΝΠ – Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Αγγελική Δημοπούλου, μιλά στο pelop.gr, για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.
«Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει απίστευτη πίεση σε μία περίοδο που καλπάζει η ‘’Ομικρον’’ και η ‘’Δέλτα’’ συνεχίζει να μας δίνει πολύ σοβαρά περιστατικά. Το προσωπικό μας το έχουμε τεντώσει σαν λάστιχο μέχρι εκεί που δεν πρέπει. Υπάρχει υπερκόπωση. Το προσωπικό παρακαλάει για μία μέρα να ξεκουραστεί. Σε κάθε κλινική όταν υπάρχει ένας θετικό περιεστατικό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του να καλούμε το συνάδελφο που έχει ρεπό μετά από βάρδια να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Οι κλινικές κορονοϊού είναι υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να έρχονται κάποια άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν», λέει η κ. Δημοπούλου.
Αυτή τη στιγμή, στο ΠΓΝΠ είναι 60 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού σε αναστολή και 8 σε ασθένεια λόγω κορονοϊού. «Ευτυχώς έχουμε λίγα κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων κι αυτά κολλάνε στην κοινότητα, όχι στο νοσοκομείο. Αυτό δείχνει πόσο καλά εκπαιδευμένο και προσεκτικό είναι το προσωπικό μας στην τήρηση των μέτρων» παρατηρεί η κ. Δημοπούλου.
«Εχουμε σε αναστολή 10 τραυματιοφορείς και δεν έχει έρθει κανένας για να τους αντικαταστήσει. Πολλές φορές κόβουμε τα ρεπό για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, Κάποιοι από αυτούς είναι επικουρικό προσωπικό που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Μαρτίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν την υπερεργασία, δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό που τους οφείλονται και επιπροσθέτως έχουν και την εργασιακή ανασφάλεια. Υπάρχει ο φόβος να βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο και να χάσουν και τα εργασιακά τους δικαιώματα» τονίζει η κ. Δημοπούλου.
Οι εργαζόμενοι του «Αγίου Ανδρέα» που σήμερα Πέμπτη πραγματοποιούν στάση εργασίας 12.00 – 15.00, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση εκφράζουν την άποψη: «Η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της ‘’Ομικρον’’ και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας, τη στιγμή που η αυξημένη μεταδοτικότητά της έχει οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών που θα αυξηθούν και άλλo. Την ίδια στιγμή νοσούν 2.000 υγειονομικοί αφήνοντας το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ στα όριά του».
«Στα δύο νοσοκομεία της πόλης καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που δεκάδες άλλοι που έχουν βγει σε αναστολή και απειλούνται με απόλυση. Η κυβέρνηση θέλει με πρόσχημα την ασφάλεια των ασθενών να απολύσει 5.000 και πλέον υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά βάζει υγειονομικούς με κορονοϊό να εργάζονται μετά από 5 ημέρες χωρίς τεστ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιο το υγειονομικό όφελος με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας συναδέλφων;».
ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / pelop.gr / MEGA