Πτώση της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις-Καταγραφή δυσαρέσκειας

Σε άμεση προτεραιότητα ο ανασχηματισμός

Parallaxi
πτώση-της-κυβέρνησης-στις-δημοσκοπήσ-806903
Parallaxi

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου μετά τις πυρκαγιές.• Οι πυρκαγιές πλήγωσαν την κυβέρνηση • Ευθύνες και στον Πρωθυπουργό για αστοχίες στο συντονιστικό έργο • Πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου αλλά η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται στις 10,1 μονάδες • Το 49,4% προτρέπει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως σε ανασχηματισμό • Θετικές κρίσεις για τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και για την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου. Στο 10% η αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων:

Το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου εδρεύει το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Yale στο οποίο θα σπουδάσει η θυγατέρα του πρωθυπουργού Δάφνη Μητσοτάκη δεν φημίζεται για τα ψηλά βουνά του. Eιδικά στο New Haven όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο το υψηλότερο σημείο είναι ο λόφος Lindsey Hill (318 μ.).

Οπότε πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πεδίο για την ανάλυση ενός ανασχηματισμού έχοντας ως δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό.

Όμως, αν το υψόμετρο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της πρωθυπουργικής οπτικής και όχι το τοπίο, τότε οι υπερατλαντικές πτήσεις σε ύψος 9-10 χιλιάδων μέτρων – πιο ψηλά και από την κορυφή του Έβερεστ (8.848μ.)- αποτελούν το ιδανικό σημείο. Άλλωστε, τα βουνά προσφέρουν συνθήκες απομόνωσης και ελαχίστων παρεμβολών, όπως και τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι αεροπορικές πτήσεις.

Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, έχει υποστεί πλήγματα από τις πυρκαγιές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδεικνύουν ότι η απαιτείται κυβερνητική επανεκκίνηση.

Το εύρημα αυτό είναι ανάγλυφο στην δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αφού το 49,4% προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Κραδασμοί Οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχείρηθηκε να απορροφηθούν από τον μίνι ανασχηματισμό στο Μαξίμου με στόχο την καθυστέρηση του δομικού ανασχηματισμού, παρέμειναν σύμφωνα με τις έρευνες που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Έτσι, τώρα ο πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο γραφείο του έχοντας συμπληρώσει τη λίστα του ανασχηματισμού. Και να αρχίσει τα τηλεφωνήματα…

Αν και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του τόσο για το χρόνο όσο και για τις αλλαγές προσώπων οι περισσότεροι έχουν εισηγηθεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με νέο σχήμα ώστε να δώσει την αίσθηση ότι η εκκίνηση για το όραμα και τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας της γίνεται με «φρέσκια ομάδα».

Παρά το γεγονός ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ απέχουν δύο εβδομάδες, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ ανέφερε πως «είναι καλύτερο να γίνουν οι αλλαγές την προσεχή εβδομάδα για να χωνευτούν αντιδράσεις και οι νέοι υπουργοί να έχουν εγκλιματιστεί».

Όμως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στο in.gr πως κατά την εκτίμηση του οι πιθανότητες για τη Δευτέρα είναι κάτω του 50% καθώς την Τρίτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένη και βαριά ατζέντα.

Βεβαίως, θα μπορούσε η συνεδρίαση αυτή να είναι πανηγυρική αφού νωρίτερα οι νέοι υπουργοί θα είχαν ορκιστεί. Δηλαδή να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα το απόγευμα – βράδυ και να ορκιστούν την επομένη το πρωί. Να ακολουθήσουν παραδόσεις – παραλαβές και να συνεδριάσει στη συνέχεια το υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι- απόγευμα της Τρίτης.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιχειρώντας να μετριάσουν τις προσδοκίες για αλλαγές την Δευτέρα σημειώνουν ακόμη πως το πρόγραμμα του έχει ταξίδι στην Σλοβενία την Τετάρτη και την Παρασκευή Μασσαλία, χωρίς να αποκλείεται και επίσκεψη για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος του ανασχηματισμού δεν έχει βαρύνουσα σημασία – πάντα το timing έχει – πιο βαρύνουσας σημασίας είναι οι αλλαγές που θα γίνουν σε πρόσωπα και δομές.

Απόδοση ευθυνών Πρώτο θεωρείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω των ευθυνών για τις πυρκαγιές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόδοση των ευθυνών θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο ή σε υπηρεσιακό. Αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, πάντως ακόμη δεν μπορούν να γίνουν με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές μπορούν να ξεσπάσουν ακόμη και τον Οκτώβριο, όπως το 2017 στην Πορτογαλία οπότε χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Πάντως ο ανασχηματισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα υπουργεία που λόγω και της πανδημίας έχουν υποστεί φθορά, όπως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τουρισμού, ενδεχομένως και το υπουργείο Παιδείας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, ή προσθήκη υφυπουργών. Και έως τώρα δεν έχει δοθεί κάποιο μήνυμα προς καμία κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε, επικαλούμενος ρήση του Μπιλ Κλίντον, κορυφαίος υπουργός απαιτείται προσοχή στους ανασχηματισμούς αφού «όσοι παραμένουν στις θέσεις τους δεν το εκτιμούν και αυτοί που μπαίνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που είναι εκτός».

Με δεδομένο ότι πρόκειται -θεωρητικώς- για το εκλογικό σχήμα της κυβέρνησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα οι δυσαρέσκειες που θα δημιουργηθούν μπορούν να είναι πολλές και να υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις.

Άλλωστε, η πολιτική παντοδυναμία της κυβέρνησης του, σύμφωνα και με την δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έχει αρχίσει να μειώνεται. Η διαφορά των 10,1 μονάδων είναι μεγάλη αλλά καταγράφεται πτώση δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου προς τη ΝΔ.

Έτσι, οι γνωρίζοντες τον εσωκομματικό χάρτη αλλά και τις γεωγραφικές πολιτικές στοχεύσεις θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υπόψιν του περισσότερο τις ισορροπίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε αυτόν τον ανασχηματισμό.

Ίσως, ο κ. Τριαντόπουλος να είναι ο τελευταίος εξωκοινοβουλευτικός που υπουργοποιήθηκε, ή καλύτερα από τους τελευταίους.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έφθασαν μηνύματα δυσαρέσκειας για την υπουργοποίηση του κ. Τριαντόπουλου, όχι για το πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό, αλλά για την υπουργοποίηση ενός ακόμη εξωκοινοβουλευτικού.

Ένα πρώτο δέιγμα γραφής ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπρoσώπου καθώς πρόκειται για στέλεχος με κομματικές περγαμηνές.

Πάντως, όπως λένε στελέχη του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού στόχος του είναι να διατηρηθεί η τάση αξιοποίησης ικανών στελεχών με αλλαγές στη «δοσολογία» και αναθέσεις υπουργείων ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους:

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς η συζήτηση για το χρόνο του ανασχηματισμού έχει φουντώσει και η ώρα των ανακοινώσεων φαίνεται πως πλησιάζει. Με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει ένα restart μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι – λόγω κορονοϊού αλλά και πυρκαγιών – ο επόμενος ανασχηματισμός δεν θα περιορίζεται σε μικρές παρεμβάσεις αλλά θα επικεντρώνεται σε κομβικά υπουργεία.

Ανασχηματισμός: Πυκνό το πρόγραμμα Μητσοτάκη μέχρι τη ΔΕΘ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, μετά από ένα ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ (καθώς η κόρη του ξεκινά να φοιτά στο Yale). Ωστόσο ακολουθεί ένα πυκνό πρόγραμμα μέχρι να μεταβεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση.

Συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία. Επόμενος σταθμός θα είναι η Μασσαλία, όπου στις 3 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Επομένως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό στις αρχές της εβδομάδας. Να σημειωθεί όμως πως την Τρίτη είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο- με συγκεκριμένη ατζέντα- γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στα οικονομικά υπουργεία, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Στα δυνατά χαρτιά θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θεωρείται πιθανό να αναλάβει ακόμα περισσότερα καθήκοντα.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο ανασχηματισμός να είναι σαρωτικός δεν πρέπει να αποκλείεται οι δύο βασικοί υπουργοί στο πεδίο της οικονομίας να τοποθετηθούν σε αλλά κομβικά πόστα. Για παράδειγμα σενάρια υπάρχουν για «μετακόμιση» του Χρήστου Σταϊκούρα στο Ανάπτυξης και του Αδωνι Γεωργιάδη στο Ναυτιλίας, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την έκταση των αλλαγών που επιθυμεί να κάνει ο πρωθυπουργός.

Πάντως φήμες που υπήρξαν για «άφιξη» του Νίκου Δένδια στην οδό Νίκης – όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών- δεν επιβεβαιώνονται. Ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία (καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενδέχεται να επηρεάσουν ευρύτερα τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα).

Σταθεροί αναμένεται να μείνουν επίσης οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Επίσης δεν πρόκειται – σύμφωνα με πληροφορίες – να αλλάξουν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου , καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στα υπουργείο με «κοινωνικό» πρόσημο, όπου αναμένεται να υπάρξουν καραμπόλες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Τα σενάρια έχουν φουντώσει για το ενδεχόμενο να αναλάβουν νέα καθήκοντα η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κώστας Τσιάρας.

Την ίδια στιγμή μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την έκταση που πήραν οι αυγουστιάτικες πυρκαγιές. «Ψήφος εμπιστοσύνης» θα δοθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχουν και δύο υπουργεία που έχουν πολλούς… μνηστήρες σε περίπτωση που αδειάσει η θέση. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι από τους πλέον επιθυμητούς «προορισμούς» για αρκετούς βουλευτές, ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει η Λίνα Μενδώνη. Αλλά και το υπουργείο Τουρισμού αποτελεί «πόλο έλξης», ειδικά μετά τα θετικά μηνύματα που υπήρξαν όσον αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό.

Με δεδομένο πάντως πως η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει δύο χρόνια ζωής -και οι επόμενες κάλπες δεν είναι και τόσο μακριά – ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στην κυβέρνηση. Παράλληλα μένει να φανεί ο βαθμός που θα αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρούνται «καραμανλικοί» ή «σαμαρικοί», καθώς υπάρχουν και οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Τέλος σημαντικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και αρκετοί θα δουν την πόρτα εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα. Βαρύτητα θα δοθεί στην αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς, ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα ανανέωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα