Top

Ρεβεγιόν στη σκιά της Όμικρον – Αναπόφευκτο το lockdown λέει ο Σαρηγιάννης

Προβλέψεις για νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Γενάρη - Ποια μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

Parallaxi
ρεβεγιόν-στη-σκιά-της-όμικρον-αναπόφ-856126
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται στη χώρα η Όμικρον, εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας.

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 ευρωπαϊκές χώρες, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα πολύ αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί σε ορισμένες για να προλάβουν τα χειρότερα.

Ο πρωθυπουργός ενώ δέχτηκε από τους ειδικούς εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, τελικώς πήρε την απόφαση να τις απορρίψει καθώς θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και δύσκολο σε πρακτικό επίπεδο.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως εξετάζονται νέα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών ενώ έκανε έκκληση για τη διενέργεια self test τόσο τα Χριστούγεννα όσο και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Οι στόχοι για τις προσεχείς δύο εβδομάδες είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Όμικρον και η θωράκιση όλων ανεξαιρέτως.

Νέα μέτρα μετά τις γιορτές;

Έτσι, πέραν των 2 επιπλέον δωρεάν self tests που εξήγγειλε κάνοντας έκκληση στους πολίτες να τα πραγματοποιήσουν τα Χριστούγεννα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς έκανε σαφές πως η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και να φρενάρει όσο είναι εφικτό την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τραπέζι» βρίσκονται λύσεις όπως η επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και η ρύθμιση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση.

Όπως ανέφερε αυτά τα μέτρα εξετάζονται για τις πρώτες εβδομάδες του 2022, ενώ κριτήριο θα αποτελέσει η πορεία της πανδημίας. Επίσης, έκανε σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία.

Κορύφωση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο ενδεχόμενων μέτρων καθώς το νέο πανδημικό κύμα με χιλιάδες νέες διαγνώσεις αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, αποκάλυψε με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:

«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»

Με βάση την παραδοχή να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα οδηγεί στα εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρόν.Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

“Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση”, ανέφερε ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

«H παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άλφα. Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε σε tweet του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.

Η μετάλλαξη Όμικρον θα επιβάλλει lockdown, λέει ο Σαρηγιάννης

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, με τους ειδικούς να ζητούν νέα μέτρα που να κινούνται σε πιο αυστηρή κατεύθυνση.

Μάλιστα,, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως ένα lockdown θα είναι αναπόφευκτο. «Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

Αν η διασπορά, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί lockdown αυστηρό όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».

Όσον αφορά στη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία». Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος» εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιατρός-Ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως έρχεται «τσουνάμι».«Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο», τόνισε ο γιατρός και ανέφερε ότι πρέπει να αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Πορτογαλία με τη Δέλτα, που άνοιξε τις γιορτές.

«Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Δέλτα, δεν χρειάζεται και την Όμικρον», είπε και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. «Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον.»

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε, επίσης, ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές, και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται», επεσήμανε.

Όπως είπε η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την 3η δόση. Επίσης, ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τελείως.

«Ό,τι και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε», είπε και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον.»

Σχετικά με τη λήψη μέτρων, εξήγησε ότι «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι». Εκτίμησε, δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της Όμικρον.

«Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού.

Λέσβος – Ο κορoνοϊός «θερίζει» τους μαθητές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μίνι lockdown

Θερίζει ο κοροναϊός στη Λέσβο, δεδομένου ότι καθημερινά εντοπίζονται περίπου 70 κρούσματα.

Αρκετά από αυτά τα κρούσματα εντοπίζονται σε σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, μεγάλο εμφανίζεται και το αντιεμβολιαστικό κίνημα στο νησί.

Αρκετοί αντιεμβολιαστές στο νησί

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος.

«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα. Έχουν νοσήσει 13 παιδιά στην πρωτοβάθμια, άλλα 13 στη δευτεροβάθμια, και σε νηπιαγωγείο έχει βρεθεί θετικό ένα παιδάκι, ενώ έχουν νοσήσει και 3 εκπαιδευτικοί. Συνολικά γύρω στα 500-570 άτομα την εβδομάδα νοσούν από κοροναϊό. Αλλά είναι μικρό το ποσοστό νοσηλείας στο νοσοκομείο», είπε ο κ. Κουφέλος.

«Υπάρχουν αρκετοί αντιεμβολιαστές. Κυμαινόμαστε γύρω στο 50—55% στους εμβολιασμούς, ωστόσο με την Όμικρον προσέρχονται αρκετοί να εμβολιαστούν. Το νοσοκομείο ανταπεξέρχεται. Εξετάζεται το μίνι lockdown είμαστε σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Είναι όλα ανοιχτά», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΕΣ: in.gr / ΑΝΤ1 / ethnos.gr / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα