Top

Ρωσία: «Το Sputnik-V πολύ αποτελεσματικότερο κατά της Δέλτα από τα Pfizer – Moderna»

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ρωσία-το-sputnik-v-πολύ-αποτελεσματικότερο-742975
Parallaxi

corona

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

«Μεταξύ 83%-94% κυμαίνεται η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που σημαίνει ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αποτελεσματικότητας των ξένων εμβολίων» υποστήριξε σήμερα Παρασκευή ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

«Η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία του εμβολίου Sputnik-V, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας όπως καταγράφονται σήμερα κυμαίνεται από το 83% έως το 94%… Την ίδια στιγμή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών και ισραηλινών πανεπιστημίων κυμαίνεται από το 40% και κάτι έως το 52%, κάτι που φυσικά είναι σημαντικά χειρότερο» υποστήριξε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ επισήμανε επίσης ότι η επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα «στην πραγματικότητα μηδένισε την αγορά των εμβολίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα δισεκατομμύριο των κατοίκων του πλανήτη, που έχουν εμβολιασθεί με τα ξένα εμβόλια, πρέπει να επανεμβολιασθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των αντίστοιχων αντισωμάτων σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου Γκαμαλέι, είπε επίσης ότι για να γίνει ελεγχόμενη η μόλυνση που μεταδίδεται μέσω της μετάλλαξης αυτής, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 70-75% του πληθυσμού της χώρας, καθώς με ένα τέτοιο ποσοστό εμβολιασμένων η νόσος θα αρχίσει να φθίνει. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού ώστε τα εμβόλια να παραμένουν αποτελεσματικά.

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι η εμφάνιση της άλλαξε την τακτική και στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς τώρα πρέπει να διατηρείται διαρκώς ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής, ο Γκίντσμπουργκ είπε τέλος ότι το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αντέδρασε πολύ γρήγορα στην μεταβαλλόμενη αυτή κατάσταση και έδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο Sputnik- Light μια φορά ανά έξι μήνες.

Αυστρία: Νέα εκστρατεία στοχεύει να αντιμετωπίσει τις “μεγαλύτερες ανησυχίες” των νέων σε σχέση με τους εμβολιασμούς

Από σήμερα, μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης ως προς τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, θα δώσει “ιδιαίτερη έμφαση στους νέους” προκειμένου να αντιμετωπίσει τις “μεγαλύτερες ανησυχίες τους”, όπως ανακοίνωσε η πρωτοβουλία “Η Αυστρία εμβολιάζει”.

Τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων αναφέρουν ότι το 38,5 % των νέων λοιμώξεων στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα αφορούσε ηλικίες κάτω των 25 ετών, και πως ταυτόχρονα, όσο μικρότερες είναι οι ηλικίες, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού.

Με τον στόχο να της να είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο της εκστρατείας καταχωρούνται διαφημίσεις και μεταδίδονται σποτάκια, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, “όποιος επιπλέον εμβολιάζεται μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα προς το τέλος της πανδημίας”.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία “Η Αυστρία εμβολιάζει”, η εκστρατεία στοχεύει “στις μεγαλύτερες ανησυχίες και φόβους της νεότερης γενιάς”, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αβάσιμους φόβους σχετικά με τα εμβόλια και την επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά, ενώ, στο πλαίσιο της δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις πολύγλωσσες πληροφορίες .

Στο μεταξύ, τα αυστριακά υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ανέφεραν σήμερα, Παρασκευή, 2.341 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού εντός των τελευταίων 24 ωρών.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Αυστρία ανέρχεται σε 10.832, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 668 άνθρωποι λόγω κορονοϊού σε νοσοκομείο, οι 183 από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η “επίπτωση επτά ημερών”, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 144,4.

Αυστρία: Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας στοχεύουν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία σε ποσοστό 70%

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι περισσότερες αίθουσες παραδόσεων και διαλέξεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστρίας παρέμειναν κενές τα τελευταία τρία εξάμηνα, όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Χάιντς Φάισμπαν, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ξανά με τη «μεγαλύτερη δυνατή φυσική παρουσία».

Σε επιστολή του προς τους πρυτάνεις, ενόψει της επικείμενης έναρξης του νέου εξαμήνου, ο ίδιος απευθύνει εκ νέου έκκληση να «κρατήσουν τις πόρτες ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερο το χειμερινό εξάμηνο 2021/22».

Στόχος των πανεπιστημίων, όπως αναφέρεται από την πλευρά τους, είναι αυτή τη φορά να επιτύχουν περίπου ένα ποσοστό 70% κάλυψης των διοργανώσεών τους, και κατ΄αρχήν αποφασίζουν τα ίδια για τα μέτρα προστασίας, έχοντας τη δυνατότητα να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνον σε εμβολιασμένους, ή σε εκείνους που ανάρρωσαν από τη νόσο, ή που έχουν πρόσφατο τεστ.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα, λόγω της τρέχουσας κατάστασης μόλυνσης ή ειδικών συνθηκών στα μαθήματα, να ορίσουν ακόμη αυστηρότερους κανόνες για βάσιμους λόγους, ωστόσο είναι σημαντικό οι ισχύοντες κανόνες να κοινοποιούνται έγκαιρα στους φοιτητές, όπως αναφέρεται σε ένα σχέδιο πέντε σημείων του υπουργείου.

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς, όπως παρατηρεί, σε τελική ανάλυση και σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση, με το εμβόλιο υπάρχει τώρα ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο για τον περιορισμό της πανδημίας και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ του πανεπιστημιακού προσωπικού είναι καλά.

Κατά την άποψή του, είναι ως εκ τούτου ακόμη πιο σημαντικό να ενημερωθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και να παρακινηθούν να χρησιμοποιήσουν τις προσφορές εμβολιασμού, μερικές από τις οποίες έχουν επίσης δημιουργηθεί απευθείας μέσα σε πανεπιστήμια και άλλα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Pfizer/BioNTech: Σύντομα η αίτηση για χρήση του εμβολίου σε παιδιά από 5 ετών

Η Γερμανία έβγαλε την Ελλάδα από τη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφαιρεί τα νησιά της Κρήτης και της Κορσικής, τα οποία είναι δημοφιλή στους παραθεριστές, από τη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό από αυτήν την Κυριακή. Έτσι η Ελλάδα βγαίνει εντελώς από τη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου.

Στη Γαλλία, μόνο η περιοχή Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής και ορισμένα υπερπόντια εδάφη παραμένουν στη λίστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου (RKI).

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είχε κατατάξει την Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και άλλα ελληνικά νησιά στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται στα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση κατατάσσει την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο ως υψηλού κινδύνου περιοχές, κάτι που ισχύει επίσης για Ρόδο, Κω, Μύκονο και Νάξο», μέτεδωσε η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, τον περασμένο μήνα.

Γερμανία: «Ναι» στο εμβόλιο  για θηλάζουσες και εγκύους

Γενική οδηγία για τον εμβολιασμό με σκεύασμα τύπου mRNA κατά της Covid-19 εγκύων και θηλαζουσών γυναικών εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στις εγκύους θα πρέπει να χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου mRNA στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η Stiko κάλεσε μάλιστα σήμερα όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να σπεύσουν να εμβολιαστούν, «προκειμένου να έχουν ήδη πριν από την εγκυμοσύνη πολύ καλή προστασία».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς, όπως είπε, με τη γενική οδηγία μπαίνει επιστημονικά τέλος και στα όποια ανοιχτά ζητήματα υπήρχαν για τον εμβολιασμό των συγκεκριμένων ομάδων. Ο κ. Σπαν απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση και προς τις θηλάζουσες να εμβολιαστούν. «Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εμβολιαστείτε. Προστατεύετε και τον εαυτό σας και το παιδί σας».

Μέχρι τώρα η Stiko δεν είχε εκδώσει γενική οδηγία για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θεωρώντας ότι δεν διέθετε επαρκή στοιχεία. Όπως επισημαίνει ωστόσο σήμερα στην ανακοίνωσή της, είναι πλέον διαθέσιμα επαρκή στοιχεία τόσο σχετικά με τον κίνδυνο από την Covid-19 όσο και με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για εγκύους και θηλάζουσες.

Ιταλία: «Παράθυρο» για πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους

Στην χρήση και στην αναγκαιότητα επέκτασης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, γνωστού και ως «πράσινου πάσου», αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα.

«Στο μέλλον το πράσινο πάσο πρέπει να ισχύσει τόσο για τους εργαζόμενους του δημόσιου, όσο και για εκείνους του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

«Πρόκειται για ένα μέτρο, αποτέλεσμα μεγάλης ευφυΐας, διότι αυξάνει το ψυχικό και οικονομικό κόστος για τους οπορτουνιστές που αντιτίθενται στον εμβολιασμό και τους αναγκάζει να πραγματοποιούν συνεχή τεστ», πρόσθεσε ο Μπρουνέτα.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Ιταλό υπουργό, ο οποίος ανήκει στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την διεύρυνση της χρήσης του πράσινου πάσου, «είναι σαφές ότι μειώνεται η κυκλοφορία του κορωνοϊού και η εμφάνιση νέων παραλλαγών».

Κύπρος: Έναν θάνατο και 142 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Εναν θάνατο και 142 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0,25%) ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 527.

Επιπλέον 117 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 81,2% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Εξάλλου 9 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 56.668 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 117.695.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Διαμάχη στη Γαλλία για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα