Σαρηγιάννης: Στις 8/4 βλέπουμε την μέγιστη τιμή, στα 3700 κρούσματα
Όλα τα σενάρια και οι εξελίξεις
Σαρηγιάννης: Ασφαλές το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου, όχι νωρίτερα
Στις 8/4 βλέπουμε την μέγιστη τιμή, στα 3700 κρούσματα δήλωσε πριν λίγο στο OPEN. Οι διασωληνώσεις θα φτάσουν μέχρι τις 760 τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τον ο καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση «Σήμα» για ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων έστειλε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι το λιανεμπόριο θα μπορούσε «να ανοίξει στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.
«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» εξήγησε.
Διαβάστε επίσης: Αρση lockdown: Το πλάνο της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα και μετακινήσεις
Σε ότι αφορά στα self test έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr «Θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες τρεις εβδομάδες» Στην εκτίμηση ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις τις επόμενες 3 εβδομάδες προχώρησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, ειδικά στο κομμάτι των ΜΕΘ. Γιατί κάποιοι από αυτούς που νοσηλεύονται σε κλινικές covid θα χρειαστούν ΜΕΘ. Θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουμε αυτή τη δυνατότητα στους ασθενείς μας» σημείωσε. Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και στο στίγμα που προκάλεσε η στάση τους για τον ιατρικό κόσμο. «Από τους 11 συναδέλφους που επιτάχθηκαν, παρουσιάστηκαν οι 10 στον Ευαγγελισμό. Για μένα έχει δύο προβλήματα η διαδικασία. Κάποιοι συνάδελφοι είναι χρόνια εκτός νοσοκομείων οπότε δεν μπορούν να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα» είπε.
«Η επίταξη είναι στίγμα που θα φέρει ο ιατρικός κόσμος, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Θα έπρεπε να μην υπήρχε το στίγμα της επιστράτευσης. Γιατί κάποτε θα γραφτεί αυτό. Ότι ζητήθηκε η βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και αυτοί αρνήθηκαν. Κι εγώ ως γιατρός το φέρνω βαρέως». Τέλος αναφορικά με τα self test υπογράμμισε την ανάγκη να επιτηρούνται τα θετικά κρούσματα. «Να συγκροτηθεί ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα θετικά κρούσματα. Να μιλάει μαζί τους αν έχουν συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουν κλπ».
Αλλαγή στρατηγικής – Πώς θα ανοίξει η οικονομία μέχρι την «Ανάσταση»
Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας με τα κρούσματα και τους διασωληνομένους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, οδηγώντας το σύστημα υγείας εκτός ορίων, με την Αττική να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα
Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας με τα κρούσματα και τους διασωληνομένους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, οδηγώντας το σύστημα υγείας εκτός ορίων, με την Αττική να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι πως το τελευταίο μόνο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων θανάτων λόγω για το 2021, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ να εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σε αριθμούς πάνω από 3.000, επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι διανύουμε το πικ του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο την πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο τις τελευταίες ημέρες «παλεύει» να σταθεί όρθιο και να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με το τρίτο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ θα φτάσει ακόμα και τους 800, πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.
Μάλιστα, αυτό επιβεβαίωσε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA προέβλεψε ότι ο αριθμός των θανάτων μέχρι το τέλος του Απρίλη θα φτάσει τους 9.000.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν παρά να «τροποποιήσουν» το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο από το lockdown και το restart της οικονομίας. Σε αυτό αναφέρθηκε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.
Ο κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για αλλαγή στρατηγικής, τουλάχιστον όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας στρατηγικής, με βάση τον καιρό και τα τεστ, επισήμανε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος, καθώς στρέφουμε τον κόσμο από τα σπίτια, από τους κλειστούς χώρους, έξω, γιατί στους εξωτερικούς χώρους ο κόσμος κολλάει πολύ λιγότερο.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί επανειλημμένα στόχος τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι το Πάσχα να το περάσουμε όσο πιο «ελεύθεροι» γίνεται, δεδομένης και της τεράστιας ψυχολογικής κούρασης των πολιτών.
Εφιαλτική πρόβλεψη για 9.000 θανάτους «Προβλέπω ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τις 9.000 θανάτους συνολικά, που σημαίνει ότι θα έχουμε άλλους 1.500 θανάτους μέχρι τέλος Απριλίου» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Σχετικά με τους διασωληνωμένους, τα στοιχεία είναι πιο ήπια, αφού το ταβάνι φαίνεται να φτάνει στους 750. «Ακραίες τιμές τους ανεβάζουν μέχρι τους 800. Ελπίζω ότι θα σταματήσουμε εκεί».
«Αργή η αποκλιμάκωση»
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως από την άλλη πλευρά τα κρούσματα μειώνονται με αργό ρυθμό. «Θα έχουμε μία αιχμή αυτήν την εβδομάδα, ίσως να δούμε και άλλα ψηλά νούμερα την άλλη εβδομάδα. Εν συνεχεία θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση» είπε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα στοιχεία, οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των μέτρων πάει για τα μέσα Απριλίου ξεκαθάρισε. «Θα οδηγηθούμε σε άρση των μέτρων ή τουλάχιστον κάποιων μέτρων μετά τις 20 του Απρίλη».
Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, με τη διενέργεια καθημερινών τεστ. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το γεγονός, καθότι πιστεύω ότι είναι το τελευταίο σοβαρό πανδημικό κύμα. Οι εμβολιασμοί προχωρούν πάρα καλά» κατέληξε ο καθηγητής.
«Μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου» Από την πλευρά του, μικρή άρση των μέτρων στις 5 Απριλίου βλέπει ο κ. Γώγος.
«Κοιτάμε αυτά τα θέματα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα τα δούμε, και ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» διευκρίνισε.
«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» τόνισε ο κ. Γώγος. Η άρση μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφώς αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γιατί θα πάμε πάλι πίσω υπογράμμισε.
Εμπόριο με click away
Έκανε λόγο αρχικά για άνοιγμα στο εμπόριο με click away «για να δούμε πώς πάει η κατάσταση για να ακολουθήσει μετά ένα λίγο καλύτερο άνοιγμα» και «άνοιγμα σχολείων με self test και με δεδομένο ότι έχουμε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και περισσότερες κλίνες στο ΕΣΥ».
«Απ’ τη μια έχουμε πίεση στο σύστημα της οικονομίας, κούραση του κόσμου, δυσκολία στην τήρηση των μέτρων που υπάρχουν, έχουμε πολλά τεστ, αυτό είναι απ’ τα θετικά… Από την άλλη έχουμε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, αφετέρου έχουμε μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά. Όταν λοιπόν μιλάμε για άνοιγμα αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να κοιτάξουμε πολύ καλά το δεύτερο κομμάτι που συζητάγαμε πριν, δηλαδή τα νοσοκομεία μας, την πίεση στο ΕΣΥ. Αν αυτό αρχίσει και χαλαρώνει, και αρχίσουμε και βλέπουμε περισσότερα εξιτήρια περισσότερες ελεύθερες κλίνες COVID αλλά και ΜΕΘ κλίνες COVID, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε, και σχετικά σύντομα, σε κάποια άρση».
Διαβάστε επίσης: Μαύρες σκιές στον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας – Σε απόγνωση έμποροι και επαγγελματίες «Μην κοιτάμε μόνο τα κρούσματα…» Όπως επισήμανε ο καθηγητής «μην κοιτάμε μόνο τα κρούσματα. Αν κάνουμε 100.000 τεστ πιθανώς να έχουμε και πολλά κρούσματα. Σημασία πόσες εισαγωγές έχουμε, πόσα σοβαρά κρούσματα είναι ανάμεσα στις εισαγωγές… ξέρουμε ότι έχουμε 17% ελάφρυνση των εισαγωγών, έχουμε πολλές διαθέσιμες κλίνες πια και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα… Όσες περισσότερες κλίνες έχεις διαθέσιμες τόσο ευκολότερες είναι να αρχίσεις να ελέγχεις την κατάσταση γιατί παραμένουν με τα εξιτήρια περισσότερες κλίνες για οτιδήποτε συμβεί».
Με ένα ποτό στο χέρι: Πάρτι και βόλτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Παρέες με ποτά στα χέρια, συνωστισμός και πάρτι είναι μερικές από τις εικόνες που συνάντησε κανείς και αυτό το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, παρά τον κορονοϊό και το lockdown που είναι σε ισχύ. Και οι τρεις πόλεις είναι στο βαθύ κόκκινο, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, σε πολλές περιπτώσεις η κοσμοσυρροή δεν θύμιζε σε τίποτα καραντίνα. Στην Πάτρα διοργανώθηκε πάρτι σε ένα ασφυκτικά γεμάτο σπίτι, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στη διάλυσή του έπειτα από καταγγελία. Το βράδυ της Παρασκευής στην Γλυφάδα πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο στις πλατείες χωρίς πολλές φορές να κρατά καν αποστάσεις.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Μείωση εισαγωγών το τελευταίο 48ωρο – Πώς ανοίγουν καταστήματα, εστίαση
Και το πρωί του Σαββάτου όμως πλημμύρισαν με κόσμο οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και οι παραλίες. Στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό και βγήκαν για μια βόλτα στην παραλία. Κάποιοι, που μίλησαν στην κάμερα του OPEN TV, παραδέχτηκαν πως σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται συνωστισμός, παρόλο που όλοι προσπαθούν να κρατούν αποστάσεις.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το thesstoday.gr, νέα παρέμβαση πραγματοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Νίκης στην Θεσσαλονίκη, εξαιτίας συνωστισμού έξω από take away μαγαζιά. Στο σημείο όπου λειτουργούν καταστήματα εστίασης βρέθηκαν συνωστισμένα άτομα, τα οποία εκτιμάται πως αγόραζαν τα ποτά τους και κάθονταν περιμετρικά του χώρου καταναλώνοντάς τα.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες εικόνες παρατηρήθηκαν έξω από το μαγαζί και τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ σήμερα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού παρουσιάστηκε εκ νέου συνωστισμός μεταξύ θαμώνων σε μαγαζί take away καφέ. Στη θέα των αστυνομικών πολλοί εκ των παρευρισκόμενων έσπευσαν να στείλουν άμεσα κωδικό και SMS στο 13033, όμως, ήδη τα μπλοκάκια της ΕΛΑΣ έχουν πάρει «φωτιά».
Μαγιορκίνης: Θετικός 1 στους 20 που θα κάνει τεστ – Υψηλότερο ποσοστό στην Αττική
Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, αλλά όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος Με βάση το δείκτη θετικότητας που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 1 στα 20 άτομα που θα αναζητήσει να κάνει το τεστ για κορονοϊό θα βγει θετικό, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συνάχι, βήχα ή πυρετό, ενώ επίσης υψηλό είναι «στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Αττική, όπως ο Πειραιάς, που είναι αρκετά υψηλότερο από τις υπόλοιπες περιοχές».
Μέχρι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 125.000.000 μολύνσεις και 2,8 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο COVID-19. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων συνέχισε να αυξάνεται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, φτάνοντας τις 500.000 ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων έδειξε μικρή άνοδο σε περίπου 10.000 ανά ημέρα, όπως ανακοινώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.
Διαβάστε επίσης: Self test: Υποχρεωτικό σε τουρισμό, εστίαση και σχολεία
Στην Ευρώπη η επιδημία την τελευταία εβδομάδα φαίνεται σταθερή, με τον αριθμό των διαγνώσεων να ξεπερνάει τις 200.000 ανά ημέρα, έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει περισσότερες από 38 εκατομμύρια διαγνώσεις, ενώ ο ρυθμός των θανάτων φαίνεται να κυμαίνεται στους 4.000 ανά ημέρα. Στη Γαλλία η επιδημία συνεχίζει να ενισχύεται, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες από 30.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερος από τους 300 θανάτους ανά ημέρα με τάσεις συρρίκνωσης. Στη Γερμανία η επιδημία συνεχίζει να επιβαρύνεται, ξεπερνώντας και τις 15.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων εξακολουθεί και αυτήν την εβδομάδα να παραμένει σε λιγότερους από 300 θανάτους ανά ημέρα. Στη Ιταλία η επιδημία έδειξε σημεία μικρής κάμψης σε επίπεδο χαμηλότερο από τις 25.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό, έδειξε επιπλέον μικρή αύξηση σε επίπεδο που ξεπερνάει και τους 400 ανά ημέρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου το 50% του συνόλου του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, η επιδημία παραμένει σταθερή στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή στις 5.000-6.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα και ο ρυθμός των θανάτων συρρικνώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τους 100 θανάτους ανά ημέρα. Ο ρυθμός μείωσης των θανάτων είναι ταχύτερος στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες παρατηρείται μεγαλύτερη και από 90% εμβολιαστική κάλυψη. Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση. Συγχρόνως, η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε επιβάρυνση σε ποσοστό 10%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα, περίπου στις 500 ανά ημέρα. Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος προς το παρόν.
«Στα θετικά σημεία είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εξιτηρίων των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που βγαίνουν κερδισμένοι από τα Νοσοκομεία από τον κορονοϊό», σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, η επιδημία έδειξε μεγαλύτερη επιβάρυνση, πιθανώς αντανακλώντας το γεγονός των λιγότερων τεστ που είχαμε δει την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, δείχνουν μια επιβάρυνση της τάξης του 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με τα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας. Στη Θεσσαλονίκη, παρόμοια με την Αττική, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει ήπια επιβάρυνση. Ομοίως και η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σημαντικά. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, ωστόσο, δείχνουν ήπιες τάσεις σταθεροποίησης, χωρίς προς το παρόν να βλέπουμε σημαντική τάση συρρίκνωσης της επιδημίας. Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί σταθερά την επιδημία και μετά ακολουθεί η ομάδα των 18-39.
«Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα είδαμε μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης στην ομάδα των 18 με 39, σε επίπεδο που δεν έχουμε παρατηρήσει εδώ και δύο περίπου μήνες. Κατά πόσο αυτή η αύξηση είναι τυχαίο γεγονός ή αντανακλά αύξηση της μετάδοσης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, θα φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Με βάση το δείκτη θετικότητας που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι περίπου 1 στα 20 άτομα που θα αναζητήσει να κάνει το τεστ θα βγει θετικό», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συνάχι, βήχα ή πυρετό. Επίσης, είναι υψηλό στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Αττική, όπως ο Πειραιάς, που είναι αρκετά υψηλότερο από τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1 στις 5 άτυπες κοινωνικές συναντήσεις 4 ατόμων, θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση. Η πιθανότητα, λοιπόν, να βρεθούμε σε συνάντηση όπου θα βρίσκεται θετικό κρούσμα είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ σε αυτή τη συνάντηση, αν δεν φοράμε μάσκα, η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι υψηλότερη από ποτέ».
«Με την έλευση της αυτοδιάγνωσης ή self-testing τώρα πια θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο να ελέγξουμε εάν είμαστε φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας, αλλά και τους συνεργάτες μας. Η εφαρμογή της διαδικασίας του τεστ την έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν διαφέρει σημαντικά από ένα απλό τεστ κύησης που είναι διαθέσιμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα φαρμακεία. Το σημείο όμως κλειδί, η διαφορά που θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η αυτοδειγματοληψία, δηλαδή η λήψη δείγματος από τη μύτη ή η λήψη σάλιου, όπου θα πρέπει ο καθένας πλέον να την κάνει μόνος του», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η δειγματοληψία είναι εφικτή και έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Τα τεστ που έχουν γίνει σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δείξει περισσότερο από 80% ευαισθησία και περισσότερο από 99% ειδικότητα. Μέσω μιας διαδικασίας εκμάθησης που δεν διαρκεί περισσότερο από 2 με 3 λεπτά που θα ξοδέψει ο καθένας μας να δει ένα βίντεο, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πλέον πώς να πάρει δείγμα μόνος του και να εκτελέσει το τεστ στο σπίτι με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία», ανέφερε.
Η εκτέλεση των self-tests σε πανελλαδική κλίμακα και με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συνδράμει στον περιορισμό της επιδημίας και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά πια τον καθένα μας στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας.
Πηγές: ΑΠΕ/in.gr/ethnos.gr/