Σχεδόν μισό εκ. κρούσματα και χθες στον κόσμο
Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Η Γερμανία κατατάσσει την Πολωνία στις χώρες υψηλού κινδύνου
Η Γερμανία θα περιορίσει τις διελεύσεις στα σύνορά της με την Πολωνία, χώρα που κατατάχθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη ζώνη υψηλού κινδύνου Covid-19 από το Iνστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας.
Το μέτρο αυτό, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα εισέρχονται στο γερμανικό έδαφος προερχόμενοι από την Πολωνία θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ PCR ή αντιγόνου, σύμφωνα με το ινστιτούτο RKI.
Η Κύπρος και η Βουλγαρία κατατάσσονται επίσης σε αυτή την κατηγορία.
Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν έναν “πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού επίπτωσης” του ιού, δηλαδή πέραν των 200 κρουσμάτων νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Το Ινστιτούτο χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και την Ιρλανδία μειώνοντας την περίοδο της καραντίνας από 15 σε 10 ημέρες, και σε 5 ημέρες με την επίδειξη ενός αρνητικού τεστ.
Από την πλευρά της, η Γερμανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος “μια σαφώς εκθετική αύξηση” κρουσμάτων λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με το RKI.
Η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 17.000 κρούσματα σε 24 ώρες, περίπου 5.000 περισσότερα σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Το ποσοστό επίπτωσης ανήλθε σήμερα σε 95,6 (έναντι 90 χθες, Πέμπτη), πολύ κοντά στο φράγμα των 100 που οδηγεί σε νέους περιορισμούς.
Μάριο Ντράγκι: Θα εμβολιαστώ με το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν έχει ακόμη ζητήσει να εμβολιαστεί, αλλά ότι θα το πράξει και θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Παράλληλα, τόνισε ότι “δεν ήταν λάθος η αναστολή της χορήγησης του σκευάσματος αυτού” και ότι “δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη για να μιμηθεί η Ιταλία κάποιους άλλους, ή υπέρ των γερμανικών συμφερόντων”. “Μετά από μια εβδομάδα, έφτασε η απάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής και εξάλειψε όλες τις αμφιβολίες”, υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ο Ντράγκι δήλωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί θα γίνει νέα εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών για τα εμβόλια, αλλά πιστεύει ότι, τελικά, θα υπερισχύσει η λογική των Ιταλών. Ο στόχος της κυβέρνησης της Ρώμης είναι να μπορέσουν να χορηγούνται, αρχίζοντας από τον Απρίλιο, 500.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού ημερησίως.
Ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι “από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι πρέπει να μπλοκάρονται οι εξαγωγές σκευασμάτων που ανήκουν σε εταιρίες οι οποίες δεν σέβονται τις συμφωνίες, αυτό ακριβώς θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον”.
Αναφερόμενος σε δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι “σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, αν η ΕΕ πορευθεί αυτό το δρόμο, όλα θα είναι εντάξει. Διαφορετικά οι χώρες μέλη θα προχωρήσουν με διαφορετικό τρόπο — και μόνες τους — με ρεαλιστική προσέγγιση”.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, ο Ντράγκι τόνισε: “Φέτος πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να καταφέρουν να βγουν από την οικονομική ύφεση. Φέτος δεν πρέπει να ζητηθούν, αλλά να δοθούν χρήματα. Αυτή δεν είναι η στιγμή για να ασχοληθούμε με το χρέος, διότι η οικονομία μας βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Όσο για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, θα συζητηθούν. Θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν ως έχουν”.
Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, ενέκρινε έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα παραγραφούν τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο για την περίοδο 2000-2010. Το μέτρο αυτό, όμως, αφορά μόνον τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ ετησίως και με χρέη προς το δημόσιο λιγότερα από 5.000 ευρώ.
Περισσότερα από 65.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κούβα
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 735 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 3 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 387 νεκρούς επί συνόλου 65.149 μολύνσεων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.
Το όριο των 50.000 κρουσμάτων ξεπεράστηκε την 1η Μαρτίου.
Σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα – εκτός από δέκα – οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα (396), όπου ο δείκτης επίπτωσης βρίσκεται στο επίπεδο των 278 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους.
Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που εν μέρει αποδίδεται στο άνοιγμα των συνόρων της στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Η έξαρση ώθησε τις Αρχές να επιβάλλουν ξανά μέτρα, όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η χώρα των 11 εκατ. κατοίκων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα, αν και η κατάσταση δεν χωράει σύγκριση με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Ξεπέρασαν τους 197.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 613 ασθενείς με τον COVID-19, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέχρι στιγμής στους 197.219 νεκρούς.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν 5.722 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.187.910.
Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα, καθώς γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ, ενώ δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία.
113 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Αργεντινή
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.160 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.234.913.
Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 113 ασθενείς με τον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει μέχρι στιγμής τους 54.476 νεκρούς.
Η επαρχία Μπουένος Άιρες (934.393 μολύνσεις) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας.
Η υπουργός Υγείας επισήμανε σε δημοσιογράφους τον κίνδυνο να εκδηλωθεί «δεύτερο κύμα» της πανδημίας. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου υγείας, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να «αποθαρρύνονται τα ταξίδια στο εξωτερικό και ο τουρισμός» εξαιτίας της εξάπλωσης παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού.
«Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την είσοδο παραλλαγών» του νέου κορωνοϊού και «εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα», συμπλήρωσε η Βιτσότι.
Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας του Ισημερινού
Ο υπουργός Υγείας του Ισημερινού, ο χειρουργός Ροδόλφο Φαρφάν, υπέβαλε την παραίτησή του προτού συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λενίν Μορένο χθες Παρασκευή, την ώρα που εισαγγελείς διενεργούν έρευνα σχετικά με καταγγελίες περί φαινομένων νεποτισμού και ευνοιοκρατίας στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ο Φαρφάν ονομάστηκε νέος υπουργός Υγείας την 1η Μαρτίου. Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια μετά την υποβολή της παραίτησής του για «προσωπικούς» λόγους. Δεν αντιμετωπίζει ο ίδιος κάποια κατηγορία.
Είχε αντικαταστήσει τον Χουάν Κάρλος Σεβάγιος, που παραιτήθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν προκλήθηκε σάλος και άρχισε έρευνα σε βάρος του διότι παραβρέθηκε στον εμβολιασμό για τον νέο κορωνοϊό στον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενείται η μητέρα του.
Η παραίτηση του υπουργού Υγείας ανακοινώθηκε μετά την αστυνομική και εισαγγελική έφοδο σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και στο υπουργείο, στο πλαίσιο της έρευνας. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της πως έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί στην έρευνα.
Ο Ροδόλφο Φαρφάν ήταν ο τέταρτος υπουργός Υγείας αυτής της κυβέρνησης και ο τρίτος που παραιτήθηκε εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς στα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο κυκλοφορούν λίστες με πρόσωπα που χάρη στις διασυνδέσεις τους εμβολιάστηκαν εκτός σειράς.
Καταγγελίες περί νεποτισμού και ευνοιοκρατίας στις εκστρατείες ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού έχουν προκαλέσει σκάνδαλα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού ή η Αργεντινή.
Κατά τα επίσημα δεδομένα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στον Ισημερινό έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους μέχρι στιγμής. Η απερχόμενη κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια 20 εκατ. δόσεων εμβολίων για την ανοσοποίηση περίπου του 60% του πληθυσμού άνω των 18 ετών μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Ο πρόεδρος Μορένο, η σύζυγός του και δέκα πρόσωπα που προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στον αρχηγό του κράτους έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Έως προχθές Πέμπτη, στη χώρα των Άνδεων είχαν καταγραφεί επίσημα πάνω από 307.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 11.528 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19. Άλλοι περίπου 4.800 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.
Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αποδεσμεύει 30 εκατ. δολάρια για να αγοραστούν εμβόλια κατά της Covid
Η Βενεζουέλα ανέμενε να λάβει 1,4 ως 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του μηχανισμού COVAX, ο οποίος δημιουργήθηκε για να εφοδιάσει τις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει φθάσει καμία ποσότητα των δόσεων αυτών, εξαιτίας του προβλήματος των οφειλών της Βενεζουέλας προς τον ΠΟΥ.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα διατεθούν 30 εκατομμύρια δολάρια από πόρους της χώρας δεσμευμένους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, για να αγοραστούν εμβόλια για τον νέο κορονοϊό μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων εγκρίθηκε νωρίτερα χθες σε ψηφιακή συνεδρίαση του κοινοβουλίου που εξελέγη το 2015, που μέρος της διεθνούς κοινότητας το οποίο τάσσεται υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένου προέδρου τον Ιανουάριο του 2019, θεωρεί πάντα «νόμιμο».
Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2020, τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση και τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Η Ουάσινγκτον, η οποία συμβάλλει στην προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλιστή προέδρου επιβάλλοντας σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις, έχει παραχωρήσει στον Χουάν Γκουαϊδό τον έλεγχο πόρων της Βενεζουέλας δεσμευμένων στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ.
«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό», διαβεβαίωσε ο κ. Γκουαϊδό. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το εμβόλιο να χορηγηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα».
Η Βενεζουέλα ανέμενε να λάβει 1,4 ως 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του μηχανισμού COVAX, ο οποίος δημιουργήθηκε για να εφοδιάσει τις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει φθάσει καμία ποσότητα των δόσεων αυτών, εξαιτίας του προβλήματος των οφειλών της Βενεζουέλας προς τον ΠΟΥ.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που άρχισε τον Φεβρουάριο εκστρατεία ανοσοποίησης αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της Sinopharm, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως δεν σκοπεύει να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, λόγω των ανησυχιών για τις παρενέργειές του.
Η Βενεζουέλα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα 148.208 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.467 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμούς τους οποίους η αντιπολίτευση αμφισβητεί.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκφράζει τελευταία ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο κ. Γκουαϊδό θέλει η εκστρατεία εμβολιασμού να επιβλέπεται από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, που ανήκει στον ΠΟΥ, και από τη UNICEF.
«Στη Βενεζουέλα δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί (…) Είναι επιτακτική ανάγκη τα εμβόλια να διανεμηθούν και να χορηγηθούν από ανθρωπιστικούς οργανισμούς», υποστήριξε μέσω Twitter.
Σκοπός της πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης είναι η χώρα να λάβει 12 εκατ. δόσεις ώστε να εμβολιαστούν 6 εκατ. άνθρωποι σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον κ. Γκουαϊδό, το συνολικό ύψος της δαπάνης γι’ αυτό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια.