Top

Σε αρνητικά υψηλά επίπεδα η πορεία των θανάτων από covid-19 στην Ελλάδα

Οι "σκληροί" δείκτες της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
σε-αρνητικά-υψηλά-επίπεδα-η-πορεία-των-824028
Parallaxi
Medical staff work in the intensive care ward for COVID-19 patients in hospital in Athens, Greece on September 5, 2020 . / Το ιατρικό προσωπικό εργάζεται στο θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19 σε νοσομείο της Αθήνας στις 5 Σεπτεμβρίου, 2020.

Ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού είναι ένας από τους “σκληρούς” δείκτες της επιδημίας, που παρακολουθούν οι ειδικοί κατά την εξέλιξή της.

Στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η επιδημία μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 14.956 νεκροί λόγω της λοίμωξης Covid-19 – πρόκειται για ένα επιδημιολογικό στοιχείο που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της συζήτησης των επιστημονικών αρχών αλλά και των υγειονομικών που έχουν και το “βάρος” της νοσηλείας των ασθενών με Covid-19 στους υγειονομικούς σχηματισμούς.

Ο περασμένος μήνας ήταν ένας από τους πιο δύσκολους μήνες με μεγάλες απώλειες λόγω κορωνοιού. Περισσότεροι από 1.080 ασθενείς με COvid-19 κατέληξαν στα νοσοκομεία της χώρας, με τη συντριπτική πλειονότητα -περί τους 988- να είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Καθώς επίσης ανεμβολίαστοι. Περισσότερο από το 40% του συνόλου των θανάτων, 14.956, έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, σε μια μοιραία καταγραφή που ξεκίνησε ουσιαστικά πέρυσι τον Οκτώβριο με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, που σηκώθηκε από τη βόρεια Ελλάδα. Περίπου 5.500 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 κατέληξαν στα νοσοκομεία της Αττικής και περί τους 3.000 ήταν οι νεκροί της επιδημίας για την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά. Τέλος, 400 νεκροί είναι ο βαρύς απολογισμός της επιδημίας στην Κρήτη.

Στη σχετική κατάταξη με τις απώλειες λόγω κορωνοιού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα φαίνεται να κατακτά μια υψηλή αρνητική επίδοση μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ECDC, τις τελευταίες 14 ημέρες η χώρα μας μετρά σχεδόν 47 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, κινούμενη σε αρνητικά υψηλά επίπεδα όπως και η Ρουμανία (75 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, η Λιθουανία (80,5 θάνατοι) και η Βουλγαρία (139 θάνατοι).

“Η χώρα μας μετράει τώρα περισσότερους θανάτους από τις άλλες χώρες της Μεσογείου” σημείωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία του ECDC για τις δύο τελευταίες εβδομάδες όπου ο αντίστοιχος δείκτης -θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού- είναι 13,04 στην Ιταλία, 14,5 στη Γαλλία, 19,1 στην Ισπανία.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ωστόσο και τα δεδομένα των θανάτων στη σχετική παγκόσμια βάση world meters info corona virus τα οποία δίνουν πιο γενική και ευρεία εικόνα για την πορεία της επιδημίας σε όλη την εξέλιξή της. Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 48η θέση, με τουλάχιστον άλλες 10 ευρωπαϊκές χώρες να εμφανίζονται σε αυτή μέσα στις πρώτες δεκάδες. Ενδεικτικά, η Γαλλία είναι στην 7η θέση αναφορικά με τους θανάτους, η Ισπανία στη 10η, η Ιταλία στη 12η, η Γερμανία στη 13η, η Πολωνία στη 16η, η Τσεχία στην 25η, η Ρουμανία στην 31η θέση κα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τόσο η περιορισμένη εικόνα των 14 ημερών που δίνει πχ το ECDC όσο και η ευρύτερη της παγκόσμιας βάσης για την επιδημία, αποτελούν σημαντικά κομμάτια στο παζλ της επιδημίας και αξιοποιούνται δεόντως από την επιστημονική κοινότητα. Η πρώτη δίνει μια πρόσφατη απεικόνιση της επιδημίας, η άλλη απεικονίζει ένα σύνολο στοιχείων αλλά και δράσεων που εφαρμόστηκαν για την ανάσχεση της επιδημίας. Και οι δύο έχουν σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για το πριν, το τώρα και το μετά της επιδημίας.

Για παράδειγμα, θεωρείται πως οι παρολίγον 1.100 νεκροί του Σεπτεμβρίου που προβλημάτισαν τους αρμόδιους στην Ελλάδα αλλά και όσοι αναμένεται να καταγράφονται στο εξής με αμείωτο ρυθμό, συσχετίζονται ευθέως με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ιδίως στους ευάλωτους και ηλικιωμένους άνω των 60 χρόνων.

Παρελάσεις με μάσκες και αποστάσεις, λέει ο Σαρηγιάννης

Θετικός στο να γίνουν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης, εμφανίζεται στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν συγκεκριμένα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και θα υπάρχει ενδελεχής επιτήρηση από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τις προγνώσεις για τον καιρό αναμένεται σταθεροποίηση της πανδημίας για την περιοχή της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μέχρι τις 25 του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη αύξηση στη συνέχεια.

«Συμφωνώ με την τέλεση των παρελάσεων και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα στην πόλη. Αν δε γίνει κάτι φοβερό μέχρι τότε, όπως, για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στα ΕΠΑΛ, δε βλέπω ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα της πανδημίας και ούτε ότι μπορεί να την επηρεάσουν δυσμενώς οι παρελάσεις. Αρκεί να γίνουν οι εκδηλώσεις ελεγχόμενα και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πρέπει να σκέφτονται οι πολίτες ότι έχει νόημα η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά η κοινωνία, αλλά να το κάνουν με πολύ προσοχή και με όρους, για να έχουμε ένα ελεγχόμενο ρίσκο. Είναι πολύ κρίσιμη, επίσης, η σωστή επιτήρηση από την Πολιτεία», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των παρελάσεων αλλά και κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όλοι όσοι τις παρακολουθήσουν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκες, παρά το γεγονός ότι θα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις και όσοι θα παρελαύνουν. «Οι παρελάσεις αποτελούν από μόνες τους μία πειθαρχημένη εκδήλωση και με σωστή επιτήρηση από την Πολιτεία, δε θα δημιουργηθούν προβλήματα. Αρκεί να επικοινωνήσουμε σωστά στους πολίτες τους όρους, με οποίους πρέπει να γίνουν», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Οριστικές αποφάσεις για τον ΕΟΔΥ

Την οριστική της απόφαση θα λάβει σήμερα η κυβέρνηση για τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, απόφαση που θα ανακοινώσει αύριο επισήμως. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, την οριστική συμφωνία για να αναλάβουν ή όχι καθήκοντα Προέδρου του ΕΟΔΥ αναμένουν δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι και βρίσκονται στη λεγόμενη «shortlist» των κυβερνητικών στελεχών μετά από κύκλο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με διάφορους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα τα δύο πρόσωπα που προκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως έχει γράψει το ethnos.gr είναι ο Θεοκλής Ζαούτης Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας αλλά και ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας που είναι και τα δύο φαβορί για τη θέση στον Οργανισμό.

Και οι δύο επιστήμονες έχουν ήδη συζητήσει με την κυβέρνηση για την πιθανότητα να αναλάβουν το τιμόνι του ΕΟΔΥ, ενώ έχουν θέσει και σειρά προϋποθέσεων. Να σημειωθεί ότι η καθηγήτρια κ.Παγώνα Λάγιου την οποία επίσης είχε προσεγγίσει η κυβέρνηση, αρνήθηκε τελικώς να μπει στον γύρο των υποψηφιοτήτων, όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. Να υπενθυμιστεί ότι ήταν η δεύτερη φορά που της είχε προταθεί η συγκεκριμένη θέση.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα