Σε κατάσταση πολιορκίας-Εφιαλτικά σενάρια για κρούσματα

Φόβοι για χιλιάδες κρούσματα τη μέρα

Parallaxi
σε-κατάσταση-πολιορκίας-εφιαλτικά-σε-757393
Parallaxi

corona

Παγώνη σε ΣΚΑΪ: Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περυσινό χειμώνα Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών πρότεινε τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω, ενώ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της εστίασης επισήμανε ότι «μικτό εστιατόριο σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει».

Τον φόβο ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό χειμώνα εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» επισήμανε ότι πρέπει πάση θυσία  να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάλι lockdown, αλλά σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Ερωτηθείσα σχετικά με την εστίαση, υπογράμμισε ότι «μικτό εστιατόριο σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι «όταν κάποιος πάει σε ένα μαγαζί, θέλει να χαλαρώσει. Δεν μπορώ εγώ δίπλα μου να νοιάζομαι αν ο διπλανός μου έχει εμβολιαστεί».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις αντιρρήσεις που φέρνουν οι γονείς, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και πιο μικρών παιδιών, ηλικίας 12-15 ετών προτείνοντας τα εμβόλια να γίνονται στα σχολεία και οι παιδίατροι, οι οποίοι χαίρουν της εμπιστοσύνης των γονέων, να μπουν στην πρώτη γραμμή.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, δήλωσε ότι «από εδώ και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τρέχοντας τους εμβολιασμούς» προτείνοντας να μεταβούν στα νησιά συνεργεία προκειμένου να κάνουν εμβολιασμούς στις πλατείες να εξυπηρετήσουν κι αυτούς που κάνουν τις διακοπές τους και αναβάλλουν το ραντεβού.

Κοροναϊός: Οι ανεμβολίαστοι φουντώνουν το τέταρτο κύμα – Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Εντός των επομένων ημερών η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους αλλά και για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χώρας.

Εντός των επομένων ημερών η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους αλλά και για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα.

Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νοσηλειών που θα προκύψει το επόμενο διάστημα, και των ασθενών που θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ. Από αυτά θα κριθεί και το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης το οποίο αναμένεται να επανεξετάσουν οι ειδικοί τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι τώρα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών Covid 19 στα νοσοκομεία της επικράτειας και κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα. Στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές ασθενών, στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και σήμερα 65.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια πιο καθαρή εικόνα θα έχουν οι επιστήμονες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη.

Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο αν υποχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για έως και 18.000 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα τον Οκτώβριο αν δεν προχωρήσει όπως πρέπει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα ισχύσει αν σταματήσει ο εμβολιασμός στο 55% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή +10% από αυτό που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα. «Ο ιός που μεταδίδεται πολύ γρήγορα θα βρει πολλούς διαθέσιμους ξενιστές» πρόσθεσε.

«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση, ενώ υπογράμμισε πως ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών -όπως υγειονομικοί, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους και εκπαιδευτικοί- θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα υιοθέτησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτό το συγκεκριμένο σενάριο.

Λουκίδης: Ίσως φτάσουμε τις 500 νοσηλείες

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς τους ανεμβολίαστους να κάνουν το συντομότερο αυτό που πρέπει.

Σημειώνεται ότι χθες φτάσαμε συνολικά τους 9.233.521 εμβολιασμούς, με 4.258.610 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 4.822 εμβολιασμοί.

Ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στον Σκάι ανέφερε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι επιστημονικά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα στιγμή δεν είναι τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης έναντι του κοροναϊού Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κοροναϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κοροναϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Δυσοίωνα τα σενάρια για το φθινόπωρο

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα οδηγεί την κυβέρνηση σε επανεξέταση της λειτουργίας της εστίασης

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα «δόντια της» με εκτίναξη των κρουσμάτων, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας της εστίασης. Παράλληλα, κυβέρνηση και επιστήμονες απευθύνουν έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν, καθώς σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα αν δεν ανακοπεί τώρα το τέταρτο κύμα θα έχουμε υπερμεταδόσεις και χιλιάδες μολύνσεις το φθινόπωρο.

Οι επιστήμονες

Η μετάλλαξη Δέλτα θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της πανδημίας καθώς, όπως εξηγεί στο «Βήμα της Κυριακής» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του ΑΠΘ δείχνει ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν αποκλείει το σενάριο ενός νέου lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών, με πλήρες κλείσιμο δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να “μαζέψει” σημαντικά την κατάσταση». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στοιχεία δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως «οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι». Ενώ -όπως είπε- είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα παιδιά που θα επιστρέψουν από την κατασκήνωση θα κολλήσουν τους οικείους τους και όσους έρθουν σε επαφή έστω και για μερικά λεπτά. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα φτάσουμε τις 4.000 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι δεν θα χρειαστεί να ζήσουμε το εφιαλτικό σενάριο των 18.000 κρουσμάτων ημερησίως καθώς, όπως είπε, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, κάτι που δεν θα γίνει.

Στο τραπέζι ξανά η εστίαση

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση η οποία φαίνεται να επανεξετάζει το θέμα της λειτουργίας της εστίασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δύο εβδομάδων για τους αμιγείς και μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και τώρα οδεύουμε στις 3.000. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα επόμενα 24ωρα θα ανοίξει στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους οι επιχειρηματίες για να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνος με την ίδια άποψη ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο». Όπως είπε, τα μέτρα προσαρμόζονται βάσει επιδημιολογικών δεδομένων και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ξανά η λειτουργία της εστίασης. «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς χώρους» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή». Τόνισε, τέλος, ότι «έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».

Τα νέα μέτρα θα είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους

«Από ‘δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι όσον αφορά την εστίαση τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα συζητηθούν ξανά μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει αφούτότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3.000. όπως πρόσθεσε, στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει.

Σήμερα, κατά δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που ίσως δεν εντόπισε η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

«Το 2023 η κανονικότητα» Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η ομαλότητα θα επανέλθει το 2023 προχώρησε ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Columbia εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα». Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

«Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες. Έχουμε μάθει σε μια νέα συμπεριφορά. Ακούμε πολλά για το πώς θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε υβριδικό μοντέλο, ότι η εργασία θα είναι πιο ευέλικτη, ότι θα δουλεύουμε από απόσταση, θα υπάρξει ένα νέο τέτοιο μείγμα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.

«Μια αχτίδα αισιοδοξίας θα προκύψει μόνο εάν έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι. Υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε αυτό: Κοιτάξτε για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί: υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ αλλά η θνητότητα δεν έχει ανέβει. Αυτό δεν ισχύει σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού. Και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να διανεμηθεί το εμβόλιο ισομερώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξέρω ότι στην Ελλάδα φτάσατε τους εννέα εκατομμύρια εμβολιασμένους ή πιο σωστά, τις εννέα εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού. Πρέπει όμως να επιταχύνετε τους ρυθμούς σας γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες το έχουν αποδείξει: αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά στα ίδια ποσοστά με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι αρκετά προστατευμένοι» εξήγησε.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.465 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 61 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Βάσει της κατανομής των 1.433 νέων εγχώριων μολύνσεων, οι 639 καταγράφονται στην Αττική, οι 76 στη Θεσσαλονίκη, ενώ «βράζει» και η Κρήτη. Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 81 νέα κρούσματα, στο Λασίθι 6, στο Ρέθυμνο 60 και στα Χανιά 42.

Να καταστεί άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός -Οι κυρώσεις που συζητούν, αλλεπάλληλες συσκέψεις σήμερα στο Μαξίμου

Αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας αναμένεται να λάβουν χώρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έκρηξη κρουσμάτων και ο φόβος επικράτησης της μετάλλαξης Δ έχει σημάνει συναγερμό και οδηγεί σε επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των δύο πολιτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώσεις τοποθετούνται για τα μέσα της εβδομάδας και μετά.

Η μείωση του ρυθμού νέων εμβολιασμών που προγραμματίζονται και ο σημαντικός αριθμός πολιτών άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι προκαλεί ανησυχία για την δυνατότητα αντιμετώπισης ενός τέταρτου κύματος, ειδικά από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό οδηγεί σε επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις, δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης. Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με την σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.

Η ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας των νέων δεδομένων που έχει προκαλέσει η πανδημία οδηγεί σε αναβολή μερικών ημερών την έναρξη λειτουργίας των εσωτερικών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Η αρχική πρόθεση ήταν η επαναλειτουργία τους στις 15 Ιουλίου με τον ταυτόχρονο διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει προς το τέλος του μήνα και αφού έχει αποκρυσταλλωθεί ο κίνδυνος από την αύξηση των κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους και να μετατεθεί για αργότερα η λειτουργία των μεικτών χώρων, με τις τελικές αποφάσεις, όμως, να οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι τα τσουχτερά πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες που θα παραβιάσουν τους όρους λειτουργίας των κλειστών χώρων. Έτσι, πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Επιπλέον, εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών. Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις: Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό. Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο. Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/gia-poioys-ypohreotikos-emboliasmos

Νέα μέτρα: To plan b και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη μάχη με την

«Κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο lockdown – Αποκαλυπτήρια αυτή την εβδομάδα για το πλαίσιο λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης Τα «ναι» και τα «όχι» της επόμενης ημέρας εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Μία σειρά μέτρων – όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων – επισπεύδονται, ενώ επανεξετάζονται αποφάσεις υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Για παράδειγμα το τοπίο όσον αφορά στην εστίαση και στη διασκέδαση – σχετικά και με την επερχόμενη λειτουργία των κλειστών χώρων – παραμένει ρευστό, καθώς έχει χτυπήσει καμπανάκι από την αύξηση των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα: «Όχι» σε νέο lockdown λέει η κυβέρνηση Αυτό που μένει πάντως σταθερό στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το «όχι» σε ένα νέο καθολικό lockdown. Η εκτίμηση είναι πως μία τέτοια εξέλιξη θα έβαζε «νάρκη» στα θεμέλια της οικονομίας αλλά παράλληλα θα αδικούσε όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.

Δεδομένο πάντως είναι ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και της αύξησης των κρουσμάτων τα αρχικά σχέδια για ένα πιο «γενναίο» άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ανατρέπονται. Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην επιτάχυνση της «επιχείρησης Ελευθερία», προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο ο ρυθμός των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα δεν αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση έναν κρίσιμο παράγοντα: την πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό που εξετάζεται είναι το κατά πόσον η αύξηση των κρουσμάτων θα συνοδευτεί με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή το γεγονός πως ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο θα περιορίσει την πίεση στις ΜΕΘ. Σε περίπτωση που δεν απειληθούν οι αντοχές του συστήματος υγείας θα επιλέγει ένα πιο light πακέτο μέτρων, ώστε να μετριαστούν οι πιέσεις στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Διπλές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα

Προς το παρόν διπλές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αποκάλυψη του σχεδίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων, με τις αποφάσεις να επισπεύδονται. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ θα ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό. Να σημειωθεί πως η λύση που προκρίνεται είναι όσοι δεν εμβολιάζονται να μην απολύονται αλλά να μεταφέρονται σε άλλα πόστα, όπου δεν υπάρχει επαφή με τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα μία ευρύτερη συζήτηση γίνεται για τις άλλες κατηγορίες που θα μπορούσε να αφορά μελλοντικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (αθλητές, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικοί κ.α.) χωρίς τίποτα να έχει κλειδώσει. Για παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πριν το … πρώτο κουδούνι, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως προχωρά ικανοποιητικά ο εμβολιασμός (ήδη το 73% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού).

Παράλληλα η κυβέρνηση «κοιτά» και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Να σημειωθεί πάντως πως καμία συζήτηση δεν γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο για υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού.

Αποκαλυπτήρια για τα νέα μέτρα σε εστίαση – διασκέδαση Επίσης αυτή την εβδομάδα θα γίνει ένα ακόμα βήμα, όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα θα αποσαφηνιστεί ο τρόπος λειτουργίας των κλειστών χώρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι συγκεκριμένοι χώροι να λειτουργήσουν από τις 15 του μήνα, με ένα «μεικτό» σύστημα. Δηλαδή να μπορούν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν αν θα απευθύνονται μόνο στους εμβολιασμένους ή θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί δεύτερες σκέψεις και επί τάπητος είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος σε όλους τους κλειστούς χώρους στους οποίους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης (με αυξημένα τα ποσοστά της πληρότητας). Μία άλλη πρόταση είναι να υπάρξει μία μικρή μετάθεση της εφαρμογής του μέτρου, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω η πορεία των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για τους κλειστούς χώρους θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Να σημειωθεί πως στην πλατφόρμα gov.gr θα υπάρχει εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Παράλληλα θα υπάρχουν και ελεγκτικά κλιμάκια, που θα επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα αλλά και σε όσους πολίτες επιχειρήσουν να προσκομίσουν πλαστά δικαιολογητικά.

Πάντως «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλείονται επιμέρους μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Κυβερνητικά στελέχη χτυπούν καμπανάκι για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας. Παράλληλα στην εξίσωση μπαίνει και ένας ακόμα παράγοντας: κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να επιβληθεί καραντίνα σε πολίτες που έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο.

Επομένως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξορκίζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός… lockdown από τα παλιά. Αντιθέτως εξετάζονται πρόσθετα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους εμβολιασμένους το επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε στόχος είναι να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση – για παράδειγμα από την Εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. – προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Πηγές: ΣΚΑΙ/ethnos/in.gr/iefimerida/naftemporiki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα