Την παράταση του lockdown προανήγγειλε ο Στ. Πέτσας- Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας
Την παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο Μega o κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών, ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες. Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση. Τέλος, είπε ότι τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα. Μέχρι αργά απόψε, εξάλλου, αναμένονται στο Μαξίμου οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τα Χριστούγεννα, καθώς οι τοποθετήσεις των ειδικών θα αποτελέσουν την μήτρα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος σημείωσε πως «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» και ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Πότε θα αρχίσουν εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Απαντούν Δημόπουλος, Μανωλόπουλος
Για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μετά και την ενθαρρυντική είδηση πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία. Και οι δύο καθηγητές εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA από τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων. Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολιών είναι εξασφαλισμένη αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών. Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν καθώς σε αυτή την φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα.
Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 έκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου. Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.
Σαρηγιάννης: Κλειστό λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία μέχρι και τον Γενάρη – SMS τις γιορτές
Χρυσοχοΐδης από Βόλο: Με μέτρα, εγκαρτέρηση και πνευματικότητα τα Χριστούγεννα
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Βόλου ενόψει των εορταστικών ημερών που ακολουθούν παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Τώρα τον Δεκέμβριο να κάνουμε μία προσπάθεια, να μη γιορτάσουμε όλοι μαζί όπως συνηθίζουμε. Όπως δεν γιορτάσαμε το Πάσχα, την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου και όπως γιορτάζουμε ως Έλληνες και σαν Χριστιανοί όλες τις γιορτές. Είναι και πνευματικός ο αγώνας που δίνουμε γιατί περιέχει ενσυναίσθηση, εγκαρτέρηση και αλληλεγγύη. Θα νικήσουμε. Είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε, να τις τηρήσουμε. Πρέπει να φθάσουμε ως τα Χριστούγεννα με σύνεση και με τήρηση των μέτρων- μέχρις ότου έχουμε τον εμβολιασμό, να ξανανοίξει η ζωή μας και να γίνουμε πάλι κανονικοί άνθρωποι», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «στο τέλος θα νικήσουμε, αρκεί να τηρούμε τα επιβαλλόμενα μέτρα και να μη συνωστιζόμαστε».
«Αυτή η μάχη που δίνουμε είναι καθολική και θα νικήσουμε. Όλοι έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει και πρέπει να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη» προσέθεσε και σημειώνοντας ότι στον Βόλο και στη Μαγνησία δεν είναι η αναμενόμενη αποκλιμάκωση, «αλλά τουλάχιστον είναι ικανοποιητική», τόνισε: «Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για να τα καταφέρουμε». Για την εορτή για Αγίου Νικολάου Αναφερόμενος στην εορταστική περίοδο που έρχεται και ειδικά στην εορτή του Αγίου Νικολάου που είναι πολιούχος και προστάτης του Βόλου, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γιορτάσουμε όλοι μαζί. «Βρίσκομαι στον Βόλο για τη γιορτή του πολιούχου του Αγίου Νικολάου, αλλά έχουμε και τις γιορτές της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σπυρίδωνα. Θα δείξουμε σεβασμό και ευλάβεια, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη στους ανθρώπους που νοσούν και την τιμή στους ανθρώπους που έφυγαν και έχασαν τη ζωή τους.
Είναι και πνευματικός ο αγώνας που δίνουμε γιατί περιέχει ενσυναίσθηση, εγκαρτέρηση και αλληλεγγύη. Θα νικήσουμε. Είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε, να τις τηρήσουμε», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είπε ότι «θα επαναληφθεί ό,τι έγινε και με την επέτειο του Πολυτεχνείου και θα τηρηθούν οι νόμοι και οι κανόνες. Θα γίνει με σεβασμό και αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε η αντίστοιχη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου». Στην ευρεία σύσκεψη στο δημαρχειακό μέγαρο συμμετείχαν εκτός του οικοδεσπότη δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, όλοι οι δήμαρχοι της Μαγνησίας, οι επικεφαλής αστυνομικοί της Θεσσαλίας και Μαγνησίας καθώς και διοικητής του “Αχιλλοπούλειου” Νοσοκομείου Ιωάννης Ντόκος.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι «τα μέτρα ήδη αποδίδουν και στη Μαγνησία, με το σχετικό δείκτη μεταδοτικότητας να πέφτει στο 0,62, και σε όλη τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται και από την πίεση στα Νοσοκομεία και τη μείωση εισαγωγών, αλλά πρέπει να συνεχιστούν. Καλούμαστε όλοι σήμερα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με αλληλεγγύη πρόνοια σοβαρότητα και προσωπική αυστηρότητα στην τήρηση μέτρων. Να κερδίσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε και τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνάτιο και συζήτησε μαζί του για την τήρηση των κανόνων λόγω της πανδημίας, δηλαδή Λειτουργίες στις εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών, τόσο για την εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου, όσο και για την εορταστική περίοδο.
Με μήνυμα του διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ η σημερινή ενημέρωση Κικίλια
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώσει σήμερα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τους διαπιστευμένους συντάκτες. Η συνέντευξη έχει οριστεί για τις 18:00. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει με μήνυμά του, ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr .
Θεσσαλονίκη: Σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης του ιικού φορτίου στα λύματα
Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 25, 27 και 30/11, δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά επιπρόσθετα έχει ανακοπεί η δυναμική μίας ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης. «Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωαννου.
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα αυτά, ο πρύτανης εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν. «Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει», διευκρίνισε. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Γραβάνης: Γιατί είναι ασφαλέστατο το εμβόλιο – Να κινηθεί γρήγορα και η Ευρώπη
Γκάγκα: Οι συνάδελφοι στη Β. Ελλάδα φωνάζουν να μη γίνει καμία άρση γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα
Την κακή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται να νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, επεσήμανε για ακόμη μία φορά η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, «Μίνα Γκάγκα», η οποία βρίσκεται από την Τρίτη στην περιοχή. Η κ. Γκάγκα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ τόνισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα θα αργήσει η επιστροφή στην καθημερινότητα καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα. Αναφέρθηκε στην πίεση των νοσοκομείων σε αυτές τις περιοχές από τα κρούσματα ενώ είπε ότι η κατάσταση της Βορείου Ελλάδας δεν συγκρίνεται με την Αθήνα.
«Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται πάρα πολύ από τα κρούσματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί τα νοσοκομεία που έχουν 170 ή 180 κρεβάτια, αυτή τη στιγμή νοσηλεύουν 130-140 περιστατικά κορονοϊού. Είναι τρομακτικό το φορτίο που έχουν. Η Αθήνα δεν έχει πίεση κι εμείς στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουμε και κενές κλίνες ΜΕΘ και πολλές κοινές κλίνες COVID» εξήγησε. Τέλος η κ. Γκάγκα εξέφρασε τη γνώμη της σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων λέγοντας: «Η παρακολούθηση γίνεται μέρα με τη μέρα, δεν ξέρω πως θα γίνει η άρση του lockdown με τόσα κρούσματα. Εδώ όλοι οι συνάδελφοι φωνάζουν να μη γίνει καμία άρση, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα».
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τεστ κορονοϊού για τους επαγγελματίες από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του προγράμματος χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης με 29.000 ευρώ, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ) σε διαδικτυακή συνεδρίασή του, στην οποία άναψε επίσης το «πράσινο φως» για τη διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας, ύψους 14.000 ευρώ, με στόχο την τόνωση της παραδοσιακής αγοράς, όταν αυτή ανοίξει. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο του φορέα αποφάσισε ομόφωνα ότι όσα μέλη του ΕΕΘ το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ εντοπισμού του νέου κορονοϊού.
Προτεραιότητα στα τεστ θα έχουν οι επαγγελματίες που διατηρούν σε λειτουργία τα καταστήματα τους και θα ακολουθήσουν όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή δική τους πρωτοβουλία. Σε όλους θα χορηγηθεί και μάσκα προστασίας. Όσον αφορά τη διαφημιστική καμπάνια για την αγορά, αυτή θα «τρέξει» στους ραδιοσταθμούς και τις ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης, παροτρύνοντας τους καταναλωτές να προτιμούν τις παραδοσιακές αγορές, το στεγασμένο και παραδοσιακό εμπόριο «και τους επαγγελματίες που με ανθρωπιά και ευαισθησία στέκονται και κατά την περίοδο της πανδημίας στο πλευρό του καταναλωτή». Η μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων θα αρχίσει να μεταδίδεται μόλις λήξει η καραντίνα.
Μητροπολίτης Μάξιμος: Με λυπεί ότι υπάρχει η άποψη ότι στην εκκλησία δεν κολλάει ο ιός
Γώγος: Εξετάζουμε άνοιγμα των σχολείων – Γιατί δεν υποχωρούν τα κρούσματα
Τους λόγους για τους οποίους δεν υποχωρούν τα κρούσματα ανέλυσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100.3. «Η καθυστέρηση στη μείωση (του αριθμού των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων) είναι μεγάλη, καθώς το lockdown ξεκίνησε με μεγάλη διασπορά και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί. Θα μαζευτεί αλλά θα στοιχίσει σε εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ποτέ θα ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι η συζήτηση, όπως φαίνεται, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα. «Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα», πρόσθεσε.
Γεωργιάδης: Δεν συζητάμε για μαζικό άνοιγμα της αγοράς
Kαλεσμένος στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Blue Sky ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Να ανοίξουν πρώτα τα καταστήματα με εποχικά είδη γιατί αλλιώς θα καταστραφούν». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς δεν συζητείται». Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε προβληματισμένος από την εξέλιξη της πανδημίας. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» είπε. «Δεν είναι θετική η χτεσινή εξέλιξη». Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι παντελώς ψευδή τα δημοσιεύματα για παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων ενώ δήλωσε πως όταν έρθουν τα εμβόλια ο ίδιος θα εμβολιαστεί αμέσως και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής εκτίμησε ότι «δεν είμαστε κοντά στο κλίμα των κυρώσεων και μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο». Τόνισε ταυτόχρονα ότι οι «Γερμανοί θα πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η θέση τους μέσα στην Ευρώπη. Αν θέλουν μόνο να πωλούν αυτοκίνητα». Είπε επίσης ότι η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που είναι κατά των κυρώσεων: «Ας πάρει ο κ Τσίπρας τον φίλο του τον κ Ιγγλέσιας να βοηθήσει».
Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα ξεχάστε το άνοιγμα για τις γιορτές
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, MEGA, vradini.gr, skai.gr, iefimerida.gr, ethnos.gr, CNN
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ