Top

Σκέψεις για νέα μέτρα με το 30% ανεμβολίαστο

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα όχι μόνο από την 'Όμικρον" αλλά και από την Μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί.

Parallaxi
σκέψεις-για-νέα-μέτρα-με-το-30-ανεμβολία-856507
Parallaxi
εικόνα sooc

Χαμηλή η εμβολιαστική θωράκιση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Σύμφωνα με το News247 Το 30% του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι ανεμβολίαστο ενώ λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση δεν το έχουν κάνει.

Πρόσφορο έδαφος για την επέλαση της παραλλαγής “Όμικρον” υπάρχει στη χώρα μας, καθώς η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία διότι το ΕΣΥ πιέζεται έντονα και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην επικείμενη νέα επίθεση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 6,86 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Από αυτούς αν και μπορούν να λάβουν 3η δόση οι περίπου 6 εκατομμύρια το έχουν κάνει μόλις οι 2,75 εκατομμύρια. Επίσης περίπου 500.000 συμπολίτες μας έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται, με βάση και τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, ότι περίπου 6 στους 10 Έλληνες είναι ανοχύρωτοι απέναντι στον ερχομό της παραλλαγής “Όμικρον”. Όπως επισημαίνεται, τόσο τα υπάρχοντα εμβόλια όσο και η φυσική νόσηση, δεν αποτρέπουν την μόλυνση από την ‘Όμικρον”.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να σπεύσουν οι πολίτες, αφενός να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, αφετέρου όσοι είναι ήδη εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Επίσης και όσοι έχουν νοσήσει, ανεξάρτητα από το αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι, θα πρέπει να λάβουν μία δόση. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και 14 μέρες μετά τη διάγνωσή τους.

Πορεία εμβολιασμών Σήμερα όλος ο κόσμος παλεύει με τον εφιάλτη της παραλλαγής “Όμικρον” και περισσότερο οι χώρες με χαμηλό εμβολιασμό, όπως η Ελλάδα. Στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις νέες νοσηλείες είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να πετύχει τα ιδανικά ποσοστά εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες και δη στις ηλικίες που κινδυνεύουν πιο πολύ. Σε ηλικίες άνω των 60 ετών περίπου το 20% δεν έχει εμβολιαστεί και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί περί το 30% και πλέον δεν έχει κάνει 3η δόση.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα όχι μόνο από την ‘Όμικρον” αλλά και από την Μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί.

Όπως επεσήμανε στον ΣΚΑΪ, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της “Όμικρον” έναντι της Δέλτα, ειδικά μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε και τις επισημάνσεις του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού. Όπως είπε:

“Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες, θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50. Όσοι όμως έχουν κάνει και την τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας”.

Μαγιορκίνης: Περιμένουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων – Γιατί δεν παίρνουμε νέα μέτρα

Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.

Τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «πολύ πιο μπροστά» από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση».

Περιμένουμε δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων

Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι για πριν αλλά και μετά τις γιορτές και ειδικά μετά το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, υπό τους φόβους για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή περίπου 10 με 15 ημέρες μετά τις γιορτές κι αν βέβαια υπάρξει δραματική αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μέχρι τότε όμως ο φόβος εστιάζεται στις γιορτές και στην πιθανή διασπορά που μπορεί να υπάρξει σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός όπως είναι καταστήματα εστίασης, κέντρα διασκέδασης αλλά και μπαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr εξετάζεται εάν θα πρέπει να ορισθεί υποχρεωτικά η επίδειξη rapid test πριν την είσοδο σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, ένα μέτρο που θα αφορά τους εμβολιασμένους καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και μολύνονται από κορονοϊό.

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Στόχος είναι μέσα από ένα εντατικό σύστημα testing – για όλους τους πολίτες- να αποφευχθεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το χαλαρό κλίμα των γιορτών να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν τη συζήτηση για ένα lockdown, ωστόσο ήδη εξετάζονται πρόσθετα μέτρα με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών. Άλλωστε το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς ακόμα και μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον- που είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική – αλλάζει τα δεδομένα.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για την πανδημία- με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα. Ωστόσο σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Βουλγαρία και επομένως η σύσκεψη έγινε μια ημέρα νωρίτερα.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία γίνεται αγώνας δρόμου για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να υπάρξει ασπίδα προστασίας απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον. Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν γίνει κυρίαρχη η νέα μετάλλαξη είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης. «Όσο καθυστερούμε, λοιπόν, την άφιξη της «Όμικρον» τόσο κερδισμένοι θα είμαστε διότι αυτή τη στιγμή, ναι, οι επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με τις τρεις δόσεις ουσιαστικά δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά» υπογράμμισε .

H κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη χορήγηση self test στους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ το ίδιο ακριβώς θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Μάλιστα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για ένα πιο αυξημένο σύστημα ελέγχου προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν το χαλαρό κλίμα των Χριστουγέννων αύξησε τα κρούσματα.

Μεταξύ των νέων προτάσεων είναι η υποχρεωτική διενέργεια test από τους εμβολιασμένους για να γιορτάσουν σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (για τα Χριστούγεννα εκτιμάται πως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος). Σε περίπτωση που το μέτρο οριστικοποιηθεί θα γίνουν ενδεχομένως και αύριο οι σχετικές ανακοινώσεις, καθώς δεν μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί στο παρά πέντε.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός – κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού – σημείωσε πως «θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας, αυτές τις ημέρες που σε όλους έχει λείψει η έξοδος και η διασκέδαση να είναι διπλά προσεκτικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας και όπου γίνεται και όσο γίνεται πριν από κοινωνικές συνάξεις ή εξόδους να προβαίνουν και οι εμβολιασμένοι, το τονίζω, σε rapid test ή σε self-test για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και για να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον στην πατρίδα μας»

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι παραμένουν εναλλακτικά σενάρια για την περαιτέρω αύξηση των τεστ, τα οποία θα επανεξεταστούν απο τη νέα χρονιά. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων τεστ, ώστε να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους (να χρειάζονται τρία αντί για δύο τεστ). Παράλληλα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και ένα σύστημα για τον έλεγχο των εμβολιασμένων (ενδεχομένως με κάποια δωρεάν τεστ). Επίσης σε δεύτερο χρόνο – ανάλογα με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον- παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ 24 αντί για 48 ωρών για την είσοδο στα καταστήματα και στους ανοιχτούς χώρους τις εστίασης.

Μέτρα προ των πυλών

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν τη συζήτηση για ένα lockdown, ωστόσο ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξετάζονται πρόσθετα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες με βάση πρωτίστως ηλικιακά κριτήρια (δηλαδή οι 50ρηδες θα ακολουθήσουν).

Σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία Σωτήρη Τσιόδρα και Θάνου Πλεύρη Στο τραπέζι είναι μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους. Δυσκολότερη είναι η εξίσωση όσον αφορά στην αύξηση των ποσοστών της υποχρεωτικής τηλεργασίας, καθώς κάτι τέτοιο επηρεάζει εμμέσως και την οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος να σημειωθεί πως όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή τους. Τα νέα μέτρα ισχύουν και για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Τα καλά και τα κακά νέα από το επιδημιολογικό «μέτωπο» Η ανοδική πορεία των εμβολιασμών δημιουργεί μια χαραμάδα ελπίδας, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν 98.631 εμβολιασμοί και μάλιστα 21.324 πολίτες έκαναν για πρώτη φορά το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αναμνηστική δόση, την οποία έχουν ήδη κάνει περισσότεροι από 2.82 εκατομμύρια πολίτες (μόνο χθες έγιναν 70.569 εμβολιασμοί τρίτης δόσης).

Όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως υπάρχει μια οριακή βελτίωση, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700. Ωστόσο χθες ακόμα 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα έντονο προβληματισμό προκαλεί και το ό,τι αργά αλλά σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα (πάντως ακόμα δεν έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά).

Πηγές: News247/skai/ethnos/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα