Σκουπιδότοποι οι πλατείες μετά τα νέα υπαίθρια πάρτι το βράδυ της Κυριακής
Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων με φόντο το Πάσχα - Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν από σήμερα self test
Τις πιο κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν αυτήν την εβδομάδα οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει με το Πάσχα για τους περίπου 11 εκατ. πολίτες της χώρας. Αποφάσεις που θα ανακοινώσουν στην κυβέρνηση πιθανότατα τη Μεγάλη εβδομάδα.
Οι πρώτες συζητήσεις για το αν θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις εκτός νομού αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθούν οριστικά στην κυβέρνηση τη Μεγάλη Δευτέρα. Και αυτό για να μπορέσουν να γίνουν και οι σχετικές προετοιμασίες είτε επιτραπούν είτε όχι οι μετακινήσεις.
Όλα βέβαια δείχνουν ότι ελάχιστα μέλη της επιτροπής θα επιτρέψουν να γίνει Πάσχα στο χωριό. Και αυτό διότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής φοβούνται ότι θα υπάρξει νέο ξέσπασμα του κορονοϊού, αφού οι πολίτες είναι δύσκολο να συγκρατηθούν πια και να μην έχουν στενές επαφές με φίλους συγγενείς και γνωστούς στην επαρχία. Ειδικά μάλιστα όταν είναι εσώκλειστοι και με ελάχιστες επιλογές για εξόδους κοντά έξι μήνες.
Δεν θεωρούνται άλλωστε τυχαία τα συνεχή κορονοπάρτι με χιλιάδες συμμετέχοντες τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες είναι πια στα όριά τους.
Μάλιστα η ανησυχία των ειδικών είναι, πως αν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού θα υπάρξει και διασπορά σε περιοχές της περιφέρειας που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Έτσι είναι πιθανό μετά το Πάσχα να καταγραφεί ένας φαύλος κύκλος μετάδοσης του κορονοϊού, χωρίς πια να μπορούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.
Ο τουρισμός
Από την άλλη όμως φαίνεται ότι τα μέλη της επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψιν τους μόνο την υγειονομική εικόνα για να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση, αλλά περιλαμβάνουν στις θέσεις τους και τους κοινωνικούς παράγοντες. Και μάλιστα το τελευταίο διάστημα σε ιδιαίτερα έντονο βαθμό, μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές του ethnos.gr.
Είναι ενδεικτικό ότι πλέον και μεταξύ τους οι ειδικοί στις συζητήσεις τους συνυπολογίζουν και τι θα σήμανε η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα για τον τουρισμό ο οποίος επισήμως ξεκινά στις 14 Μαΐου.
Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην επιτροπή ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διακινδυνέψει τον τουρισμό στον οποίο στηρίζει πολλά για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Πώς θα πάμε εκκλησία
Από την άλλη άλλος ένας πονοκέφαλος για κυβέρνηση και ειδικούς είναι το θέμα των λειτουργιών στις εκκλησίες το Πάσχα.
Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπορέσουν οι εκκλησίες να λειτουργήσουν με περισσότερους πιστούς το Πάσχα, οι ειδικοί πονοκεφαλιάζουν για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν.
Σύντομα αναμένεται να αποφασίσουν οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ιεράρχες θα επιχειρήσουν να περιγράψουν έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ναοί χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.
Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr η κυβέρνηση αντιτείνει να υπάρξει ένας τρόπος να μείνουν εκτός ναού στον προαύλιο χώρο οι περισσότεροι πιστοί, ενώ αναζητείται λύση ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Νέα υπαίθρια πάρτι
Απίστευτες εικόνες συνωστισμού σημειώνονται κάθε βράδυ σε πλατείες της Αθήνας, με εκατοντάδες νέους να διασκεδάζουν με ένα ποτό στο χέρι και μουσική, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να «καλπάζει» στη χώρα μας.
Το βράδυ της Κυριακής, το υπαίθριο πάρτι μεταφέρθηκε στην πλατεία Αιμίλιου Βεάκη στο Περιστέρι. Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί στα πεζοδρόμια, αλλά και πάνω στον δρόμο.
Ανάμεσα τους, «φτιαγμένα» αυτοκίνητα περνάνε με ταχύτητα, κάνοντας κόντρες και προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι μετά το τέλος των κορονοπάρτι, τα πεζοδρόμια της Βεάκη και οι είσοδοι των πολυκατοικιών βρωμάνε αλκοόλ, παρομοιάζοντας τα με χωματερές καθώς οι νεαροί αφού καταναλώσουν τα ποτά τους, πετάνε κάτω τα πλαστικά ποτήρια, τα κουτάκια και τα μπουκάλια μπύρας και κρασιού που αγοράζουν από τα γύρω μαγαζιά και περίπτερα.
Για το θέμα μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας.
«Τις εικόνες αυτές τις είχαμε δει και στο πρώτο lockdown στην Αγία Παρασκευή. Κάποιοι είτε από κούραση, είτε γιατί δεν πιστεύουν στα μέτρα, διοργανώνουν αυτά τα πάρτι στις πλατείες διαδικτυακά. Τα πάρτι αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των άλλων. Είναι αδύνατο να φυλαχτούν οι δεκάδες πλατείες στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας», είπε ο κ. Ρήγας.
«Η πλατεία Βαρνάβα περιφρουρήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά δεν μπορούν να περιφρουρηθούν όλες οι πλατείες. Ο αστυνομικός όπου διαταχθεί θα πάει, δε διαλέγει που θα πάει. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία, πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά. Αν τηρούσαμε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21.00 θα έπρεπε να κοπούν 2.000 πρόστιμα στην πλατεία Αγία Γεωργίου. Δεν τηρούνται γενικά τα μέτρα, το δεύτερο lockdown, μόνο lockdown δεν ήταν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Self test: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν από σήμερα
Σε self test θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από σήμερα, μιας και η χώρα εισέρχεται στην δεύτερη φάση του προγράμματος των μαζικών δωρεάν self tests του πληθυσμού για το ασφαλέστερο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η πλατφόρμα self-testing.gov.gr για τα self test των εργαζομένων ανοίγει και η εφαρμογή του μέτρου την πρώτη εβδομάδα θα είναι πιλοτική, ωστόσο οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους μόνο με αρνητικό τεστ.
Στον ιδιωτικό τομέα τεστ θα πρέπει να κάνουν όσοι απασχολούνται σε λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), στις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Στον δημόσιο τομέα, καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και για όσους το αμελήσουν τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά». Ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην περίπτωση που τον απασχολεί με θετικό τεστ και 500 ευρώ ανά εργαζόμενο εάν τον απασχολεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test.
Οι βασικές αρχές του σχεδίου χρήσης των self tets είναι:
1. Tα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:
Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών) Εστίαση Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές) Υπηρεσίες καθαρισμού Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
2. Το self test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.
Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός κ.ο.κ.
3. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test, είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
4. Οσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ) όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.
5. Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test πριν προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή (με επιβάρυνση του εργοδότη τους), μόνο την για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.
6. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζομένους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων κλπ.) Στη συνέχεια τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.
7. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
8. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ως εξής:
9. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο “Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)”
10. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
11. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
12. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου “Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test”
13. Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.
14. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
15. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
16. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.
17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή του ς ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος.
18. H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές κλπ.).
Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία -1.100 νέες εισαγωγές το περασμένο 48ωρο
Σχεδόν 1.100 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid -19 σε όλα τα νοσοκομεία, με τις μισές από αυτές στην Αττική, ήταν το αποτύπωμα της επιδημίας στο ΕΣΥ το περασμένο 48ωρο. Παράλληλα, οι 1.328 ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης), από τους οποίους οι 841 είναι διασωληνωμένοι δίνοντας σκληρή μάχη με τον κορωνοιό, συμπληρώνουν την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία προδιαγράφοντας έναν Γολγοθά που θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.
Στην Αττική νοσηλεύονταν χθες βράδυ 2.583 ασθενείς, εκ των οποίων οι 428 διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έσπασε το φράγμα των 1.500 νοσηλευομένων, ενώ στα νοσοκομεία της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας βρίσκονταν άλλοι 866 ασθενείς. Ακόμη, 142 ήταν οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοιού στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Το περασμένο 48ωρο κατέληξαν 132 ασθενείς λόγω κορωνοιού, ενώ από την 1η Απριλίου οι νεκροί ανέρχονται σε 1.371.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.829 νέα κρούσματα κορωνοιού, περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (αύξηση κατά 6%). Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, τα 917 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 225 στη Θεσσαλονίκη.
Προχθές, τα κρούσματα ήταν 2.411 -αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τα 2.801 κρούσματα του Σαββάτου 10 Απριλίου.
Η διακύμανση της επιδημίας που δείχνει η σύγκριση των νέων μολύνσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου με εκείνες του αμέσως προηγούμενου, δεν επιτρέπει ασφάλεια στις εκτιμήσεις των ειδικών περί της κυκλοφορίας του ιού, άρα και περί του ελέγχου της επιδημίας.
Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών για αυτήν την εβδομάδα είναι σαφείς και δυσοίωνες σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ καθώς και σε ό,τι αφορά τις απώλειες λόγω της covid-19. Όπως επισήμανε την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αναμένονται αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 90-100 θάνατοι ημερησίως μέχρι την Κυριακή των Βαίων – μετά ελπίζεται να σταθεροποιηθούν οι σχετικοί “σκληροί” δείκτες της επιδημίας.