Στα άκρα κυβέρνηση και ιδιώτες γιατροί – Προ των πυλών η επίταξη
Τι εξασφαλίσεις ζήτησαν από τον Βασίλη Κικίλια
Την ημέρα που ανακοινώθηκε ένα ακόμα ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού και ενώ νοσοκομεία και γιατροί του ΕΣΥ είναι στα όριά τους, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις, ειδικά σε ότι αφορά την Αττική, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου (20/3). Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τους ιατρικούς συλλόγους έγινε σε τεταμένο κλίμα, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών έθεσαν συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα ζητούν:
κάλυψη αστικής ευθύνης ευελιξία εργασιακής σχέσης διεύρυνση ειδικοτήτων
Παράλληλα σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο «για συστράτευση».
Υπενθυμίζεται ότι από τους 200 γιατρούς που ζητά το υπουργείο Υγείας, μόλις 57 έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Κικίλιας προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους γιατρούς για τη μεγάλη ανάγκη να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη. Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, οι ιδιώτες γιατροί δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί, αφού μέχρι στιγμής μόλις 60 ιδιώτες γιατροί θα συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας. Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα έχει σημειώσει πολλές φορές ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020). «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.
Με «συστράτευση» απαντούν οι γιατροί στο ενδεχόμενο «επιστράτευσης»
«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».
Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr