Στη Βραζιλία διαλέγουν πια ποιοι θα πεθάνουν- Η Τουρκία σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων

Επτακόσιες χιλιάδες κρούσματα στον πλανήτη σε μια μέρα

Parallaxi
στη-βραζιλία-διαλέγουν-πια-ποιοι-θα-πε-742005
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, εκτιμά φυσικός, σύμβουλος της καγκελαρίου

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στην μάχη κατά του νέου κορονοϊού, εκτιμά η Βιόλα Πρίζεμαν, φυσικός του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και συνεργάτης της καγκελαρίου.

«Ο ήλιος και η ζέστη θα βοηθήσουν, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο γρήγορα. Στην καλύτερη περίπτωση πάντως θα φέρουν μια ανάσχεση της πανδημίας της τάξεως του 20%», δήλωσε η κυρία Πρίζεμαν στην Osnabrücker Zeitung, τονίζοντας ωστόσο ότι οι καιρικές συνθήκες από μόνες τους δεν θα σταματήσουν τον νέο κορονοϊό και τις παραλλαγές του. «Η χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι μοιραία», είπε χαρακτηριστικά.

Τη θεωρία της συμβούλου της Άγγελα Μέρκελ ενστερνίζεται το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο επισημαίνει ότι γενικά ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί σοβαρό οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού, μεταδίδεται ευκολότερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες περιορίζεται και ο χρόνος παραμονής των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την Frankfurter Rundschau, σχετική έρευνα η οποία διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς και Λούιβιλ στις ΗΠΑ συμπέρανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μειώθηκε με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Βραζιλία: Εκατόμβες νεκρών λόγω covid-19 τον Μάρτιο

Οι 66.573 θάνατοι που καταγράφηκαν από την 1η έως την 31η Μαρτίου είναι υπερδιπλάσιοι, ισούνται με το 102% των 32.881 νεκρών του Ιουλίου του 2020 στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, του προηγούμενου χειρότερου μήνα από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι στιγμής.

Ο Μάρτιος που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν μακράν ο χειρότερος που έχει ζήσει η Βραζιλία, στην αρπάγη της ανεξέλεγκτης πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έσπασε όλα τα κοντέρ, με περισσότερους από 66.000 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 και το σύστημα υγείας να καταρρέει, με τους γιατρούς για άλλη μια φορά αναγκασμένους να επιλέγουν σε ποιους ασθενείς θα προσφέρουν φροντίδα.

Οι 66.573 θάνατοι που καταγράφηκαν από την 1η έως την 31η Μαρτίου είναι υπερδιπλάσιοι, ισούνται με το 102% των 32.881 νεκρών του Ιουλίου του 2020 στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, του προηγούμενου χειρότερου μήνα από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι στιγμής.

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας μόνο έναν παράγοντα να σκοτώνει τόσο κόσμο μέσα σε έναν μήνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Νικολέλις, ο πρώην συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής που είχαν συστήσει πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και, με δεδομένο τον ρυθμό που αυξάνονται οι μολύνσεις και οι θάνατοι, τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Απρίλιος να αποδειχθεί ακόμα πιο μαύρος.

«Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο, με ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων, κάτι που σηματοδοτεί πως ο Απρίλιος θα είναι ακόμη πιο άσχημος», τόνισε η επιδημιολόγος Έθελ Μασιέλ, καθηγήτρια στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (UFES).

Μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 321.515 ανθρώπους, απολογισμό που ξεπερνούν μόνο οι ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

Για τον Δρ. Νικολέλις, «είναι πολύ πιθανό» η χώρα «να φθάσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς έως τον Ιούλιο».

«Δεν απειλείται μόνο η Βραζιλία, απειλείται ο κόσμος όλος», πρόσθεσε, την ώρα που γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής βλέπουν τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 να εκτοξεύονται.

Χθες Τετάρτη σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 3.869 να ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας. Με αυτόν τον ρυθμό, οι θάνατοι ημερησίως ίσως ξεπερνούν προσεχώς τους 4.000.

Επίσης πολύ ανησυχητικό δεδομένο γι’ αυτόν είναι πως την εβδομάδα από την 21η ως την 27η Μαρτίου σημειώθηκε ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (σχεδόν 540.000), κάτι που οδήγησε στα νέα ρεκόρ εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτων μέσα σε δύο εβδομάδες στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σχεδόν απόλυτο κορεσμό ταυτόχρονα: στις 18 από τις 27 βραζιλιάνικες πολιτείες, το 90% των ΜΕΘ για ασθενείς με τον COVID-19 είναι γεμάτο, σε άλλες επτά ο δείκτης πληρότητας κυμαίνεται μεταξύ του 84% και του 89%, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του ιδρύματος Fiocruz.

Σε αρκετές πολιτείες, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει οι κλίνες ΜΕΘ να διατίθενται στους ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν.

«Έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση απόλυτα τραγική, που θυμίζει αυτήν στην Ιταλία» στις αρχές του 2020, τονίζει η Έθελ Μασιέλ.

Τουλάχιστον 230 ασθενείς, που είτε είχε επιβεβαιωθεί είτε υπήρχαν υποψίες πως είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, πέθαναν τον Μάρτιο διότι δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ στο Σάο Πάολο, την πρωτεύουσα της πλουσιότερης πολιτείας της Βραζιλίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Γιατροί αποδίδουν τη σφοδρότητα αυτού του δεύτερου κύματος σε πολλούς παράγοντες: τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης τις γιορτές του τέλους της χρονιάς και κατόπιν κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, την εμφάνιση πολύ πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, στη χώρα που κυβερνά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει την πανδημία, πέταξε χθες ότι «δεν θα λύσουμε το πρόβλημα μένοντας σπίτι», αντικρούοντας τον νέο υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του, τον τέταρτο μέσα σ’ έναν χρόνο, τον καρδιολόγο Μαρσέλο Κεϊρόγκα.

Ο Δρ. Κεϊρόγκα μόλις είχε ζητήσει από τους Βραζιλιάνους να φορούν μάσκες και «να τηρούν την κοινωνική απόσταση» τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που σχημάτισαν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, που έχει αυξήσει την πίεση στον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αρκετές πολιτείες, ιδίως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, επέβαλαν τις τελευταίες εβδομάδες –κάποια– περιοριστικά μέτρα, που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα και την κίνηση των πολιτών.

Αλλά τα αποτελέσματα των μέτρων, που αρκετοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και σημειώνουν πως τηρούνται πολύ ανομοιόμορφα, θα χρειαστούν ούτως ή άλλως αρκετό χρόνο για να γίνουν αισθητά.

Όσο για την εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης, που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, προχωράει με πολύ αργό ρυθμό για να φέρει ουσιαστική βελτίωση προτού περάσουν πολλές εβδομάδες, αν όχι πολλοί μήνες.

Μέχρι στιγμής, περίπου το 8% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του και μόλις το 2% και τη δεύτερη. Μόνο δύο προϊόντα είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής: το κινεζικό CoronaVac και αυτό της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

Χθες η Βραζιλία έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson), του τέταρτου, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech, Δόσεις του προϊόντος όμως δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμες πριν από τον Αύγουστο.

Με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου να πλησιάζει πλέον στον ορίζοντα η ανησυχία εντείνεται, καθώς αναμένεται να σημειωθεί έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ειδικά στη νότια και τη νοτιοανατολική Βραζιλία, όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό.

«Με την έλευση του χειμώνα, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με τρίτο κύμα, αν δεν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», προειδοποιεί η κυρία Μασιέλ.

Οι αρχές εντόπισαν νέα παραλλαγή του κορονοϊού, παρόμοια με τη νοτιοαφρικανική

Οι αρχές στη Βραζιλία εντόπισαν ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος της COVID-19 στην πολιτεία του Σάο Πάολο που είναι παρόμοιο με αυτό που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα το κρατικό ινστιτούτο βιοϊατρικής Butantan.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την επομένη της καταγραφής αριθμού ρεκόρ θανάτων, 3.780, σε μια ημέρα, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Butantan Ντίμας Κόβας δήλωσε ότι ο ασθενής με το παραλλαγμένο στέλεχος δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική.

Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος θορύβησε του ειδικούς δημόσιας υγείας καθώς υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια για την καταπολέμησή του.

Η Βραζιλία είναι επίσης αντιμέτωπη με τη δική της παραλλαγή, η οποία ονομάζεται P1 και φαίνεται να προκαλεί το ρεκόρ των μολύνσεων.

“Είναι μια παραλλαγή παρόμοια με αυτήν της Νότιας Αφρικής, αν και δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιών ή επαφών με ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική”, είπε ο Κόβας. “Υπάρχει πιθανότητα αυτό να αποτελεί μια εξέλιξη του P1 προς αυτή τη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική”.

Η Βραζιλία παλεύει επί του παρόντος με τη χειρότερη φάση της επιδημίας της, που είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μετά αυτήν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αργή διάθεση των εμβολίων και η έλλειψη κοινωνικής αποστασιοποίησης συμβάλλουν στο αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, το οποίο ωθεί το εθνικό σύστημα υγείας στα όριά του.

Η Βραζιλία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων θανάτων από την COVID-19 παγκοσμίως, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική εντολή για την εκταμίευση 5,3 δισεκατομμυρίων ρεάλ (918 εκατομμύρια δολάρια) σε νέα δάνεια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Τα νέα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα λάβει τη χρηματοδότηση, ανακοίνωσε ότι θα τη χρησιμοποιήσει σε περισσότερες από 2.600 κλινικές δημόσιας υγείας και για την κατασκευή περισσότερων νοσοκομειακών κλινών.

Μεξικό: Σχεδόν 6.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 577 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 5.977 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 577 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 203.210 νεκρούς επί συνόλου 2.238.887 μολύνσεων στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυτός ο απολογισμός, ο τρίτος βαρύτερος στον κόσμο, είναι χωρίς αμφιβολία υποτιμημένος. Την Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, στοιχείο που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 300.000.

Γερμανία: 201 θάνατοι και 24.300 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 24.300 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.833.173, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, ακόμη 201 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 76.543 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Τουρκία: Πάνω από 39.000 τα νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας

Η Τουρκία κατέγραψε 39.302 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι η αύξηση των κρουσμάτων. Την Δευτέρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επαναφορά ορισμένων μέτρων, όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που αρχίζει σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, άλλοι 152 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 31.537.

Ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι το 75% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι τώρα η Τουρκία χρησιμοποιεί το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac και εκείνο που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech. Από τις 14 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης, έχουν χορηγηθεί 16,04 εκατομμύρια δόσεις, με 9,14 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα