Top

Στο 85% ανέβηκε ο στόχος για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
στο-85-ανέβηκε-ο-στόχος-για-να-επιτευχθε-640503
Parallaxi
εικόνα: unsplash

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο Αθανάσιος Σκουτέλης έκανε την εκτίμησή του για την κατάσταση στο μέτωπο του κοροναϊού, μίλησε για το ποσοστό των εμβολιασμένων που χρειάζεται για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, ενώ αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού χαρακτήρισε στην ΕΡΤ ως μη επίκαιρο το θέμα των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 12 ετών, επισημαίνοντας την ανάγκη να εστιάσουμε στην εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας 12 – 17 ετών καθώς και άνω των 60, ανεξάρτητα αν στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε από την Pfizer ότι το «παιδικό» εμβόλιο για ανήλικους από 5 ετών θα έχει εγκριθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η επιδημιολογική εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων θα φανεί τέλος Σεπτεμβρίου κι αν προστεθούν παράγοντες όπως η πτώση της θερμοκρασίας, τα νούμερα θα αυξηθούν, ανέφερε ο Αθανάσιος Σκουτέλης.

Για το τείχος ανοσίας

Σε σχέση με το τείχος ανοσίας, ο στόχος ανέβηκε στο 85% εξαιτίας του καινούργιου στελέχους Δ, επισήμανε ο κ. Σκουτέλης. Στη συνέχεια είπε ότι με το 85% προστατεύουμε το 100%. Αν δεν το πετύχουμε δεν σημαίνει παράδοση άνευ όρων.

«Το 50 είναι καλύτερο από το 49, το δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ επειδή δεν μπoρούμε να πετύχουμε το τείχος ανοσίας είναι λάθος. Έτσι περιορίζουμε τη δυνατότητα του ιού να αναπαράγει νέα στελέχη ενδεχομένως πιο επικίνδυνα», τόνισε.

Ταβάνι δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει, αλλά είμαστε στο 58% του γενικού πληθυσμού και στον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο στόχος είναι «όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα», είπε ο λοιμωξιολόγος.

Σκέρτσος: Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι και κυρίως οι άνω των 60 ετών

«Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Αυτοί που κινδυνεύουν, είναι οι ανεμβολίαστοι και κυρίως όσοι είναι άνω των 60 ετών»: αυτά ήταν τα δύο μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”, επικαλέστηκε μάλιστα και τρεις αριθμούς: «9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. 8 στις 10 νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. 9 στους 10 ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών και νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι δυστυχώς».

Ως εκ τούτου, «έχουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε όσους ακόμη το σκέπτονται, φοβούνται, διστάζουν. Δεν θα πείσουμε τους σκληρούς αντιεμβολιαστές που θεωρούν είτε ότι δεν υπάρχει πανδημία είτε ότι το εμβόλιο είναι κάτι βλαβερό για τον άνθρωπο. Πρέπει να πάμε στο μικρο-επίπεδο και να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε σε επίπεδο επιστημόνων, κοινωνικών δικτύων, στο επίπεδο ανθρώπων που έχουν επιρροή και αξιοπιστία στο δημόσιο λόγο τους». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «η οικονομία δεν θα κλείσει για το 1/3 των ανθρώπων που δεν έχει εμβολιαστεί, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρότερη και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας: χάρη στον εμβολιασμό αυτή τη στιγμή έχουμε 2 ως 3 φορές λιγότερες νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους».

Αφού απέρριψε δε, τις αιτιάσεις για αντιφάσεις στο δημόσιο λόγο της κυβέρνησης αναφορικά με το πού πρέπει να πέσει το βάρος του εμβολιασμού, εξήγησε: «Υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και των παιδιών, όμως η προσπάθεια όλων πρέπει να εστιασθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερο ρίσκο βαριάς νόσησης και δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά δεν έχουν αυτό το ρίσκο, θα κάνουν το εμβόλιο επειδή το πιστεύουν οι γονείς τους και επειδή θέλουν να προστατέψουν και τα ίδια, τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς, όσους αποτελούν το στενό περίγυρό τους. Αυτοί που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό είναι οι άνω των 60. Φυσικά και ενθαρρύνουμε και τον εμβολιασμό των παιδιών με βάση τις εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι οι άνω των 60, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια πειθούς».

Φλερτάρει με mini lockdown η Θεσσαλονίκη

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός υπογράμμισε τη διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή 6,4 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, δηλαδή περίπου το 67% των Ελλήνων, πράγμα που είναι «ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με το στόχο που είχαμε θέσει αρχικά». Με δεδομένο όμως ότι «η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση η οποία διαρκώς εξελίσσεται και η μετάλλαξη “Δέλτα” ειδικότερα, μεταδίδεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα, είναι πιο επικίνδυνη, πρέπει να πετύχουμε και υψηλότερα ποσοστά ανοσίας».

Σε κάθε περίπτωση «έχουμε περίπου 7,5 εκατ. πολίτες που έχουν φυσική ή τεχνητή ανοσία, 3 στους 4 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν θωρακισθεί από τον κορωνοϊό» (σ.σ. στους 6,4 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες, ο Α. Σκέρτσος πρόσθεσε και 1 εκατ. κατ’ εκτίμηση, που έχει νοσήσει). Και συμπέρανε, «συνολικά είναι ένα υψηλό ποσοστό, πρέπει να πάμε και καλύτερα. ‘Αρα, η ισοπέδωση που ακούγεται από την αντιπολίτευση ή κάποιους που μιλούν δημοσίως, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση ειδικότερα, ο υπουργός επικαλέστηκε την εισήγηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού που έχει καταλήξει να γίνει η δόση αυτή στις πιο ευάλωτες κατηγορίες, τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατασταλμένους και τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο υγείας και οι οποίοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα προχωρήσει στην έγκριση, «θα το κάνει, όπως έχουμε ενημερωθεί, τέλος Σεπτεμβρίου ή μέσα στον Οκτώβριο, οι ευρωπαϊκές διαδικασίες κάποιες φορές καθυστερούν», είπε για να προσθέσει πως «ο αντίστοιχος EMA των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει την έγκρισή του για τα mRNA εμβόλια και την αναμνηστική δόση».

Ευκαιρίας δοθείσης δε, τόνισε για άλλη μια φορά πως «είναι εκτός τραπεζιού το λοκντάουν, είμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, όπου συμβιώνουμε με τον ιό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει ξανά η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση» και παρέπεμψε στη χρησιμότητα άλλων μέτρων, όπως «το μαζικό, εκτεταμένο testing σε όλους τους χώρους εργασίας (…) μπορούμε να εντοπίζουμε τον ιό πιο γρήγορα, στην πηγή και να απομονώνουμε τα κρούσματα. Η συμβίωση με τον ιό είναι μια κανονικότητα μέχρι να φθάσουμε σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανοσίας».

Τροπολογία: Με πόσα χρήματα θα αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί για εμβολιασμό

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας καθορίζονται οι αποζημιώσεις των ιδιωτών γιατρών για τη διενέργεια εμβολιασμών. Θα λαμβάνουν 50 ευρώ όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης ή ύψους 30 ευρώ για κάθε δόση όταν διενεργείται με εμβόλιο δύο δόσεων.

Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι νέες αμοιβές έχουν ως εξής:

α) Για ιδιώτες ιατρούς:

Κατ’ οίκον στο ποσό των 50 ευρώ όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης και στα 30 ευρώ για κάθε δόση όταν διενεργείται εμβόλιο δύο δόσεων. Στο ιατρείο στο ποσό των 20 ευρώ όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης και 15 ευρώ όταν διενεργείται εμβόλιο δύο δόσεων. β) Φορείς υλοποίησης του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού

Στα 20 ευρώ όταν ο εμβολιασμός αφορά σε εμβόλιο μίας δόσης και στο ποσό των 15 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου δύο δόσεων, συμπεριλαμβανομένων των αναλωσίμων. Σημειώνεται ότι οι γιατροί θα αμείβονται από το κράτος, από σχετικό κονδύλι, και όχι από τους πολίτες.

Freedom Pass Data: Στη Βουλή η τροπολογία για τα 50 GB για εμβολιασμένους 15-17 ετών

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα υποστηρικτικά μέτρα των νέων ατόμων ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προβλέπει ότι οι νέοι της εν λόγω ηλικιακής ομάδας, θα λαμβάνουν voucher που θα διατίθενται για τη χορήγηση από παρόχους κινητής τηλεφωνίας, δωρεάν πακέτου δεδομένων 50 GB (Freedom Pass/Data) που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ή τη μονοδοσική δόση του εμβολίου της Johnson&Johnson έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζονται οι αποζημιώσεις των ιδιωτών γιατρών για τη διενέργεια εμβολιασμών. Θα λαμβάνουν 50 ευρώ όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης ή ύψους 30 ευρώ για κάθε δόση όταν διενεργείται με εμβόλιο δύο δόσεων. Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Εμβολιασμοί: Η τρίτη δόση, τα ποσοστά ανά ηλικίες και οι παιδίατροι

Τι είπε για την τρίτη δόση ο Θεμιστοκλέους – Με mRNA όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Το γεγονός ότι η τρίτη δόση των εμβολίων για τον κορονοϊό δεν είναι υποχρεωτική ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό και συγκεκριμένα στην τρίτη δόση ξεκαθάρισε αυτή «χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό». Μάλιστα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρέπεμψε στα όσα είπε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ξεκαθάρισε έπειτα πως η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο mRNA.

Σχετικά με τη βιασύνη αρκετών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτηθείς για όσους έχουν νοσήσει αλλά δεν τον έχουν δηλώσει, είπε ότι αυτοί δεν μπορούν να αναγνωριστούν από το σύστημα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το τείχος ανοσίας Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού.

Σε σχέση, τέλος, με τον εμβολιασμό στα παιδιά, αποκάλυψε πως ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από αυτή τη δεξαμενή.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Χθες, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.760 έλεγχοι, από τους οποίους οι 57.293 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 304 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

84 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 69 πρόστιμα των 300 ευρώ και 15 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 19 στη Θεσσαλονίκη,
  • 19 στην Ήπειρο,
  • 12 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 9 στην Κρήτη,
  • 5 στην Πελοπόννησο,
  • 4 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 3 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 3 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 3 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 2 στη Θεσσαλία και
  • 2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 68.874 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 65.928 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.946 των 150 ευρώ.

40 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

13 στο Βόρειο Αιγαίο, 11 στην Κεντρική Μακεδονία, 7 στην Αττική, 3 στην Πελοπόννησο 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.202 ομοειδείς παραβάσεις.

180 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτες ισάριθμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα.

Στην Αττική, 3.000 ευρώ πρόστιμο, σε κουρείο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή 2 πελατών εντός του κουρείου και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες, 1.000 ευρώ πρόστιμο, σε κουρείο, για μη τήρηση καταλόγου με ραντεβού και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες.

800 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τη μη υποβολή του σε rapid test ή self test, καθώς δεν ήταν εμβολιασμένος και για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτες ισάριθμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

Στη Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικών στα τραπέζια, 23 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ τραπεζιών, 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, και πελάτες, σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες και πελάτες, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Μακεδονία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, πελάτη και εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο, 300 ευρώ πρόστιμο, σε πελάτη καταστήματος, για μη χρήση μάσκας.

Στη Θεσσαλία, 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη, 300 ευρώ πρόστιμο, σε ζαχαροπλαστείο, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ πρόστιμο, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα.

Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε σφαιριστήριο – μπιλιάρδο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για πελάτες χωρίς μάσκα, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενο, σε καταστήματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 12.998 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.470 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, in.gr,ethnos.gr

Δείτε επίσης:

Τζανάκης: Tα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα