Στο μικροσκόπιο η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου για γρίπη και covid-19

Η πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο στον πλανήτη.

Parallaxi
στο-μικροσκόπιο-η-ταυτόχρονη-χορήγησ-824850
Parallaxi

Η κατάσταση με την πανδημία το πρωί της 1ης Οκτωβρίου.

Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Πέμπτης 30/9

Είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να κάνουν ταυτόχρονα ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και ένα αντιγριπικό, χωρίς, επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στην ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού τους σε κανένα από τα δύο εμβόλια, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Η διαπίστωση αυτή είναι χρήσιμη ενόψει ενός πιθανώς δύσκολου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα), αν η γρίπη “σηκώσει κεφάλι” ξανά, παράλληλα με τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στα εμβόλια δρα Ρατζίκα Λάζαρους του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, καθώς επίσης τις βρετανικές “Γκάρντιαν” και “Ιντιπέντεντ”, μελέτησαν 679 εθελοντές που έκαναν διαδοχικά την ίδια μέρα και τα δύο εμβόλια, ένα στο κάθε χέρι, ενώ σε μια δεύτερη ομάδα ελέγχου το ένα από τα δύο εμβόλια ήταν εικονικό (πλασίμπο).

Χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια (FluAd, Flublok, Flucelvax), καθώς επίσης τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca κατά του κορονοϊού (σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για τη δεύτερη δόση), δηλαδή δοκιμάστηκαν έξι συνδυασμοί. Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους συνδυασμούς οι όποιες παρενέργειες από τον διπλό εμβολιασμό ήσαν ήπιες έως μέτριες. Οι συνηθέστερες ήσαν πόνος στο σημείο της ένεσης, προσωρινή κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

Η μελέτη με την ονομασία ComFluCov (Combining Influenza and Covid-19 Vaccination), για την οποία δεν έχει ακόμη γίνει επίσημη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό (επίκειται στo “The Lancet”), βρήκε ότι το 97% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν μελλοντικά τα δύο εμβόλια στο ίδιο ιατρικό ραντεβού. Οι ερευνητές υπέβαλαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας.

«Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν εγείρει ανησυχίες ασφάλειας και διατηρεί την ανοσιακή ανταπόκριση και στα δύο εμβόλια. Έτσι, είναι δυνατό να προστατευθούν οι άνθρωποι τόσο από την Covid-19 όσο και από τη γρίπη στο ίδιο ραντεβού. Αυτό είναι ένα πραγματικό θετικό βήμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα ραντεβού για όσους κάνουν και τα δύο ραντεβού, μειώνοντας έτσι τον φόρτο εκείνων που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας», ανέφερε η δρ Λάζαρους.

‘Αλλοι επιστήμονες υπενθύμισαν ότι υπάρχει μια μακρά παράδοση ταυτόχρονου εμβολιασμού των ανθρώπων για περισσότερες από μία νόσους και ποτέ δεν υπήρξαν προβλήματα ασφάλειας.

Εμβόλια για την COVID-19: Η ΕΕ παρατείνει τον έλεγχο των εξαγωγών ως τα τέλη Δεκεμβρίου

Οι Βρυξέλλες παρατείνουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 που παράγονται στην ΕΕ, προκειμένου να εγγυηθούν τον εφοδιασμό των 27 μπροστά στις «αβεβαιότητες» που τροφοδοτούνται από την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη Ιανουαρίου μηχανισμό έγκρισης των εξαγωγών των εμβολίων, για να ελέγχονται οι συναλλαγές με κράτη όπου η υγειονομική κατάσταση κρίνεται καλύτερη απ’ αυτήν στη Ευρώπη και να παρακολουθούνται ιδιαίτερα οι αποστολές της AstraZeneca, η οποία κατηγορείται πως δεν εκπλήρωσε συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τις παραδόσεις της στους 27 προς όφελος άλλων χωρών.

Αυτό δεν εμπόδισε την ΕΕ να εξαγάγει σχεδόν 740 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Αν και οι εκστρατείες ανοσοποίησης σε όλη την ΕΕ επιταχύνθηκαν στην πορεία των μηνών, «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», ενώ «εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες, ιδιαίτερα με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού», παρατήρησε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο να διατηρηθεί η διαφάνεια»· ο μηχανισμός ελέγχου, η λειτουργία του οποίου είχε εγκριθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα παραταθεί ως την 31η Δεκεμβρίου. Δεν προβλέπεται επέκτασή του πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Στην πράξη, ο μηχανισμός αυτός καθιστά υποχρεωτικό, πριν από κάθε εξαγωγή εμβολίων εκτός ΕΕ από οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία, να εξασφαλίζεται πράσινο φως του κράτους μέλους από όπου αποστέλλονται οι δόσεις. Η απόφαση απαιτείται να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως, από τα τέλη Ιανουαρίου ως την 28η Σεπτεμβρίου, οι 27 ενέκριναν πάνω από 2.600 αιτήσεις για εξαγωγές συνολικά 738 εκατομμυρίων δόσεων, με προορισμό 56 χώρες και περιοχές (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Χιλή, Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, Τουρκία…), σύμφωνα με την Κομισιόν.

Την περίοδο αυτή, μόνο ένα αίτημα εξαγωγής –της AstraZeneca, με προορισμό την Αυστραλία– απορρίφθηκε.

«Τους προσεχείς τρεις μήνες, η Επιτροπή θα εργαστεί για τη δημιουργία νέου μηχανισμού επιτήρησης, που θα παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις εξαγωγές μετά τη λήξη του τρέχοντος μηχανισμού, την 1η Ιανουαρίου 2022», χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η εξασφάλιση έγκρισης κάθε εξαγωγής από το νέο έτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αρκετές κυβερνήσεις (των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής…), όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν να αρθούν προσωρινά οι πατέντες που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή τους σε διεθνές επίπεδο· όμως οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, προτιμώντας να αυξήσουν την ευρωπαϊκή συμμετοχή στον μηχανισμό αλληλεγγύης COVAX του ΟΗΕ.

«Η ΕΕ συνεχίζει να ενστερνίζεται πλήρως τις αρχές της διεθνούς αλληλεγγύης και της ευθύνης», σημείωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θυμίζοντας πως ο έλεγχος δεν έχει  εφαρμογή στις εξαγωγές εμβολίων για την COVID-19 προς χώρες με χαμηλά ως μεσαία εισοδήματα.

Βουλγαρία: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βουλγαρία έφθασε τους 20.812 νεκρούς χθες Πέμπτη, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ακόμη 87 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν 2.142 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων να ξεπερνά το ορόσημο του μισού εκατομμυρίου και να φθάνει τις 500.112.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 9.014 δόσεις εμβολίων για την COVID-19 χορηγήθηκαν σε όλη τη Βουλγαρία τις προηγούμενες 24 ώρες. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 2,53 εκατ. δόσεις.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μόλις το 22,7% του ενήλικου πληθυσμού της Βουλγαρίας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η χώρα είναι τελευταία στην κατάταξη ως προς τον δείκτη αυτό μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Τουρκία: 216 θάνατοι και πάνω από 29.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 29.104 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατόπιν 357.853 τεστ, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 7.154.070.

Οι θάνατοι 216 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 64.054 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 53,84 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη πάνω από 44,49 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί σχεδόν 109,5 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.

Μεξικό: 533 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 533 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 8.828 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 277.505 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3.664.223, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, τα οποία όμως στελέχη του αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ινδία: Πάνω από 26.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.727 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 277 ασθενείς με την COVID-19.

Με 448.339 θανάτους επί συνόλου 33,77 εκατομμυρίων μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μαρόκο: Πάνω από 19 εκατ. πολίτες έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο αριθμός των πολιτών του βασιλείου που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 ξεπέρασε τα 19 εκατομμύρια, ενώ την πρώτη δόση έχουν λάβει πάνω από 22 εκατομμύρια από το σύνολο των 37 εκατ. κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα από την 28η Ιανουαρίου, όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης, έχουν λάβει την πρώτη δόση 22.632.510 άνθρωποι και 19.069.557 τη δεύτερη.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 14.267 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 933.071 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (29/1.098 σε 24 ώρες), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Μαρόκου νοσηλεύονταν χθες 876 ασθενείς με την COVID-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα