Στο τραπέζι η κατάργηση των sms – Ανυποχώρητοι οι «σκληροί δείκτες»

Περισσότεροι από 5.000 συνάνθρωποι μας στα νοσοκομεία με κορονοϊό

Parallaxi
στο-τραπέζι-η-κατάργηση-των-sms-ανυποχώ-749797
Parallaxi

Ακόμα και εντός της ημέρας ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένονται οι ανακοινώσεις για την άρση δύο ακόμη μέτρων του lockdown.

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως με βάση τον σχεδιασμό επιστροφής στην καθημερινότητα δύο από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα δεν θα είναι βιώσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Δευτέρα του Πάσχα όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση. Ο λόγος για τις διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και την υποχρέωση αποστολής SMS.

Για τις μεν διαδημοτικές οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί ενώ για τα SMS το τελικό «οκ» θα δοθεί στην σημερινή συνεδρίαση των επιστημόνων.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6». Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε σχετικά: «Για τις διαδημοτικές εκτιμώ ότι με το άνοιγμα της εστίασης είναι λογικό να αρθεί η απαγόρευση. Θα γίνουν ανακοινώσεις και γι΄αυτό».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αποστολής SMS για μετακίνηση το θέμα μοιάζει κάπως πιο πολύπλοκο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα προηγούμενα 24ωρα επικρατούσαν δύο απόψεις. Η μία ήθελε την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής και η άλλη την κατάργησή της στο επόμενο διάστημα, κάποια στιγμή έως τις 15 Μαΐου όποτε και ανοίγει ο Τουρισμός. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το protothema.gr και έχει γράψει από χθες, η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθεί το SMS από την Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου μαζί με την απελευθέρωση των μετακινήσεων να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε περίπτωση πάντως που δοθεί το τελικό «ΟΚ» σήμερα από τους επιστήμονες οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Μεγάλη Παρασκευή.

Ανυποχώρητοι οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας

Με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και έντονης της πίεσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα γίνει ο εορτασμός του Πάσχα. Χθες, Μεγάλη Τρίτη, οι 76.854 διαγνωστικοί έλεγχοι (24.488 μοριακοί και 52.366 rapid) ανέδειξαν 3.313 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 1581 εντοπίζονται στην Αττική και τα 418 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες σε 2.457, με τους 435 διασωληνωμένους. Άλλοι 218 ασθενείς διασωληνωμένοι καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου συνολικά οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.474 – ο κύριος όγκος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σημειωτέον, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική τις τελευταίες μέρες είναι στο 89%, στη Θεσσαλονίκη στο 91%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 87%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πίεση στο σύστημα υγείας θα διαρκέσει με την ίδια ένταση για τουλάχιστον δυο με τρεις εβδομάδες, αλλά η αποσυμπίεση θα διαφανεί τον Ιούνιο.

Τι δείχνουν τα λύματα

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις στα λύματα συνεχίζουν να δείχνουν το «δρόμο» που ακολουθεί η πανδημία.

Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του κοροναϊού στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%.

Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%).

Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού κορονoϊού σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην περίοδο από 19 έως 25 Απριλίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές».

Αρκουμανέας: Το 95% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ και όσων χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι

Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μίλησε στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, θα πρέπει να εξετάζεται η πορεία της πανδημίας με τα στοιχεία ανά εβδομάδα και όχι μέρα – μέρα. «Είναι η τρίτη εβδομάδα που πέφτουν τα κρούσματα, έχει πέσει η θετικότητα, ενώ μετά από 9 εβδομάδες είχαμε μείωση και στους θανάτους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία είναι που δημιουργούν την αισιοδοξία για το μέλλον.

«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια» συμπλήρωσε ο κ. Αρκουμανέας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση κατά της πανδημίας.

«Η χαλάρωση θα αργήσει, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, υπενθυμίζοντας πως όλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση. «Υπάρχει μια κούραση από τον κόσμο, όμως τώρα πρέπει να δείξουμε αντοχή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των δραστηριοτήτων που έγινε στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ αναφέρθηκε στις οδηγίες που έδωσε το αμερικανικό CDC για τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα μπορούν να βγάλουν τις προστατευτικές μάσκες. «Μέσα στο καλοκαίρι νομίζω θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα και από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις παραδόσεις, θα έχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτεί πάνω από το 70% του κόσμου» πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Το 95% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ και όσων χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι Ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εξετάζονται τα πλάνα «απελευθέρωσης» όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εμφανίζονται στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται κανονικά. «Οι μεταλλάξεις πάντα γίνονται και πάντα μας ανησυχούν» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας, ο εμβολιασμός και τα self tests αλλάζουν τις αποφάσεις και τις «ελευθερίες» που δίνονται στους πολίτες. «Είναι κέρδος τα self tests και έχουμε δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, με καλά για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Αρκουμανέας.

Όλα όσα ισχύουν μέχρι το Πάσχα

Υπενθυμίζεται πως η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30 Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00 Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00 Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30 Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30 Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00 Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00 Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται

Επιπροσθέτως σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:

Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ») Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή) Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου) Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9) Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα