Top

Στροφή και πίσω προς την Ελλάδα το Oruc Reis

Επιστρέφει στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή το τουρκικό ερευνητικό

Parallaxi
στροφή-και-πίσω-προς-την-ελλάδα-το-oruc-reis-676244
Parallaxi

Παρά την πορεία του που φαινόταν να ακολουθεί από το βράδυ της Δευτέρας, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, συνεχίζει τα… «παιχνίδια» του και έκανε εκ νέου στροφή, επιστρέφοντας προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει με NAVTEX παράνομα η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το Oruc Reis κατευθύνεται νότια της Ρόδου και της Καρπάθου, ενώ χθες βρέθηκε μέχρι και 13 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Ρόδου.

Το βράδυ της Δευτέρας το ερευνητικό έπλεε στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο.

Νωρίτερα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.

«Κόκκινη γραμμή» ο 28ος μεσημβρινός

Το ερώτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους στενούς του συμβούλους, που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα κινηθεί οριακά μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Θα κόβει βόλτες από τα 7,5 μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια; Θα προσπαθήσει να εισβάλει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε περιοχή οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ;», κωδικοποιεί τα ερωτήματα έμπειρος στρατιωτικός.

Ή μήπως η Αγκυρα ετοιμάζει μια πρόκληση μεγάλου μεγέθους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, συνδυαστικά και με την επομένη που οι γείτονες γιορτάζουν τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1923;

Και σε αυτή την περίπτωση, ποιο θα μπορούσε να είναι το τουρκικό σχέδιο; Σεισμικές έρευνες από το «Oruc Reis» συνοδεία στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο ή κάτι άλλο;

Πόσο πιθανό, για παράδειγμα, θα ήταν η Αγκυρα να υλοποιήσει τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης; Θα μπορούσε να τολμήσει το τουρκικό καθεστώς να αποπειραθεί την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε συμφωνία με την Αίγυπτο;

Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα – Λαβρόφ: Αποκλιμάκωση της έντασης

Με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Λαβρόφ πριν από την έναρξη της συνάντησής τους, συμφώνησαν ότι απαιτείται αποκλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο και ότι είναι επικίνδυνη η ανάμειξη του θρησκευτικού παράγοντα στα γεωπολιτικά.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι Τουρκία, «δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη» για να προσθέσει: «Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Παράλληλα, επεσήμανε προς τον Ρώσο ΥΠΕΞ ότι «είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια».

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι «συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου».

Ενώ ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, υπογράμμισε πως συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι «οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο». Υπενθύμισε δε ότι «εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / skai.gr / vradini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα