Τα δύο πρόσωπα της πανδημίας στον πλανήτη

Ρεκόρ κρουσμάτων VS χαλάρωση μέτρων.

Parallaxi
τα-δύο-πρόσωπα-της-πανδημίας-στον-πλαν-886141
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Δευτέρας 21/2 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Κυριακής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει σήμερα σχέδια για την κατάργηση των περιορισμών του κορονοϊού στο πλαίσιο της στρατηγικής “συνύπαρξης με την COVID” που έχει ως στόχο να επιτύχει μία ταχύτερη έξοδο από την πανδημία σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς το Χονγκ Κονγκ κατασκευάζει μονάδες απομόνωσης και η Ευρώπη διατηρεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και εμβολιασμού, ο Τζόνσον θα ανακοινώσει την ανάκληση των περιορισμών της πανδημίας που πλήττουν τις προσωπικές ελευθερίες, μία ημέρα μετά, αφού η Βασίλισσα Ελισάβετ διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η επεξεργασία των οποίων, γίνεται εδώ και εβδομάδες, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν από την COVID-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και αναφορικά με την επιστροφή στην εργασία τους.

Ο Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι δεν επιθυμεί οι άνθρωποι να πάψουν να είναι προσεκτικοί και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφησυχασμού, αλλά ότι η διάθεση των εμβολίων σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να μετακινηθεί από τη λήψη δημόσιων υποχρεωτικών μέτρων στην ενθάρρυνση της προσωπικής ευθύνης.

Μεταξύ των ενηλίκων ποσοστό 81% έχει εμβολιαστεί στην Αγγλία.

“Σήμερα θα δώσουμε έμφαση σε μία στιγμή περηφάνιας, μετά από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας, καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με την COVID,” ανέφερε ο Τζόνσον σε μία ανακοίνωσή του, πριν από τη σημερινή εξαγγελία του στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 160.000 θανάτους μέσα 28 ημέρες επιδημιολογικής έξαρσης, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, ενώ ανέφερε κατά μέσο όρο περίπου 43.000 περιστατικά και 144 θανάτους ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι υπεύθυνοι στον χώρο της υγείας παροτρύνουν τον Τζόναον να μην επιδείξει “υπερβάλλοντα ενθουσιασμό” με τη δημόσια υγεία στη Βρετανία και οι σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ταχεία επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ταχύτερα σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους της πανδημίας.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει επιδιώξει να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία συνδυάζοντας τα μαζικά διαγνωστικά τεστ με τη νομική υποχρέωση αυτοπεριορισμού πέντε ημερών. Η προσέγγιση αυτή βοήθησε τη Βρετανία να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 που ήταν ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μερικά συστήματα παρακολούθησης, αλλά και τα σχέδια για τη λήψη έκτακτων μέτρων, στην περίπτωση που εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή, μετά τον εντοπισμό προγενέστερων παραλλαγών του κορονοϊού, από Βρετανούς επιστήμονες.

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε την Κυριακή, αν αναλαμβάνει κάποιο κίνδυνο με την πανδημία. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να δαπανά ποσό δύο δισεκατομμυρίων λιρών το μήνα, για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ.

Ο ίδιος, δέχεται επίσης πιέσεις από αρκετά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για την άρση των περιορισμών της COVID-19, που χαρακτηρίζονται ως δρακόντειοι.

Γερμανία: 73.867 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν 73.867 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει τα 13.636.993, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 22 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 121.297 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νέα Ζηλανδία: Τα μέτρα θα χαλαρώσουν μετά την κορύφωση του κύματος της Όμικρον

Η Νέα Ζηλανδία θα άρει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα καταργήσει την υποχρέωση επίδειξης εμβολιαστικού πάσου για την covid-19 μόλις περάσει η κορύφωση του κύματος της επιδημίας που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν, καθώς διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν καταλάβει τον κήπο μπροστά από το κοινοβούλιο συγκρούονταν με την αστυνομία.

Εμπνευσμένοι από τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στον Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων, χιλιάδες διαδηλωτές στη Νέα Ζηλανδία έχουν κλείσει τους δρόμους κοντά στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον εδώ και δύο εβδομάδες με φορτηγά, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να καταργήσει το εμβολιαστικό πάσο.

Η Άρντερν αρνήθηκε να δώσει ακριβή ημερομηνία για τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας cοvid-19, όμως πρόσθεσε ότι μόλις περάσει η κορύφωση του κύματος που οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, κάτι που αναμένεται στα μέσα προς τα τέλη Μαρτίου, θα περιοριστεί η χρήση του εμβολιαστικού πάσου.

«Όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη ζωή μας. Και θα το κάνουμε, υποθέτω νωρίτερα απ’ όσο πιστεύετε», επεσήμανε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου της.

«Όμως όταν συμβεί, θα γίνει επειδή η χαλάρωση των μέτρων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, όχι επειδή το ζητήσατε», τόνισε, απευθυνόμενη στους διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία κατά του εμβολιαστικού πάσου, αλλά έκτοτε έχουν μετατραπεί σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον της Άρντερν και της κυβέρνησής της.

Σήμερα οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης και παρεμπόδιση, ενώ διαδηλωτές πέταξαν περιττώματα εναντίον των αστυνομικών.

Στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας covid-19 περίπου 16.000 κρούσματα και 53 θάνατοι, ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Όμως το νέο κύμα της επιδημίας που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον έχει αυξήσει τον μέσο όρο επτά ημερών των νέων κρουσμάτων σε περισσότερα από 1.600.

Περίπου το 94% των κατοίκων της χώρας που μπορούν να ανοσοποιηθούν κατά της covid-19 το έχουν πράξει, με το εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό για κάποιους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Βιετνάμ: Ρεκόρ κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 47.200 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 – ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης –, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 2.787.493. Ο αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από το όριο των 40.000.

Οι θάνατοι 78 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας στους 39.501 νεκρούς.

Έχουν χορηγηθεί στη χώρα περίπου 98 εκατομμυρίων κατοίκων 191,4 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ταϊλάνδη: 18.953 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ο υψηλότερος αριθμός από την 22η Αυγούστου

Το κέντρο αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 30 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 18.953 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που ανακοινώθηκε από την 22η Αυγούστου 2021 και για την πέμπτη συναπτή ημέρα που σημειώνεται αύξησή του.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει επισήμως τους 22.624 νεκρούς επί συνόλου 2,71 εκατ. μολύνσεων.

Το 71,1% του πληθυσμού του βασιλείου (σχεδόν 70 εκατομμύρια) έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, ενώ το 27,4% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Ιαπωνία: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει δυσαρέσκεια για τον ρυθμό της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιαπώνων θεωρεί ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της COVID-19 γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και έχει επαμφοτερίζουσα άποψη για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία του νέου κορονοϊού ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ειδικά για την απόφασή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα σύνορα, υπέδειξε δημοσκόπηση.

Η οργή των πολιτών για τον τρόπο που αντιμετώπιζε την πανδημία συνέβαλε στη βύθιση της κυβέρνησης του προκατόχου του κ. Κισίντα, του Γιοσιχίντε Σούγκα. Ο νυν πρωθυπουργός έχει μπροστά του μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την άνω Βουλή τον Ιούλιο.

Περί το 73% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo πιστεύει ότι οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται υπερβολικά αργό ρυθμό. Ωστόσο, το 54,1% εγκρίνει το πώς αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση συνολικά.

Ως την Παρασκευή, μόλις το 12% του πληθυσμού είχε λάβει αναμνηστική δόση, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 30% των πολιτών της Ιαπωνίας έχει ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών και κατά συνέπεια διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά εάν δεν τη λάβει. Και αυτό παρότι ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να επιταχύνει το πρόγραμμα.

Ο κ. Κισίντα, 64 ετών, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ότι ούτε ο ίδιος έχει λάβει αναμνηστική δόση, κάτι που αναμένει να γίνει τον Μάρτιο.

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στη διήμερη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων είπαν πως ήταν «πολύ νωρίς» για τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων, που ήταν ανάμεσα από τους αυστηρότερους στον κόσμο, αλλά θα αρχίσουν να χαλαρώνουν από την 1η Μαρτίου.

Περίπου το 45,7% εξέφρασε την άποψη αυτή, το 34,9% αντίθετα χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση και το 16,3% έκρινε απεναντίας πως ανακοινώθηκε καθυστερημένα.

Συνολικά η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κισίντα αυξήθηκε ελαφρά, στο 56,6%, ωστόσο το ποσοστό όσων αποδοκιμάζουν την κυβέρνησή του επίσης αυξήθηκε, κατά 2,2 μονάδες, στο 27,4%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα