Τα εφιαλτικά σενάρια για τον τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο
Βήματα για γερά νεύρα πια
Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Τι θα συμβεί και ποιος θα πολεμήσει ποιον – Σε ποιο στρατόπεδο θα βρεθεί η Ελλάδα
Καθώς πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία, «φουντώνει» η συζήτηση γύρω από τη χρήση των πυρηνικών όπλων, αλλά και ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου… Με τον πόλεμο να συνεχίζεται για 27η μέρα και την Ουκρανία να αντιστέκεται λυσσαλέα, φουντώνει ολοένα και περισσότερο η συζήτηση περί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν τους φόβους πως όσο η Ρωσία δεν καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει, θα κλιμακώνει τη σφοδρότητα των επιθέσεων.
Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος προειδοποίησε περί «πυρηνικών και καταστροφικών» συνεπειών ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.
Διαβάστε επίσης: Απασφάλισε η Ρωσία: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά αν…» Σύμφωνα με το κρατικό TASS, ο επί σειρά ετών κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας απάντησε στο ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου λέγοντας ότι θα ήταν καταστροφικός.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση, πέρα από τις σκληρές κυρώσεις της Ουάσιγκτον, κατά της Μόσχας. Ερωτηθείς αν εξεπλάγη από το γεγονός ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος αθλητών και δημοσιογράφων, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε «ποινή» της επιβληθεί.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι «δικτάτορες» όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα» για την εισβολή σε άλλη χώρα κατά την εναρκτήρια ομιλία του, το βράδυ της Τρίτης.
Οι εν λόγω δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έβαλαν… φωτιά στη συζήτηση περί ενός Παγκοσμίου Πολέμου, λίγες ώρες πριν συμπληρώσουμε ένα μήνα από τη ρωσική εισβολή.
Ποιοι θα πάρουν μέρος στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο Άραγε τι εννοούμε όταν λέμε πλέον Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Στο απευκταίο σενάριο που βρεθούμε αντιμέτωποι με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ποιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποιος και σε ποιο «στρατόπεδο» θα βρεθεί η Ελλάδα;
Οι συσχετισμοί που αναμένεται να δημιουργηθούν παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως αναφέρει ανάλυση του Digital Mentor for Education & Recruitment, στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Γης.
Οι περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας και ένας μεγάλος αριθμός ασιατικών χωρών δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους. Ο λόγος που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αφορούσε τόσες πολλές χώρες ήταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις τις κυβερνούσαν τότε.
Αν η σύγκρουση ξεκινήσει στην Ασία (γύρω από την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή τη Νότια Κορέα) ή στη Μέση Ανατολή (γύρω από το Ισραήλ, το Ιράκ ή το Ιράν), το πιθανότερο είναι να γίνει στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή.
Η μια «ομάδα» θα ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα στεκόταν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα είχαν στο πλευρό τους την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία.
Όπως είναι λογικό, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα -σε αυτό το σενάριο- θα πάρει το μέρος της ομάδας των ΗΠΑ.
Ομάδα ΗΠΑ ΗΠΑ Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Λόγω των υποχρεώσεών τους στο ΝΑΤΟ, είναι υποχρεωμένες να συνταχθούν με τις ΗΠΑ, εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας. Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικές πηγές στρατιωτικής ισχύος στην ΕΕ: Γαλλία Το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιταλία Γερμανία Ισραήλ – Και αυτή η χώρα, επίσης, θα συνταχθεί σίγουρα με τις ΗΠΑ, καθώς οι περισσότεροι από τους εχθρούς τους θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης. Λαμβάνουν τα περισσότερα από τα όπλα τους από τις ΗΠΑ, τον ισχυρότερο σύμμαχό τους. Καναδάς- Μια δημοκρατική χώρα που βρίσκεται κοντά στις ΗΠΑ. Ταϊβάν – Ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει λόγω της εισβολής τους, οπότε αναμφίβολα θα πάρει το μέρος των χωρών που τους αναγνωρίζουν. Ιαπωνία – Η Ιαπωνία θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ Νότια Κορέα – Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Κίνα και γειτνιάζει με τη Βόρεια Κορέα. Ακριβώς όπως και η Ταϊβάν, θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ όταν ξεκινήσουν οι μάχες. Σαουδική Αραβία – Είναι μια δημοκρατία, αλλά θα πολεμήσει το Ιράν. Οι φίλοι είναι εχθροί των εχθρών. Η αντίπαλη «ομάδα» θα απαρτίζεται φυσικά από τη Ρωσία, η οποία θα είχε συμμάχους την Κίνα, το Ιράν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.
Ομάδα Ρωσία/Κίνα Ρωσία Κίνα Ιράν – Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τους θεωρούν εχθρούς και οι Ρώσοι τους υποστηρίζουν. Βόρεια Κορέα – Αυτή η χώρα είναι σύμμαχος με την Κίνα και τη Ρωσία και θέλουν να καταλάβουν το νότιο μισό της χώρας. Πώς θα τελείωνε ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα Digital Mentor for Education & Recruitment, υπάρχουν τέσσερα σενάρια για το τέλος ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτά είναι τα εξής: Η Ρωσία και η Κίνα θα διαπραγματευτούν μια εκεχειρία που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά με λιγότερη ισχύ και επιρροή από ό,τι προηγουμένως. Η ομάδα των ΗΠΑ εισβάλλει στη Ρωσία και την Κίνα, διαλύοντας τις κυβερνήσεις τους και αντικαθιστώντας τες με «δημοκρατικές». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν καλά. Όταν «στριμωχτούν» στη γωνία, η Ρωσία και η Κίνα εκτοξεύουν τα πυρηνικά τους όπλα… Θα μπορούσε βέβαια να λειτουργήσει και η διπλωματική οδός, αφού κανένας δεν θέλει στην πραγματικότητα να δει έναν πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Ρωσία: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μόνο αν απειληθούμε»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε σαφή αναφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass.
Ο Πεσκόφ είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες». Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες…
Τι θα γίνει αν στριμωχθεί ο Πούτιν; Ο φόβος είναι ότι αν ο Πούτιν αισθανθεί στριμωγμένος στη σύγκρουση, μπορεί να επιλέξει να πυροδοτήσει ένα από τα μικρότερα πυρηνικά του όπλα – σπάζοντας το «ταμπού» που δημιουργήθηκε πριν από 76 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σημειώνουν οι New Tork Times.
Εχουν εξασκηθεί Αναλυτές σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν από καιρό εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο, ιδίως ως τρόπο για να κερδίσουν το πάνω χέρι μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης. Και ο στρατός, προσθέτουν, που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει διερευνήσει μια ποικιλία επιλογών κλιμάκωσης από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους», παρατήρησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».
Απειλές Ο Πούτιν απείλησε πρόσφατα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με «συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία», σε περίπτωση που παρέμβουν στη σύγκρουση με την Ουκρανία και έθεσε τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε συναγερμό, νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Το Σάββατο, η Ρωσία εκτόξευσε τον «ασταμάτητο» – και πυρηνικά συμβατό – υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, καταστρέφοντας μια στρατιωτική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Ουκρανία.
Σε πρόσφατη ανάρτηση, το κανάλι στο Telegram «General SVR» ανέφερε ότι ανώτερα πολιτικά στελέχη «προειδοποιήθηκαν εκ μέρους του προέδρου ότι, ίσως στο εγγύς μέλλον, θα συμμετάσχουν στην πρακτική εκκένωσης, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με αυτή την προειδοποίηση εξεπλάγησαν σοβαρά και ανησύχησαν γι’ αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου. Όμως όλοι, ανεξαιρέτως, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν».
Ζητήματα υγείας Ενώ αρχικά το κανάλι απορρίφθηκε ως αναξιόπιστο, οι τελευταίες ενημερώσεις, που αποδίδονται στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, απηχούν τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα υποτιθέμενα ζητήματα υγείας του Πούτιν.
Το κανάλι υποστήριξε επίσης: «Η γενική ψυχική κατάσταση του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε πρόσφατα ανησυχία στους ανθρώπους του στενού κύκλου του προέδρου».
Ο μόνος που… Επαναλαμβάνοντας προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη κατάστασή του – που απορρίφθηκαν από το Κρεμλίνο – η ανάρτηση ανέφερε: «Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, νόσο του Πάρκινσον και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, καλεί μέλη της κυβέρνησης και τους αρχηγούς της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (η κάτω και η άνω βουλή της Ρωσίας) να συμμετέχουν στην προετοιμασία για εκκένωση, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου… δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό».
Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το μόνο άτομο που θα μπορούσε να προκαλέσει τον Αρμαγεδδώνα είναι ο Πούτιν».
Αν δώσει την εντολή ο Πούτιν, τι συμβαίνει μετά; Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει πρόσβαση στους κωδικούς για την εκτόξευση και έχει δυο μεθόδους στη διάθεσή του για να την πραγματοποιήσει. Μπορεί να αποστείλει τους κωδικούς σε συγκεκριμένους διοικητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκτελέσουν τις αναγκαίες διαδικασίες, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό σύστημα, γνωστό ως Perimetr, που επιτρέπει στο Γενικό Επιτελείο να εκτοξεύσει άμεσα χερσαίους πυραύλους, προσπερνώντας τους ενδιάμεσους διοικητές.
Καθιστά η «κατάσταση ετοιμότητας» που διέταξε ο Πούτιν πιο πιθανή την εκτόξευση; Οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πούτιν και τον υπουργό άμυνάς του για να υπογραμμίσουν την ετοιμότητα των πυρηνικών δεν περιλαμβάνονται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με τους στρατιωτικούς ειδικούς να αδυνατούν να τις αποκωδικοποιήσουν πλήρως.
Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα Αφοπλισμού στη Γενεύη, έγραψε στο Twitter ότι η εντολή ενδέχεται να ενεργοποιεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας, ουσιαστικά ανοίγοντας τα κανάλια επικοινωνίας για μια πιθανή εκτόξευση. Διαφορετικά, σημείωσε ότι θα μπορούσε να σημαίνει απλώς ότι η Ρωσία αύξησε το προσωπικό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.
Έχουν οι Ρώσοι κανόνες για τη χρήση πυρηνικών; Το δόγμα του 2020 παρουσιάζει τέσσερα σενάρια στα οποία η χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων θεωρείται δικαιολογημένη.
Σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Σε περίπτωση που υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν στραφεί ενάντια στη Ρωσία ή τους συμμάχους της. Σε περίπτωση επίθεσης σε κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές δυνάμεις αντίδρασής της. Σε περίπτωση που τα όπλα που χρησιμοποιούνται απέναντι στη Ρωσία είναι μεν συμβατικά αλλά «απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ρωσικού κράτους». Ποιες είναι οι πυρηνικές ικανότητες της Ρωσίας; Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει 5.997 πυρηνικές κεφαλές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Εξ αυτών, οι 1.588 είναι μονίμως ανεπτυγμένες και έτοιμες για χρήση. Οι πύραυλοι της Ρωσίας μπορούν να εκτοξευθούν από το έδαφος, από υποβρύχια και από αεροπλάνα. Ο Πούτιν επέβλεψε συντονισμένη δοκιμή των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικό σενάριο πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ – Ρωσίας με 90 εκατ. θύματα παρουσιάζουν οι New York Times
Ο συναγερμός στην οποίο έχει θέσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ο Πούτιν, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία – Εφιαλτική η προσομοίωση ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και αναπαρήγαγαν οι New York Times Το σενάριο γενίκευσης της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και η χρήση πυρηνικών όπλων, δεν έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα, ενώ οι εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν εισβάλει στην Ουκρανία, να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό του οπλοστάσιο, έχει υποχρεώσει την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.
Οι New York Times, σε άρθρο που υπογράφει ο William J. Broad, σημειώνουν πως αυτά που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεπεράσει την ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. Συγκεκριμένα, πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ξεπέρασε την ισχύ της έκρηξης εκείνης της Χιροσίμα κατά 1.000 φορές, ενώ αντίστοιχη δοκιμή των Ρώσων κατά 3.000 φορές. Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδέα ήταν να αποτραπούν χτυπήματα με ταυτόχρονη «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή».
Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πυρηνικά όπλα που είναι πολύ λιγότερο καταστροφικά – η ισχύς τους είναι μόνο κλάσματα της δύναμης της βόμβας της Χιροσίμα, η χρήση τους ίσως λιγότερο τρομακτική. Ο αγώνας σε παγκόσμια κλίμακα για τον περιορισμό των όπλων συνεχίζεται, ωστόσο οι σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι εάν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν το ισοδύναμο μισής βόμβας της Χιροσίμα, τότε θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Παράλληλα, μια προσομοίωση πυρηνικού πολέμου που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ξεκινά με τη Μόσχα να εκτοξεύει πυρηνική προειδοποιητική βολή. Το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό χτύπημα και ο γενικευμένος πόλεμος που ακολούθησε, προκάλεσε περισσότερα από 90 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες τις πρώτες του ώρες!
Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, ωστόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, στριμωγμένος και την «επιχείρηση» στην Ουκρανία να έχει «βαλτώσει», κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια απόφαση να πυροδοτήει κάποιο απο τα πυρηνικά του όπλα, με δεδομένο, μάλιστα, πως ο ρωσικός στρατός έχει εκπαιδευτεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο. «Οι πιθανότητες είναι λίγες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν» παραδέχονται αναλυτές στους New York Times, χωρίς να μπορούν να εκτιμήσουν με σιγουριά ποια θα μπορούσε να είναι η «απάντηση» του Τζο Μπάιντεν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.