Top

Τα κρούσματα της Όμικρον δεν έχουν κορυφωθεί ακόμα σε πολλές χώρες

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
τα-κρούσματα-της-όμικρον-δεν-έχουν-κορ-652343
Parallaxi

corona

Πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

«Εφιστούμε προσοχή γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμη την κορύφωση της Όμικρον. Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους», είπε η Μαρία βαν Κέρκοβ σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Και οπότε τώρα δεν είναι η ώρα να άρουμε όλα τα μέτρα μονομιάς. Πάντα παροτρύναμε, πάντα (να είστε) πολύ προσεκτικοί, στην εφαρμογή των παρεμβάσεων καθώς και στην άρση αυτών των παρεμβάσεων με σταθερό και αργό τρόπο, σταδιακά. Επειδή αυτός ο ιός έχει ιδιαίτερη δυναμική», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε παράλληλα ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί για ένα αφήγημα που ισχύει σε ορισμένες χώρες ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Όμικρον, η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», είπε ο Τέντρος στην ενημέρωση. «Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει στο λεγόμενο lockdown. Καλούμε όμως όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια».

Και πρόσθεσε: «Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων. «Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», είπε.

«Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, δεν είναι η κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν μέτρα, με την αποδοχή του κόσμου, εάν χρειαστεί. Οπότε, αν ανοίξουμε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορούμε πολύ καλά να τις κλείσουμε επίσης πολύ γρήγορα».

Η Δανία και η Αυστρία την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι τελευταίες χρονικά χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της Covid-19, μετά από παρόμοιες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, αν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχεδίαζαν νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν αριθμούς ρεκόρ μολύνσεων.

Σε χωριστή διαδικτυακή ενημέρωση νωρίτερα την Τρίτη, ο Δρ Μπόρις Πάβλιν της Ομάδας Ανταπόκρισης του ΠΟΥ για την Covid-19 είπε ότι η αναδυόμενη μορφή BA.2 της Όμικρον δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από την αρχική μορφή BA.1. Η παγκόσμια αντιμετώπιση στην πανδημία έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων πεταμένων συριγγών, χρησιμοποιημένων κιτ δοκιμών και παλαιών φιαλών εμβολίων, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ.

  • Βρετανία: Το 10% των κρουσμάτων από τις αρχές του έτους φέρεται να είναι επαναλοιμώξεις

Φερόμενες επαναλοιμώξεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των κρουσμάτων της Covid-19 στην Αγγλία μέχρι στιγμής αυτό το έτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, αφότου η Αρχή Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τα δεδομένα του κορονοϊού.

Με αυξημένο τον αριθμό ατόμων που μολύνονται ξανά από τη νόσο από τότε που άρχισε να κυριαρχεί η παραλλαγή Όμικρον στα τέλη του 2021, η Βρετανία άρχισε τη Δευτέρα να ενσωματώνει πιθανές επαναλοιμώξεις της νόσου στα καθημερινά της δεδομένα.

«Η επαναμόλυνση παρέμενε σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι την έναρξη του κύματος της Όμικρον. Είναι σωστό ότι οι καθημερινές μας διαδικασίες αναφοράς αντικατοπτρίζουν πώς άλλαξε ο ιός», δήλωσε ο ο Στίβεν Ράιλι, γενικός διευθυντής Δεδομένων στην UKHSA.

Οι συνολικοί αριθμοί κρουσμάτων συνέχιζαν να μειώνονται, πρόσθεσε.

Πριν τις 6 Δεκεμβρίου, το ποσοστό ημερήσιων κρουσμάτων στην Αγγλία που θεωρούνταν ότι ήταν επαναλοιμώξεων κινούνται σε κάτω από 2% για σχεδόν έξι μήνες.

Αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί στο 9,9% μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters από τα δεδομένα της UKHSA.

Στην Ιταλία, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας είπε ότι τα κρούσματα επαναμόλυνσης ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 3% επί του συνόλου των λοιμώξεων, από περίπου 1,5% πριν την εμφάνιση της Όμικρον.

Ο μεταγωγέας δεδομένων της Δευτέρας, ο οποίος καταγράφει θετικά τεστ της Covid ξεχωριστά κατά τουλάχιστον 90 ημέρες ως ξεχωριστές λοιμώξεις, προεκτάθηκε πίσω στην αρχή της πανδημίας.

Η UKHSA έχει αναφέρει 588.000 πιθανές επαναμολύνσεις στην Αγγλία μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που έχει καταγραφεί στη Βρετανία σε 17,3 εκατομμύρια.

Η πρώτη ύποπτη επαναμόλυνση στην Αγγλία καταγράφηκε στις 19 Ιουνίου 2020.

Στα καθημερινά στατιστικά στοιχεία της Βρετανίας για την Covid στο παρελθόν καταμετρόνταν μόνο τα άτομα που είχαν βγει διαγνωστεί θετικά για πρώτη φορά.

Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 92.368 νέες μολύνσεις και 51 θάνατοι σε διάστημα 24 ωρών.

Η Βρετανία έχει αναφέρει συνολικά 155.754 θανάτους από COVID-19, τον έβδομο υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως.

Εικόνα αρχείου
  • Δανία: Γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που αίρει όλους τους περιορισμούς
  • Νορβηγία: Αίρονται πολλά από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα

Η Νορβηγία θα άρει τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 με άμεση ισχύ, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κρίνεται απίθανο να πιέσει τις υπηρεσίες υγείας, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας.

Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται και πάλι να σερβίρουν αλκοόλ πέρα από τις 11 το βράδυ, η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική και το ισχύον όριο των 10 επισκεπτών σε ιδιωτικά σπίτια καταργείται, δήλωσε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανακοίνωση ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από τη γειτονική Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, οι οποίες χαλάρωσαν ή αίρουν τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Η Νορβηγία τον Δεκέμβριο μπήκε σε μερικό λοκντάουν για την καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν κρίνονται πλέον αναγκαία, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Ακόμη κι αν μολύνονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι, πολύ λιγότεροι νοσηλεύονται. Προστατευόμαστε καλά από τα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε πολλά μέτρα, ακόμη και όταν οι λοιμώξεις αυξάνονται γρήγορα», είπε ο Στέρε .

Ωστόσο, η χώρα θα διατηρήσει τα βασικά μέτρα προφύλαξης, ζητώντας από τους ανθρώπους να διατηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση και να φορούν μάσκα προσώπου όπου υπάρχει συνωστισμός, διαταράσσοντας τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, όπως νυχτερινά κέντρα και χώρους διασκέδασης.

  • Λάιονελ Ρίτσι: Ακυρώνει την ευρωπαϊκή περιοδεία του λόγω της Covid-19

Ο Αμερικανός τραγουδιστής Λάιονελ Ρίτσι ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει την προσεχή περιοδεία του στην Ευρώπη, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αυτό το καλοκαίρι, λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της Covid-19.

«Καθώς η Covid και οι παραλλαγές της συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο, αποφάσισα να αναβάλω την ευρωπαϊκή περιοδεία μου αυτό το καλοκαίρι. Το σημαντικότερο πράγμα για εμένα είναι η υγεία των θαυμαστών μου, του συγκροτήματος και του συνεργείου», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο 72χρονος ερμηνευτής επιτυχιών, όπως το “Hello” και το “Dancing on the Ceiling”.

«Ελπίζω να καταλαβαίνετε όλοι και ελπίζω να σας δω πολύ σύντομα, όταν όλοι θα μπορούμε να συναντηθούμε με ασφάλεια».

Μεταξύ των συναυλιών που ακύρωσε ο Λάιονελ Ρίτσι ήταν η εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Isle of Wight στη Βρετανία, τον Ιούνιο.

3,5 εκατ. παιδιά μολύνθηκαν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

  • Τουρκία: Ρεκόρ με πάνω από 100.000 νέα κρούσματα

Η Τουρκία κατέγραψε 102.601 νέα κρούσματα της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας το όριο των 100.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα καθημερινά κρούσματα ήταν περίπου 20.000, αλλά έκτοτε αυξάνονται ραγδαία.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι 198 άνθρωποι πέθαναν λόγω της Covid-19 το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 87.000.

  • Ιταλία: 133.142 νέα κρούσματα, 427 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 133.142 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 427 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.246.987 διαγνωστικά τεστ, 10,1% από τα οποία προέκυψαν θετικά. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.549 ασθενείς με κορονοϊό (35 λιγότεροι από χθες). Στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 19.873, δηλαδή 40 λιγότεροι από χθες.

Στην φάση αυτή, οι θετικοί στον ιό ανέρχονται σε 2.476.514. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία μολύνθηκαν 11.116.422 πολίτες και έχασαν την ζωή τους 146.925 άνθρωποι.

Αύριο η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει την δυνατότητα έγκρισης του «πιστοποιητικού εμβολιασμού απεριόριστης διάρκειας» για όσους πολίτες έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Εικόνα Unsplash
  • Νέα Ζηλανδία: Από τo Αφγανιστάν επιτέλους στην πατρίδα της η έγκυος δημοσιογράφος Σάρλοτ Μπέλις 

Η δημοσιογράφος Σάρλοτ Μπέλις, μια ανύπαντρη έγκυος δημοσιογράφος από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είχε αποκλειστεί στο Αφγανιστάν, καθώς οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν της είχαν δώσει άδεια να επιστρέψει λόγω των κανονισμών για την Covid-19, έλαβε τελικά άδεια να επιστρέψει στο σπίτι της τον Μάρτιο.

«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε σπίτι και που θα περιτριγυριζόμαστε από οικογένεια και φίλους σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή», είπε η Μπέλις σε tweet της σήμερα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας επανεξέτασε το αίτημά της «σχετικά με τον παράγοντα κινδύνου της τοποθεσίας μας», που περιλαμβάνει «κίνδυνους τοκετού» στο Αφγανιστάν.

Η Μπέλις έκανε ρεπορτάζ στο Αφγανιστάν ως δημοσιογράφος του Al Jazzera όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία πέρυσι. Έμεινε έγκυος και επέστρεψε στη Ντόχα, τον σταθμό εργασίας της στο Κατάρ. Ο σύντροφός της, Τζιμ Χουλεμπρεκ, Βέλγος φωτορεπόρτερ, έχει τη βάση του στο Αφγανιστάν.

Καθώς είναι παράνομο στο Κατάρ μια ανύπαντρη γυναίκα να είναι έγκυος, κράτησε μυστική την εγκυμοσύνη της ενώ προετοιμαζόταν για την επιστροφή της στη Νέα Ζηλανδία. Χρειάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να επιστρέψει στην Καμπούλ.

Η δημοσιογράφος περιέγραψε τη σπαρακτική δοκιμασία της σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην ημερήσια εφημερίδα New Zealand Herald, καθώς της απαγορεύτηκε η είσοδος στην πατρίδα της ενώ προετοιμαζόταν για τη γέννηση του πρώτου της παιδιού.

«Ένιωσα προδομένη» από τη Νέα Ζηλανδία, είπε την Κυριακή από την Καμπούλ η δημοσιογράφος σε συνέντευξή της στο Radio New Zealand .

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε η New Zealand Herald, η Μπέλις εξήγησε ότι εργαζόταν για το κανάλι Al-Jazeera στο Αφγανιστάν. Επιστρέφοντας στη Ντόχα, όπου βρίσκεται η έδρα αυτού του μέσου ενημέρωσης, συνειδητοποίησε ότι περίμενε παιδί.

Ωστόσο, η χώρα της, η οποία κρατά κλειστά τα σύνορά της από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας, επιτρέπει με το “σταγονόμετρο” στους δικούς της υπηκόους να επιστρέφουν.

Όταν η δημοσιογράφος έμαθε ότι δεν μπορούσε να επωφεληθεί από καμία παρέκκλιση των κανονισμών για να επιστρέψει, κάλεσε ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι της πρότειναν να έρθει να γεννήσει στη χώρα τους, όπου εδρεύει ο σύζυγός της, ο Βέλγος φωτογράφος.

Πρόσθεσαν «μην ανησυχείτε. Όλα θα πάνε καλά», είπε στη New Zealand Herald.

«Όχι, χαιρόμαστε για σένα, μπορείς να έρθεις και δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλώς πείτε στους ανθρώπους ότι είστε παντρεμένοι και αν η κατάσταση χειροτερέψει, καλέστε μας. Μην ανησυχείτε. Όλα θα πάνε καλά», της είπε ένας ανώνυμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο τηλέφωνο ενώ βρισκόταν στη Ντόχα.

«Όταν είχα ανάγκη, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας μου είπε ότι δεν ήμουν ευπρόσδεκτη». «Όταν οι Ταλιμπάν προσφέρουν -σε μια ανύπαντρη, έγκυο- ασφαλές καταφύγιο, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά».

Αφού δημοσιοποίησε την ιστορία της και ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρων, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας επικοινώνησαν μαζί της, και της είπαν ότι το αίτημά της για να μπει στη χώρα της θα επανεξεταστεί.

Ο Κρις Χίπκινς, ο Νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση της Covid-19 ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από τους αξιωματούχους να ελέγξουν εάν όλες οι διαδικασίες είχαν ακολουθηθεί σωστά στην περίπτωση της κας Μπέλις, «το αίτημα της οποίας να επιστρέψει φαινόταν εκ πρώτης όψεως να χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις».

Ο Κρις Μπάνι, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης απόμονωσης και καραντίνας της Νέας Ζηλανδίας, τόνισε στην εφημερίδα ότι η υπηρεσία δεν έλαβε επιβεβαίωση ότι η Μπέλις σκόπευε να αλλάξει τις ημερομηνίες των πτήσεων της και να επιστρέψει νωρίτερα.

Η δημοσιογράφος τόνισε ότι έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια με ανοιχτή ημερομηνία λόγω της σπανιότητας των πτήσεων από την Καμπούλ και για να «έχουμε χρόνο να ασκήσουμε έφεση εάν μας απορρίψουν».

Η δημοσιογράφος επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα και θα αγωνιστεί επίσης για τα δικαιώματα άλλων Νεοζηλανδών που έχουν αποκλειστεί από τη χώρα τους.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Νεοζηλανδούς για την μεγάλη τους υποστήριξή. Η δοκιμασία ήταν αγχωτική και τα καλά σας λόγια και η ενθάρρυνσή σας βοήθησαν πάρα πολύ τον Τζιμ και εμένα», έγραψε η Μπέλις.

Η πρώην δημοσιογράφος του Al Jazeera είχε ρωτήσει τους Ταλιμπάν κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου τους: «Τι θα κάνετε για να προστατέψετε τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών;»

Η προσωρινή διοίκηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν έχει κατηγορηθεί ότι στερεί από τις γυναίκες στην κατά υπερσυντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες υπηρεσίες, κάτι που οι Ταλιμπάν διαψεύδουν.

Η Μπέλις λέει τώρα ότι ότι είναι «ειρωνικό» που τώρα θέτει την ίδια ερώτηση στη δική της κυβέρνηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα