Τα «λάιτ» μέτρα που εξετάζονται και οι οχτώ περιοχές που προβληματίζουν
Σχεδόν 54.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα - Σε ποια νοσοκομεία ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν καθημερινά πια την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Tην ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως από την ολομέλεια της επιτροπής να κρίνει εάν επαρκούν ή όχι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.
Αυτό που ανησυχεί πάντως τους ειδικούς είναι ότι υπάρχει απόλυτη χαλάρωση στους πολίτες αλλά και στους εμβολιασμένους οι οποίοι να υπενθυμιστεί ότι και μεταδίδουν και κολλούν τον κορονοϊό, έστω σε μικρότερο βαθμό.
Τα «λάιτ» μέτρα
Μεταξύ αυτών που έχουν επιλεγεί να προταθούν ώστε να μπορούν με κάποια ευκολία να υιοθετηθούν από τους πολίτες είναι:
Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους ειδικά στις περιοχές που φλέγονται από κρούσματα. Είναι όμως πιθανό να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα αφού 27 από τις 54 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.
Στο τραπέζι είναι ακόμη το θέμα της διπλής μάσκας σε ΜΜΕ και σούπερ μάρκετ αφού κρίνεται ότι είναι μέτρο που ειδικά τώρα το χειμώνα με το κρύο μπορεί να τηρηθεί από τους πολίτες.
Αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας καθώς παρατηρείται συνωστισμός και σε χώρους εργασίας πια. Κάτι που είναι εμφανές και από την κίνηση στους δρόμους ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού οι πολίτες αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.
Στην ακραία περίπτωση και εφόσον στον Δεκέμβριο καταγραφούν δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται πιθανό να περιορισθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά και των κέντρων διασκέδασης. Όμως ένα τέτοιο μέτρο προσκρούει σε κάποια κυβερνητικά στελέχη που αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι θα πληγεί ο κλάδος της εστίασης που πλέον δεν μπορεί να στηριχθεί οικονομικά.
Οι 8 περιοχές με αύξηση κρουσμάτων
Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής μελετούν καθημερινά τον επιδημιολογικό χάρτη ο οποίος πλέον είναι στο βαθύ κόκκινο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όμως υπάρχουν και περιοχές που καταγράφουν αυξητικές τάσεις γεγονός που στρέφει την προσοχή τον ειδικών προς τα εκεί.
Ειδικότερα νέες αυξητικές τάσεις καταγράφονται στη Σάμο, στα Γρεβενά, στην Ευρυτανία, στο Ηράκλειο, την Πρέβεζα, τα Χανιά, την Άρτα και τον Έβρο.
Μονοκλωνικά αντισώματα: Πώς θα γίνεται η χορήγηση – Δικαιούχοι
Ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή η χορήγηση 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα. Έτσι προστίθεται ακόμη ένα όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Το απόγευμα της Πέμπτης, συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση των νοσηλειών από κορονοϊό θα ξεκινήσει στη χώρα μας την Παρασκευή και θα γίνεται αποκλειστικά σε 10 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα με ενδοφλέβια χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς covid-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.