Τα νέα στελέχη του ιού εξαπλώνονται στην Αφρική

Μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία

Parallaxi
τα-νέα-στελέχη-του-ιού-εξαπλώνονται-στ-705925
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Πάνω από εκατό κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα για 7η συνεχόμενη ημέρα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 118 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα — πάνω από εκατό για έβδομη συνεχόμενη ημέρα —, καθώς συνεχίζεται το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, με μία βορειοανατολική επαρχία να καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Τα 106 από τα 118 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 43 διαγνώστηκαν στην επαρχία Τζιλίν. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, με το προηγούμενο (30 μολύνσεις) να καταγράφεται μόλις την προηγουμένη.

35 κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο.

Η ίδια η πρωτεύουσα ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα, ενώ η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 27.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με lockdown τις τελευταίες ημέρες, ενώ αρκετές πόλεις στον βορρά κάνουν μαζικά τεστ για τον SARS-CoV-2, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μολύνσεις που δεν έχουν εντοπιστεί ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέο κύμα της πανδημίας ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, που απέχει μερικές εβδομάδες μόλις.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν την περίοδο των αργιών επ’ ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους — φέτος ξεκινά μέσα Φεβρουαρίου — ιδίως εσωτερικοί μετανάστες εργαζόμενοι που πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να δουν τους δικούς τους.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ενόψει της περιόδου της γιορτής και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις, ειδικά γαμήλιες τελετές.

Το τρέχον ξέσπασμα στην Τζιλίν με βάση την ινχηλάτηση των κινεζικών υγειονομικών οφειλόταν σε πλανόδιο πωλητή που πήγε στην επαρχία από τη γειτονική Χεϊλονγκτζιάνγκ, όπου είχε εντοπιστεί μια προηγούμενη συστάδα μολύνσεων.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, που το υπουργείο δεν κατατάσσει ως; επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκαν σε 91 από 115 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται επί του παρόντος 1.387 ασθενείς με την COVID-19 (+86 σε σχέση με την προηγουμένη), οι 61 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+18).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 89.454 μολύνσεων.

Αιθιοπία: Ξεπέρασαν τα 131.500 τα κρούσματα, 2.033 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 351 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 131.546 επίσημα. Παράλληλα, άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 2.033 νεκρούς ως εδώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 13.176. 224 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Η Αιθιοπία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (107 εκατ. κάτοικοι), καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στην ανατολική αφρικανική περιφέρεια. Κατατάσσεται πέμπτη στην ήπειρο (μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο).

Μέχρι χθες είχαν γίνει συνολικά 1,89 εκατ. τεστ για τον νέο κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων 4.980 το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στο Μαρόκο

Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι είναι ακόμη πιο μολυσματικό.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί έχει τη μαροκινή υπηκοότητα και διαγνώστηκε πως είναι φορέας του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 στο λιμάνι της Ταγγέρης, όπου επέστρεψε από την Ιρλανδία μέσω Μασσαλίας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι απευθείας πτήσεις από το ΗΒ έχουν ανασταλεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ραμπάτ για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Το Μαρόκο έχει εξαγγείλει εκστρατεία μαζικής και δωρεάν ανοσοποίησης του πληθυσμού, με σκοπό τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων υπηκόων του βασιλείου, ή περίπου του 80% του πληθυσμού. Έχει παραγγείλει 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την AstraZeneca Plc (Βρετανία/Σουηδία), που ανέπτυξε το προϊόν της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και από την Sinopharm (Κίνα). Ωστόσο δεν έχει παραλάβει ακόμη καμία από τις δόσεις αυτές.

Την 23η Δεκεμβρίου η Ραμπάτ επέβαλε για τέσσερις εβδομάδες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (21:00-06:00) σε όλη την επικράτεια για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ως χθες Δευτέρα ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μαρόκο είχε φθάσει τους 7.977 νεκρούς επί συνόλου 460.144 μολύνσεων. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 16.481, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ιδίως αυτά που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, που θεωρούνται πολύ πιο μολυσματικά και πλέον εντοπίζονται σε διάφορες χώρες.

Νότια Αφρική: Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είναι διπλάσια πιο μεταδοτικό

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και στο εξής είναι αυτό που κυριαρχεί στην πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της ηπείρου, δεν είναι πιο θανατηφόρο, αλλά είναι διπλάσια πιο μεταδοτικό”, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα Νοτιοαφρικανών ειδικών.

Με την ονομασία 510Y.V2, αυτή η μετάλλαξη “είναι 50% πιο μεταδοτική”, αλλά “τίποτα δεν αποδεικνύει ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο σοβαρή”, δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ ‘Αμπντολ Καρίμ, επιδημιολόγος και συμπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Τα πορίσματα αυτά βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις κύριες εστίες μόλυνσης στη χώρα αυτή του νότου της Αφρικής.

Η Νότια Αφρική μετρά πάνω από 1,3 εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία περίπου 37.000 θάνατοι. Πληγείσα σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η χώρα κατέγραψε ωστόσο σήμερα μείωση 23% του αριθμού των κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε.

Η Νότια Αφρική έφτασε στο “σημείο καμπής” αυτού του δεύτερου κύματος, δήλωσε “αλλά είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσει”, γιατί ταυτόχρονα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 18,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ασκεί τεράστια πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.

“Παρότι οι ασθενείς είναι πολλοί περισσότεροι, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα δεν άλλαξε” μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος, υπογράμμισε ωστόσο η ειδικός της επιτροπής δρ Ουασίλα Τζάσατ.

Η ανακάλυψη ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του ιού ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς τον Δεκέμβριο.

“Ο κόσμος υποτίμησε αυτόν τον ιό: ο ιός αυτός μπορεί να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται”, παραδέχτηκε άλλος επιστήμονας της επιτροπής, ο δρ ‘Αλεξ Σίγκαλ, του Ινστιτούτου έρευνας γα την υγεία στην Αφρική.

Οι φόβοι σε σχέση με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος απομόνωσαν επίσης την πρώτη βιομηχανική δύναμη της Αφρικής, με αρκετές αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τις συνδέσεις τους.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα την άφιξη 20 εκατομμυρίων εμβολίων εντός του προσεχούς εξαμήνου, για έναν πληθυσμό 59 εκατομμυρίων κατοίκων, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τυνησία: 1.795 νέα κρούσματα και 58 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.795 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα 58 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής ανέρχεται ως εδώ σε 5.750 νεκρούς επί συνόλου 181.885 μολύνσεων.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχει φθάσει τους 1.925 στην Τυνησία, όπου το τελευταίο διάστημα, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει το 100%.

Βραζιλία: Σχεδόν 24.000 νέα κρούσματα Covid-19 και 452 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.671 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 452 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 210.299 νεκρούς επί συνόλου 8.511.770 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Χιλή: Πάνω από 3.900 κρούσματα του κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.918 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 70 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.547 νεκρούς επί συνόλου 673.750 μολύνσεων.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 58% μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το υπουργείο απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, επικαλούμενο το ότι ο δείκτης θετικότητας ήταν 4%.

Ωστόσο επιδημιολόγοι συστήνουν στην κυβέρνηση να περιορίσει τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών της χώρας και να καταρτίσει σχεδιασμούς για την επιβολή lockdowns σε διάφορες πόλεις καθώς προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να επιδεινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου στο νότιο ημισφαίριο, η κυβέρνηση δίνει ειδικές άδειες μετακίνησης σε οικογένειες που θέλουν να ταξιδέψουν εντός της χώρας, ενώ επιτρέπει επίσης την έλευση ξένων τουριστών, για να τονωθεί ο τομέας αυτός οικονομικής δραστηριότητας.

Μεξικό: 544 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 8.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.074 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 463 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 141.248 νεκρούς επί συνόλου 1.649.502 μολύνσεων.

Στην πραγματικότητα όμως, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.

Κολομβία: Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην Μπογοτά

Στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, θα απαγορευθεί εκ νέου η νυχτερινή κυκλοφορία από σήμερα Τρίτη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα επιβληθεί ξανά γενικό lockdown, για τρίτο συνεχόμενο διήμερο, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί πλέον να προκαλέσει κορεσμό των νοσοκομείων. «Περάσαμε δύο Σαββατοκύριακα σε γενική καραντίνα και το ίδιο θα κάνουμε και το επόμενο», ανακοίνωσε χθες βράδυ η δήμαρχος Κλαούντια Λόπες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook.

Τα περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων συμπεριλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη από την Παρασκευή στις 20:00 μέχρι τη Δευτέρα στις 04:00. Σε κάποιους τομείς της πόλης, το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 28η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας μετά τις 20:00 σε όλη την πρωτεύουσα θα εφαρμοστεί από σήμερα 19η Ιανουαρίου ως την Πέμπτη 28η Ιανουαρίου. Το ίδιο μέτρο επιβάλλεται στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας (2,2 εκατ. κάτοικοι) ως την 22η Ιανουαρίου.

Η πληρότητα των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία για τους ασθενείς με την COVID-19 έχει φθάσει στο 92% στην Μπογοτά και στο 94% στην Κάλι.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται επί του παρόντος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο», στηλίτευσε η Κλαούντια Λόπες.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου, η Κολομβία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που εξώθησε τους δημάρχους πολλών πόλεων και περιφερειάρχες να επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα, που πλέον αφορούν το 60% του πληθυσμού (≈50 εκατ.).

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του νέου κορονοϊού, την 6η Μαρτίου 2020, επιβλήθηκε αυστηρός περιορισμός ως τα τέλη εκείνου του μήνα, που παρατάθηκε για άλλους πέντε μήνες.

Όμως, αντιμέτωπη με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε προοδευτικά χαλάρωσε τους περιορισμούς σε κάποιους τομείς δραστηριότητας και κατόπιν τους ήρε τελείως την 1η Σεπτεμβρίου. Πάντως οι δημόσιες συναθροίσεις συνεχίζουν να είναι απαγορευμένες, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Η Κολομβία καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία, με σχεδόν δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό, καθώς τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 49.000 ως εδώ.

«Θα απελαύνονται αμέσως» αλλοδαποί που συμμετέχουν σε «μυστικές γιορτές»

Επίσης χθες Δευτέρα, η υπηρεσία μετανάστευσης διεμήνυσε ότι οι αλλοδαποί οι οποίοι παίρνουν μέρος σε «μυστικές γιορτές» οι οποίες οργανώνονται κατά παραβίαση του μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων στην Κολομβία για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας θα «απελαύνονται αμέσως».

«Αλλοδαποί οι οποίοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω [να συμμετέχουν] σε μυστικές γιορτές, παραβιάζοντας τα μέτρα απομόνωσης (…) θα απελαύνονται αμέσως από την επικράτεια» της Κολομβίας, αναφέρει δελτίο Τύπου της υπηρεσίας.

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε να επιβληθεί μετά τον εντοπισμό «65 αλλοδαπών σε μυστική γιορτή» στην Μπογοτά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με την αστυνομία, «η πλειονότητα» των συμμετεχόντων στη βραδιά έχουν «υπηκοότητα της Βενεζουέλας».

Η υπηρεσία μετανάστευσης «δεν θα επιτρέψει σε οιονδήποτε αλλοδαπό να πλήξει την υγειονομική ασφάλεια» της χώρας, ανέφερε ο Χένρι Κορεδόρ, διευθυντής του τμήματος της υπηρεσίας μετανάστευσης που είναι αρμόδιο για τον τομέα των Άνδεων.

Στην Κολομβία ζουν πάνω από 1,7 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, εκ των οποίων περίπου το 55% βρίσκεται στη χώρα «παράτυπα», κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας αυτής.

Σε ΜΕΘ ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας με σοβαρά συμπτώματα της COVID-19

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο υπουργός Άμυνας διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η επικεφαλής του, η Κλαούδια Μπλουμ, διαγνώστηκε επίσης πως έχει προσβληθεί.

«Ο υπουργός (…) συνεχίζει να νοσηλεύεται και του παρέχεται εντατική θεραπεία», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Εκπρόσωπος της προεδρίας επιβεβαίωσε ότι η φράση αυτή σημαίνει πως ο κ. Χολμς Τρουχίγιο έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Ο υπουργός παρουσιάζει ιογενή πνευμονία, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, από τον SARS-CoV-2 έχουν προσβληθεί η πρώτη κυρία Μαρία Χουλιάνα Ρουίς (τον Νοέμβριο) και η αντιπρόεδρος Μάρτα Λουσία Ραμίρες (τον Οκτώβριο).

Ο πρόεδρος της χώρας, ο Ιβάν Ντούκε, δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Υποβάλλεται σχεδόν καθημερινά σε τεστ, καθώς έχει υψηλό επίπεδο έκθεσης και πολυάσχολο πρόγραμμα.

Η χώρα των Άνδεων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 48.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ο Τραμπ αναγγέλλει άνοιγμα των συνόρων για τους Ευρωπαίους – Θα το «ακυρώσει» ο Μπάιντεν

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Δευτέρα το προσεχές άνοιγμα των συνόρων για τους υπηκόους των κρατών του χώρου Σένγκεν, τους Βρετανούς, τους Ιρλανδούς και τους Βραζιλιάνους, από την 26η Ιανουαρίου, προτού ξεκαθαριστεί ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την εκπρόσωπο του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του αύριο Τετάρτη.

«Δεν είναι ώρα να αρθούν οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε η Τζεν Ψάκι, η οποία θα γίνει αύριο η εκπρόσωπος του νέου προέδρου Μπάιντεν.

Η κυρία Ψάκι προχώρησε στην διευκρίνιση αυτή μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@jrpsaki) μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης Τύπου του Λευκού Οίκου για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία συνοδευόταν από τη αναγγελία πως από την ίδια ημέρα θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι ταξιδιώτες να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR για τον νέο κορωνοϊό ώστε να τους επιτρέπεται να επιβιβάζονται στις πτήσεις.

Για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε τα σύνορα των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από τα 26 κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν την 11η Μαρτίου 2020, κατόπιν στους υπηκόους της Βρετανίας και της Ιρλανδίας τη 14η του ιδίου μήνα, κατόπιν σε αυτούς της Βραζιλίας την 24η Μαΐου.

«Βάσει των συστάσεων της ομάδας ιατρών που μας συμβουλεύει, η κυβέρνηση (σ.σ. του Τζο Μπάιντεν που θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο) δεν έχει πρόθεση να άρει τους περιορισμούς την 26η Ιανουαρίου», γνωστοποίησε η κυρία Ψάκι. «Στην πραγματικότητα, σκοπεύουμε να κάνουμε αυστηρότερα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια, για να αποτρέψουμε ακόμη περισσότερο την εξάπλωση της COVID-19».

Το νέο αυτό επεισόδιο προστίθεται σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ εννοεί να έχει τις ελάχιστες δυνατές επαφές με την ομάδα του Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Τραμπ εξάλλου σκοπεύει να έχει εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον πριν από την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του αύριο.

Οι ΗΠΑ είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπες με τη χειρότερη φάση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα — οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 20.000 τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Επείγουσα λήψη αυστηρότερων μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες στη γερμανική κυβέρνηση

Την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και «απόλυτο lockdown της κοινωνίας», συνέστησαν στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ομάδα των ειδικών που συνεδρίασε νωρίτερα απόψε με την καγκελάριο και τους 16 επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων ενόψει της λήψης, σήμερα Τρίτη, αποφάσεων για το προσεχές διάστημα, εισηγήθηκε την εφαρμογή αυστηρότατου lockdown, απευθύνοντας έκκληση να μην υπερτιμηθεί η τάση μείωσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, π Λόταρ Βίλερ, και ο διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, ο Αντρέας Ντίφενμπαχ, επέστησαν στους πολιτικούς την προσοχή κυρίως στον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που έχουν μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης. «Η μοναδική δυνατότητα πλέον είναι η περαιτέρω μείωση των επαφών και ο περιορισμός των μετακινήσεων», συνέστησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RND, με σημείο αιχμής την επέκταση της εργασίας στο σπίτι. Το RND μεταδίδει ακόμη ότι στους κύκλους των κρατιδιακών κυβερνήσεων συζητούνται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των σχολείων μακροπρόθεσμα.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Κορνέλια Μπετς, η οποία συμμετείχε στην συνάντηση, υποστήριξε, σύμφωνα με την Bild, ότι η συζήτηση για την πανδημία θα πρέπει πλέον να γίνει διαφορετικά, ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι τα μέτρα περιορισμού είναι προς το συμφέρον τους, ενώ τόνισε ότι οι κανόνες που επιβάλλονται πρέπει να είναι απλούστεροι.

Η καθηγήτρια Γενετικής Μελανί Μπρίνκμαν προειδοποίησε από την πλευρά της για τον κίνδυνο το 2021 να είναι χειρότερο από το 2020, «εάν δεν δράσουμε άμεσα» και σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν θα βοηθήσει πριν από το τέλος του χρόνου. Ο καθηγητής Φυσικής Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν εκτίμησε ακόμη ότι, εάν τώρα ανοίξουν σχολεία και επιχειρήσεις, είναι αδύνατον τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 50 ανά 100.000 κατοίκους. «Υπολογίζω ότι θα είναι μεταξύ 50 και 100. Και αυτή είναι η ακριβότερη συνταγή για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Αν, αντιθέτως, το lockdown παραταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε γύρω στις 10 Μαρτίου η Γερμανία θα μετρά 50 κρούσματα, επισήμανε, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτά τα μέτρα δεν βοηθούν ιδιαίτερα να περιοριστούν οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού. «Το μόνο που μπορεί τώρα να βοηθήσει είναι ένα απόλυτο κλείσιμο της κοινωνίας. Με κάτι τέτοιο, στις αρχές Μαρτίου θα φτάναμε στα 10 κρούσματα», ανέφερε.

Η κυρία Μέρκελ θα έχει αύριο το απόγευμα νέα τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν ενδεχομένως νέα μέτρα περιορισμού.

Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να είναι εύκολες: όπως έχει διαρρεύσει, υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Κατά τη Bild, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και νεοεκλεγέντος αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ εισηγούνται τη χαλάρωση των μέτρων, λόγω «κόπωσης της κοινωνίας» και αντιμετώπιση τυχόν εξελίξεων κατά περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) υποστήριξε χθες ότι το ισχύον lockdown πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.

Γερμανία: Υπερ της παράτασης του lockdown πλήθος πολιτικών

Υπέρ της παράτασης του lockdown τάσσονται ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων που κυβερνώνται από σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πριν την αυριανή σύσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Οι πολιτικοί δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν τις επιστημονικές μελέτες. Ακόμα και με αβέβαια δεδομένα, θα πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάxθηκε επίσης υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. «Πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι επαφές. Γι αυτό απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες όπως λ.χ. να αυξηθεί η τηλεργασία. Ο αριθμός των λοιμώξεων μειώθηκε μεν ελαφρώς, αλλά όχι αρκετά γρήγορα», τόνισε.

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια τα οποία κυβερνώνται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) τάσσονται επίσης υπέρ της παράτασης της lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ δήλωσε σήμερα στο Μάιντς ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί των κρατιδίων τάχθηκαν υπέρ της παράτασης κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις τους. Ωστόσο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συνδέεται με οικονομική βοήθεια. Η Ντράιερ τόνισε ότι «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε μεν πρόσφατα, αλλά είναι επίσης σαφές ότι απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε».

Και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown. Ο πρόεδρος της Xριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) είπε στην εφημερίδα «Muenchner Merkur» ότι «θα είχε νόημα η συνέχιση την προηγούμενης γραμμής. Επιπλέον, θα είναι σαφές μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου πώς θα εξελιχθεί στη Γερμανία η μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία».

Αύριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συζητήσουν πώς να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημία του κορονοϊού.

Η “βρετανική μετάλλαξη” του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Τσεχία

Η Τσεχία επιβεβαίωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε και στο έδαφός της η νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο, η παραλλαγή εντοπίστηκε σε ορισμένα δείγματα που έχουν ήδη αναλυθεί, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση άλλων. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη.

Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, αφού καταγράφει μέχρι σήμερα 14.449 θανάτους από την Covid-19. Η “βρετανική” παραλλαγή του νέου κορονοϊού πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτική και εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας αν και τα συμπτώματα που προκαλεί δεν είναι πιο σοβαρά.

Ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι γύρω στο 10% των νέων κρουσμάτων πιστεύεται ότι οφείλονται στη νέα παραλλαγή. “Η ταχύτερη μετάδοσή της σημαίνει ότι θα επικρατήσει, αργά ή γρήγορα, επί του πιο αργού στελέχους και επομένως έχουμε μπροστά μας δυο μήνες για να ενεργήσουμε αποτελεσματικά”, εξήγησε. Η στρατηγική της τσεχικής κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τα ισχύοντα μέτρα και να προσπαθήσει να εμβολιάσει, το συντομότερο δυνατόν, τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Ο Μπλάτνι είπε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, τα περισσότερα σχολεία και καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, παρ’ ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται. Ο στόχος είναι να περιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία. Πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, δηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, κυρίως επειδή δεν έχουν πλέον κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ αντιμετωπίζουν και έλλειψη προσωπικού, αφού πολλοί εργαζόμενοι ασθενούν ή είναι σε καραντίνα. Την Κυριακή νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα με Covid-19 6.330 άνθρωποι, ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είχαν φτάσει και τους 7.460.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα